Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 26.04.2024 - 08:30:15   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Z domova | Články
 

Film Prvotní štěstí získává Cenu mezinárodní filmové kritiky a Cenu Europa Cinemas Label na 51. MFF Karlovy Vary 2016

  Autor: 2media.cz , e-mail: info@2media.cz Přidané: 10.07.2016


Adaptace románu skotské autorky A. L. Kennedy od režiséra Svena Taddickena - nevšední psychologická romance Prvotní štěstí, si odnesla dvě ocenění. Německý film získal Cenu mezinárodní filmové kritiky FIPRESCI. „Prvotní štěstí je originální, odvážný a provokativní film, který je zneklidňující a současně romantický; nabízí stále nová překvapení. Režisérův tematický a umělecký záměr je podáván s hravou lehkostí v mimořádných výkonech trojice hlavních představitelů,“ myslí si jury.


Snímek vyzdvihli i porotci Ceny EUROPA CINEMAS LABEL za nejlepší evropský film v hlavní soutěži a v soutěži Na východ od Západu. „Snímek Svena Taddickena vypráví srozumitelný příběh, který bezpochyby osloví široké publikum a který v nás vzbudil touhu vidět ho znovu. Film prostřednictvím příběhu o setkání Heleny a Eduarda nabízí odvážnou sondu do problematiky víry, deviace, závislosti a násilí; především je to však příběh o toleranci a svobodě znovu získané díky vzájemné důvěře a porozumění. Prvotní štěstí si za své vynikající herecké výkony, živé dialogy a inteligentní humor plně zaslouží letošní cena Europa Cinemas Label,“ zhodnotila snímek porota.


Originální adaptace románu renomované skotské autorky A. L. Kennedyové, kterou natočil respektovaný německý režisér Sven Taddicken, měla na festivalu mezinárodní premiéru. Zoufale uvězněna v krachujícím, bezdětném manželství Helene Brindel ztrácí veškerou naději i víru v Boha. Jediným klíčem k její záchraně se zdá být slavný, charismatický psycholog Eduard E. Gluck, sebevědomý kazatel „nové kybernetiky“, jejíž podstatou je schopnost ovládnout realitu myšlenkami, možnost „přeprogramovat se“. Když se tyto dva zdánlivé protiklady setkají, zjistí, že je to k sobě neodolatelně přitahuje. Vysvobození z pasti chmurných myšlenek a nespavosti má však svou cenu…

V hlavních rolích excelují Martina Gedecková (Životy těch druhých), Ulrich Tukur (Životy těch druhých, Bílá stuha) a Johannes Krisch (Odplata).


Sven Taddicken (1974, Hamburk) studoval režii na Filmové akademii Bádensko-Württemberska (1996–2002). Krátké filmy, které natočil během studií, získaly různá ocenění, včetně nominace na studentského Oscara (Schäfchen zählen / Počítání oveček, 2000). S celovečerním debutem Mein Bruder, der Vampir (Můj bratr upír, 2001) vyhrál Cenu FIPRESCI na MFF v Rotterdamu. Výrazný úspěch nejen na festivalech, ale především u publika zaznamenal jeho další snímek Emmino štěstí (Emmas Glück, 2006). V roce 2008 přispěl povídkou Yavuz do triptychu 1. Mai – Helden bei der Arbeit (První máj). O rok později do kin vstoupil jeho historický snímek o slavných pirátech ze začátku 15. století 12 Meter ohne Kopf (12 metrů bez hlavy).


Film Prvotní štěstí (Gleißendes Glück / Original Bliss) měl v Německu úspěšnou premiéru v rámci Mezinárodního filmového festivalu v Mnichově v sekci New German Cinema, kinopremiéra je ohlášena na 20. 10. 2016. Mezinárodní premiéry v rámci 51. MFF Karlovy Vary se osobně zúčastnil režisér Sven Taddicken, herec Johannes Krisch a další členové tvůrčího týmu. Na festival film doprovodil také představitel šarmantního psychologa Eduarda E. Glucka, známý německý divadelní a filmový herec Ulrich Tukur.

Ulrich Tukur (1957, Vierheim, Německo) řadu let působil v souboru divadla Deutsches Schauspielhaus v Hamburku, v roce 1986 byl prestižním časopisem "Theater heute" vyhlášen hercem roku. Do první filmové role v dramatu z dob nacismu Bílá růže (Die weiße Rose, 1982) jej obsadil režisér Micheal Verhoeven. Postupně se objevil v řadě televizních filmů a seriálů (např. Místo činu). V roce 2006 vytvořil jednu z hlavních rolí v oscarovém filmu Životy těch druhých. O tři roky později si zahrál hlavní roli v dramatu Michaela Hanekeho Bílá stuha, který získal Zlatou palmu na MFF v Cannes, Zlatý glóbus a také dvě nominace na Oscara. Festivalové publikum na MFF Karlovy Vary jej vidělo ve filmu Bastiana Günthera Houston (2013).


Petra Vondrová, Account Manager, 2media.cz


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
11.07.2016 • Karlovarský festival rozdal ceny, od dnešního dne ale pokračuje v dalších 32 městech
10.07.2016 • Italský film Zpovědi získal cenu Ekumenické poroty MFF Karlovy Vary 2016
09.07.2016 • Pražské promítání Vlka z Královských Vinohrad k nedožitým 80. narozeninám Jana Němce - úterý 12. 7. 2016 - Nákladové nádraží Žižkov
06.07.2016 • Oficiální ozvěny MFF Karlovy Vary představí v Praze a Brně výběr z festivalového programu
06.07.2016 • Filmová nadace ocenila tři historická dramata
04.07.2016 • Punkový návrat do Cannes i svět pohledem autistů

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist