Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Neděle • 05.05.2024 - 02:05:21   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

Rozhovor Eurosportu: Mats Wilander před Australian Open

  Autor: Eurosport CZ , e-mail: info@eurosport.cz Přidané: 16.01.2016


Již v noci z neděle na pondělí startuje Australian Open, první grandslam sezony. Eurosport připravil rozhovor s Matsem Wilanderem, kterého znají diváci nejen jako bývalého světového tenistu, ale také jako experta z tradičního magazínu Eurosportu Game, Set and Mats.


Jak vidíte nadcházející turnaj? Co byste zdůraznil pro tenisové fanoušky?

Způsob, jakým Novak Djoković zakončil minulý rok a jakým zahájil tento rok, napovídá, že je nepochybně velkým favoritem. Předpokládal jsem, že v loňském roce vyhraje všechny čtyři grandslamy, ale nepodařilo se mu to. Pokud vyhraje Australian Open, opět si budu myslet, že vyhraje všechny grandslamy roku, ale zároveň bych chtěl podtrhnout, že vše jednou skončí, vždy nastane okamžik konce. Djoković má v sobě stále velký elán, ale nesmíme dělat vždy stejnou chybu v myšlení, totiž, že nikdy nemůže prohrát. Vzpomeňme na Lleytona Hewitta, když mu bylo 21 či 22 let, mysleli jsme si, že ovládne světový tenis a nestalo se tak. Totéž s Nadalem, najednou se mu totiž objevil soupeř – Djoković. Budu tedy opatrnější v předpovědi, věřím, že když se Novak probojuje do čtvrtfinále, turnaj vyhraje. Ale první čtyři kola budou záludná, je spousta mladých hráčů, kteří se ničeho nebojí a mohou Novaka v jediném zápase porazit, například Milos Raonic hraje výborně.

Mezi ženami si nyní netroufám tipovat, vzhledem k tomu, že Serena je trochu zraněná. Nebezpečná bude Victoria Azarenková, už dvakrát tu vyhrála, nebude pod tlakem, v poslední době hraje dobře, vyhrála i v Brisbane. Ale není zdaleka jediná, také Kvitová může hrát skvělý tenis, podobně Šarapovová, na úspěch hladově čekají mladé hráčky jako Caroline Garciová, Elina Svitolinová nebo dvojice Američanek Madison Keysová a Sloane Stephensová. Bude to prostě více otevřené než předcházející grandslamy.


Federer i Nadal se vyjádřili, že Djoković nemůže zůstat po celou sezonu na nejvyšší úrovni, že i on bude mít slabší chvíle. Ale není to jen odmítání přijmout realitu, že Djoković – na rozdíl od nich – tu vysokou úroveň drží?

U Rafy by to tak mohlo platit, ale Roger, ten porazil Djokoviče loni třikrát, ten si věří, že má proti němu šanci, dokonce i když je Djoković v nejlepší formě, zvláště poté, co s ním hrál loni dvě grandslamová finále. Federer v nich nebyl úplně blízko k vítězství, ale byl dost blízko na to, aby sám cítil, že by mohl vyhrát. Ovšem nemyslím, že je Djokovič tak daleko před ostatními, že bychom ho měli zatěžovat nějakým hendikepem jako 0-15 v každé hře.


Říká se, že vítězství v Davisově poháru tenistu pozitivně nakopne do příští sezony, ale je pravda, že to platí spíše u mladých hráčů, pro které je to velký impuls. Andy Murray už není dravým mladíkem, může ho přesto triumf v Davisově poháru povzbudit do úvodu sezony?

Bylo to pro něj nepochybně pozitivní, podobně jako když vyhrál Wimbledon. On nyní hraje sám pro sebe, ne pro někoho jiného, dosáhl vlastně všeho, čeho chce tenista dosáhnout, a nyní uvidíme, jak moc toho chce dosáhnout znovu. Má pořád tu chuť jako dříve? Nebude po náročném roce psychicky vyčerpaný? Jsem si jist, že bude hrát dobrý tenis a bude mít elán do zápasů. Ale... bude to v tom stylu, že bude ochoten zemřít na kurtu, protože jen tímto způsobem vyhraje takový turnaj? Doufám, že se mýlím, ale příliš toho od něj v úvodu sezony nečekám. Dejme mu čas, za 3–4 měsíce bude zpět. Tentokrát by měl být rád za semifinále.


Nepostrádá tenis dneška osobnosti, které měl v časech, kdy jste hrával?

Nesouhlasím s tím, že moderní tenis postrádá osobnosti. Souhlasím s tím, že hra postrádá pestrost, hlavně proto, že většina kluků hraje podobně, zůstává na základní čáře, topspiny z obou stran, málokdy chodí na síť. Hráči jako Gael Monfils, Novak Djoković, Rafael Nadal a Andy Murray jsou odlišné osobnosti, ale jejich hra je založena na stejných věcech, pohybu a silných úderech z obou stran. To je to, co lidi mate. V tenise je stejně osobností jako v minulosti, ale když ve většině zápasů proti sobě hrají dva hráči stejným stylem, zapomínáte na osobnosti, vidíte jen ten styl. Potom se divákům zdá, že tenis je méně fascinující než dříve, protože nejsou McEnroe a Becker hrající proti Lendlovi, nejsou Agassi nebo Sampras. Proto je Federer tolik populární, protože je jiný. Dnešní tenis je hodně fyzický, všichni se pohybují neuvěřitelně dobře. Ale všichni hrají velmi podobný styl a hrají ho na všech různých površích. Austrálie je s největší pravděpodobností místem, kde kurt a prostředí nejvíce ovlivňují hru. Vysoké teploty, bývá vítr, hraje se ve dne i v noci, vytvářejí se obrovské rozdíly v podmínkách pro zápasy. Všichni tak jsou v Austrálii více zranitelní, zejména v úvodních kolech.


Nastal čas na změny pravidel?

Grandslamové turnaje nepotřebují změny. Jejich krása je v tom, že můžete hrát hodinu a půl a to i finále a na druhou stranu hrát šestihodinový zápas už v prvním kole. Ale samozřejmě to nemusí vyhovovat každému a vždy to nevyhovuje televizním stanicím. To neznamená, že by se na některých menších turnajích ATP nemohla maličko pozměnit pravidla, především v zemích, kde ještě není tenis tak populární, které nemají zažitou tenisovou historii. Prostor pro změny tedy je, ale nikoli v největších turnajích. Nakonec – nemyslím, že maratón by měl být kratší než maratón.


Rok 2016 by mohl být průlomový pro řadu mladých talentů jako Nick Kyrgios, Thanasi Kokkinakis, Alexander Zverev, Dominic Thiem. Kdo je Váš favorit?

Dominic Thiem se nadále zlepšuje, Nick Kyrgios je nepochybně nebezpečný v každém zápase, Thanasi Kokkinakis je zraněný a nenastoupí. Alexander Zverev, ten by mohl být tím, kdo zazáří v tomto roce. Ale pro mne bude tento rok o Djokovičovi. Jestliže vyhraje Australian Open, bude mít našlápnuto na vítězství ve všech grandslamech roku a poté může i dosáhnout na Federerových 17 grandslamových titulů. A myslím, že to už je jeho cíl.


Jaké jsou šance Simony Halepové na Australian Open?

Poté, co Agnieszka Radwańska vyhrála Turnaj mistryň, ostatní hráčky světové špičky si říkají, když ona vyhrála finále v Singapuru, proč já bych nemohla vyhrát Australian Open. Simona Halepová potřebuje, aby Serena Williamsová nehrála svůj nejlepší tenis a mohla s ní uspět. Ona i další tenistky se obávají zápasu se Serenou, vědí, že jestliže hraje dobře, že je téměř nemožné ji porazit. Ale myslím, že Serena je nyní trochu zraněná a nejedna hráčka si může říkat, že toto by mohl být její rok. Ženský turnaj ve velmi otevřený a Simona Halepová to s dobrým losem může dotáhnout daleko, podobně jako jiné hráčky.


Co si myslíte o australském trenérovi Simony Halepové?

Co se týká tenisových znalostí, zkušeností, je Darren Cahill jedním z nejlepších trenérů, kteří kdy působili v tenise. Nicméně, trénovat tenistku je něco jiného, než trénovat tenistu. Tenistky jsou více emotivní a tudíž je každý zápas komplikovanější. Pokud dokáže, aby mu Simona důvěřovala a šla jím vytyčeným směrem, pak je to ještě větší trenér. Je to o tom, že nestačí být odborníkem na tenis, musíte znát osobnost, ženu, kterou trénujete. Nejdůležitější pro Simonu je zůstat s trenérem déle než rok, protože to prostě nefunguje tak, že se budete od někoho učit šest měsíců a pak zase od někoho jiného a pak dalšího a dalšího. Musíte si k trenérovi vybudovat vztah a důvěřovat mu. A projít s ním i přes špatné období, ono se to otočí.


Jaké jsou vyhlídky Garbiñe Muguruzaové v prvním grandslamu sezony?

Nejen Muguruzaová, několik tenistek – přestože mají stále obavy ze zápasu se Serenou – jde na kurt s vědomím, že mohou porazit, pokud budou hrát dobře, kohokoli, kdo je na druhé straně. V jakémkoli zápase, dokonce i ve finále. Muguruzaová, podobně Petra Kvitová. Samozřejmě, opakuji, když hraje Serena dobře, je téměř nemožné ji porazit. Muguruzaová byla po finále ve Wimbledonu pod velkým tlakem, ale dnes už může být považována za jednu ze 3 nebo 4 nejlepších hráček světa. To ovšem neznamená, že vyhraje grandslam. Za dva tři roky bude hrát svůj nejlepší tenis.


Jak se změnil duch Australian Open od dob, kdy jste ho vyhrál a kdy se změnil povrch?

Ta dramatická změna z trávy na tvrdý povrch přišla v roce 1988. První týden se každý podivoval, proč se nehraje na trávě, proč další grandslam s tvrdým povrchem. Australským hráčům se dařilo na trávě. Ale druhý týden, v němž zůstali ti nejlepší hráči – Cash, Lendl, Edberg, se ukázalo, že to byl vážně výborný turnaj. Poslední tři zápasy mužské dvouhry patřilyk nejlepším ve své době. Co se od té doby především změnilo, je to, že Australian Open je na stejné úrovni jako ostatní grandslamy, samozřejmě s tím, že Wimbledon je nejznámější a právě ten by každý tenista rád vyhrál, kdyby si mohl vybrat. Australian Open je právem mezi grandslamy, je to opravdový grandslam, to dříve nebývalo.



Australian Open na Eurosportu:

Až 24 hodin živého tenisového vysílání denně nabídne Eurosport z prvního grandslamu sezóny – Australian Open. Na obou svých kanálech – Eurosport 1 a Eurosport 2 – bude Australian Open vysílat od 18. do 31. ledna. Celkem uvidí diváci přibližně 460 hodin tenisu, z toho 250 živě. Finále žen se hraje 30. ledna od 9:30 (SEČ) a finále mužů 31. ledna též od 9:30. Eurosport bude vysílat také finále čtyřher (včetně smíšené). Turnaj budou komentovat Michal Šíma, Radek Barkman, Béla En, Jan Exner, Karel Janů, Ivan Petr, Tomáš Petr, Michal Škorpil a Richard Vokurka.

Eurosport vysílá také tradiční magazín Game, Set and Mats. Každý den se mohou diváci těšit nejen na skvělé sportovní výkony, ale i na analýzy a rozhovory tenisových expertů Eurosportu Barbary Schettové a Matse Wilandera. Doplní je nováček v tenisovém týmu Eurosportu Àlex Corretja, bývalá světová dvojka, dvojnásobný grandslamový finalista a trenér Andyho Murrayho a španělského daviscupového týmu.


Petr Nejedlý, česká redakce Eurosportu


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
17.01.2016 • Historie i příroda, drama i poznání na Prima ZOOM ve 3. týdnu
16.01.2016 • TV tipy Universal Channel ve 3. týdnu
15.01.2016 • Eurosport vysílá grandslam Australian Open
15.01.2016 • Stanice AMC od 15. ledna v HD kvalitě
14.01.2016 • Opera Georgese Bizeta LOVCI PEREL v satelitním přímém přenosu MET: Live in HD v sobotu 16. 1.
13.01.2016 • Putování s lidoopy od 13. 1. na Prima ZOOM

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist