Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 25.04.2024 - 02:19:19   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Technika | Články
 

Využíváte DiSEqC?

  Autor: Dipl.-Ing. Hans-Dieter Naumann , e-mail: info@funkamateur.de Přidané: 10.04.2004



Satelitní přijímač se stále rozsáhlejšími funkcemi DiSEqC fanouška satelitní techniky potěší. Co však znamená používaný standard u této „značky“ a jaké přístroje jsou ty vhodné?


DiSEqC je poněkud těžkopádná zkratka pro Digital Satellite Equipment Control („digitální satelitní zařízení pro ovládání“), univerzální digitální spínací a ovládací systém pro satelitní přijímací sestavu, který se v současnosti postupně vyvinul do standardu. Sériově se využívá od konce 90-tých let. Jedná se o řešení snadno dosažitelné a přitom nutné. Nezbytnost tohoto systému vyplynula z vývojových tendencí satelitní techniky, zejména při využití nových frekvenčních pásem (pásmo BSS) a u několika, různě umístěných satelitů Hot Bird, při vysílání určeném pro přímý příjem z družice - DTH. A tehdy již byly analogové řídící signály již nepostačující.


Vývoj systému DiSEqC

Systém DiSEqC byl snadno dosažitelný, poněvadž analogová technika pro soustavu obsluhy a ovládání u satelitního přijímacího zařízení (málem jediného sektoru analogové techniky) v domácí elektronice ještě vůbec nebyla. Vedle větších možností spínání a vyššího komfortu obsluhy pak vedou digitální postupy také k vyššímu zabezpečení vůči rušení. Chyby (poruchy) by mohly vzniknout např. při přepnutí napětí 14/18 V vlivem velkého úbytku napětí na dlouhých přívodech ke konvertoru LNB.

Pro satelitní přijímací zařízení existují dva spínací signály, přepínání 14/18 V a signál 22 kHz. První signál slouží od počátku jednotně pro přepnutí polarizační úrovně V a H (vertikální a horizontální). Druhý se však využívá rozdílně.


Protože družice Hot Bird zaujala pozici 13° východně, vedle do té doby dominantní pozice Astra 19,2° východně, společnost Eutelsat začala používat kmitočet 22 kHz při příjmu DTH - v sestavě multifeed pro přepnutí mezi různými satelitními pozicemi.


Ovšem nastává problém - u Astry tento signál naopak slouží pro přepnutí mezi dosud používaným dolním pásmem FSS a pásmem BSS, poněvadž se provozovatelé (společnost SES) domnívali, že pro diváka na území s německým jazykem pozice Astry poskytuje všechno, a tak pro příjem DTH s žádnou druhou satelitní pozicí nepočítali.

Politováníhodné nedopatření společnosti SES však naštěstí zůstalo bez následků. V té době nově vzniklý systém DiSEqC přesvědčil odbornou a mediální sféru a tak se tento systém (právě tak jako pozice Hot Bird/Eutelsat) vedle Astry na pozici 19,2° východně přece jen prosadil.


Jak funguje DiSEqC?

Systém DiSEqC vyvinul satelitní provozovatel Eutelsat začátkem 90-tých let společně s firmou Philips – paralelně s vybudováním pozice Hot Bird, 13° východně. Jejich koncept měl být nadějí do budoucna, rozšířitelný a kompatibilní s doposud využívanými možnostmi spínání.

DiSEqC využívá signál 22 KHz, avšak nikoliv jako binární signál, nýbrž jako nosný pro digitální soubor instrukcí (povelů). Tento systém pracuje s datovým slovem, které je „dlouhé“ 54 ms a „veliké“ čtyři byte (bajty). Toto slovo obsahuje bajty spouštěcí, adresové a příkazové. Dodatečně mohou být připojeny datové bajty pro doplňkové povely. Paritní bit umožňuje jednoduché nalezení chyb.

„Hlavní“ bajt je charakterizován „druhem“ a „původem“ signálů - satelitní přijímač, sousední spínaný základní prvek nebo potvrzení příjmu jiných komponentů přijímacího zařízení. Adresový bajt se využívá k přenosu adresy příslušné složky systému – příkazovém bajtu jsou zahrnuty současné ovládací funkce.


Princip řídící/řízený

DiSEqC pracuje podle tzv. principu jediný řídící prvek/více prvků podřízených. Satelitní přijímač je obecně řídícím prvkem, který vykonává řídící funkci. Jen box může iniciovat komunikaci a pokyny k dalším prováděcím funkcím. Od úrovně 2.0 je to ovšem také možné např. z přepínače multiswitch jako dalšího podřízeného prvku. V zařízení pro dvojí vykonávání řízení se to týká i „zpětného hlášení“. Zařízení, které povely přijímá je obecně LNB nebo spínač multiswitch. Tato zařízení obsahují mikroprocesory, které platné signály rozpoznají (indikují) a vykonají je jako příkaz a popř. také „zpětné hlášení“.


Je zaručena kompatibilita?

DiSEqC je kompatibilní sestupně, „směrem dolů“. Proto mohou starší satelitní přijímače s přepínáním 14/18 V a ovládáním 22 kHz tyto funkce vykonávat i v sestavě s DiSEqC, dodatečné funkce DiSEqC však nikoliv. To je zvláště nutné pro fázi zavádění a přechodu - v paralelním provozu starší a novější techniky vhodné pro systém DiSEqC. Novější satelitní přijímače jsou tak schopné provozu ještě se starším zařízením a tedy s multiswitchem a LNB, které nejsou pro DiSEqC vhodné.

Obráceně byl měl ještě nějakou dobu fungovat konvertor LNB podporující systém DiSEqC u přijímače s přepínáním 14/18V a modulovaným signálem 22 kHz.

Foto redakce satCentrum: V praxi se často funkce DiSEqC používá k přepínání více LNB v multifeedu.


Zdroj: Dipl.-Ing. Hans-Dieter Naumann, Funkamateur (SRN) č. 4/2004, s. 360, přeložil Petr Miklík, volně upraveno a zkráceno


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 2   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
30.03.2004 • Zesilovače v anténním rozvodu – II.
23.03.2004 • Šumové číslo konvertoru - pouze obchodní trik výrobce? [ 21 ]
18.03.2004 • Seznamte se: Premium X - 3.část [ 1 ]
17.03.2004 • Nákupem zařízení to teprve začíná
15.03.2004 • Zesilovače v anténním rozvodu [ 4 ]
09.03.2004 • Seznamte se: Premium X - 2.část [ 3 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  Astra vs Eutelsat 

14.04.2004 11:06 • Muro
Pozicia 13E bola obsadena este skor v osemdesiatych rokoch satelitom Eutelsat 1F1. Vtedy este na 19,2E neboly Astry. Az potam sa staly astry atraktivnejsie.
 
 
  Nebude ta skratka znamenat "D ... 

14.04.2004 08:23 • anonym
Nebude ta skratka znamenat "Digitalna kontrola (ovladanie) satelitnych zariadeni"?
Ten preklad sa mi zda strasne krkolomny, bez znalosti anglictiny, len so slovnikom.
 
 
Celkový počet komentářů: 2 / zobrazují se: 1 ... 2

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist