Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 02.05.2024 - 17:26:59   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Z domova | Články
 

Digitální aktuality – červen 2004

  Autor: Zdeněk Duspiva , e-mail: zdenek.duspiva@post.cz Přidané: 24.06.2004


ČTÚ zveřejnil základní stručnou zprávu z první části Regionální Radiokomunikační konference v Ženevě. Cílem konference je příprava nového plánu pro rozhlasové a televizní vysílání v Evropě a v navazujících regionech Afriky a části Asie, který má nahradit dosavadní tzv. plán Stockholm (celkem 94 zemí). Nový plán by podle očekávání měl přispět k rozvoji digitálního vysílání v Evropě. První část jednání byla uzavřena přijetím zprávy a pravidel pro další fáze vyjednávání a postupy pro přeplánování. Pro kompletaci plánů je připravován speciální software. V roce 2005 proběhne „plánovací cvičení“ a II.část jednání se uskuteční v 1.polovině roku 2006. Nový plán by měl nabýt účinnosti do 12 měsíců od jeho schválení na konferenci.

Kompletní souhrn výsledků a dokumentů z jednání první fáze RRC v Ženevě lze najít například zde.


Červnová valná hromada Českého Telecomu a.s. kromě personálních změn ve statutárních orgánech napomáhá i k formálnímu řešení účasti firmy v digitálním vysílání v ČR, když úprava stanov zahrne i taková doplnění, které umožní zřizovat a provozovat veřejnou pevnou telekomunikační síť včetně sítě rozhlasových a televizních vysílačů a převaděčů, jejímž prostřednictvím budou poskytovány telekomunikační služby na celém území České republiky. Společnost má od ČTÚ a RRTV licenci ke zkušebnímu vysílání, kterou připravuje i s využitím dočasně poskytnutých vysílačů. Experimentální licence končí již v říjnu.


DVB-H (handheld) - Systém digitálního vysílání pro mobilní příjem je prověřován v několika projektech. O jednom projektu informovala společnost VODAFONE D2 (německý mobilní operátor), která v horizontu 18 měsíců počítá s integrací systému DVB – T do mobilních telefonů III.generace (UMTS). Společnost chce při tom spolupracovat s již etablovanými provozovateli programů. Někteří jiní provozovatelé plánují vytvářet vlastní obsahové aplikace. Obdobně je tomu u firmy ntl (Divize vysílání) při spolupráci s Microsoftem při dlouhodobých testech ve Velké Británii u města Cambridge, kde je zkoušen přenos dat , videa, audia, textových a obrazových souborů v systému DAB a DVB pro mobilní příjem. Experiment zahrnuje i „živé“ datové přenosy při zkoumání možností synchronizace s PC. Na aktivitu operátorů mobilních systémů již reagují výrobců přijímačů i mobilních telefonů s aplikací systému barevných obrazovek a displejů s DAB/DVB přijímači.


V podobné době, v jaké se u nás k digitalizaci společně vyjádřili zástupci komerčních TV a ČT, se k podobnému společnému postupu přihlásili také v Polsku. Trojice tamních televizí vyjádřila zájem o spuštění a účast v digitálním terestrickém vysílání v 50 velkých polských městech. V první fázi by mohlo jít až o 17 nových televizních programů. Cílem aktivity polských televizí je také podpořit přípravy nového digitálního zákona.


V našich podmínkách společné konzultace všech celoplošných televizí pokračují s tím, že plán RRTV na spuštění jednoho multipexu stále nemá širší podporu. V reakci na zveřejnění plánu RRTV vydal ČTÚ krátkou reakci, ve které nepotvrdil souhlasné stanovisko s prezentovaným návrhem. Domácí celoplošné televize společně nejvíce diskutují možnost spuštění všech prvních 3 multiplexů najednou, zřejmě ale s menším počtem televizních programů. Jedním z důvodů by podle ČT mělo být technické omezení šíření signálu ve vyšší modulaci, které by příliš podléhalo atmosférickým a terénním podmínkám. Řešení se nabízí při snížení rychlosti datového toku, které ale může pro první přechodnou fázi znamenat snížení dříve plánovaného počtu TV kanálů. Ve hře je stále kapacitní prostor pro účast rozhlasových projektů v DVB-T multiplexech. V případě spuštění jen jednoho multiplexu vzniká nebezpečí malého zájmu ze strany kvalitních a konkurenceschopných televizních projektů.


Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) v rámci před časem zveřejněné představy o dalším postupu v digitalizaci dále diskutuje otázku zahájení licenčního řízení pro první multiplex (vč. řešení postupu formou udělování zcela nových licencí nebo v návaznosti na stávající licence rozšířením o digitální „technické prostředky“). Pro další jednání Rady je jedním z úkolů zpracovat teze a definice pro základní programové specifikace spolu s územním a časovým rozsahem vysílání budoucích digitálních programů. Teoreticky se otevírá příležitost například i pro komplexní regionální televizní či rozhlasový projekt, o jejichž přípravách se u nás hovoří mnoho let.


Například ve Francii, kde digitální terestrická televize zahájí vysílání 1.3.2005, se v rámci neplacených kanálů počítá především s programy již šířenými analogově a s několika dalšími doplňkovými programy. Problémem i u nás v každém případě zůstávají očekávané náklady na provoz a šíření digitálního programu, které se z čistě technického pohledu odhadují ve výši okolo 100 mil.Kč (při celoplošném pokrytí).


RRTV chystá v nejbližší době diskuzi na svých webových stránkách, ve které by se mělo řešit několik základních problémových okruhů kolem digitálního vysílání. Po celou dobu diskuzí a polemik je , jak jsem již několikrát uvedl, zřejmé, že i u nás je nutné najít platformu pro společnou diskuzi a koordinovaný postup všech zainteresovaných institucí. A k tomu vše v posledních týdnech bezesporu směřuje.


Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR projednala na své červnové schůzi ve druhém čtení návrh Zákona o České televizi. Několik návrhů na úpravy nakonec zformuloval poslanec Jaromír Talíř do jednoho pozměňovacího návrhu, který mění počet programů povinně vysílaných ČT v analogovém systému až do jeho ukončení ze dvou na jeden tak, aby mohlo dojít k postupnému vypínání vysílačů pro programy ČT (resp.ČT2) ve prospěch koordinace nových digitálních multiplexů ( a současně ke snížení duplicitních nákladů ČT). Plán na využití sítě vysílačů ČT a jejich postupné vypínání zpracoval Testcom již asi před 2 roky pro ČTÚ a RRTV. Podle posledních dostupných informací přitom ČT provozuje některé kmitočty a vysílače až s 50% překrytím, tedy duplicitně.


Česká vláda na svém zasedání 19.6. na návrh ministra informatiky znovu jmenovala Ing.Davida Stádníka předsedou Českého telekomunikačního úřadu (Usnesení č.614). Nové 6tileté funkční období předsedy ČTÚ (od 5.7.2004) vychází z dosud platného telekomunikačního zákona, ovšem na vládě jej již předložen návrh zákona nového. Pro jmenování Ing.Stádníka hlasovalo všech 12 přítomných ministrů.


Slovenský Telekomunikační úřad (TÚ) prostřednictvím mezirezortní výběrové komise hledá provozovatele pro pilotní projekt digitálního terestrického vysílání. Ze 4 přihlášených zájemců byly podle zatím neoficiálních informací vybrány společnosti Slovenské Radikomunikácie, o.z.(= Slovak Telecom a.s.,pro 59. TV Kanál B.Bystrica) a Telecom Corp. S.r.o. (44.kanál Košice-Prešov). Dalšími zájemci byly Slovak Digital Group ( dceřinná společnost CDG , která provozuje český digitální experiment od roku 2000) a společnost SATRO.


Na Slovensku proběhla během června zajímavá konference Perspektívy digitálního vysielania na Slovensku po vstupe do EU, kde zazněla řada zajímavých názorů. Na setkání byl mj. prezentován plán naší RRTV na postup v digitálním vysílání jako vzorový návrh. Na Slovensku se podle předběžných plánů počítá s 6 až 8 multiplexy pro televizní vysílání a se 3 pro vysílání rozhlasové.


Ing. Zdeněk Duspiva, publicista, 24.6.2004


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 3   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
28.06.2004 • Stanovisko ČTÚ k rušení televizního příjmu [ 27 ]
23.06.2004 • Aktuální letní nabídka pro nové zákazníky UPC Direct – zdarma přijímač, karta, parabola a konvertor! [ 16 ]
11.06.2004 • Společné stanovisko České televize, TV Nova a Prima TV k dokumentu „Další postup Rady v oblasti digitálního vysílání“ [ 4 ]
07.06.2004 • Licencování digitálních programů
03.06.2004 • Červenec na HBO [ 4 ]
30.05.2004 • Zápisník duše DXera - II. [ 5 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  Raul nemusíš banovať 

25.06.2004 10:25 • mc
veď to, kto dostal Košice-Prešov nemá obdobu, 200tis s.r.o. nebude schopná niečo také naštartovať a už vôbec nie správnym smerom. Naviac, ak to budú stavať tak kvalitne, ako stavajú analógové vysielače, tak to je otras (videl som MTT,SEN,TVS,JOJ(HC) a JOJ(TN))! Zrejme rozhodovali známosti na rade, ale to Ti nikto na beton nepotvrdí ale ani nevyvráti ...
 
 
  100 % souhlas 

24.06.2004 23:03 • Petr V.
Nelze nesouhlasit, velmi výstižně napsáno !!
 
 
  Na Slovensku, podle mého míněn ... 

24.06.2004 12:22 • Raul
Na Slovensku, podle mého mínění, budou mít DVB-T v rozumném rozsahu pokrytí dříve než my. To jen český byrokratický aparát stále čeká na prebendy. Divil bych se, kdyby tomu tak nebylo. Příkladem nechť je vysílání přes satelit, kde ve free jasně vede slovensko. Buďte na Slovensku rádi, že i když byli a jsou bolševický kurvy nalezlí v obou našich státech, že jich tam máte přece jenom méně než my v čechách. Čím víc to tady v čechách pozoruji, tím větší úpadek pozoruji, ve všech sférách. Nadáváním se ale nic nevyřeší. Bylo by potřeba tady udělat pořádnej průvan a ty komunistický kurvy konečně vyhodit z vlády a parlamentu. Pozn. Pod pojmem komunistický kurvy nemyslím současné členy KSČ, ale ty, co se už jaksi členství "vzdali" a teď jsou převychovanými "demokraty", včetně našich "státníků" nejvyšších. Raul.
 
 
Celkový počet komentářů: 3 / zobrazují se: 1 ... 3

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist