Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 04.05.2024 - 17:35:57   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Ze světa | Články
 

Digitální rozhlas v praxi: 12 let po zavedení DAB - dokončení

  Autor: Dipl. Ing. Wolf-Dieter Roth - DL2MCD , e-mail: redakce@satCentrum.com Přidané: 23.09.2007


DAB - Digital Audio Broadcasting - byl spuštěn jako pilotní projekt: na konci dubna 1995 v Bavorsku zahájily vysílání nové stanice jako „BR mobil” a „Rockantenne”. Vedle DAB a středních vln, analogového a digitálního šíření signálu (DRM) se ale rozvíjí i jiné přijímací systémy včetně digitálního satelitního příjmu DVB-S. O této poslední možnosti se uvažuje u autobusů a obytných přívěsů, u běžného nákladního automobilu by však bylo poněkud nákladné během jízdy stále nově nastavovat směr satelitní antény.


DAB v automobilu a v podzemní dráze

Dotované přijímače DAB v Německu již dlouho neexistují. Z výroby má nyní 97 % nových vozidel namontováno autorádio, avšak přijímačů DAB se to týká jen velmi málo. BMW a Audi tyto přijímače nabízí alespoň ve vyšší třídě, např. za přirážku 420 Eur v modelu A6, který ovšem stojí 40 tisíc Eur - poněkud více než jen lepší rozhlasový přijímač. Řidiči malých vozidel si však musí nechat vestavět autorádio od jiného „cizího” výrobce.

To není tak jednoduché, protože výrobci automobilů se částečně liší v malých, avšak podstatných detailech, např. umístění konektorů pro připojení provozního napětí. U BMW je v provozu ještě palubní informační blok (měření vnější teploty, hodiny, autorádio). Při přestavbě se elektronika v automobilu může vzájemně ovlivňovat, v extrémním případě nebude možné otevřít obsluhovaná okna a dveře. Maximálně se dá cizí autorádio dodatečně vestavět a pak autorádio BMW připojit na pozici CD přehrávače jako pouhý zvukový zdroj.

Technicky však DAB může nabídnout něco navíc, když se jedná o přenos dat: protože systém je již digitální, kapacita zde může být plně využita, např. pro dopravní naváděcí systémy, kdežto stávající řešení jako RDS-TMC můžeme pokládat jen za jakousi náhražku, která nabídne jen setinu datové rychlosti, která je možná u DAB. Informační služby, které prostřednictvím digitálního rozhlasu poskytují nejnovější zprávy pro řidiče, byly už předváděné ve zkušebním provozu na veletrzích. Řidič sám nemusí číst varovné dopravní informace, neboť tyto přístroje mohou nabídnout hlasovou syntézu.

I pětikanálový prostorový zvuk Dolby Digital v DAB už není žádný problém. Systém také mnoho let částečně slouží pro zajištění elektronických informačních obrazových zdrojů ve veřejných dopravních prostředcích, např. v berlínské podzemní dráze (U-Bahn), v tramvajích v Bonnu a Amsterodamu a v regionálních vlacích Německé spolkové dráhy. Ačkoliv tyto informační tabule jsou většinou vnímány jako reklamní přítěž, v těchto dopravních prostředcích však pomohly snížit vandalismus o 80 %.


DAB jako rozhlas pro řidiče nákladních automobilů

Dalším významným produktem je Truckradio, stanice pro profesionální řidiče. Prostřednictvím DAB jsou poskytovány další dopravní informace a také se poukazuje na to, že stanice se dá obecně přijímat v celé Evropě, avšak aspoň v Německu. Vysílání VKV to nemůže nabídnout. Vedle DAB a středních vln, analogového a digitálního šíření signálu (DRM), se zde rozvíjí zde rozvíjí i jiné přijímací systémy včetně digitálního satelitního příjmu DVB-S. O této poslední možnosti se uvažuje u autobusů a obytných přívěsů, u běžného nákladního automobilu by však bylo poněkud nákladné během jízdy stále nově nastavovat směr satelitní antény.

Podle statistiky je v Německu dva milióny řidičů z povolání, čtyři milióny nákladních vozidel, 3,5 miliónu tranzitních řidičů a ty by stanice chtěla získat jako cílové skupiny. Podle stanice Truckradio s tím souvisí průměrná doba poslechu 932 min (doufejme, že nikoliv denního poslechu a bez přestávky!), což je mnohem déle než rádio poslouchá běžný občan (205 min). Z toho vyplývá, že „rotace” hudby musí zahrnovat výrazně větší repertoár než současné vysílání, které má omezenou poslechovost (např. 20 minut), jinak bude posluchač po krátké době nespokojen. Stanice proto počítá s úspěchem i u posluchačů v domácnosti, když si principiálně „něco může začít” s hudebním formátem Truckradio (Country).


A nyní konkrétní příklad

Do automobilu Audi 80 byl někdy po roce 1995 vestavěn pilotní přijímač DAB. Asi začátkem roku 2006 bylo nutné přijímač nahradit novým (vážný konflikt s institucí TŰV). Vestavění přijímače DAB firmy Grundig z pilotního projektu do nového automobilu VW Polo bylo drahé (kvůli elektronickému boxu v zavazadlovém prostoru). Bylo tedy třeba nový přijímač DAB přizpůsobit pro automobil.

Problematika připojení

Značkový autoservis má zkušenosti se záludnostmi svého výrobce - např. u vozidel VW je vestavba cizího autorádia věcí nemožnou, když do automobilu ještě nikdy nebylo rádio vestavěno, protože chybí celková kabeláž a reproduktor. Přípravy na montáž přijímače nebo zabudování jednoduchého (a předraženého) autorádia z výroby je možné uskutečnit, pokud přijímač pochází od stejného výrobce (např. německý Blaupunkt). Existuje i adaptér pro nejprodávanější modely automobilů, který řeší problém jiného připojení napájení. Skutečným problémem jsou jen dovážené automobily a dovážená autorádia.

Výběr autorádií DAB se v minulých letech nepatrně zvýšil. Někteří výrobci nenabízí žádná autorádia DAB, protože nahradili model novým „lepším” přístrojem a ten oproti původnímu doprodanému typu nemůže přijímat DAB. Jako nový přijímač byl nakonec vybrán model „Woodstock DAB 54” firmy Blaupunkt, který má dekodér MPEG nutný pro DAB a také přehrává MP3-CD, digitální vysílání nahrává i na paměťové karty MMC, což je pro autorádio neobvyklé.

V Německu je doporučená cena 550 Eur, avšak dá se sehnat od 370 Eur. Model „Nashville DAB 35” stejného výrobce je o několik vymožeností ochuzen, např. záznamové funkce, avšak jeho doporučená cena je výrazně nižší. Protože se dá sehnat za cenu, která není podstatně nižší než cena modelu „Woodstock DAB 54”, nevyplatí se zde šetřit.

Koupě a výměna autorádia DAB nestačí. Běžná anténa pro autorádio není upotřebitelná pro příjem v III. pásmu ani v pásmu L. Současné běžné antény s integrovaným aktivním zesilovačem pro dlouhé, střední, krátké a velmi krátké vlny nelze použít. Speciální antény DAB zase přijímají jen frekvenční pásmo DAB. Dosud přijímané programy se ztratí a v místech bez signálu DAB, např. mimo území Německa, budeme bez možnosti příjmu rozhlasového vysílání. Diskovou anténu pro další frekvenční rozsahy lze snadno upevnit na čelní sklo a v Německu stojí 35 Eur. Tato anténa však přináší velmi špatný výsledek při příjmu signálu, který postrádá smysl - nejdříve investujeme do velmi drahého autorádia a pak šetříme na příslušné anténě.

Změna antény

Kombinovaná anténa, která přijímá DAB a VKV, je k dispozici např. od firmy Blaupunkt a Antenne Blankenburg, ačkoliv také není levná. Bohužel se musí kvůli tomu udělat úpravy na střeše vozidla, což montáž antény výrazně zdražuje. Pokud si montáž provádíme sami, je to pro neškoleného pracovníka riskantní. Musí se vyměnit celá anténa a to nejen vlastní teleskopické těleso, protože podstavec antény obsahuje aktivní zesilovač, který musí zpracovat i kmitočtové pásmo DAB. Navíc je tu připojen druhý kabel: ani anténa a ani autorádio dosud nefunguje, pásmo VKV a DAB s výhybkou je „uvedeno do chodu” až touto přípojkou.

Model „Woodstock DAB 54” firmy Blaupunkt také postrádá funkci, kterou má autorádio montované z výroby VW a to napájení vestavěného anténního zesilovače z přijímacího dílu. Proto musí být instalován ještě třetí kabel pro napájení antény nebo adaptér, který převezme tuto funkci v anténní kabeláži. Jen málo nových vozidel má již z výroby zabudovanou anténu, která je vhodná pro příjem DAB. V tomto případě musí být vestavěno pouze autorádio DAB.

Adaptér lze pořídit za 12 EUR (na internetové aukci z druhé ruky). Stejným způsobem lze získat anténu „GTI-FLEX DAB 3” firmy Blaupunkt za 60 EUR i se zasláním všech dílů. Autoservis ignoroval zabudovanou kabeláž firmy Blaupunkt, kterou firma výslovně doporučovala - zvlášť zakoupenou prostřednictvím internetu /2/ a ignoroval jiná doporučení /3/ a zapomenul na druhý anténní kabel pro příjem DAB. Po upozornění na chybějící příjem DAB a novou přípojku SMB DAB pro přijímač „Woodstock DAB 54” byla dohodnuta montáž se zabudovanou kabeláží.

I VKV se zlepšuje

Celá montáž i s chybějícím kabelovým materiálem stála asi 200 Eur. Výsledek byl však podstatně lepší než pilotní projekt z roku 1995. Bez závad fungovaly všechny komfortní funkce autorádia, které jsou dnes běžné. Příkladem je automatické spojení se spínačem zapalování, bez něj je např. znemožněn žádaný provoz autorádia při vypnutém motoru nebo regulace hlasitosti („GALA”) řízená tachometrem, která je závislá na rychlosti.

I příjem VKV se zlepšil - kombinovaná anténa VKV-DAB má vhodné konstrukční vlastnosti jako autoanténa montovaná při výrobě vozidla. Rozhlasový příjem VKV byl proto už nebyl závislý na směru. V některých případech nebylo možné přijímat slabší stanice, pokud se použila původní, originální anténa. Výpadky signálu DAB, které byly nepříjemné u předchozího autorádia, také zmizely. Výpadky při nedostatečné úrovni signálu jsou u modelu „Woodstock DAB 54” jemné - bez velmi hlasitého pípání a praskání z reproduktoru. Přijímač má také výrazně vyšší citlivost, protože výpadky při jízdě na dálnici (s protihlukovými stěnami podél) byly vzácné. V dřívější době tady nebylo možné signál DAB (většinou) přijímat. Na některých místech byl možný příjem signálu DAB lokálního paketu Augsburg v pásmu L (vzdálenost od vysílače 50 km). U nového rádia je výrazně lepší i zvuk ze sériově vyráběného reproduktoru.


Systém DAB zatím skutečně splňuje požadavky, se kterými před mnoha lety nastoupil: oproti VKV neexistuje prakticky žádné vypadávání příjmu a to ani s dočasně nízkými výkony německých vysílačů sítí DAB. Zvuk byl také bezvadný, dokud stanice nepřišly na nápad extrémně zredukovat bitovou rychlost. To se zatím stalo běžné v Anglii, protože mnoho nových stanic chce vysílat v DAB a to více než je volných kanálů. Posluchač zde srovnává systém DAB nikoliv s vysíláním na VKV, nýbrž s tradičním vysíláním na středních vlnách (se stále velkou poslechovostí). Je proto pro něj přijatelná kvalita zvuku, která nemá vůbec nic společného s Hi-Fi a tím neposkytuje systému DAB žádnou službu.


Literatura:

/1/ Roth, W.-D., DL2MCD: Pilotní projekt DAB (Digital Audio Broadcasting Pilotprojekt). Funkamateur 46 (1997), č. 6, s. 654,
/2/ Blaupunkt odkaz na vestavbu: http://servicedokumente.blaupunkt.de ,
/3/ internetová stránka Volker Lauke: http://lauke.gmxhome.de/Main.htm ,
/4/ další informace o DAB: http://pro-digitalradio.de.


Zdroj: Funkamateur č. 9/2007, s. 926 až 929, přeložil Petr Miklík, volně upraveno a zkráceno


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
24.09.2007 • Mezinárodní zpravodajský kanál FRANCE 24 vysílá pro celou Afriku ze satelitu SES NEW SKIES
20.09.2007 • Současní broadcasteři nejsou naklonění FTA vysílání v HD
14.09.2007 • SES ASTRA zvyšuje kapacitu pro Tele 5 v Německu
13.09.2007 • SES ASTRA vytváří novou pozici DTH pro holandskou satelitní televizi
05.09.2007 • CME si zajistila 60procentní kontrolu nad Studiem 1+1
24.08.2007 • U1 TV chce získat vysílací práva na Formuli 1

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist