Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 26.04.2024 - 06:00:20   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Z domova | Články
 

Inspirativní dny na 51. MFF Karlovy Vary – První podání 2016 oslnilo diváky i filmaře

  Autor: 2media , e-mail: info@2media.cz Přidané: 19.07.2016


Druhý ročník sekce První podání na 51. Mezinárodním filmovém festival Karlovy Vary (MFF KV) je úspěšně zakončen. Všechny vyprodané projekce filmů z této sekce byly provázeny velmi živými diskuzemi s nadšeným publikem. Mezi vrcholné okamžiky na festivalu byla pro mladé filmaře diskuze s jejich mentorem a režisérem Felixem van Groeningenem nominovaným na Oscara a neméně poučná lekce s Katrielem Schorym, producentem a výkonným ředitelem Izraelského filmového fondu.


Iniciativa European Film Promotion (EFP) – v úzké a plodné spolupráci s MFF KV – je podporována programem EU Kreativní Evropa – Média a příslušnými členy.

Felix van Groeningen přispěl do diskuze se začínajícími filmaři vstupem o různých aspektech výroby filmů, velmi otevřeně sdílel své bohaté zkušenosti a naléhal na mladé tvůrce, aby co nejdříve začali s přípravou svého prvního celovečerního filmu, aby využili té energie. Jako mentor začínajících filmařů projevil veliký zájem o jejich tvorbu, navštívil všechny projekce a byl ohromen kvalitou a řemeslnou dokonalostí filmů.

Společně také navštívili českou premiéru jeho posledního filmu Belgica, která byla promítána v rámci soutěžní sekce Na Východ od Západu a poté měli možnost sdílet své dojmy. Inspirující dny byly zakončeny setkáním všech účastníků Prvního podání s novináři v prostoru partnerského Nespresso Lounge a nakonec si až do pozdních hodin užili i s Felixem van Groeningenem večírek k filmu Belgica.

Pro ještě lepší vhled do mezinárodního filmového průmyslu a festivalového koloběhu se začínající režiséři potkali s několika zástupci festivalu a užili si lekci Katriela Schoryho – jedné z nejrespektovanějších postav mezinárodního filmového průmyslu – který mluvil velmi živě a inspirativně o důležitém a celistvém vztahu mezi režisérem a producentem a jak si vybrat správný tým pro svůj filmový projekt.

Christian De Schutter, generální manažer společnosti Flanders Image, člena EFP, který navrhl do role mentora Felixe van Groeningena, je s letošní sekcí Prvního podání obzvlášť spokojený: “Podpora výjimečných evropských režisérských talentů na začátku jejich profesionální kariéry je skvělý příspěvek do portfolia EFP. Flanders Image má velkou radost, že může prezentovat svého absolventa jako zástupce Belgie v zatím obou ročnících Prvního podání a mimojiné jsme ohromeni tím, jak tento program poskytl mladým filmařům ještě více profesionálního obsahu, speciální dík za to patří Felixovi van Groeningenovi a Katrielu Schorymu. Projekce filmů byly skvělou ukázkou, jak dychtiví a otevření jsou karlovarští diváci při objevování nových filmařských hlasů z celé Evropy. Je to inspirativní zkušenost jak pro festivalové publikum (mezi nímž je mnoho filmových studentů), tak pro vybrané filmaře, z nichž mnozí poznali, že jejich práce je poprvé po absolvování respektovaných filmových škol brána vážně.”

Při zpětném pohledu na druhý ročník Prvního podání uvádí Anna Purkrábková, programová koordinátorka MFF KV toto: “Druhé vydání Prvního podání přivedlo do Karlových Varů dalších deset výjimečně talentovaných mladých filmařů. Měli možnost sdílet zkušenosti nejen se zavedenými profesionály, ale také sami mezi sebou a prozkoumat “co to znamená být evropský filmový tvůrce na začátku kariéry”. Dělá nám radost vidět rostoucí zájem médií a profesionálů z filmového průmyslu o program Prvního podání a těšíme se na to, jak budeme hostit další ročník tohoto vynikajícího projektu .”

Jedna z účastnic Prvního podání, Maria Luz Olivares Capelle, která studovala u Michaela Hanekeho na Vídeňské filmové akademii a představila svůj cenami ověnčený absolventský snímek “Les ozvěn”, uzavírá celou zkušenost takto: ”První podání představovalo tři dny plné obohacující a příjemné komunikace s velmi rozdílnými mladými režiséry, kteří prochází podobnou fází vývoje se svými filmy. Debata s Felixem van Groeningenem a Katrielem Schorym byla také velice zajímavá. Oba dva mají tolik zkušeností, mluvili s námi velice upřímně a otevřeně o příznivých i nepříznivých okolnostech při vzniku filmů. Karlovy Vary jsou krásné město a filmový festival byl skvělou platformou pro prezentování našich filmů.”


Partnery Prvního podání 2016 jsou Sundance Channel a Nespresso.

Rozhovory s účastníky letošního ročníku Prvního podání budou zveřejněny na stránkách mediálních partnerů EFP: Variety, Cineuropa Shorts, Film New Europe, Fred Film Radio, NISI MASA a daazo SHORTFILMS!

Členové EFP, kteří podporují letošní program: AFC Austrian Films, Croatian Audiovisual Centre, Flanders Image, German Films, Georgian National Film Center, Norwegian Film Institute, Polish Film Institute, Romanian Film Promotion, Swedish Film Institute and Swiss Films.

Informace o všech účastnících Prvního podání a jejich filmech najdete zde:
http://www.efponline.com/en/project_talent_promotion/future_frames.php


European Film Promotion e.V., Nora Goldstein, Programme Director, Doris Bandhold, Head of Press a Alice Titzová, Senior PR manager, 2media.cz


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
12.07.2016 • Česká televize natáčí krimi seriál Rapl
11.07.2016 • Karlovarský festival rozdal ceny, od dnešního dne ale pokračuje v dalších 32 městech
10.07.2016 • Film Prvotní štěstí získává Cenu mezinárodní filmové kritiky a Cenu Europa Cinemas Label na 51. MFF Karlovy Vary 2016
10.07.2016 • Italský film Zpovědi získal cenu Ekumenické poroty MFF Karlovy Vary 2016
09.07.2016 • Pražské promítání Vlka z Královských Vinohrad k nedožitým 80. narozeninám Jana Němce - úterý 12. 7. 2016 - Nákladové nádraží Žižkov
06.07.2016 • Oficiální ozvěny MFF Karlovy Vary představí v Praze a Brně výběr z festivalového programu

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist