Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 26.04.2024 - 12:14:10   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

Český Honza, slepičí rodina i malý Ježíšek - Česká televize připravuje tři nové Večerníčky

  Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 22.03.2017


Česká televize připravuje tři nové Večerníčky s překvapivými hrdiny. Stanou se jimi slepičí rodinka Kokoškových, klasická postava českého Honzy a jeho kamaráda beránka nebo malý Ježíšek, který se svými přáteli zažívá dobrodružství ve své Zahrádce pod hvězdami. Tvůrci navazují v nových Večerníčcích na klasickou ladovskou poetiku i Trnkovu loutkářskou školu, přicházejí ale s moderními animačními postupy.


„Tvorbu pro děti vnímám jako jeden z nejdůležitějších úkolů televize veřejné služby. Každý, kdo se touto oblastí zabývá, potvrdí, že dětský divák je ten nejkritičtější a nejupřímnější a že přijít s novým formátem, který na jedné straně naplní vysoké nároky rodičů a na druhé bude děti bavit, není vůbec triviální úkol,“ říká generální ředitel Petr Dvořák a dodává: „Naštěstí můžeme navazovat na výtvarně i literárně velmi vyspělou tradici české animace a televizních Večerníčků. Je příznačné, že ve dvou ze tří nových projektů najdete odkaz na osobnosti, jako je Josef Lada nebo Jiří Trnka. Máme ambici nadále stavět na tom, co v české kultuře již vzniklo, a zároveň k dětem promlouvat moderním jazykem.“

Honza a beránek je Večerníček, jenž vzniká podle výtvarné předlohy a ilustrací Josefa Lady. Stane se jedním z příspěvků České televize k letošnímu dvojitému výročí slavného výtvarníka (130 let od narození a 60 let od úmrtí Josefa Lady) a vrátí na obrazovky klasickou postavu české literatury pro děti – českého Honzu. Ten se vydává do světa s malým černým beránkem, kterého zachránil před pověrčivým sedlákem. „Honza ani beránek nejsou prvoplánoví hrdinové, někdy dokonce můžeme pochybovat o rozumnosti a prospěšnosti některých jejich činů. Díky své bystrosti, hravosti, vynalézavosti a odvaze si však dokážou vždycky poradit a společně tvoří nesmírně sympatickou a originální dvojici,“ říká kreativní producentka Barbara Johnsonová.

Na vizuální poetiku dalšího velikána české animace, Jiřího Trnky, naváže loutkový Večerníček Zahrádka pod hvězdami. Tady žije malý Ježíšek s rodiči Marií a Josefem a spolu se svými přáteli Tomášem a Petrem prožívá svá malá velká dobrodružství. Scénář k Zahrádce pod hvězdami je volně inspirován principy biblických příběhů a klade tak důraz na hodnoty, jako je soucit, pomoc, láska či pochopení. Podle původního námětu Ivana Renče jej napsala Martina Komárková.

„Pokud jste považovali slepice za hloupá stvoření, která se bojí vystrčit hlavu z domácího dvorečku, dokážeme Vám, jak moc jste se mýlili!“ říká ke třetí večerníčkovské novince Barbara Johnsonová. Letem světem aneb Cestování Jonáše Kokošky bude vyprávět o redakci Slepičích listů, kde tvrdou rukou, nebo spíš pařátem, vládne šéfredaktor Krocan, který po redaktorovi Kokoškovi neustále požaduje nové a nové sólokapry. A i když se Kokoškovi vzrušující události nejprve jako naschvál vyhýbají, nakonec se jako zázrakem vždycky něco stane. A je to většinou zásluha jeho syna, kohoutka Jonáše, že vždy vše dobře skončí a vznikne reportáž, kterou Slepičím listům všude závidí.


Alžběta Plívová, Vedoucí Komunikace a PR, tisková mluvčí Česká televize


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
22.03.2017 • Televize Nova zahájila natáčení původního detektivního seriálu s netradičním námětem!
21.03.2017 • Horná Dolná v pondelok opäť na čele diváckeho záujmu!
21.03.2017 • Televize Nova natáčí druhou řadu dokumentární série Holky pod zámkem
21.03.2017 • IEM Katowice se stal nejsledovanějším eSports turnajem na Prima COOL
21.03.2017 • Červená, Týrlová, Garrigue - tři výjimečné ženy a dalších 184 nových dokumentů České televize
21.03.2017 • Tvoje tvář má známý hlas je nejúspěšnějším pořadem minulého týdne

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist