Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 26.04.2024 - 02:12:23   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

Začněte léto s Prima ZOOM - unikátní dokumenty 27. týdne

  Autor: TV Prima , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 29.06.2014


Ať bude pršet nebo pálit slunce – i tehdy si u nás každý vybere! Nabídneme vám rytíře, císařovnu, šimpanze, delfíny, divočinu i vůni a dobrodružství jihoamerických dálek, hrdiny a antihrdiny, nesmí chybět dávná historie ani UFO. Jsme tu pro vás. Nejkrásnější příroda na dosah jen na Prima ZOOM!


Dokumentární skvosty pro vás: co by se stalo, kdyby byl svět najednou bez lidí?, kdyby lidé zmizeli z povrchu zemského?, jak by příroda reagovala?, na to odpoví Černobyl ožívá: Návrat divočiny – místo opuštěné lidmi po nejhorší jaderné katastrofě v dějinách, znovu ožívá; napínavá bude rovněž Záchrana chilských horníků; neuvěříte jak rozmanití, zajímaví a vynalézaví mohou být vrabci – vydejte se na Planetu vrabců; další přírodní krásy uzavřeného ekosystému přímo na prahu rušné vídeňské metropole nabídne Les císařovny Sissi; a co si takhle zalétat kousek nad mořem – Delfín dlouholebý: Vzdušný akrobat a desítky dalších unikátních snímků na Prima ZOOM...

Prima ZOOM – svět ještě více zblízka! Premiérové tematické bloky vždy pondělí až neděle v čase 18.00–20.00 a 20.00–22.00:


30. 6., 18.00 – Černobyl ožívá: Návrat divočiny

Co by se stalo, kdyby byl svět najednou bez lidí? Kdyby lidé zmizeli z povrchu zemského? Jak by příroda reagovala? A jak by při tom byla rychlá? Překvapivá odpověď leží v opuštěné oblasti na okraji Evropy. Opuštěná vesnice se za velmi krátkou dobu může změnit v útočiště pro rostliny, ptáky i větší zvířata. Plaché druhy, včetně těch, o kterých se myslelo, že jsou na pokraji vyhynutí, tady přímo vzkvétají. Divočina se vrací a Černobyl, místo opuštěné lidmi po nejhorší jaderné katastrofě v dějinách, znovu ožívá.


30. 6., 20.00 – Záchrana chilských horníků

Tento dokumentární film s využitím vědy vysvětluje, jak a proč došlo k chilské důlní katastrofě v roce 2010, a vnáší do věci pohled z nové perspektivy. Detailní grafika ve 3D jasně vysvětluje strukturu dolu, předvádí příčinu kolapsu a přibližuje inovativní inženýrství, díky kterému byly zachráněny životy 33 zavalených horníků. Příběh o triumfu navzdory malé pravděpodobnosti na úspěch se odehrává na pozadí geologických dějin, které trvají už miliony let.


1. 7., 20.00 – Starodávné megastavby II (Machu Picchu)

Podívejme se na jedny z nejvýznamnějších a nejkrásnějších staveb světa od Machu Picchu přes Petru, Alhambru, Hagiu Sofiu až po Angkor Wat. Dnes se vypravíme do Peru. Když v roce 1438 bojovní Chankové napadli malé incké království, netušili, že budou poraženi budoucím největším inckým králem Pachacutim. Právě on je zakladatelem tajemného města vysoko v horách, které dnes svět zná pod jménem Machu Picchu. Město, které bylo několik staletí ukryto nepropustnou džunglí, bylo zřejmě postaveno jako součást inckého náboženského systému, jehož vrcholem byl panovník. Zavítejte do tohoto bájného města z pohodlí domova a odhalujte jeho tajemství.


1. 7., 21.00 – Evropa ve středověku (Rytíři a turnaje)

Středověk byl doslova dobou temna. Kromě vzácného vosku, který si mohl dovolit jenom málokdo, neexistoval prakticky žádný další zdroj osvětlení. Učenci prosili boha o světlo, aby mohli pokračovat ve svých studiích. „Doba temna“ mezi lety 800 a 1500 ale byla také obdobím objevů a zajímavých událostí, které vydláždily cestu k mnohému z toho, čeho se lidstvu podařilo dosáhnout v moderním věku. Na tuto veledůležitou epochu vrhá světlo dokumentární seriál Evropa ve středověku. Výsledky experimentálního historického výzkumu vysvětlují dopad, jaký měl středověk na moderní dobu.


2. 7., 20.00 – Planeta vrabců

Na světě žije 30 druhů vrabců, ale pouze vrabec domácí žije ve městech. Vrabci domácí tvoří páry na celý život. Nejžádanější samci jsou ti, kteří dokážou zajistit vhodná místa k hnízdění. Samičky si pak vybírají ženicha. Samička pak staví hnízdo s partnerem. Pomáhá jim to navázat vztah. Když je hnízdo dostaveno, začíná páření. Vrabci žijí všude i přes to, že například v severní Americe nejsou původním druhem, ale byli tam přivezeni přistěhovalci, kterým chyběli ptácii, na které byli zvyklí. Vrabci se rádi koupou v kašnách. Navíc často provozují suchou koupel, která je zbaví parazitů, kteří žijí v jejich peří. Samečci si musí samičky hlídat, protože samičky je často podvádí. Vrabci žijící ve městech se podle studií dokážou přizpůsobit lépe, než ti žijící na vesnici. Oblíbenou vrabčí pochoutkou jsou koňské koblihy. Vrabci se také často a rádi schovávají v koňských stájích. Je tu teplo a spousta jídla. Vrabci často žijí ve skupinách. Je to pro ně výhodné. Takových skupinách existuje jistá hierarchie. Zatímco někteří jedinci hledají jídlo, ostatní jsou na stráži.


2. 7., 21.00 – Les císařovny Sissi

Uprostřed pětadvaceti čtverečních mil soukromého lesoparku postaveného přímo pro rakouskou císařovnu s tragickým osudem stojí palác. Park Lainzer vznikl už před více než sto lety jako císařův dar jeho manželce Elisabeth. Měl být jejím útočištěm, kde by si mohla odpočinout od svazujícího dvorního protokolu. Dnes je park krajinou nedotčenou průmyslem, pečlivě střeženou kamennými zdmi a zároveň ponechanou přírodě. V lesích se ukrývá zahrada čtyřistaletých dubů. Jejich kmeny jsou široké přes čtyři metry a v korunách sídlí na tisíc druhů hmyzu – včetně stovky různých druhů motýlů. Dokument Les císařovny Sissi odhaluje krásy uzavřeného ekosystému přímo na prahu rušné vídeňské metropole.


3. 7., 21.00 – Poslední hrdinové druhé světové války (Den D)

Šestidílná dokumentární mini série Poslední hrdinové druhé světové války pečlivě zachycuje závěrečné roky spojenecké kampaně během druhé světové války. Zároveň odhaluje, jaké to opravdu bylo v zákopech Omaha Beach. Připravte se na dosud nezveřejněné archivní záznamy, dojemné osobní výpovědi a svědectví přeživších účastníků i rekonstrukce bitev. Díky nim tato napínavá mini série živě zobrazuje ikonické střety druhé světové války a zároveň vypráví epický, velkolepě pojatý příběh.


4. 7., 18.00 – UFO v Británii: Nové důkazy

UFO zaměstnává naši představivost stejně často jako bermudský trojúhelník nebo příšera z jezera Loch Ness. Tvůrci dokumentu UFO V Británii: Nové důkazy dostali díky přístupu k nedávno odtajněným informacím britského Ministerstva obrany, a tak mají možnost přezkoumat nahlášená pozorování záhadných létajících objektů na anglické obloze. Jejich film vrhá světlo na známé i méně známé případy a zároveň dokazuje, že vláda i armáda berou UFO vážně. Zjistěte pravdu o zvláštních a působivých incidentech od přísně tajných zpráv Winstona Churchilla až po záhadný případ „Roswellu ve Walesu“.


4. 7., 19.00 – Je to možné? III (Jack Rozparovač)

Fascinující investigativní seriál, který vědeckým přístupem zkoumá nejlepší důkazy paranormálních jevů, mýtů a nevysvětlitelných událostí, přichází se třetí řadou. Podíváme se na zoubek upírům, do bermudského trojúhelníku, na Atlantidu či za Jackem Rozparovačem. Dnes na nás číhá poslední jmenovaný. V londýnské čtvrti East End se v roce 1888 odehrálo minimálně 5 vražd, které byly dílem tajemného Jacka Rozparovače. První z nich se odehrála 31. srpna 1888 a obětí byla Mary Ann Nicholsová – jedna z ženských nešťastnic, které si sexem vydělávaly na nutné výdaje. Pachatel ji v noci uškrtil, poté jí 2x podřízl hrdlo a ještě ji pobodal. Podezřelých bylo sice hned několik, ale nikomu nebyla vražda dokázána. Podaří se po takové době konečně odhalit, kdo byl oním tajemným mužem či snad ženou?


4. 7., 20.00 – Delfín dlouholebý: Vzdušný akrobat

Rozumíme delfínům dlouholebým a tomu, jak a proč se vrhají do vzduchu nad mořskou hladinou, aby předvedli perfektní ukázky vzdušné akrobacie? Tvůrci tohoto snímku nám to určitě prozradí. Každé ráno připlave na osm set dlouholebců do zátoky delfínů u brazilského pobřeží. Na místě, kde delfíni hledají útočiště před tím, než padne tma, leží klíč k pochopení jejich vzdušné akrobacie. Že by to byl způsob komunikace? Upozornění ostatním, že nastal čas vyrazit? Možná, že šplouchnutí vody způsobené skoky do vzduchu jsou právě tou zprávou, kterou se delfíni snaží poslat dál. Nenechte si ujít odpovědi odhalené ve filmu Delfín dlouholebý: Vzdušný akrobat.


5. 7., 19.00 – Egyptská říše (Počátek říše)

Jak to, že první velká civilizace na naší planetě je zároveň říší, která přetrvala nejdéle? Zatímco se jiné dokumentární seriály zaměřují jenom na určité aspekty starověkého Egypta, mini série Egyptská říše je kompletním shrnutím od generace nula do konce období Nové říše. Aby odhalili tajemství prvního státního uspořádání, experti vyrazili do všech koutů země. Každý díl se zabývá základními stavebními kameny této civilizace, jako je vznik impéria nebo jeho vzestup k moci daleko přesahující hranice Egypta.


6. 7., 20.00 – Úsvit oceánu (1. díl)

Odkud se vzala moře? Jak se vyvíjeli mořští tvorové? Když vědci odhalují tato a mnohá další tajemství o minulosti, současnosti a budoucnosti oceánů na naší planetě, sedíme přímo v první řadě. Dokumentární film Úsvit oceánů předkládá nové teorie o původu oceánů a odhaluje hluboké dopady, které v budoucnosti bude mít mořský život na náš vlastní. Dokument kombinuje poznatky z přírody, historie a vědy s digitální animací a díky tomu se mu daří načrtnout dosud nikdy neviděný obraz oceánů na Zemi.


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články a ještě něco navíc. Obliba pořád stoupá i na facebooku (https://www.facebook.com/#!/primazoom.cz).

Prima ZOOM – více témat, více novinek! Nové schéma vysílání – 24 hodin denně běží na plné obrátky.

premiérové bloky	18.00 – 20.00              	20.00 – 22.00
pondělí Volání divočiny Největší katastrofy
úterý Cestovatelé a dobrodruzi Po stopách historie
středa Zločin pod lupou Fascinující příroda
čtvrtek Tajemství Země a vesmíru Zaostřeno na války
pátek Záhady a konspirace Úžasné oceány
sobota Odkaz dávných civilizací Úchvatná říše zvířat
neděle Zázraky vědy a techniky Ztracený svět dinosaurů


Prima ZOOM - celý svět do vašeho obýváku! Internet: www.prima-zoom.cz, facebook – přidejte se k nám na https://www.facebook.com/#!/primazoom.cz!


Připraveno s využitím zdroje: Mgr. Filip Budák, Externí dodavatel PR oddělení pro FTV Prima, 29. 6. 2014


Zkrácená adresa na tuto stránku: http://goo.gl/qpZUWx Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
30.06.2014 • Červencové programové tipy HBO a HBO HD
29.06.2014 • Červencové premiéry na HBO Comedy, HBO Go a HBO OnDemand
26.06.2014 • Greg LeMond expertem Eurosportu během Tour de France, nejrozsáhlejší vysílání z TdF v historii – 350 hodin
26.06.2014 • Objevujte v červenci přírodu na Nat Geo Wild
25.06.2014 • Sin Nombre: extra tip na čtvrteční film na Film+
25.06.2014 • S National Geographic Channel na Aljašku!

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist