Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 27.04.2024 - 00:13:24   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

Začíná škola i zábavné poučení s Prima ZOOM

  Autor: TV Prima , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 01.09.2014


V 36. týdnu se vydáte po proudu největší řeky světa i do amazonské divočiny, zažijete průmyslovou revoluci, ocitnete se v Hirošimě den poté, vzhlédnete s nejlepšími astronomy ke hvězdám, budeme vás léčit různými způsoby a odhalíme mnohá tajemství kříže. Historie, příroda, věda, vesmír a cestování na vlastní kůži jen na Prima ZOOM.


Dokumentární skvosty pro vás: vydáme se Po proudu Amazonky s Brucem Parrym a čeká vás také Nejdivočejší Latinská Amerika; překvapivá, různorodá a chvílemi zdrcující svědectví přináší Hirošima: Den poté; historii léků a medicíny odhalí snímek Léky: Od bylinek po genovou terapii; připravte se na fascinující dokumentární seriál ze světa divokých zvířat natočený ve vysokém rozlišení a nádhernými záběry – Záhady přírody I a desítky dalších unikátních snímků na Prima ZOOM.

Prima ZOOM – svět ještě více zblízka! Premiérové tematické bloky vždy pondělí až neděle v čase 18.00–20.00 a 20.00–22.00:


1. 9. 18.00 – Po proudu Amazonky s Brucem Parrym (1. díl)

Zažijte dobrodružnou cestu do neznáma v šestidílné dokumentární sérii z fascinující pestrobarevné jihoamerické divočiny. Přidejte se k Bruceovi Perrymu na dech beroucí výpravě od pramene řeky Amazonky v peruánských Andách až k jejímu širokému ústí na brazilském pobřeží Atlantského oceánu. Oblast Amazonky je komplikovaným ekologickým systémem, který se neustále přetváří, ale kvůli kácení pralesů už byla celá pětina původně nedotčené přírody nenávratně zničena. Území starodávných indiánských kmenů mizí před očima a jejich tradiční způsob života je v ohrožení. Bruce podniká deset tisíc kilometrů dlouhou cestu pěšky, malým letadlem i na člunu, aby se setkal s Indiány tiše žijícími ve stínu pralesa. Seznamuje se s jejich životy a zjišťuje, jak jim škodí a ubližují čím dál rychlejší změny okolního světa. Tato mini série je ale také příběhem ostatních místních obyvatel: ať už jsou to farmáři pěstující sóju, dobytkáři, dřevorubci, ilegální horníci rozrývající prales kvůli zlatu, zapálení ochránci přírody nebo vědci, kteří v nedotčených oblastech pátrají po nových lécích.


1. 9. 19.00 – Nejdivočejší Latinská Amerika (Amazonie – jedna džungle, mnoho světů)

Díky pětidílné dokumentární mini sérii Nejdivočejší Latinská Amerika zjistíte, díky čemu se z Latinské Ameriky stala továrna evoluce a proč je domovem celé třetiny živočišných i rostlinných druhů na naší planetě. Jednotlivé epizody se postupně zaměřují na Amazonii, Patagonii, Venezuelu, střed Jižní Ameriky a horskou oblast And. Amazonský prales je nejrozsáhlejším deštným pralesem na světě a zároveň nejbohatším ekosystémem, jaký známe. Rozpíná se na území devíti států velkém okolo osmi milionů čtverečních kilometrů. Je tak obrovský, že kdyby byl státem, stal by se sedmou největší zemí na světě. Patagonie je sice menší, přesto pokrývá 800 tisíc čtverečních kilometrů Argentiny a Čile. Je to místo plné extrémů, kde cestovatelé narazí na sněhové plochy a zamrzlé vrcholky hor, ale i větrem bičované horké pouště nebo bouřlivé oceány. Venezuela zase proslula díky horám jako ze Ztraceného světa, obrovským močálům nebo neproniknutelným džunglím. Ve středu Latinské Ameriky naopak leží největší mokřady na světě, kde dochází k nejpočetnějším zvířecím shromážděním. A Andy? Nic jiného než nejdelší řetězec hor na světě dlouhý 7 200 kilometrů, který diktuje počasí a klima pro celý kontinent.


1. 9. 21.00 – Hirošima: Den poté

Shození atomové bomby na japonské město Hirošima 6. srpna 1945 bylo okamžikem, který změnil celý svět. Hluboké tajemství přírody bylo poprvé odhaleno. Síla, jež pohání hvězdy, byla vypuštěna a přeměněna do podoby smrtící technologie. Záběry spouště způsobené bombou přezdívanou Little Boy už jsme viděli tolikrát, že jsme si na ně svým způsobem zvykli a stali jsme se vůči nim neteční. Nový dokumentární film se to rozhodl změnit tím, že příběh první atomové bomby líčí z čistě osobního pohledu těch, které její dopad zasáhl nejvíce. Překvapivá, různorodá a chvílemi zdrcující svědectví přeživších doplňují zprávy vědců a vojáků vyslaných americkou vládou do Hirošimy zblízka analyzovat ničivou moc nové zbraně.


2. 9. 21.00 – Léky: Od bylinek po genovou terapii

Historie léků a medicíny se překrývá s dějinami civilizace. Zdravotní péče se stala jedním z hlavních témat v každé společnosti, která vznikla během všech období lidské historie. Jak souvisí funkční a efektivní zdravotní systém se stabilitou společnosti? Jaké byly nebo ještě jsou velké evoluční skoky ve vývoji nových léků a jaké výzvy nás čekají v budoucnosti? Dějiny léků a medicíny jsou fascinujícím příběhem historie lidstva od středověkých bylinek až po významné objevy z doby 19. a 20. století.


3. 9. 18.00 – Ross Kemp: Gangy světa IV (Los Angeles)

Oblíbená série o světových ganzích přichází s další řadou. Opět vás zavedeme do různých koutů světa, kde to gangy jen hýří. Vítejte v Los Angeles v Kalifornii, které je hlavním městem gangů. Je jich zde na 7000. Ross kemp se vydává mezi dva největší – Bloods a Cripps. Oba ale společně bojují proti hispánským gangům. Vražda se zde stává průměrně jednou za 2 dny a čtvrť Compton v centru L. A. drží primát v počtu vražd. Bude to výlet, kde půjde o krk.


3. 9. 20.00 – Expedice vlk (První smečka)

Přestože kdysi byli zatlačeni na hranici vymření, dnes se divocí vlci vrací na území Spojených států amerických, a zároveň vrací úder. Zatímco postupně čím dál víc jedinců i smeček překračuje severní hranici s Kanadou, mezi okolními obyvateli roste napětí. Tým biologů se proto rozhodl vystopovat některé z těchto dravců na vrcholu potravinového řetězce, aby zjistil, jestli je na „nových“ vlcích něco zvláštního. Přesněji řečeno něco, co by jim pomáhalo lépe se přizpůsobit nepříznivým podmínkám a navzdory nim přežít. Jedná se o složitou a těžkou misi v nekompromisním horském terénu, během které se odhodlaní biologové musejí prodírat zasněženými lesy, podél dávných stezek a skrz dávno zapomenutá údolí. Podaří se jim zjistit, jestli divocí vlci znovu obsazují americký venkov? Nebo co vůbec potřebují k tomu, aby přežili? A co se stane, když se tato zvířata střetnou tváří v tvář s místní lidskou populací? Odpovědi na tyto otázky hledá snímek Expedice vlk.


3. 9. 21.00 – Záhady přírody I (Po stopách vraha medvědů)

Připravte se na fascinující dokumentární seriál ze světa divokých zvířat natočený ve vysokém rozlišení a nádhernými záběry. Záhady přírody rozebírají okolnosti tajuplných a neobvyklých jevů a událostí ve zvířecí říši. Každá epizoda obsahuje pozoruhodné detailní záběry z bezprostřední blízkosti a je plná překvapivých odhalení o neobvyklém chování zvířat.


4. 9. 18.00 – Kepler, Galilei a hvězdy

Před čtyřmi sty lety Galileo Galilei otevřel okno a zamířil svůj teleskop do nebes. V roce 1609 Johannes Kepler publikoval spis Astronomia Nova, kterým nakonec změnil naše chápání sluneční soustavy. Dokumentární film Kepler, Galilei a hvězdy líčí málo známý příběh o vzájemném podivuhodném vztahu těchto světově proslulých vědců. Je to paralelní příběh o obdivu i rivalitě z dob, kdy věda teprve čekala na odtržení od církve. Dopisování mezi protestantem Keplerem a katolíkem Galileim začala v 90. letech šestnáctého století a trvala až do roku 1610. Na základě jejich korespondence zachycuje film světové učence v jejich ryzí lidské podobě: byly jejich činy vyvolané jednoduše čistým rozumem nebo v nich sehrály roli obstrukce, pýcha, strach, nerozhodnost a touha po uznání i slávě?


4. 9. 21.00 – Luk: Příběh jedné zbraně

Angličtí a waleští lučištníci za vlády krále Edwarda III., jeho syna zvaného Černý princ a jeho nástupce Richarda II. dokázali svou zbraň využívat se zdrcující smrtonosnou přesností. Před příchodem modernějších palebných zbraní představoval luk absolutní vrchol. I proto byl středověk dobou, kdy se tato zbraň (a lovecký nástroj v jednom) využívala nejčastěji. Lukostřelectvo vyzbrojené dlouhými luky s velkým dosahem bylo nezbytnou a zkázonosnou součástí každé armády. Luk a šíp už se ale objevil v pravěku, nějakých 50 tisíc let před naším letopočtem. Od té doby se důmyslná, ale ještě ne zdaleka tak sofistikovaná zbraň, dočkala mnoha zajímavých inovací.


5. 9. 21.00 – Tichomořské hlubiny I (Válečné vraky)

Kvůli jednomu z nejambicióznějších podmořských projektů všech dob se početná skupina třiceti potápěčů, oceánských biologů a filmařů rozhodla spojit síly a vyrazit na takřka dva tisíce mil dlouhou výpravu přes maličké ostrůvky Mikronésie v tropických oblastech Tichého oceánu. Jejich úkol: v propastných hloubkách vzdálených a neprozkoumaných koutů oceánu pátrat po nových formách života a zachytit krásy podmořského života na nejúžasnějších korálových útesech na světě. Potápěči vybavení nejmodernější dýchací technikou se neohroženě noří do nejméně prozkoumaných míst pod oceánskou hladinou – oblasti v hloubce od šedesáti do sto padesáti metrů, které se přezdívá Zóna soumraku. Na pozadí fascinující podmořské krajiny tým prozkoumává vraky lodí z druhé světové války a pročesává hluboké jámy, sluje i jeskyně.


6. 9. 19.00 – Tajemství kříže (Záhada Ježíšovy hrobky)

Stejně provokativní jako pozoruhodný dokumentární seriál Tajemství kříže úmyslně přehlíží několik století tradic a odhaluje fascinující tajemství o křesťanství. K odhalení historické pravdy využívá moderní vyšetřovací techniky, názory a výpovědi odborníků i nejčerstvějších poznatků. Zkoumá kontroverzní odhalení Ježíšovy hrobky, pokládá otázku „Kdo Ježíše zabil?“ a odhaluje spiknutí, jež převrátilo naruby dva tisíce let dějin. Navíc se zabývá konspirační teorií o Máři Magdaléně, hledá skutečnou ženu v centru největšího tajemství Bible a odhaluje pravdu o legendárních křesťanských válečnících – řádu Templářských rytířů.


7. 9. 19.00 – Průmyslová revoluce s Guyem Martinem (Vlak)

Britský mechanik a motocyklový závodník Guy Martin pomáhá týmu dobrovolníků restaurovat ikonickou mašinu, a přitom staví na historii průmyslové revoluce. Během přestavby vypráví příběhy o vzniku a rozvoji železnice, továren, lodních doků, dolů a dalších přelomových a novátorských vymožeností. Každý díl seriálu Průmyslová revoluce s Gyuem Martinem se zaměřuje na pracovní procesy a schopnosti typické pro průmyslovou revoluci a před dobře známými slavnými jmény dává přednost jejím neznámým hrdinům. Seznamte se s obyčejnými muži, ženami i dětmi, kteří naplnili ideje inženýrů.


7. 9. 20.00 – Dinosauři na útěku

Kameny v odlehlé oblasti Austrálie ve státě Queensland jsou němými svědky milión let staré záhady. V jejich tvrdém povrchu zůstávají otištěny tisíce dinosauřích stop svědčících o jediném hrozivém okamžiku – praještěrech na útěku. Co byli zač? Co tady všichni chtěli? Proč všichni najednou vyrazili jedním a tím samým směrem? A je nedaleká stopa monstrózní velikosti důkazem existence dosud neznámého prehistorického zabijáka? Mezinárodní skupinka vědců z domácí Austrálie, ale i Španělska, Spojených států amerických a Skotska se zabývají případem a hledají pradávného pachatele. Během honu za pravdou musí pročesat výsledky průzkumů několika posledních desetiletí a nasadit nejmodernější techniku. Jejich odměnou jsou nové fascinující poznatky o chování dinosaurů.


7. 9. 21.00 – Past na mastodonta

Coloradské Skalisté hory v Severní Americe ukrývaly tajemství doslova mamutích rozměrů. Šikovní archeologové tady odkryli fosílie neobyčejně dobře zachovalých kostí mamutů, mastodontů i dalších velkých vyhynulých zvířat z doby ledové. Jejich nález je začátkem úplně nové kapitoly objevů a odhalení naší doby a zároveň prozrazuje, co se tady stalo zhruba před dvaceti tisíci lety.


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články a ještě něco navíc. Obliba pořád stoupá i na facebooku (https://www.facebook.com/#!/primazoom.cz).

Prima ZOOM – více témat, více novinek! Nové schéma vysílání – 24 hodin denně běží na plné obrátky.

premiérové bloky	18.00 – 20.00              	20.00 – 22.00
pondělí Volání divočiny Největší katastrofy
úterý Cestovatelé a dobrodruzi Po stopách historie
středa Zločin pod lupou Fascinující příroda
čtvrtek Tajemství Země a vesmíru Zaostřeno na války
pátek Záhady a konspirace Úžasné oceány
sobota Odkaz dávných civilizací Úchvatná říše zvířat
neděle Zázraky vědy a techniky Ztracený svět dinosaurů


Prima ZOOM - celý svět do vašeho obýváku! Internet: www.prima-zoom.cz, facebook – přidejte se k nám na https://www.facebook.com/#!/primazoom.cz!


Připraveno s využitím zdroje: Mgr. Filip Budák, Externí dodavatel PR oddělení pro FTV Prima, 31. 8. 2014


Zkrácená adresa na tuto stránku: http://goo.gl/jhyVEz Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
31.08.2014 • Dokumentarista Bruce Parry na Prima ZOOM
31.08.2014 • Září na AXN se spoustou novinek
31.08.2014 • Poznejte v září nádheru přírody s Nat Geo Wild
30.08.2014 • Zářijové premiéry na HBO Comedy, HBO Go a HBO OnDemand
29.08.2014 • KHL je zpět, exkluzivně na Sport1 a Sport2 HD
28.08.2014 • Extra tip na Film+: Bouchači a Bouchačky

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist