Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Úterý • 07.05.2024 - 05:17:49   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Pakety a stanice | Články
 

Třetí satelitní platforma – CS Link - odstartovala - aktualizováno

  Autor: Redakce , e-mail: redakce@satCentrum.com Přidané: 23.11.2006



Středa 22. listopadu 2006 se zapíše do dějin českého a slovenského satelitního vysílání jako den zrození „třetí“ satelitní platformy - CS Linku.



Nejprve včera předseda Rady rozhlasové a televizní vysílání Václav Žák pro ČTK oznámil, že RRTV udělila na svém 21. zasedání registraci společnosti Media Vision s.r.o. k provozování placené digitální satelitní sítě.

Poté byl odpoledne na satelitu Astra 1D na pozici 23,5 st. východně aktivován úplně nový transponder pro tuto platformu. Na pozici, na které vysílá i Astra 3A s dalšími třemi transpondery s digitálními pakety českých a slovenských televizí a rádií: původní Czechlink, Sky Link (přejmenovaný Slovak Link) a distribuční paket TV Óčka.

Nový transponder potvrdí oprávněnost názvu CS Link (CS = „český a slovenský“), protože jej bude spravovat v Praze společnost Czech DiVision, a.s. jako provozovatel uplinku a T-Systems-Pragonet jako poskytovatel satelitní kapacity, a část transponderu je zakoupena a bude využívána slovenskou společností Rádiokomunikácie, o.z. Slovak Telekom a.s..

Transponder má podle dokumentace společnosti SES Astra přiděleno číslo 3.125, a dowlink frekvenci 11,992 GHz, horizontální polarizace, SR 27500, FEC 3/4.

Hned první den se zde začal přenášet první test - barevné pruhy s označením chystaného programu - HBO Czech AC3, s identifikátory: Video PID 2560, a Audio PIDy 2562 a 2563.

Vlastní program - HBO v české verzi by zde mohl začít vysílat – podle dřívějšího vyjádření společnosti GITAL s.r.o zřejmě už dnes. Stejně jako další programy této Pay TV (placené) platformy CS Link, to bude zakódované vysílání v kódu Cryptoworks. V rámci promo vysílání by ale měl být signál dostupný až do konce měsíce pro všechny majitele aktivních karet diGITALlink.

Česká verze známého filmového kanálu nezůstane na tomto transponderu dlouho osamocena. V následujícím měsíci do paketu přibude kanál pro dospělé Hustler TV a pak ještě jedna dosud neupřesněná dokumentární stanice (Spektrum anebo National Geographic Channel ?). Ve druhé polovině února 2007 se sem přestěhují filmové kanály společnosti SPI International – NONSTOP KINO, FILMBOX (a možná i NOSTALGIA TV).


Základní technické parametry transponderu:

Satelit Astra 1D
Orbitální pozice 23,5 stupňů východně
Číslo transponderu 3.215
Celková šířka pásma transponderu 33 MHz
Střední frekvence uplinku 17,5925 GHz
Polarizace uplinku vertikální
Střední frekvence downlinku 11,9925 GHz
Polarizace downlinku horizontální
Šířka pásma přenosového toku 27,5 MSymb/s
FEC Rate 3/4
Reed Solomon 188/204
Modulace QPSK
Dostupnost segmentu během roku 99,9% (informativní)



Pokud porovnáme vyzařovací charakteristiky satelitu Astra 1D oproti Astře 3A, je u tohoto nového transponderu na družici Astra 1D výrazně lepší pokrytí zejména jihozápadní Evropy, zatímco u dosavadních českých a slovenských paketů na Astře 3A byl pokryt signálem jen střed kontinentu.

Společnost SES Astra zaručuje podle dokumentace k transponderu EIRP směrem na Prahu > 52 dBW, směrem na Bratislavu > 50 dBW. K příjmu postačí v ČR ofsetová parabola o velikosti 40 - 60 cm, na Slovensku 60 – 80 cm. Směrem k západním hranicím ČR EIRP stoupá až k 54 dBW, k východním hranicím Slovenska EIRP klesá k 47 dBW.

Vysílané programy z tohoto transponderu budou poskytovány ve velmi dobré kvalitě ve srovnání s ostatními u nás dostupnými tuzemskými platformami DTH.

Dnes anebo zítra by mohla být spuštěna i nová internetová stránka projektu: www.cslink.cz.


Jak už bylo řečeno v úvodu, všechny nové programy v této platformě budou placené, a zakódované v systému CryptoWorks. Přístup k nim bude možný (po úhradě) prostřednictvím oprávnění na přístupových kartách diGITALlink společnosti GITAL, s.r.o., jedná se i o rozšíření přístupu karet společnosti TRADE and TECHNOLOGY. Podle včerejšího vyjádření obchodního ředitele této společnosti pro server satCentrum jsou jednání s poskytovatelem na dobré cestě. Programy společnosti SPI budou distribuované taktéž (i v České republice) na kartách Sky Link a podle předběžného jednání by na nich navíc mohla být i (pro české abonenty zatím oficiálně nedostupné) oprávnění k přístupu k slovenským televizím v paketu Sky Link na Astře 3A (pokud se rozjednaná jednání podaří dovést do úspěšného konce).

Smyslem platformy CS Linku je poskytnout možnost výběru (i třeba jen) jednotlivých programů ve velmi dobré kvalitě pro ty diváky, kterým nevyhovuje mnohdy dosti široká programová nabídka dalších dvou u nás dostupných placených satelitních televizí – UPC Direct a DIGI TV. Kdy abonent si nemůže objednat pouze ty stanice, které chce sledovat, ale platí i ty, o které nemá zájem. A množství kanálů na jednom transponderu výrazně snižuje kvalitu přijímaných stanic. Na druhou stranu ovšem musí každý počítat s tím, že za předplatné programů v CS Linku, za (doufejme) garantovanou kvalitu, zaplatí o něco více (pokud by si objednal vše).


Redakce satCentrum, 23.11.2006, 0:30 hod.



Aktualizováno:


Dnes, 23.11.2006 bylo po 18. hodině spuštěno testovací vysílání filmového kanálu HBO (nyní pod označením HBO test) na novém transponderu CS Linku č. 3.125, frq. 11,992 H, SR 27500, FEC 3/4, V-PID 2560, A-PID 2562 a 2653. Vysílá se zpočátku volně a pouze anglicky. Doplněno: Od cca 19:15 hod se už vysílá česky! Od cca 20:45 hod je vysílání zakódováno do systému CryptoWorks.


Naměřené parametry u premiéry kanadského filmu Svatý Ralph:

Obrazové rozlišení: 640 x 576 px
Zvuk: 192 kbit/s, stereo
Variabilní datový tok:

Minimum: 1445 kbit/s
Průměr: 1932 kbit/s
Maximum: 2494 kbit/s

redakce satCentrum, 23.11.2006, 18:45 hod.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 59   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
29.11.2006 • Dva zápasy o titul mistra světa v boxu poprvé v historii na Galaxii sport
29.11.2006 • Finále Davis Cupu 2006 na Galaxii sport
24.11.2006 • SPI International chystá HDTV kanál [ 10 ]
20.11.2006 • WorldSpace zruší kvůli italskému paketu placené rozhlasové vysílání pro Evropu
20.11.2006 • NHL na Galaxii sport - přehled TV přenosů na prosinec 2006
20.11.2006 • Fotbal na Galaxii sport v prosinci 2006

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
2 / 3

  No to snad ne?! 

25.11.2006 14:04 • Pepa z depa
Tohle píše konkurence:
K zahájení vysílání připravila společnost GITAL speciální akci - 50% slevu na svoji přístupovou kartu a v předvánočním baličku nabízí roční předplatné HBO s kartou jen za 2499,-Kč (karta GITAL jen za 499,-Kč + roční předplatné HBO).
Předpokládam, že to snad ani ze srandy nemyslí vážně. Já tu kartu mám od včera a dal jsem za ní 1100. Může mi to někdo vysvětlit, když má stát 999? Koupi jsem provedl v obchodě Satelitní technika v Praze. Navíc, jak se píše výše, teď by se měla karta prodávat za 499,-. No to jsem pěkně naletěl...
 
 
  @Scooter 

25.11.2006 13:49 • Pepa z depa
Díky za radu, ale v položce podmíněný přístup mam pouze možnost manipulovat s modulem, nikoliv s kartou. Bohužel ta tam vidět není.
I když jsem HBO smazal, přijímač vypnul a opět naladil, jsou tam stále jen dvě zvukové stopy. Nevím, čím to.
Jinak mě docela štve, že když přepínám mezi zvukovými stopami, tak se přibližně na vteřinu zmrazí obraz. To nevím, čím je.
No a ještě k tomu CS Filmu. To je hrozný program. Ten bych si nikdy nepředplatil... Měli by si vzít příklad z Filmboxu.
Jinak mám taky problém s tím, že než mi naskočí CS Film nebo Galaxie Sport, tak to vždy trvá tak dvacet vteřin. Možná je to tím neofo firmwarem, který tam mám. To bych ale zase nemohl mít... No však víte. Jinak ostatní programy jsou bez problémů a HBO naskakuje také hned, tak nevím.
 
 
  @ Pepa z depa 

25.11.2006 10:45 • Scooter
Ahoj, v menu přijímače se dá najet přímo na tu kartu a zjistit do kdy je co aktivované. Já mám ve složce Pay TV tři nové zápisy, tzn. HBO + CS FILM + GALAXIE SPORT do 7.12.2006. Pokud stále nemáš třetí zvukovou stopu v Dolby Digital, tak HBO odstraň a dej ho znovu naladit. Aktivace proběhla bez sebemenších problémů během minuty se mě vše zaktivovalo. Mám 5 let starý Humax CRCI-5500. Ve vestavěném dekodéru mám kartu Slovaklink a v CI modul CRW s kartou GITAL. Vše jede bez problémů. S kvalitou obrazu moc spokojený nejsem, chtělo by to zvýšit datový tok, to by ale museli zvýšit i na AMOSu a tam už to z kapacitních důvodů asi nejde. Jediná možnost je aby se změnil distribučbí satelit HBO z AMOSu na ASTRU, to by ale museli všichni operátoři kabelovek vyměnit dekodéry.
 
 
  @Scooter 

25.11.2006 08:49 • Pepa z depa
Ahoj, máš pravdu. Pro majitele karet GITAL běží i Galaxie Sport a CS film. HBO má však stále 2 zvukové stopy - českou a originál. Ovšem ta kvalita obrazu? No to je síla - VHS-ka by se nemusela stydět. Doufám, že s tím něco udělají...
A kde si vzal toho 7. prosince?
Už se těšim, až začnou prodávat dvoutisícový kupóny. Jinak včera jsem musel dvakrát do prodejny sat techniky. Poprvé jsem musel pro kartičku Gitalu + kupon, ale po aktivaci doma jsem zjistil, že je stále černo. Přijímač mi totiž kartičku nezaktivoval, tak sem musel na prodejnu, kde mi to ochotně udělali během několika vteřin. Pak jsem přišel domů a už se wesele koukal. :-)
 
 
  otazka... 

25.11.2006 01:02 • max
moze si kupit aj slovensky obcan HBO na slovensku kartu skylink?
 
 
  TaT versus GITAL 

24.11.2006 22:46 • Scooter
Pokud se TaT nakonec dohodne a bude nabízet předplatné HBO tak to bude asi stejné jako když se u nich teď objednává CS FILM nebo GALAXIE SPORT. Tzn. že se bude muset vyplnit smlouva, poslat poštou na jejich adresu, zaplatit složenkou nebo převodem předplatné, čekat až jim peníze naběhnou a program zaktivují. Já jsem takhle v dubnu aktivoval CS FILM asi týden. Zlatý GITAL, dnes jsem vyplnil na internetu aktivační kód a prakticky obratem byla karta aktivovaná. Myslím si že Gital je dobrá volba i pro ty co již mají TaT (jako já).
 
 
  Já chitám tak akorát hovno pro ... 

24.11.2006 22:15 • Roman
Já chitám tak akorát hovno protože mám kartu TaT,takže si holt koupim kartu Gital,doufám že mně vrátí alespon zbytek přetpatného na Galaxii-sport,ještě pul roku??
 
 
  CS LINK 

24.11.2006 19:55 • Scooter
V HBO je třetí zvuková stopa Dolby Digital, kvalita signálu téměř 100%. Aktivoval jsem programy ČT + Prima a mám zápis HBO + CS FILM + GALAXIE SPORT do 7.12.2006, tzn. promo na 14 dní! Jsme šťastný jako blecha, karta Trade a Technology je už uklizená ve skříni :o)
 
 
  Martinovi 

24.11.2006 19:41 • Jyrka
Martine, koukni u CZ linku na du dolní-oranžovou úroveň, musí být skoro na 100 procent. Jinak je to problém vertikální - elevace. Viz moje předchozí zpráva.Zdravim
 
 
  Odjinud 

24.11.2006 19:31 • Jyrka
Pro zajímavost : pozice CH-BERN, 46N40 7E31 příjem 23.5 E, CL 53,97 SL 53,95 CSL 57,76 NL 57,78 Sat1 57,92 Očko 44,74 Sportsw. 50,98 K-TV 50,82 První číslo je úroveň, druhé kvalita signálu.
 
 
  Zkuste mi poradit. Mám přijíma ... 

24.11.2006 18:06 • martin
Zkuste mi poradit. Mám přijímač HUMAX CRCI 5500 s modulem Cryptoworks, bez problémů na něj chytám na příslušné programy dosavadního Czechlinku i Slovaklinku. Bohužel nejde mi naladit nový transponder CS Linku (ručně, automaticky, pomalé a rychlé hledání,...) a nevím kde může být chyba. Pokud frekvenci 11992 H 27500 3/4 na Astře 3A zkouším naladit přijímač se chová jako by zde žádný signál nebyl. Je na tom někdo podobně? Určitě do budoucna zájem o abonenci HBO mám. Děkuji.
 
 
  tretia platforma? 

24.11.2006 15:05 • twinsen
ach jo, clovek sa tesi na zvysenie konkurencie v oblasti sat.dig.sluzieb a pride takato blbost....
 
 
  Divák je ten poslední 

24.11.2006 11:22 • Moravák
Kšeft,kšeft,kšeft je to hlavní a diváků ber nebo neber.CS Link spustila HBO,ale jenom přes TV Dital co však na to diváci od Trade-Technology budou čekat ??????
Divím se ,že v programu kde se angažuje veřejno právní médium se něco takového může dít.Co na to RRTV.Hold pražáci jsou chytráci.
 
 
  Spíš bych to viděl na DD 2.0, ... 

24.11.2006 10:57 • anonym
Spíš bych to viděl na DD 2.0, ale uvidíme, třeba budeme příjemně překvapeni.
 
 
  AC-3 

24.11.2006 09:40 • Kamil
Půjde HBO v Dolby Digital 5.1 ?
 
 
  iko 

24.11.2006 08:37 • anonym
ano ide na kartach gital...
 
 
  Je už HBO na kartách GITALU dostupné v promu? 

24.11.2006 08:19 • Pepa z depa
Zdravim, prosim vás, může někdo potvrdit to, co psali na konkurečním serveru? A to je to, že HBO už by teď mělo být po určitou dobu dostupné všem abonentům GITALU. Nechce se mi čekat, až začnou prodávat ten dvoutisícovej kupón, tak bych chtěl mít alespoň to promo vysílání a až ho konečně vypustěj (ten kupón), tak bych si pro něj skáknul.
Předem díky.
 
 
  @ Pepa z depa 

23.11.2006 18:28 • anonym two
Možno, že tým prorokom si a ani si o tom nevedel:-). Konkurencia už v aktuálnom článku spomína 2000 korunový kupón - ako nový v portfóliu - ktorý bude slúžiť práve na aktiváciu HBO...
 
 
  Hurááááááááááá 

23.11.2006 18:22 • Pepa z depa
Už to běží, bomba!!! VOLNě!!!
 
 
  HBO 

23.11.2006 17:44 • Pepa z depa
Vidím to tak, že stránky csfilmu budou spuštěny zítra, aby se včas informovali potencionální zákazníci a karty se začnou prodávat příští týden. Ve stejnou dobu by bylo spuštěno HBO. Vidím to, že se objeví nový kupon za 2000, který bude právě na něj. Ale nejsem prorokem, samozřejmě může být vše jinak...
 
 
Celkový počet komentářů: 59 / zobrazují se: 21 ... 40

zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist