Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 26.04.2024 - 16:07:46   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Online chat | Články
 

On line na satCentrum: Martin Mrnka - Z1

  Autor: Redakce , e-mail: redakce@satCentrum.com Přidané: 01.07.2008


SatCentrum pokračuje v úspěšném způsobu komunikace se čtenáři webu satCentrum - pravidelně si zve do „horkého křesla“ u počítače zajímavé osoby, které on line odpovídají na dotazy. Položených buď během níže uvedených dvou hodin, kdy je tento chat „live“ anebo které napíšete dopředu jako svou reakci pod tímto textem. Zde pak budou všechny otázky a odpovědi uloženy k pozdějšímu prohlížení a archivované.

Dnes odpovídal člověk, který stojí v čele nové zpravodajsko-publicistická televize Z1 - generální ředitel Martin Mrnka.

On line chat se uskutečnil v úterý 1. 7. 2008, v době 13 – 15 hod.

Televize Z1 má za sebou první měsíc vysílání. Podle Martina Mrnky model komerční zpravodajské televize, jaký Z1 na český televizní trh přináší, odpovídá světovým standardům televizního zpravodajství známým například z americké CNN a Fox News, britské Sky News, německé N24 nebo slovenské TA3. Myslíte si, že se už svým programem těmto starším kolegům přiblížila?

Jaké má pocity ze startu televize její generální ředitel? Mohli jste se na to zeptat v on line chatu. Zajímají vás další podrobnosti k profilu stanice, jak to je a bude s DVB-T a se satelitním šířením, a zařazením do DTH platforem (UPC Direct, DIGI TV)? I to bylo součástí některých odpovědí.

Otázky směřovaly i na technické zabezpečení vysílání, grafiku, znělky i na plazmové zobrazovače za moderátory ve studiu.


Děkujeme všem diskutujícím za zajímavé dotazy a i Martinu Mrnkovi za odpovědi.


Redakce satCentrum, 1. 7. 2008



Navštivte i předchozí chaty na satCentrum:

- Jiří Balvín - Óčko

- Marek Kindernay - Galaxie sport

- Jiří Hojgr - SPORT 5

- Michal Šíma - Eurosport CZ

- Jaromír Glisník - TRADE and TECHNOLOGY




  Sdílet:      

Verze pro tisk


  "on line chat"

satCentrum - satCentrum - Dobrý den, vítáme vás v "horkém křesle" on line chatu a přejeme samé zajímavé dotazy. Shodou okolností zde byl naposledy před Vámi ředitel Óčka a ADT (Asociace digitálních televizí) Jiří Balvín, se kterým společně vstupujete do DVB-T multiplexů. Bohužel jste ale sami, dalším novým stanicím, které obdržely licence, se stále do vysílání nějak nechce. Nejste s pomalým tempech rozjezdu digitalizace u nás zklamaný? Po tolika letech "rozjezdu a testů", dlouhou dobu bez schváleného TPP? Jaký máte názor na celou "digitalizaci po česku"?
Děkuji za přivítání. Pokud jde o "českou cestu digitalizace" zklamaný nejsem, protože i když po ní kráčíme pět let, přesto se jasně ukázalo, že pokrok nejde zastavit. A to bez ohledu na snahu velkých komerčních televizí pokrok maximálně zbrzdit.
A že se dalším digitálním televizím zatím do vysílání příliš nechce? To je jen přechodné období, já jsem přesvědčen, že v roce 2012 tady bude nejméně 8 dalších českých televizí, i když možná některé jen na satelitu a kabelu.

• Jan - Dobrý den, stanici Z1 fandím a myslím si, že je dobrým konkurentem ČT. Už se vás asi bojí, protože dnes na Digizone.cz "vtipkuje" Ota Černý na vaši adresu: "Pánové, ten kanál brzo skončí, víte, proč? Protože měl mohutnou oslavu. Všichni, kdo měli na začátku mohutnou oslavu, tak brzo skončili. Takových oslav už jsme tady měli, a to už se smál hlasitě i Milan Fridrich. Kdosi z přihlížejících dodal, že ČT 24 naopak začínala skromně, bez fanfár a šampaňského a dotáhla se na svou současnou úroveň." Co tomu říkáte? Věříte si, že obstojíte i mezi takovými vlčáky?
Díky za přízeň. Na Vaši otázku mohu odpovědět jen připomenutím, že největší oslavu měla na začátku v České republice televize Nova a pokud se zrovna dnes nic nezměnilo, je už 12 rokem drtivým leaderem trhu. Takže někteří vlčáci nedohlédnou ani do vlastní tlamičky.

• kubisek - Bude v CS Linku EPG? Sice máte stálé vysílací schéma, ale třeba o výborných dokumentech se člověk moc nedozví, pokud nekouká na Z1 celý den.
Bude. Je to zatím trochu technický problém, ale řešíme ho a EPG v nejbližší době rozhodně spustíme.

• Jirka - Dobrý den, na internetu se psalo, že máte majitele slovenskou firmu J&T, a ta že i vlastní Sky Link, a proto vysíláte na jejím transpondéru na Astře 1E. Je to pravda? Nepůjdete také na Slovensku do DVB-T?
Ano, satelitní vysílání nám zajišťuje slovenská firma Tri R a jsme k dispozici na Astře E, 23,5 stupně. To je dnes dominantní družicová pozice pro celou střední Evropu. Pokud jde o DVB-T na Slovensku, zřejmě tam nepůjdeme, bylo by to pro nás příliš drahé a slovenský divák, který nás chce naladit, má možnost právě přes družici nebo přes web (www.z1tv.cz).

• Jenda - Zdravím vás a fadním Zet jedničce, je fajn, že už si můžu vybrat z více zdrojů informací, což jako majitel satelitu zhusta využívám. Byl jsem zvědavý na Barboru Tachecí, po jejím agresivním tahu na branku na Radiožurnálu jsem čekal něco podobného i v jejím talk schow pořadu. Ale není to stále ono, i když to má stoupající tendenci od úplně prvního podle mne propadáku s ministrem Čunkem. To byla slabá, a zrovna na něm si mohla přibrousit zuby :-) Ale jinak celkem pozitiva, od problémů na startu se znělkami, výpadky aj. se už dostáváte do normální profi polohy. Jen mi chybí EPG, abych věděl, co se kdy vysílá a mohl si to lehce naprogramovat na PVR receiveru. Takhle mi řada zajímavých věcí uteče, pokud se dopředu nesháním po programu na internetu. Udělejte s tím něco! Dík.
Děkuji, vylepšit se snažíme všechno a jsme přesvědčen, že je změna den ode dne vidět. Pokud jde o EPG, už jsem odpovídal, pracujeme na tom.

• majo - Dobrý deň. Môžete mi prizradiť niečo o svojich plánoch rozšírenia vysielania aj na Slovensko? Viem že JT vlastnila kedysi u nas TA3, ale teraz už nie, takže by nemal byť problém so vstupom do nášho teritória (myslené káblove rozvody) na satelite vás samozrejme bezproblémov naladíme.
Zdravím na Slovensko. Bohužel, přímému vstupu na váš trh poněkud brání jak cena za šíření prostřednictvím DVB-T, tak i práva třeba na dokumenty, která nám zatím podobnou expanzi neumožňují. Pokud jde o kabelové rozvody, je to otázka na ně, my jim v tom nebráníme.

• Pavel - Hezký den, chtěl bych se zeptat, kdy se objevíte v multiplexu na Bukové hoře? Rádi bychom vás viděli i u nás na severu Čech. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, předpokládám, že na podzim. Přesný měsíc zatím neřeknu, závisí to mimo jiné i na tom, jak se k digitalizaci postaví TV Nova nebo na výběru operátora DVB-T pro Českou televizi.

• Honza - Bude Vaše stanice zařazena dopacketu Digi tv.cz
S DigiTV jsme začali jednání, uvidíme kdy je dokončíme. Ale dlouhodobě jistě ano, z naší strany v tom problém není.

• M. - V prvom rade vam gratulujem z uspesnemu spusteniu vysielania. Ja sam vas sledujem prostrednictvom satelitu u nas na strednom slovensku. Tesim sa kazdej novej televizii ktora je vysielana v zrozumitelnom jazyku, a cestina nou rozhodne je. Prajem vela uspechov.
Díky moc za přání, duchovní podporu potřebujeme. :)

• Peťa - Gratuluji Z1 TV k prvním narozeninám, už je to měsíc, co jsem si vás naladil, a od té doby denně aspoň na chvíli na vás přepnu! Ať se vám daří, jen tak dál.
Děkuji stejně jako všem dalším našim příznivcům. Přepínejte častějí. ;)

• neregistrovaný - Velakrat sa spominaju dokumenty vo vysielani Z1. Avsak nenasiel som technicky orientovane dokumenty ci magaziny. Chystate okrem dokumentoch zo sportu, historie, gastronomie aj nieco dalsie? Dakujem za odpoved.
Pokud jde o magazíny, vysíláme například magazín o autech Autoshow (premiéra neděle 18:35, reprízy každý všední den a v sobotu 17:35). Dokumenty jsou zaměřena hlavně na problémy moderního světa: namátkou Čínští milionáři, Svět podle Putina, globální oteplování, atd atd. Premiéra dokumentů je vždy v 20:05 kždý den.

• Pavel (Ústí nad Labem) - Vážený pane řediteli,
mám na Vás dvě otázky:
1) V poslední době došlo u TV Z1 ke značnému zhoršení obrazové kvality (sleduji přes DVB-C UPC), které se projevuje řádkováním a trháním obrazu při rychle se měnících scénách. Víte o tomto problému a bude nějak řešen?
2) I když vím, že zřejmě nebudete moci poskytnout přesnou odpověď, přesto se zeptám, kdy je podle Vás reálné, aby se Ústecko dočkalo TV Z1 šířené terestricky přes DVB-T?
Předem děkuji za odpovědi.

Dobrý den. Pokud jde o UPC, to je pro mne novinka, zřejmě nás vysílají v proměnlivém datovém toku, takže když je třeba na jiném kanálu nějaká sportovní akce, rychlý pohyb obrazu u nás může znamenat zhoršení kvality - upozorníme je na to, nicméně zlepšení na UPC pomůže i stížnost přímo od Vás.
Na druhou otázku: na Ústecku určitě v DBV-T budeme, podle mne je to záležitost tohoto podzimu.

• PrimaPáťa - Dobrý den, máte dobré pořady (Runway,Auto-show,...), ale ty reprízy jsou strašné, chápu že si nemůžete dovolit něco jíného, ale teď budete opakovat i dokumenty v 8.
Další dotaz: Proč zaměstnáváte v Auto-Show lidi z primáckého autosalonu, to jsou jediní co tomu rozumí?
Nato že jste televize z jednoho patra, jste dokázaly hodně, gratuluji.
Hned po Primě jste moje nejoblíbenější televize.

Dovolím si upozornit, že v létě reprízují všechny televize, včetně podstatně bohatších Nov a Prim, a to proto, že rapidně ubude diváků. Od 20:00 budeme reprízovat jen v některých dnech, zejména ty dokumenty, které část diváků neviděla v úvodních dnech vysílání.
Naším cílem je nicméně počet repríz snížit na minimum, to nastane 1.září.
Pokud jde o Autoshow, její autoři jsou jediní, kteří dokázali nabídnout obsahově slušný magazín ve výborné kvalitě za rozumnou cenu. Nezaměstnáváme je, dodávají nám externě na klíč.
Za podporu děkuji. :)

• Ondřej Peroutka - Dobrý den, mám zájem o sledování Z1, ale bohužel tato stanice není v nabídce mého satelitního poskytovatele. Můžete mi prosím říct, kdy budete dostupní v programové nabídce DigiTV? Děkuji
Díky za zájem, už jsem odpovídal, že s DigiTV jednáme, naše zařazení je na nich.

• Rado - Dakujem za velmi pekne dokumenty, bude sa rozsirovat ich pocet vo vysielani?
Programové schéma budeme měnit až od září, takže zatím na tuto otázku neumím odpovědět.

• Bílý - Četl jsem, že si zavazujete přispěvovatele do vašeho vysílání k exkluzivitě, to že se nemohou objevit na jiné televizi či v jiném médiu, jak u vás. Nezdá se vám to omezování svobody slova a novinářské invence?
To je holý nesmysl, nesmíte věřit tomu, co kdekdo napíše na webu nebo v novinách. Máme exkluzivní smlouvu pouze s třemi komentátory, kteří pracují v oblasti TV jen pro nás, stejné smlouvy máme i s 20 moderátory. Je to běžná praxe, u moderátorů se nikdo nediví, že třeba Borhyová nemůže moderovat na Primě a Voldánová na Nově. Jde o normální smlouvní vztah, s novinářskou svobodou to nemá nic společného.

• ® Fenix - Fandím Vám Fenix z Prešova
Děkuji Vám Fénixi.

• Jan - Minulý týden se v médiích objevila kauza údajného zamlčování některých aktivit vaší mateřské společnosti J&T, o které psal jeden novinář v Reflexu. Proti tomu jste se důrazně ohradili. Nevím ale, jak celá věc dopadla, omluvil se vám Reflex, nebo nakonec měl pravdu? Děkuji za odpověď.
Novinář z Reflexu o tom napsal, aniž by se na nás podíval, nebo se nás zeptal. Kdyby to udělal, zjistil by, že o všech těchto aktivitách skupiny J&T důsledně informujeme, často dříve, než ostatní česká média. (Například o kauze se slovenským ministrem financí Počiatkem hned 18.6., tedy v den, kdy aférka na Slovensku vypukla.) Reflex a dotyčný novinář se nám slíbili omluvit v příštím čísle časopisu.

• PrimaPáťa - Děkuji za dokumenty o hotelích světa, budete dávat nějaké dokumenty o světových velkoměstech (Kromě čínských)?
Tento pátek odvysíláme dokument o Riu de Janeiro, další dokumenty o zajímavých městech světa budou následovat. Připravujeme také několik zajímavých sérií dokumentů od BBC nebo National Geographic, například o budoucnosti kosmonautiky.

• Josef - Jak velká jste televize? - můžete mi napsat, kolik máte stálých zaměstnanců, kolik moderátorů a kolik dalších externistů se podílí na vysílání? Neumím si dost dobře představit, kolik lidí musí mít taková televize jako vaše, aby byla profesionální svým obsahem i vnějším technickým provedením. Fandím vám a jsem rád, že je tu i u nás nějaká jiná news TV jako ČT24.
Profesionalita se neodvíjí od počtu lidí nebo kamer, ale od jejich schopností. My máme v tuto chvíli zhruba 20 moderátorů, 90 televizních novinářů a celkem okolo 160 lidí.

• TomS - Dobrý den,
zatím Vás nemám moc zažité :) ale je to na dobré cestě.
S EPG se to určitě ještě zlepší.
Mám jen jednu připomínku a to k velikosti písma v headlinech co běží dole.
Nešlo by kapku zvětšit? Na klasické tv 4:3 letterbox je to dost špatně čitelné.
Jinak držím palce.

O velikosti písma v informačním tickeru diskutujeme. Je stejně velký, jako má CNN, ale dobře čitelný je především na televizích 16:9, v jejichž formátu vysíláme. Každopádně Vaši připomínku budu tlumočit naším technikům.

• Martin - Zdravím. Moc Vám fandím, jsem rád, že Vaše Zprávy v 7 jsou úplně jiné! A jsou moc dobré. Ale sliboval jste, že budete prostřednictvím internetu vysílat i dokumenty (jako argument kódování pro zahraničí jste uvedl, že český dabign je dostatečným kódováním). Mám možnost sledovat Z1 pouze přes net. Díky za odpověď a hodně štěstí!
I já zdravím a děkuji za podporu. Pokud jde o dokumenty, náš argument ohledně dabingu platí hlavně na satelit (zabírá celou střední a část západní Evropy), práva na nemáme. Nevylučuji ale, že je budeme nakupovat v budoucnu. Navíc si myslím, že sledováním dokumentů jen přes internet se poněkud ochuzujete, při dnešních cenách set-top-boxů (cca 800 Kč) nebo satelitu (cca 2,500 Kč)je podle mne investice do digitálního příjmu celkem přijatelná.

• Jura - Dobré odpoledne, byl tu před chvílí dotaz k vysílání 16:9, já půjdu ještě dál - plánujete vysílání v HDTV? A co třeba dokumenty vysílat se zvukem Dolby Digital? A co říkáte na MPEG-4 v DVB-T? Jste fanda nových technologií?
Fandové nových technologíí jsme v Z1 všichni. Pokud jde o HDTV, rozhodně jde o budoucnost televize, otázka je kdy. Jak vidíte na příkladu Novy, sice můžete mít HD obsah, ale je vám to houby platné, když nemáte dostatečný distribuční kanál a diváci nemají full HD televize. Podle mne proto skutečná šance HDTV přijde až s Vámi zmíněným MPEG-4, případě s modernizovaným MPEG-2 druhé generace. A to už Číňané tři roky předvádějí na veletrzích holografickou 3D televizi...

• J. - Mám drobný dotaz, ty obrazové pole za moderátory, kde se promítá, to je plazma či LCD, projektor, nebo je to klíčované na modrou či zelenou?
Je to plazma, respektive 5 obrazovek. Ovládá je počítač, který britský dodavatel zprovoznil teprve minulý týden, takže v nejbližší době na ní místo pouhé zeměkoule bude možné zobrazovat jakýkoli visuál.

• PrimaPáťa - To už vám došly dotazy, že na nic neodpovídáte?
Měl jste pravdu. :)

• Martin - Dobrý den, bude na Z1 tak jako u programů ČT skryté titulky?! Četl jsem na jednom serveru, že jej připravujete. Kdy k tomu dojde? Děkuji za Vaši odpověď.
Jde o titulky pro neslyšící. Externí firma, která nám je má dodávat, slíbila zprovoznění k 1.6., ale bohužel se jí to stále nějak "nedaří". Zatím jim držíme nůž na krku...

satCentrum - Tak to byl poslední dotaz a poslední odpověď našeho hosta. Děkujeme vám všem za zajímavé otázky a přejeme panu Mrnkovi a jeho zpravodajsko-publicistické stanici Z1 ať se daří a ať jsou neméně tak úspěšní, jak se to podařilo v prvním měsíci vysílání. Ještě jednou díky za váš čas a někdy zase na webu satCentrum na shledanou!
Děkuji všem za dotazy a za nečekaně velkou mítu podpory z Čech i ze Slovenska. Díky satCentru. Krásný den všem a na shledanou. Martin Mrnka


Další články z rubriky:
10.06.2008 • On line na satCentrum: Jiří Balvín - Óčko
04.06.2008 • On line na satCentrum: Marek Kindernay - Galaxie sport
20.05.2008 • On line na satCentrum: Jiří Hojgr, SPORT 5
05.05.2008 • On line na satCentrum: Michal Šíma, Eurosport CZ
14.04.2008 • On line na satCentrum: Jaromír Glisník, TRADE and TECHNOLOGY


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist