Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 27.04.2024 - 18:28:25   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Pakety a stanice | Články
 

Vývoj českého televizního trhu v čase. Jaké jsou aktuální trendy?

  Autor: Atmedia/KNOWCOMM , e-mail: info@know.cz Přidané: 23.06.2023


Trh volně šířených i placených televizních stanic se v posledních letech proměnil. Některé televizní stanice ukončily vysílání, nebo vystoupily z oficiálního elektronického měření televizní sledovanosti, ovšem řada nových – zejména tematických – na trh vstoupila. V současné době je zde celkem 58 televizních stanic, které jsou měřené a které zároveň prodávají reklamní prostor na oficiální televizní měnu – GRP.


Z celkového počtu 58 televizních stanic je 36 volně šířených. Diváci je tak mohou sledovat nejen prostřednictvím operátorů placené televize, ale také bezplatně v rámci digitálního pozemního vysílání. „V roce 2018 bylo těchto stanic 37, o jednu více než letos. Na první pohled by se tedy mohlo zdát, že trh volně šířených stanic stagnuje, ale opak je pravdou,“ tvrdí Michaela Suráková, Managing Director společnosti Atmedia, která na českém trhu obchodně zastupuje téměř 30 tematických televizních stanic. Vysvětluje, že některé televizní kanály sice v posledních letech ukončily vysílání nebo vystoupily z měření televizní sledovanosti, ovšem v souvislosti s digitalizací a přechodem na DVB–T2 začaly digitální pozemní multiplexy zaplňovat svými kanály komerční televizní skupiny Nova a Prima. Od roku 2018 spustily kanály Prima Star, Prima Show, CNN Prima News a Nova Lady.

„Na trh volně šířených televizních stanic také poprvé vstoupila mediální společnost AMC, která dosud nabízela divákům pouze placené kanály,“ upozorňuje Michaela Suráková a dodává, že lifestylový kanál Spektrum Home, jenž byl dříve dostupný jen v nabídce operátorů placené televize, začal v únoru letošního roku vysílat také v jednom z digitálních pozemních multiplexů. „Terestrické vysílání má v Česku dlouhodobou tradici a řada diváků přijímá televizní vysílání právě tímto způsobem. Volně šířené stanice mohou získat větší podíl na sledovanosti, a tím i vyšší příjmy z prodeje reklamy,“ vysvětluje Michaela Suráková.


Placená televize: noví hráči, více stanic

Jestliže je počet měřených volně šířených televizních stanic podobný jako před šesti lety, na trhu s placenými televizními kanály došlo k výraznějším změnám. „Noví hráči, více stanic – tak by se dal několika málo slovy popsat vývoj trhu placených televizních stanic v posledních letech,“ uvádí Michaela Suráková. Zatímco v roce 2018 bylo v oficiálním elektronickém měření televizní sledovanosti 17 placených kanálů, v květnu letošního roku jich bylo již 22. K tomuto nárůstu přispěla například společnost AMC, která ke svému portfoliu měřených televizních stanic připojila od roku 2018 hned dva placené tematické kanály – AMC (filmový) a TV Paprika (lifestylový).

Na český televizní trh s placenými stanicemi navíc v posledních letech vstoupili i noví hráči, konkrétně mediální skupiny Warner Bros. Discovery a Canal+. První jmenovaná skupina zařadila od roku 2018 do měření televizní sledovanosti tři placené tematické kanály – Discovery Channel (dokumentární), Eurosport 1 (sportovní) a TLC (lifestylový). Mediální skupina CANAL+ se zase na českém trhu ohlásila spuštěním filmové a seriálové stanice Canal+ Action. Díky akvizici společnosti SPI International získala také filmový kanál FilmBox, ke kterému ještě přidala sesterský FilmBox Stars.


Funguje lokální obsah

„Český trh s placenými televizními stanicemi se rozvíjí i s tím, jak se zvyšuje počet domácností, které sledují televizi prostřednictvím některého z operátorů placené televize, díky čemuž získávají přístup k desítkám placených kanálů,“ vysvětluje Michaela Suráková a upozorňuje, že o placené televizní stanice je mezi diváky stále větší zájem. Za posledních šest let vzrostl jejich podíl na sledovanosti v cílové skupině diváků ve věku 15–69 let o 54 %. Měsíčně osloví společně v průměru 3,2 milionu diváků starších čtyř let, kteří jejich sledováním tráví v průměru 1 hodinu a 12 minut denně.

„Nárůst zájmu o placené televizní stanice je dán i tím, jak svou nabídku přizpůsobují poptávce diváků,“ tvrdí Michaela Suráková a jako příklad uvádí větší množství lokálního obsahu nebo nabídku filmů a seriálů, které diváci jinde nenajdou. „Poté, co FilmBox zařadil do své programové nabídky větší množství českých filmů, zvýšil několikanásobně svůj podíl na sledovanosti a dnes je největší filmovou placenou televizní stanicí u nás,“ pokazuje Michaela Suráková na konkrétní příklad.


O společnosti

Společnost Atmedia Czech s.r.o. je obchodní zastupitelství téměř 30 tematických televizních stanic, jež na českém trhu působí od roku 2008. Zabývá se prodejem televizní reklamy a na našem trhu zastupuje lokální i většinu mezinárodních televizních stanic z televizních skupin, jako jsou AMC Networks, Warner Bros. Discovery, The Walt Disney Company, Antenna Group nebo slovenská JOJ. V roce 2010 uvedla Atmedia na trh jedinečný způsob prodeje reklamního prostoru prostřednictvím prodejních balíčků.


Michaela Němečková, PR Consultant, KNOWCOMM, 21. 6. 2023


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
20.06.2023 • Skupina Prima slaví 30 let na pozici komerční jedničky. Divákům na podzim nadělí nový romantický seriál Eliška a Damián
20.06.2023 • BFBS Germany - úspěšná historie německého rádia
13.06.2023 • Dvacet let digitálního krátkovlnného vysílání z Erlangenu
09.06.2023 • ServusTV Deutschland ukončí na konci roku 2023 lineární vysílání
06.06.2023 • Nova Lady a Arena Sport 2 nově na Skylinku
01.06.2023 • Začíná přesun na nový satelit Hot Bird 13G

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist