Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Středa • 15.05.2024 - 12:03:45   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Pakety a stanice | Články
 

Měsíc s hvězdou aneb Jak moc září TV Barrandov? (II. část)

  Autor: Roman Kučera , e-mail: roman.kucera@klikni.cz Přidané: 19.02.2009



Minule jsem zde nastínil něco z krátké minulosti TV Barrandov - co má ráda, jak vypadá a co v ní vlastně je. Dnes se zaměřím především na to, co v ní dosud není a na čem by mohla zapracovat. Pokusím se také pootevřít okno budoucnosti a naznačit cesty po kterých může jít. Bude-li chtít...


Hvězdou i Popelkou

Srovnáme-li vervu, se kterou se na Barrandově vrhli do vlastní produkce, pak naopak zahraniční akvizice vypadá více než vlažně a podle mého mínění nezajímavě. Představitelé této televize sice hlásali snahu ušetřit právě zde a nenakupovat přímo u velkých studií v Americe, bohužel je to až příliš vidět. Minimum filmových i seriálových hitů je jaksi v rozporu s hvězdnou tváří této televize. Jistě, někdy se ze zvědavosti podíváme i na krimi z Nizozemí nebo ukrajinský romantický seriál, ale bude to i nadále to, co nás k televizi připoutá? Podle mého názoru ne.

Pokud nepůjde alespoň o zdařilý mix zahraničních hitů s „noname“ produkcí, může to naopak “hvězdnou“ pověst této stanice poškodit. Většina diváků oceňuje, pokud se k nim dostávají úspěšné pořady ze zahraničí a to ještě pokud možno co nejdříve. Bohužel světově úspěšných je těch mimoamerických jen minimum a přiznávám se, že této jednostranné „šetrnosti“ moc nerozumím. Pokud si tedy chtějí na Barrandově podržet vzhled mladé a atraktivní televize, časem nezbude, než se vydat znovuobjevit Ameriku.


Jiné možnosti?

Samozřejmě, možností je vždy několik. Jako nejpravděpodobnější alternativu vidím to, že by tato televize jen jednoduše zestárla. Musela by nejprve přehodnotit cílovou skupinu diváků - ta současná se totiž nyní uvádí jako 30+. Možná by to ale nebyl příliš složitý krok, protože už teď se v tisku spekuluje o tom, zda není programové zaměření stanice spíše 40+ a zda se nestalo jen to, že někdo neodhadl televizní choutky „Husákových dětí“. Mělo by to ale naději na úspěch?

S největší pravděpodobností by mohlo. Obdobně se profiluje i slovenská „retrotelevize“ JOJ PLUS, která právě na staršího diváka cílí a zatím se jí to vyplácí. Pak by jistě šlo nahradit atraktivní americké novinky starší akvizicí německou, britskou či francouzskou. A hvězdný prach dodat pomocí klasických filmů ze zlatého fondu světové kinematografie (podobně jako na německých kanálech Das Vierte, Tele 5 či Kabel Eins). Bohužel ani zde však nepůjde klasickou americkou produkci obejít.

Osobně bych však tuto orientaci viděl spíše šitou na míru dosud fiktivní televizi Febio, samozřejmě spolu s kvalitními dokumenty a doku-shows např. typu Galileo,... (Ale o tom zase někdy příště.) Budoucnost Barrandova by pak podle mého názoru skutečně měla jít spíše cestou o něco mladšího publika (20 - 30+) než má již zmíněná JOJ PLUS.


Jak být tedy stále mladá, krásná a atraktivní?

Jak jsem již naznačil půjde o nemalé investice do programové skladby na nákup atraktivních pořadů i formátů, jejichž česká adaptace nebude příliš nákladná a lze u nich předpokládat kladnou diváckou odezvu. Myslím ale, že by mělo jít také o investice do designu této „hvězdné“ televize. Vzhled stanice nelze podcenit – je to právě to, co program prodává.

Určitě se tedy vyplatí investovat například do sezónních vizuálních setů, které celou televizi omladí tak, aby se „neokoukala“.

Velmi progresivní v této oblasti byla například stanice ProSieben, jejíž některé „kultovní“ sety ovlivnily a dosud ovlivňují práci „televizních“ designerů. Podobnou cestou jde například i slovenská televize JOJ, jejíž loňský podzimní vizuál se natáčel ve španělské Guggenheimově galerii moderního umění a skutečně působí velmi zajímavě (viz. obrázek).

Více by šlo také promyslet práci s logem na televizní obrazovce. Zatím není prezentace loga nijak zvláště poutavá a nápis „barrandov“ je spíše rušivým elementem. Lze předpokládat, že po tom, co se stanice na trhu usadí, zůstane na obrazovce pouze logo ve tvaru hvězdy. Podobný vývoj je u většiny komerčních stanic standardní a logo pak plní také funkci průvodce programem, kdy vás informuje nejen o tom, co se právě vysílá a bude vysílat, ale i o tom, co zajímavého se chystá. Dokáže také odkazovat na sesterské stanice či na internetové nebo textové stránky. Ale to už je jen další hudba budoucnosti...


Čím nás naše hvězda ještě překvapí?

Po měsíci jejího zrodu je to velmi těžké odhadnout. Dá se předpokládat vývoj v oblasti zpravodajství a publicistiky. Pokud by se potvrdil slabý výkon pořadu 90minut a byl by zrušen, stál by za úvahu i přesun a redesign Hlavních zpráv ze současných 20:00 například na 18:30 nebo 18:45. Z pořadu 90minut by pak mohl vzniknout lifestylový a informační formát pro víkendové dopoledne (podobný pořad vysílají např. stanice TVN Polsko či německá Sat.1 a na našem trhu dosud chybí).

Pro televizi nezbytné bude jistě i zařazení do peoplemetrového výzkumu (pravděpodobně ale ne dříve než v druhé polovině roku 2009). Příjemným překvapením pak může být i připravované zařazení HD verze programu TV Barradov do pražské digitální sítě. V budoucnu se spekuluje i o působení této stanice na poli placené televize.


To nejlepší nás prý ještě čeká

Podle barrandovského vedení se totiž hlavní boj o diváka svede až v září, kdy všechny televize nasazují novinky. Doufejme jen, že i pak budeme mít důvod přepnout právě na naši "hvězdu" a přejme jí, ať tento boj v těžké konkurenci zaběhnutých i nových televizních sokyň ustojí.


pro satCentrum Roman Kučera, 19. 2. 2009


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 1   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
20.02.2009 • Country Channel z družice Eurobird 28,5° východně
17.02.2009 • NOVA Sport zahajuje vysílání v HD [ 8 ]
16.02.2009 • Rozhovor satCentrum s ředitelem TradeTec (nejen) o rozšíření nabídky HDTV ve Skylinku [ 10 ]
16.02.2009 • Skylink připravuje druhý uplink pro 2 transpondery, jeden z nich bude pro HDTV [ 2 ]
14.02.2009 • Jak dál, Z1?
14.02.2009 • ČT4 žije sportem už tři roky

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  Barrandov HD 

19.02.2009 07:12 • ® zdent
HD zase jenom pro Prahu? To už je vrchol diskriminace ostatních diváků v republice!
 
 
Celkový počet komentářů: 1 / zobrazují se: 1 ... 1

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist