Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Neděle • 28.04.2024 - 04:03:18   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

Historie i příroda, drama i poznání na Prima ZOOM ve 3. týdnu

  Autor: TV Prima , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 17.01.2016


Divočina, vesmír, boj o přežití, toulky po Zemi i historií, trocha válečné vřavy, životodárná voda a svět vědy a techniky, včetně těch nejzajímavější aut. Široká paleta na Prima ZOOM! Dokumentární skvosty pro vás: jaké by to bylo, kdyby nastal Dopad asteroidu; provedeme vás 11. zářím Minutu po minutě; v rámci seriálu Velké putování II vás vezmeme na Bali; Tajná válka vám představí skutečného Jamese Bonda; začínáme s legendou – David Attenborough: Počátky života a ještě více unikátních snímků na Prima ZOOM.


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka!

Premiérové tematické bloky vždy pondělí až neděle v čase 18.00–02.00 hod.:

18. 1. 18.00 – Zrozeni v divočině (Slon)

Joy Evans a Joy Reidenberg navštívili Afriku, aby se pokusili zjistit, proč mají místní sloni problém s rozmnožováním. V dokumentárním seriálu Zrozeni v divočině postupně věnují pozornost také klokanům, delfínům nebo orangutanům. Podívejte se na úžasné a někdy i poněkud podivné záběry toho, jak divoká zvířata dělají mláďata.


18. 1. 20.00 – Dopad asteroidu

V roce 2008 zasáhl Zemi asteroid silou atomové bomby. Dokumentární film Dopad asteroidu vysvětluje, co z toho vyplývá pro budoucnost lidstva, zatímco se k naší planetě blíží další třísetmetrový asteroid. Jedna z možných hrozeb pro Zemi je asteroid Apofis, který sice mine Zemi, ale je možné, že sedm let poté se vrátí a narazí do nás.


18. 1. 21.00 – Minutu po minutě (11. září)

Dne 11. září 2001 se teroristé zmocnili letadel nad územím USA a narazili s nimi do dvou věží Světového obchodního centra v New Yorku. V tomto dokumentu vyprávějí své příběhy přeživší a příbuzní těch, kteří ve věžích zemřeli. Když došlo k nárazu do první věže, byli všichni zmatení, nikdo netušil, že jde o teroristický útok. To došlo lidem až ve chvíli, kdy letadlo narazilo i do druhé věže. Světové obchodní centrum už jednou napadli teroristé, bylo to riziko spojené s prací v těchto věžích. Lidé ve věžích nejprve nevěděli, že do nich narazila letadla, až když jim to došlo, začali se evakuovat rychleji. Záchranáři se snažili k centru okamžitě dostat, aby pomohli s evakuací. Lidé z věží utíkali, ale záchranáři běželi opačným směrem, aby mohli lidem pomoct. Nikdo nevěřil tomu, že by se budovy mohly zřítit, ale přesně k tomu došlo. Ve věžích zůstaly tisíce lidí. Televize začaly od prvního nárazu vysílat nepřetržitě. Identifikace obětí trvá dodnes a některá těla se nepodařilo najít nikdy. Trosky byly přesunuty na Staten Island a tam je prohledávali odborníci, kteří hledali důkazy, majetek a kusy těl. Lidé nezemřeli jen ve věžích, mnoho z nich dobrovolně skočilo ještě před zhroucením budov. New Yorku trvalo několik let, než se vzpamatoval. Dnes jsou na místě, kde budovy stály, dva pomníky s jezírky, kam stéká voda. Pomníky jsou lemovány jmény těch, kteří toho dne zemřeli. Z trosek se bohužel podařilo zachránit minimum lidí. Jde o největší teroristický útok na území USA.


19. 1. 18.00 – Velké putování II (Bali)

Pokračování dokumentárního seriálu Velké putování vrhá světlo na největší divy světa a představuje je v podobě, v jaké jste je ještě nikdy neměli možnost vidět. Úžasné záběry ve vysokém rozlišení nabízejí pohled na nejextrémnější místa naší planety. Podívejte se na Bali, do Botswany, Japonska či Las Vegas.


19. 1. 20.00 – Toulky britskou minulostí II (Výprava do Stonehenge)

Výprava Tonyho Robinsona po nejzajímavějších koutech britské historie pokračuje v druhé řadě dokumentárního seriálu Toulky britskou minulostí. Tonyho kroky vedou fantastickou krajinou. Během svého putování se seznamuje s obyvateli a dozvídá se více o dějinách míst, která navštěvuje. Tentokrát kráčí přes legendární a tajuplné Stonehenge, Smuggler's Cornwall anebo Northumbrii.


20. 1. 20.00 – Tajemství kostí (Zázračný materiál)

Evoluční biolog a mistr ve stavbě koster Ben Garrod představuje šestidílný dokumentární seriál Tajemství kostí. Dozvíte se, jak kosti umožnily prvním životním formám kolonizovat a ovládnout všechny kouty světa. Uvidíte, že na velikosti kostí záleží. Zjistíte, jak se kostra přizpůsobila pobytu na souši. Jakými změnami prošla, aby umožnila praptákům vzlétnout do vzduchu. Ale také jakou roli kosti sehrávají během získávání potravy, nebo dokonce rozmnožování.


21. 1. 19.00 – Mise Rosetta

Po 10 letech a 6,4 miliardách km se sonda Rosetta dostala ke svému cíli – kometě 67P Tschurjumow Gerassimenková. Stalo se tak v srpnu 2014, vypuštěna byla v březnu 2004. Na listopad bylo naplánováno přistání a důkladné zkoumání komety, která by mohla obsahovat vodu, nebo dokonce i základní složky života. Nyní sonda krouží v asi 100km vzdálenosti od komety, na jejímž povrchu bude vybrán co nejvhodnější prostor k přistání. Na vypuštění 3tunové sondy spolupracovalo 20 evropských zemí. Ty zpočátku čerpaly zkušenosti od USA. V roce 1973 vznikla povinnost zemím ESA přispívat na vesmírné výzkumné lety, vytvořeny byly rakety Ariane, které provedly první více či méně úspěšné lety. V roce 1980 ESA odstartovala vlastní program nezávislý na USA. Roku 1985 uspěla evropská sonda Giotto, která se stala vzorem pro Rosettu. V jejím případě šlo především o trvanlivost, zkušenosti bylo možné čerpat z Hubbleova teleskopu nebo stanice ISS. Právě Hubbleův teleskop byl několikrát opravován a udržován, něco takového ale bylo v případě Rosetty nemyslitelné. Na zemi se prováděly mnohé testy všech komponentů, totéž se nyní odehrává pro sondu Bepi Colombo. O přípravách hovoří také astronauti, kteří byli na ISS. Popisují fyzický trénink, pobyt v simulátoru apod.


21. 1. 20.00 – Tajná válka (Skutečný James Bond)

Ian Fleming se při psaní svých románů určitě nechal inspirovat setkáním s mužem, který celou válku vodil za nos německý Abwehr a poskytoval Britům důležité informace o německých záměrech. Tím mužem byl Duško Popov, Srb, který vyrůstal v Dubrovníku. Popov se narodil v místní bohaté rodině a bylo mu poskytnuto nejlepší zahraniční vzdělání. Při svých studiích v Německu se spřátelil se svým budoucím celoživotním přítelem Johannem Johnnym Jebsenem, německým Dánem. Ten se mu v únoru 1940 přiznal, že pracuje pro Abwehr, a nabídl mu spolupráci. Jebsen upozornil Popova, že toto je právě způsob, jak Němcům cílenými dezinformacemi uškodit. Popov souhlasil a zároveň nabídl své služby také Britům. Ti na dvojitou hru přistoupili. Popov byl Němci úkolován, aby pod zástěrkou importu a exportu sháněl o Britech důležité informace. Ty mu ochotně předávali jeho britští šéfové z MI6. Abwehr byl spokojený, a tak byl Duško Popov brzy Němci vyslán do Lisabonu, tehdejšího evropského hnízda špionů. Další spolupráce byla pro Brity velmi přínosná, skrze Popova zásobovali Němce dezinformacemi, ze kterých byl Abwehr nadšený. Německé nadšení vyústilo v poslání Popova v roce 1941 do USA, kde měl získat důležité informace o Pearl Harboru a americkém námořnictvu. I když byli Američané MI6 upozorněni na důležitost Popova, byl to J. E. Hoover, kdo odmítl jakoukoli spolupráci s Popovem. Na začátku roku 1944 byl v Lisabonu zavražděn Němci Popovův přítel Jebsen. Jebsen však Němcům nic neprozradil o Popovově skutečné roli ve špionážní hře. Díky této statečnosti proběhlo vylodění v Normandii bez neočekávaných překvapení. Popov se rozhodl svého přítele pomstít, a tak po válce v hodnosti plukovníka britské armády začal hledat Jebsenovy vrahy. Muže odpovědného za smrt přítele sice našel, nebyl ho však schopen zabít. Popovovi bylo uděleno britské občanství a Řád britského impéria.


22. 1. 20.00 – Stechlin: Svět průzračných jezer

Nejhlubším jezerem v braniborské oblasti je nejčistší jezero celého Německa, Stechlinské jezero. Má průzračně čistou vodu a díky tomu proniká světlo do větší hloubky a vodní rostliny tu rostou v hloubce až 17 metrů. Porosty zde tvoří louky parožnatek. I v největší hloubce je jezero bohaté na kyslík, okolní lesy jej chrání před proniknutím zemědělských látek do vody. Žije zde jeden z nejrychlejších ptáků, sokol stěhovavý. V roce 2001 byla oblast vyhlášena přírodním parkem, v jehož znaku je pták hohol. Ten hnízdí v kotlinách starých stromů. Pod spadlými kmeny mají útočiště štiky, až 1,5 metru dlouhé. Braniborsko, a především Stechlinský přírodní park, je oblastí s největším počtem mláďat orlovce říčního v celé Evropě. V oblasti je více než 100 jezer a v jednom z nich jsou volně žijící želvy. Ještě v 19. století byla evropská želva bahenní široce rozšířena, ale vysoušení močálovitých oblastí ji téměř vyhubilo.


23. 1. 20.00 – David Attenborough: Počátky života (Vznik života)

Nejznámější moderátor dokumentárních pořadů o přírodě, sir David Attenborough, a mnoha cenami ověnčená produkční společnost Atlantic Productions spojili síly kvůli úžasné cestě nejen kolem světa, ale také zpátky v čase. Díky tomu objevují, jak se na naší planetě vyvíjela první zvířata. Attenborough se potkává s nejlepšími lovci fosílií a přímo na místě se stává svědkem jejich nejvýznamnějších objevů, které změnily naše chápání prvních forem života. Nechybí první sada očí nebo zubů, ani první predátoři nebo parazité. Díky přelomovým pokrokům v digitálních tricích tato bizarní stvoření poprvé po téměř 600 milionech let znovu ožívají v brilantních barvách a detailech.


24. 1. 18.00 – Pod kapotou pancéřovaných aut

Dá se z moderního typu auta SUV udělat těžce obrněné vozidlo? V tomto dokumentárním snímku uvidíte nejen to, že ano, ale také jak a s použitím kterých moderních technologií. Hlavními hrdiny filmu jsou zaměstnanci firmy Alpine Armouring, která se věnuje předělávání běžných „křehkých“ automobilů na speciální „tlustokožce“ na čtyřech kolech určené pro VIP, politiky, diplomaty a celebrity. Jimi upravené SUV je pojízdnou pevností okamžitě připravenou vyrazit do ulic nejnebezpečnějších měst na světě.



Široká paleta poznání na Prima ZOOM.

www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články a ještě něco navíc: https://www.facebook.com/primazoom.cz/


Zima ve znamení dokumentů s dvojnásobkem premiér. Premiérový blok rozšiřujeme každý den od 18.00 až do 2.00, čeká vás mnoho zajímavostí z různých žánrů. Prima ZOOM je vaše jednička!

premiérové bloky	18.00 – 20.00 hod.             	20.00 – 22.00 hod.
pondělí Volání divočiny Největší katastrofy
úterý Cestovatelé a dobrodruzi Po stopách historie
středa Zločin pod lupou Fascinující příroda
čtvrtek Tajemství Země a vesmíru Zaostřeno na války
pátek Záhady a konspirace Úžasné oceány
sobota Odkaz dávných civilizací Úchvatná říše zvířat
neděle Zázraky vědy a techniky Život naostro

premiérové bloky 22.00 – 24.00 hod. 00.00 – 02.00 hod.
pondělí Cestovatelé a dobrodruzi Po stopách historie
úterý Zločin pod lupou Fascinující příroda
středa Tajemství Země a vesmíru Zaostřeno na války
čtvrtek Záhady a konspirace Úžasné oceány
pátek Odkaz dávných civilizací Úchvatná říše zvířat
sobota Zázraky vědy a techniky Život naostro
neděle Volání divočiny Největší katastrofy


S využitím zdroje: Mgr. Filip Budák, Externí dodavatel PR oddělení, 17. 1. 2016


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
16.01.2016 • TV tipy Universal Channel ve 3. týdnu
16.01.2016 • Rozhovor Eurosportu: Mats Wilander před Australian Open
15.01.2016 • Eurosport vysílá grandslam Australian Open
15.01.2016 • Stanice AMC od 15. ledna v HD kvalitě
14.01.2016 • Opera Georgese Bizeta LOVCI PEREL v satelitním přímém přenosu MET: Live in HD v sobotu 16. 1.
13.01.2016 • Putování s lidoopy od 13. 1. na Prima ZOOM

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist