Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 02.05.2024 - 20:29:23   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

Zářijové filmové lahůdky na Cinemaxu

  Autor: PR Press HBO/Redakce satCentrum , e-mail: info@hbo.cz Přidané: 26.08.2010


Filmový kanál Cinemax uvede v září retrospektivu tří raných děl slavného íránského režiséra Jafara Panahiho - Bílý balónek, Zrcadlo a Kruh. A dále rekonstrukci kontroverzního života a tvorby amerického baviče Lenny Bruce - Lenny, příběh palestinské emigrantky Zkažené státy americké, romantické drama Čas v Káhiře, historické leporelo z amerických dějin Opus pana Hollanda, melancholickou road-movie Poslední týden, španělské drama Muž z písku a drama o tragických životních zákrutách a válečných absurditách Pokání...


Zvláštní tipy:

Retrospektiva tří raných děl slavného íránského režiséra odhaluje kořeny jeho tvorby, prodchnuté zájmem o svět dětí a zdůrazňováním individuální svobody. Jafar Panahi (nar. 1960) byl ovlivněn tvorbou svého staršího krajana Abbáse Kiarostamiho, s nímž spolupracoval na jeho známém snímku Pod olivovníky. V roce 2001 byl členem mezinárodní poroty na MFF v Karlových Varech, kde byly při té příležitosti uvedeny jeho rané filmy Bílý balónek, Zrcadlo a Kruh. Jeho další film Šarlatové zlato (2003) se v roce 2005 promítal na pražském Febiofestu. Autorova sportovní tragikomedie Offside (2006) - oceněná Stříbrným medvědem na Berlinale - byla uvedena na karlovarském festivalu. Letos v březnu byl Panahi na několik týdnů zatčen kvůli filmování protivládních demonstrací, což vyvolalo vlnu mezinárodních protestů.


Bílý balónek

Hrdinkou autorova celovečerního debutu z roku 1995 je sedmiletá teheránská dívenka (v podání Aidy Mohammadkhaniové), která na Nový rok zatouží po zlaté rybce. Od své matky vyškemrá peníze, o které však málem přijde, když pozoruje představení dervišů s hady. Pak zažije několik podivuhodných setkání s lidmi, kteří mají v předvečer muslimského svátku své vlastní starosti. Jedním z nich je prodavač košil, dalším voják na dovolené, jiným afghánský prodavač balónků... Průhled do velkoměstské každodennosti i do křehké dětské fantazie získal Zlatou kameru a cenu FIPRESCI v Cannes a řadu dalších prestižních ocenění...

Premiéra: pondělí, 6. září ve 20:00 hod.


Zrcadlo

Panahiho druhý film z roku 1997 vypráví o malé Mině, kterou matka zapomene vyzvednout ve škole. Dívenka se rozhodne dojít domů sama, nezná však správnou cestu ani trasy autobusových spojení. Octne se tak na opačném konci města, odkud se protlouká neznámými místy... Zhruba uprostřed filmu se změní jeho žánr: malá protagonistka se zbaví filmařského štábu a začne putovat městem na vlastní pěst. Od té chvíle ji filmaři sledují skrytou kamerou... Mix hraného příběhu a dokumentu, odhalujícího odvrácenou tvář íránské metropole, byl vyznamenán Zlatým leopardem na festivalu v Locarnu.

Premiéra: pondělí, 13. září ve 20:00 hod.


Kruh

Mozaika ze soudobého Teheránu - vyznamenaná Zlatým lvem na festivalu v Benátkách - polemizuje s podřadným postavením íránských žen. Sedm hrdinek různým způsobem zosobňuje touhu po svobodě od mužské nadřazenosti. Tři z nich jsou na útěku z vězení, další je prostitutka. Klíčovou postavou je čerstvá matka, která místo očekávaného chlapce porodila holčičku a bojí se reakcí od prudérního manžela a jeho rodiny. Její matka proto pošle druhou ze svých dcer, aby rodinu varovala... Vyprávění z roku 2000 přechází z jedné postavy na druhou a tvoří uzavřený kruh, který symbolizuje potupné společenské konvence.

Premiéra: pondělí, 20. září ve 20:00 hod.


Nenechte si ujít

Lenny

Rekonstrukce kontroverzního života a provokativní tvorby amerického baviče, který v šedesátých letech minulého století proslul svými konflikty s oficiálními orgány. Lenny Bruce (Dustin Hoffman) si během svých vystoupení pohrával s obscénním vyjadřováním a byl za to opakovaně perzekvován. V soukromém životě se propadal do drogových excesů. Klíčovou svědkyní jeho rozháranosti, vnitřních běsů i bojů s předpojatými úřady byla jeho partnerka, bývalá striptérka Honey (Valerie Perrineová)... Portrét, natočený v paradokumentárním stylu a prolínající se s úvahou o prokletí výjimečnosti, natočil v roce 1974 režisér Bob Fosse, tvůrce legendárních muzikálů Kabaret a All That Jazz.

Premiéra: pátek, 3. září ve 20:00 hod.


Zkažené státy americké

Příběh dobrosrdečné palestinské emigrantky, která se svým dospívajícím synem přesídlí do USA, kde zprvu naráží na protiarabské předsudky. Muna, jež se chce integrovat ve svobodné zemi, se usídlí v rodině své sestry a jejího muže v zapadlém městečku v Illinois. Musí však rezignovat na profesi účetní a vykonávat podřadné zaměstnání. Její syn se zaplete do konfliktu se spolužáky, který hrozí přerůst v exemplární kauzu... Drama s autobiografickými prvky, polemizující s xenofobií po 11. září a uvedené na letošním Febiofestu, realizovala jako svůj debut Cherien Dabisová.

Premiéra: neděle, 5. září ve 20:00 hod


Čas v Káhiře

Kanadská novinářka Juliette (Patricia Clarksonová) se vydává do Egypta, kde má strávit dovolenou se svým milovaným manželem Markem, který pracuje v jednom z uprchlických táborů v Gaze. Markova náhlá pracovní indispozice však hrdinku svede dohromady s Tarequem, dlouholetým manželovým kamarádem. Ten má cizí ženu vyzvednout na letišti a dělat jí společnost. Neznámí lidé během několika hodin zjistí, že je cosi spojuje... Romantické drama z roku 2009, realizované v kanadsko-irsko-egyptské koprodukci a rámované tajuplnou atmosférou Káhiry, režírovala Ruba Naddová.

Premiéra: sobota, 11. září ve 20:00 hod.


Opus pana Hollanda

Titulní postavou kroniky o jednom podivuhodném osudu je středoškolský učitel hudby (Richard Dreyfuss), který své studenty poprvé zaujme ve chvíli, kdy jim předvede souvislost Bacha s rokenrolem. Během mnoha let svého působení ovlivní stovky mladých lidí, musí se však vyrovnávat s nevraživostí některých kolegů i se zjištěním, že jeho vlastní syn trpí hluchotou. Zestárlý pedagog je nakonec postaven před krutý fakt, že na jeho ušlechtilou činnost chybějí peníze. Dočká se však i velkolepé satisfakce... Leporelo z roku 1996, reflektující klíčové události novodobých amerických dějin, režíroval Stephen Herek.

Premiéra: pátek, 17. září ve 20:00 hod.


Poslední týden

Sympatický Ben (hraje ho Joshua Jackson) se od lékařů dozví, že trpí nevyléčitelnou chorobou. Mladému muži po šokující zprávě zbývá pouhých pár týdnů na realizaci plánů, jež dosud odkládal. Ben proto kariéru usedlého učitele a spořádaného manžela vymění za motorku, na níž se vydává napříč Kanadou. Během podivuhodného putování potkává zajímavé lidi a splní si mnohé ze svých snů... Melancholickou road-movie, rámovanou malebnou přírodou a atraktivní hudbou, natočil v roce 2008 režisér Michael McGowan.

Premiéra: neděle, 19. září ve 20:00 hod.


Pokání

Adaptace stejnojmenného románu z pera Iana McEwana o tragických životních zákrutách a válečných absurditách. Úvodní část vyprávění se odehrává v létě roku 1935 na anglickém sídle. Budoucí spisovatelka, třináctiletá Briony ráda spřádá příběhy, má ale příliš bujnou fantazii. Ze žárlivosti na svou starší sestru Cecilii a kvůli nepochopení erotických tenzí svých dospělejších bližních osočí jejího přítele Robbieho, že dívku znásilnil. Falešné obvinění má osudové důsledky pro všechny aktéry... Druhá část vyprávění se odehrává za války ve Francii a v rozbombardovaném Londýně, kde obě sestry pracují jako ošetřovatelky... Příběh o kontrastu fikce a skutečnosti, který podle scénáře Christophera Hamptona natočil Joe Wright) vrcholí zpovědí zestárlé literátky (Vanessa Redgraveová).

Premiéra: sobota, 25. září ve 20:00 hod.


Muž z písku

Španělské drama - situované do dob frankistické diktatury v šedesátých letech minulého století - se odehrává v psychiatrické léčebně, kde byli internováni odpůrci totalitního režimu. Jedním z nich je i mladý Mateo, který byl do izolace uvržen poté, co slovně napadl frankistického důstojníka. Citlivý hrdina v abnormálním prostředí poznává osamělou a nepřístupnou Lolu. Postupně začne chápat, že dívčina vykolejenost souvisí s jejím zvráceným otcem... Režii mravně vypjatého příběhu měl José Manuel Gonzalez.

Premiéra: neděle, 26. září ve 20:00 hod.



Placený filmový kanál Cinemax vysílá v kabelových sítích v ČR a SR a také v satelitních platformách CS Link, Skylink, UPC Direct, DIGI TV a Magio TV na satelitech Astra 1G na orbitální pozici 23,5 st. východně, Astra 1H na pozici 19,2 st. východně, Thor/Intelsat 10-02 na pozici 0,8/1,0 st. západně a Amos 3 na pozici 4,0 st. západně. Úplné měsíční programové přehledy - Guide, Synopse a Premiéry kanálu Cinemax (a také program Cinemaxu 2, který vysílá jen v některých kabelových sítích a v platformě Magio TV na Amosu a UPC Direct na Thoru) si můžete stáhnout na našem webu v sekci TV Download.

Oficiální stránka Cinemaxu: www.cinemaxtv.cz.



Připraveno s využitím podkladů Pavly Brožková, PR & Marketing HBO Czech Republic, 26. 8. 2010


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
26.08.2010 • Víťazstvo MŠK Žilina sledovalo na STV viac ako 600-tisíc divákov
26.08.2010 • Žrebovanie skupinovej fázy Ligy majstrov naživo na Trojke
26.08.2010 • Fotbal na NOVA Sport v září 2010 [ 1 ]
25.08.2010 • Na Trojke Liga majstrov, Európska liga aj argentínsky futbal
25.08.2010 • Prenos zápasu Žilina – Sparta pripravuje STV pre 22 TV spoločností v HD kvalite vo formáte 16:9
24.08.2010 • Zájem o placenou televizi v ČR meziročně roste až o 28 %

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist