Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 26.04.2024 - 18:18:29   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Z domova | Články
 

Všechny díly z nové série Českého žurnálu uvede v premiéře MFDF Ji.hlava

  Autor: 2media.cz , e-mail: info@2media.cz Přidané: 25.10.2016


Výchova k válce režisérky Adély Komrzýové, Krtek a Lao-c režiséra Filipa Remundy a Exekuce Andrey Culkové – tři díly z nové série autorských dokumentů Český žurnál byly vybrány do hlavní soutěžní sekce Česká radost na 20. Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava (25. – 30. října).


Prestižní sekce Česká radost každoročně představuje to nejlepší z českých dokumentů. Do festivalového programu je v sekci Work in Progress zařazen také další nový díl Českého žurnálu – Český Alláh režisérky Zuzany Piussi. A v neposlední řadě se v sekci Czech Television Documentaries objeví také pátý z dokumentů nové série, V nejlepším zájmu dítěte režisérky Lindy Kallistové Jablonské.

„Je to dobrá zpráva, neb filmy nekončí jen na obrazovce, ale mají prestižní premiéru ve festivalové soutěži. Navazujeme tak na předchozí úspěchy, jako je Cena Andreje Staňkoviče,“ reagoval Filip Remunda.

Čtvrtou sérii Českého žurnálu s celkem pěti dokumentárními filmy Česká televize odvysílá na podzim letošního roku. Český žurnál, který vzniká v TPS Petra Kubici a který pro Českou televizi vyrábí Hypermarket Film, osobitým pohledem respektovaných režisérů už několik let reflektuje zajímavá, často kontroverzní témata. Tentokrát se zaměřil na uprchlickou krizi, přípravu občanů k obraně státu, exekuce, systém péče o nechtěné děti a česko-čínské vztahy.


Dokumenty ze čtvrté série Českého žurnálu na MFDF Ji.hlava:

Sekce Česká radost:

Výchova k válce, režie Adéla Komrzýová

Konflikt na Ukrajině, uprchlická krize a častější teroristické útoky začaly nejenom v české společnosti budit otázku, jak se chovat v případě ozbrojeného konfliktu. Na jaře minulého roku Českou republikou projíždí americký armádní konvoj. Znovu si pokládáme otázku, jestli bychom šli tentokrát bojovat, s kým, proti komu a především za jaké hodnoty? Film Adély Komrzýové, studentky třetího ročníku katedry dokumentární tvorby FAMU, zkoumá, jak se stát, skupiny lidí i jednotlivci s různými ideovými záměry připravují na potenciální ozbrojený konflikt. Režisérka se především zaměřuje na děti, kterým je ve formě branné výchovy předkládána pragmatická podoba nového světa dospělých. Kde je hranice mezi přípravou na válku a jejím podněcováním?


Krtek a Lao-c´, režie Filip Remunda

Návštěva čínského prezidenta v Praze a českého štábu v Číně jako východisko úvahy o velkých a malých zdech moci. Režisér Filip Remunda se v dalším dílu série Český žurnál zamýšlí prostřednictvím současných česko-čínských vztahů nad podobami politické moci v obou zemích. Linie jeho situační úvahy tvoří ne-dávná pompézní návštěva čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze a družební cesta předsedy Komunistické strany Čech a Moravy Vojtěcha Filipa na mezinárodní konferenci v Číně. Tam se Remunda setkává s loajalitou k režimu v podání pedagoga a studentů bohemistiky anebo zavítá do kadeřnictví, kde se nejen střihá, ale také cvičí a hovoří podle určitého vzoru. Tajné hotelové setkání českého štábu s místní perzekvovanou spisovatelkou pak zpřítomňuje situaci nedodržování lidských práv, což je téma, kterému se i v rámci pobytu čínského prezidenta u nás věnuje český aktivista, jenž svojí činností úspěšně podporuje představitele čínského disentu. Spolu s ním se stávají aktéry pražské linky filmu účastníci vítacích i protestních demonstrací v souvislosti s čínskou státní návštěvou, mezi nimiž za účasti či přihlížení policie dochází k verbálním i fyzickým střetům. Leitmotivem snímku jsou pak archivní policejní a televizní záběry ze socialistického Československa, které navzdory svému stáří překvapivě zapadají do mocenské choreografie současnosti.


Exekuce, Andrea Culková

Exekutoři slaví u nás 15 let své existence. Skoro milion lidí je v exekuci. Je to důkaz toho, že exekutoři efektivně pracují nebo by nás to číslo mělo spíš děsit? Jak je možné, že tak obrovské množství lidí skončilo se zablokovanými účty? Kde je problém a koho se týká? Je na vině neschopnost odložit svou spotřebu a dostát svých závazků, v systému poskytování úvěrů a nebankovních půjček, v nesmlouvavých zdravotních pojišťovnách, v lajdáctví lidí nebo v samotném systému exekucí. „Jak se ukazuje i systém oddlužení není pro mnohé lidi dostupný a často nepřináší optimální řešení,“ říká režisérka Andrea Culková.


Sekce Work in Progress:

Český Alláh, režie Zuzana Piussi

Celovečerní dokument Zuzany Piussi Český Alláh je tragikomickým časosběrným filmem, který v perspektivě dvou let sleduje reakce české společnosti na příchod uprchlíků před válečnými konflikty do Evropy a související mediální tematizaci Islámu jako vážného ohrožení našeho života. Postavami filmu jsou lidé, kteří k těmto tématům nedokázali zůstat lhostejní a každý se z hlubiny své pravdy snaží o její společenské uplatnění a naplnění.


Sekce Czech Television Documentaries:

V nejlepším zájmu dítěte, režie Linda Kallistová Jablonská

Režisérka Linda Kallistová Jablonská v průběhu několika měsíců sledovala osudy dětí, o které se jejich rodiče nemohou nebo nechtějí starat. Tyto děti končí u nás buď v ústavní péči, nebo u přechodných pěstounů. Oba tyto systémy péče mají své příznivce i odpůrce v řadách zaměstnanců ústavů a pěstounů, ale i politiků nebo psychologů. „Zajímal nás mechanismus rozdělování dětí, proč některé končí v ústavu a jiné u pěstounů. Chtěli jsme zjistit, co se s dětmi děje v průběhu prvních měsíců, o kterých psychologové tvrdí, že jsou pro rozvoj osobnosti zcela klíčové,“ přibližuje obsah svého dokumentu Linda Kallistová Jablonská.



Hypermarket Film je nezávislá filmová produkční společnost založená v roce 2003 Vítem Klusákem a Filipem Remundou. Vedle autorských projektů V. Klu-sáka a F. Remundy se podílí na dokumentech dalších známých i debutujících tvůrců.

FB: https://www.facebook.com/hypermarketfilm/

Mediální servis: 2media.cz, www.facebook.com/2media.cz


Vladana Drvotová, 2media.cz


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
25.10.2016 • RÚ rozhodol o sporoch týkajúcich sa národného roamingu
24.10.2016 • Nový celovečerní dokument Miroslava Janka Normální autistický film vstupuje do kin
21.10.2016 • Sny a touhy Idy Kelarové - v šesti exkluzivních premiérách dokumentu O čo ide Idě
20.10.2016 • Divácký komediální hit Toni Erdmann dnes vstupuje do kin
19.10.2016 • TV Nova a Bauer Media vydávají pokračování speciálu Tvoje tvář má známý hlas
18.10.2016 • KISS boří česká kina

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist