Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Neděle • 28.04.2024 - 13:00:38   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

Válka nejen ve válce: Válečné týdeníky v Protektorátu 1943 - 1945 a jejich pohrobci

  Autor: PR Press CS film Přidané: 21.03.2012


České filmové archivy vydávají jedno z nejhrozivějších a zároveň nejvíce fascinujících tajemství: nacistické filmové týdeníky. Ty odhalují nejenom umění propagandy, ale také způsob, jak se s ním vypořádala česká kinematografie. Ukázky z původních a nijak nesestříhaných materiálů doplnil svým komentářem Zdeněk Zbořil, přední český politolog a znalec extremismu. Osm dílů exkluzivního materiálu odvysílá CS film v dubnu a květnu.


Nově se rodící média jako rozhlas a film hrála velmi důležitou roli při vzestupu nacistického režimu. Proto bylo krátce po nástupu nacistů k moci v roce 1933 zřízeno ministerstvo propagandy, jehož šéfem se stal nechvalně proslulý Joseph Goebbels. Jeho cílem bylo ovládnout všechny informační zdroje v Německu a posléze i na podřízených územích, a přesvědčit tak lid, aby byl plně oddán myšlence národního socialismu.

Pilířem propagandy se staly filmové týdeníky – krátké soubory zpráv zařazené před promítání hlavního filmu. V roce 1940 byly všechny různé variace sloučeny do jedné. Jmenoval se prostě Deutsche Wochenschau a jeho výroba byla podřízena přímo ministerstvu propagandy.

Poslání měl více než jasné: oslavovat německé válečné úspěchy. Všechno bylo podřízeno optimistickému duchu: vypravěč, jazyk, střih i hudba měly diváka naplňovat nadšením. Obsah se neuchyluje ke lži, ale zdůrazňuje jen to dobré. Válka tak zde vypadá jako něco zajímavého, dobrodružného, scelujícího kolektiv i celý národ. Zcela chybí utrpení i smrt.

Každý týden byly vyrobeny více než tři tisíce kopií ve třech desítkách jazykových mutací, mezi nimiž nechyběla ta česká. Nejednalo se jen o přejatou a nadabovanou německou verzi, ale i o reportáže z Protektorátu.

Nesměly v něm chybět návštěvy nacistických pohlavárů na různých místech země a hlavně zprávy z českého průmyslu: hrdinou dne se stal dělník a horník pracující v potu tváře za lepší zítřky – v těchto místech je rétorika téměř neodlišitelná od týdeníků, které se v kinech vysílaly o dekádu později.

Abychom lépe pochopili zvrácenou logiku propagandy a její nebezpečí stejně tak jako dobové souvislosti, požádali jsme o spolupráci předního českého politologa a znalce pravicového extremismu Zdeňka Zbořila. Ten doprovodí reportáže svým komentářem a v závěrečné úvaze se pustí do rozboru mnoha aspektů neonacismu, který na myšlenky nacistického Německa v mnohém navazuje.

Tento unikátní dokumentární projekt bude vysílán na CS filmu v dubnu a květnu. V premiéře každé úterý od 24. dubna ve 21.30 a reprízách ve čtvrtek a pátek.


CS film – TELEVIZE ČESKÝCH A SLOVENSKÝCH FILMŮ, jejímž provozovatelem je Československá filmová společnost s.r.o., zahájila své vysílání 29. dubna 2005. V srpnu 2008 společnost zahájila vysílání druhého programu CS mini určeného pro děti od 3 do 12 let. V závěru roku 2008 největší český a slovenský kabelový operátor UPC na základě průzkumu svých diváků umístil CS FILM do druhé desítky (15. místo) všech svých programů. Společnost je výrobcem řady pořadů a dokumentárních filmů a koproducentem několika dětských seriálů. Od podzimu roku 2009 je CS FILM zařazen do peoplemetrových měření sledovanosti agentury Mediaresearch. Za dva roky se CS film stal podle těchto měření nejsledovanějším českým filmovým kanálem.

Na podzim roku 2010 bylo vysílací schéma plánovitě rozšířeno o krátkometrážní pořady a magazíny o filmu vkládané mezi celovečerní filmy. Počátkem roku 2011 byl spuštěn projekt musicCSfilm. Vznikl tak hitparádový týdeník Filmové hity se staršími i novějšími hudebními klipy ze známých filmů. Koncem roku 2010 byl spuštěn multimediální web csfmag informující o dění v českém a slovenském filmu. V březnu 2011 byl rozšířen o TV týdeník.

V polovině března byl spuštěn zábavní TV portal csmini.cz, který spojuje prvky informačního webu a TV portálu obsahujícího oblíbené filmy na přání ve formě VOD, interaktivní hry a písničky na přání. Od dubna 2011 pravidelně každý den v 19.45 hod. je zařazeno do na programu CS film 15ti min. okénko CS mini v podobě pásma nejoblíbenějších animovaných dětských filmů pod názvem Dobrou noc, děti.

Počátkem roku 2011 obnovili své vysílání periodické pořady Kinotipy (magazín-čtrnáctideník o filmových premiérách přicházejících do českých kin) a DVD Aréna (magazín-měsíčník o filmech vydávaných na DVD a blue-ray nosičích) a seriál filmových týdeníků z let 1946 – 1953 pod názvem Stalo se….


PR Press CS fim, Michal Hejč, 21. 3. 2012


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
21.03.2012 • Nenechte si ujít v dubnu na Travel Channel
19.03.2012 • Zlepšete svou kondici i náladu s pořadem Jóga pro život na Fine Living
17.03.2012 • Poznejte fascinující příběhy přírody v seriálu BBC Život již tuto neděli na Spektru
16.03.2012 • Formula 1 štartuje na Dvojke už tento víkend
14.03.2012 • Formule 1 zahajuje tento týden na TV NOVA, NOVA Sport a Voyo.cz
09.03.2012 • MET in HD: program satelitních přenosů sezóny 2012 - 2013

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist