Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Středa • 08.05.2024 - 04:30:22   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

Dinosauři a UFO na Prima ZOOM

  Autor: TV Prima , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 05.09.2016


Přinášíme vám témata, která nepřestávají fascinovat. Dozvíte se další zajímavosti o oblíbených dinosaurech. A v seriálu Hangár 1: Akta UFO budeme rozkrývat spoustu zajímavostí spojených s fenoménem jménem UFO. Prima ZOOM vás baví.


Oblíbená témata:

05. 9. 2016, 22.10 hod. – Pitva tyranosaura
16. 9. 2016, 23.15 hod. – Hangár 1: Akta UFO
19. 9. 2016, 22.10 hod. – Dinosauři v Británii


Pitva tyranosaura (dva díly – pondělí 5. a 12. září po 22.00 hod.)

Představme si situaci, že vláda našla tělo tyranosaura rexe (T-rexe), a významní odborníci si mohou poprvé prohlédnout jeho tělo zevnitř, a získat tak cenné informace o jeho životě. Fosilní nálezy nám všechny otázky nemohou nikdy zodpovědět na sto procent. Pitva bude provedena v nejvyšším utajení a za přísných bezpečnostních podmínek. A jaká tajemství odhalí? A jaké mýty vyvrátí? Co zjistí o jednom z nejvražednějších dinosaurů, který kdy žil?

Pohled na T-rexe je úchvatný. Je vskutku obrovský. Měří 13 m na délku, 4 m na výšku. Toto monstrum je jedním z největších suchozemských masožravců všech dob. Váží 7 tun a jeho jméno znamená král tyranských ještěrů. Jeho více než půltunové hlavě dominuje padesát pilovitých zubů. Patří k nejznámějším dinosaurům, ale jeho tělo stále skrývá překvapení. Tento kolos se živil jako masožravec, ale nepohrdnul ani proteiny ve formě mršin. Srdce bylo menší, než by se u takového velkého zvířete předpokládalo. Srdce mělo čtyři komory a bylo velmi výkonné, proto mohlo být menší.

Ve spojení s dýchací soustavou vytvářelo dokonalý pohon svalů. Jedná se o srdeční a oběhový systém teplokrevného živočicha, jako je pták, a ne studenokrevného ještěra. V T-rexově noze se nacházelo 33 různých svalových skupin. Svaly byly tak velké, aby mohl dosáhnout rychlosti mezi 25–40 km/h. S jeho obrovským tělem se překvapivý útok jeví jako nepravděpodobný, ale při rychlosti 40km/h byl dost rychlý, aby svou kořist doběhnul. Používal taktiku přepadení a pronásledování. Byl na vrcholu potravního řetězce a dokázal ulovit cokoliv. Velký optický nerv naznačuje, že viděl dobře. Byl dvakrát inteligentnější než krokodýl, masivní nosní dutiny mu umožňovaly skvělý čich. Zvuky slyšel na obrovskou vzdálenost. Měl zkrátka smysly skvělého dravce.


Hangár 1: Akta UFO (8 dílů každou středu po 23.00 hod.)

Společná síť pro výzkum UFO, zkráceně nazývána MUFON, je nezávislá organizace shromažďující záznamy o existenci a zjevení UFO. Organizace prošetřuje hlášení z celého světa a veškerou dokumentaci ukládá na tajné místo pojmenované Hangár 1. V Hangáru 1 jsou uloženy stovky dokumentů, které dokazují nejen existenci UFO. Mimo jiné má existovat také tajná skupina úředníků, která má za úkol střežit pravdu o návštěvách z vesmíru. S nimi souvisí záznamy o mužích v černém, kteří zastrašováním umlčují svědky, kteří UFO spatřili. Neviditelná vláda prý údajně existuje již přes 60 let. Seriál se bude také věnovat vesmírným zbraním, mimozemským technologiím, prezidentským tajemstvím i oblastem častého výskytu.

Prozkoumejte různá tajemství spojená s fenoménem UFO v tomto jedinečném seriálu:

16. 9. – Vesmírné zbraně
23. 9. – Neviditelná vláda
30. 9. – Mimozemská technologie
7. 10. – Hrozba z nebes
14. 10. – Prezidentská tajemství
21. 10. – Utajované havárie
28. 10. – Oblasti častého výskytu
4. 11. – Podzemní základny


Dinosauři v Británii (dvě části – pondělí 19. a 26. září po 22.00 hod.)

Kdysi žilo v Británii na 50 druhů dinosaurů ve třech velkých obdobích: v triasu, juře a křídě. Celkem se tito tvorové vyskytovali na Zemi celých 165 milionů let. Před 32 lety byl učiněn „nález století“ v podobě obrovského drápu a posléze poloviny kostry živočicha, který se živil rybami. Byl to Baryonyx, deset metrů dlouhé a dvě tuny vážící monstrum, které žilo před 125 miliony let v jižní Británii. Odhaduje se, že tento tvor potřeboval k nasycení asi 30 kilogramů ryb denně. Žil v kraji mokřin, řek a jezer a příležitostně spořádal i mláďata jiných dinosaurů. V tlamě měl celkem 96 pilovitých zubů. Termín dinosaurus pochází od Richarda Owena, viktoriánského přírodovědce, který se zabýval rovněž výzkumem Iguanodonů, býložravých, deset metrů dlouhých plazů, jejichž kosti byly objeveny jako druhé v pořadí na světě. Iguanodon žil před 125 miliony lety a také on dokázal běžet velmi rychle – až 25 km/h, tedy stejně jako člověk.

Další velkou skupinou, která se vyskytovala na území dnešní Británie, byli nebezpeční a draví raptoři. Nuthetes, který žil před 143 miliony let, byl poměrně malého vzrůstu a tělo měl pokryté peřím. Lovil prakticky všechno a vše napovídá tomu, že se tak dělo ve skupinách. Sauropod, žijící před 165 miliony lety, býložravý obr vážící až 40 tun, což je ekvivalent deseti afrických slonů, byl zase vůbec největším živočichem, který se kdy na Zemi vyskytoval. V dávných dobách byla Británie skutečným rájem dinosaurů. Zatímco lidé dodnes jezdí k bájnému jezeru Lochness v naději, že zahlédnou příšeru, která se v něm údajně skrývá, ve Skotsku byly nalezeny kosti Plesiosaura, až 15 metrů vysokého obra, který žil dávno a dávno před vznikem zmíněného jezera. Není vyloučeno, že budoucnost přinese nálezy dalších druhů těchto prehistorických zvířat, které ještě čekají na objevení.

Víme, co vás baví – Prima ZOOM.


Mgr. Filip Budák, Externí dodavatel PR oddělení pro FTV Prima


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
06.09.2016 • Objevujte v září přírodu na Nat Geo Wild
05.09.2016 • Zářijové programové tipy E! Entertainment
04.09.2016 • Nalaďte si v září na National Geographic Channel
04.09.2016 • Zářijové poznávání s Prima ZOOM
03.09.2016 • Prima ZOOM: Všude samý led
02.09.2016 • Vuelta s Königem i Vakočem

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist