Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 26.04.2024 - 03:33:17   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

Babí léto na Prima ZOOM - unikátní dokumenty 37. týdne

  Autor: TV Prima , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 08.09.2014


Vydejte se s námi za přírodním i historickým dobrodružstvím. Schováte se před lavinou, utečete katovi, potkáte se s velrybími zabijáky, nahlédnete za zavřené dveře druhé světové války, zažijete útok na New York, poznáte pravou barvu dinosaurů a co teprve jestli máte Einsteinův faktor. Rozmanitá Prima ZOOM je tu pro vás.


Dokumentární skvosty pro vás: Dějiny francouzských katů vás provedou taji a zajímavostmi tohoto zvláštního řemesla; jeden z nejkontroverznějších německých skladatelů - Případ Wagner, tak jak ho ještě nikdy nikdo neviděl; zažijete Hitlerův útok na New York; dostane vás Putování po irské řece – romantické půvaby nespoutané irské přírody v plné parádě; prozradíme vám také Co zabilo mamuty? a desítky dalších unikátních snímků na Prima ZOOM.


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka! Premiérové tematické bloky vždy pondělí až neděle v čase 18.00 hod. – 20.00 hod. a 20.00 hod. – 22.00 hod.:

8. 9., 21.00 hod. – Katastrofy na povel (Lavina)

Každý díl tohoto vzrušujícího nového seriálu přináší novou výzvu pro vědce Tima Samarase a jeho tým. Jak se jim podaří změřit rychlost laviny, sílu výbuchu teroristické bomby nebo tornáda? Tim používá prověřené vědecké přístroje i své nejnovější vynálezy, aby lépe prozkoumal a vyčíslil podstatu děsivých katastrof. Díky tomu jim pak snad dokážeme lépe předcházet.


9. 9., 21.00 hod. – Dějiny francouzských katů

Francie zrušila trest smrti v roce 1981, až 114 let po Portugalsku. Tento dokument nám popíše historii katů, kteří byli vždy na okraji společnosti. Ve 12. – 13. století musel francouzský král posílit svoji moc, takže zavedl veřejné popravy, které měly být odstrašující a měly snížit kriminalitu. Smrti tehdy předcházelo dlouhé utrpení. Kati jednali velmi brutálně, docházelo k nejrůznějším druhům mučení. Lidé na popravy rádi koukali, ale v normálním životě se katům vyhýbali. V roce 1453 vyšel zákon, který udělal z katovství profesi a zakázal soudcům, aby své rozsudky vykonávali, což se do té doby dělo. Kat se ale staral i o zvířecí mršiny, vyprazdňoval žumpy a pracoval i jako popelář. Aby si kati vydělali, tak například v 17. století zásobovali lékařskou fakultu v Paříži mrtvými těly na pitvy. Kati však zůstávali na okraji společnosti, měli jen velmi úzký okruh přátel a ke sňatkům docházelo jen ve velmi malých skupinách, takže brzy docházelo k pokrevním sňatkům. Katovství byl rodinný podnik, otec zaučoval syna od útlého dětství. Školy nepřijímaly děti kata a kat nesměl opustit město, kde popravoval. Kati bývali později hodnoceni v tisku podle toho, jak se jim poprava povedla či nepovedla. Katovství ve Francii existovalo 800 let, za tu dobu žádný kat neodmítl vykonat rozsudek. Katovství je řemeslem v některých zemích dodnes. Např. v roce 2000 bylo popraveno 1457 vězňů v 86 zemích. Kati budou existovat tak dlouho, dokud bude někdo vydávat rozsudky smrti.


10. 9., 19.00 hod. – Případ Wagner – 1. část

Inovativní a dynamické spojení hudebního dokumentu s fiktivním filmovým dějem a animovanou groteskou představuje život i hudební kreativitu jednoho z nejslavnějších, ale také nepochybně nejkontroverznějších německých skladatelů. A to takovým způsobem, jaký ještě nikdy nikdo neviděl. U příležitosti dvoustého výročí narození Richarda Wagnera se snímek Případ Wagner zabývá vizionářstvím a duchem tohoto skvělého skladatele. Přitom ho v úplně novém světle představuje generacím napříč širokým věkovým spektrem.


10. 9., 21.00 hod. – Záhady přírody I (Velrybí zabijáci)

Pokračujeme s fascinujícím dokumentárním seriálem ze světa divokých zvířat s nádhernými záběry. Výletní loď vyplouvá a pasažéři touží zahlédnout delfíny, místo toho narazili na hejno kosatek. Pasažéři jsou ze setkání s kosatkami nadšení, kosatky vyskakují z vody a zdá se, že si chtějí hrát, když se ale loď přiblíží, lidé zjišťují, že jsou kosatky na lovu. Jejich kořistí je samice plejtvákovce šedého a její čtyřměsíční mládě. Velrybí zabijáci tlučou mládě ocasními ploutvemi i hlavou a tlačí ho pod vodu, aby mu zabránili v nadechnutí, matka se marně snaží mládě ochránit a udržet ho na hladině. Údery způsobují mláděti četná vnitřní zranění. Cílem predátorů je měkký a výživný jazyk mláděte, který dokáže zasytit celou rodinu kosatek. Kosatky pracují jako organizovaná a vysoce koordinovaná skupina, kosatky z celé zátoky se svolávají na jediné místo a spěchají svým druhům na pomoc. Po několika hodinách boje kosatky vysílenou samici a její mládě obklíčily, poté se kosatky rozdělily na dvě skupiny. Zatímco jedna skupina tvrdě útočí, druhá skupina se vzdálí, aby nabrala síly. Skupiny se pak v pravidelných intervalech střídají a velryby jsou pod neustálým tlakem. Kosatky spolu komunikují, plánují bojovou strategii a spolupracují jako tým. Jak dopadne tento boj?


11. 9., 18.00 hod. – Odhalený vesmír II (Jak přežít ve vesmíru)

Dokumentární seriál z produkce National Geographic využívá nevídané množství nejnovějších vědeckých poznatků v kombinaci s úchvatnými digitálními animacemi a nahlíží do světa, o kterém jsme si dlouho mysleli, že ho dobře známe. Vesmír ukrývá mnoho fascinujících záhad, jednotlivé díly série Odhalený vesmír je ale postupně rozebírají a přidávají velké množství vědeckých teorií. Odhalte vražedné asteroidy, sluneční bouře, obrovské sopky nebo tajemství života na jiných planetách.


11. 9., 20.00 hod. – Druhá světová válka: Za zavřenými dveřmi (1. díl)

Konflikt, krutost a kamarádství. To jsou tři K, která rozebírá jedinečný dokumentární seriál nazvaný Druhá světová válka: Za zavřenými dveřmi. Zároveň dokazuje, že svrchovaný vůdce Sovětského svazu Josif Vissarionovič Stalin byl tyranem a krutým diktátorem zodpovědným za smrt milionů lidí. Přesto si během druhé světové války našel několik nepravděpodobných přátel. Samozřejmě nešlo jenom o vůdce západních demokratických států jako byli Winston Churchill a Franklin Roosevelt, Stalin si svého času porozuměl i s Adolfem Hitlerem a jeho nacisty. Ambiciózní seriál od cenami ověnčeného dokumentaristy Laurence Reese poprvé v historii televizní obrazovky představuje exkluzivní důkazy získané ze skutečných rozhovorů mezi Stalinem, Churchillem a Hitlerem. Díky tomu je plný dramatických odhalení o skutečných povahách těchto světových vůdců a diktátorů, i o tom, jak jejich schůzky za zavřenými dveřmi, rozhovory a rozhodnutí ovlivnily podobu dnešního světa.


11. 9., 21.00 hod. – Hitlerův útok na New York

Váleční stratégové Adolfa Hitlera plánovali útok na Spojené státy americké. Nejtroufalejší a zároveň nejšílenější strategie si německé stíhačky představovala jako živé bomby, které vrazí do mrakodrapů na Manhattanu a okamžitě psychologicky destabilizují postavení americké supervelmoci. Hitler si byl vědom ikonického statusu mrakodrapů a počítal s tím, že sebevražedný útok by podkopal morálku všech Američanů. Nacisté doufali, že díky tomuto plánu se jim podaří zvrátit průběh druhé světové války. Svědecké výpovědi, archivní materiály a původní plány ukazují, jak se ze smrtící fantazie zvané Amerika Bomber stala kolektivní touha po masovém ničení.


12. 9., 18.00 hod. – Vetřelci dávnověku IV (Einsteinův faktor)

Další řada mysteriózního dokumentárního seriálu zkoumá nové druhy mimozemských intervencí na naší planetě. Nechybí pozorování a nevysvětlitelné jevy zaznamenávané od dávných dob až po dnešek. Ve 20. letech 20. století jeden astrofyzik pozoroval zatmění světla a snažil se prokázat Einsteinovu obecnou teorii relativity. Teorie byla potvrzena. Podle Einsteina jde ohýbat čas a prostor. Einstein dokázal, že hmotu lze přeměnit na kinetickou energii a vymyslel rovnici E=MC2. Einstein totiž podle vědců dokázal vstoupit do stavu změněného vědomí. Jeho mozek fungoval jinak než u normálních lidí. Ufologové si myslí, že byl napojen na nějaký jiný typ vědomostí. Geniální vědci často tvrdili, že informace přicházely z vnějšku. Po Einsteinově smrti byl vyňat jeho mozek. Při jeho zkoumání bylo zjištěno, že měl mozek jako zdravý mladý člověk. Někteří zastánci teorie o archeoastronautech se domnívají, že Sokrates dokázal kontaktovat mimozemské civilizace svou myslí. A odkud sebrali nápady další géniové lidstva?


12. 9., 20.00 hod. – Putování po irské řece – 1. část

Známý a všemi mastmi mazaný milovník přírody a moderátor Colin Stafford-Johnson na kánoi brázdí jednu řeku v Irsku, táboří na jejích březích a zkoumá divokou krásu odlehlých ostrůvků. Pádlováním z jednoho konce na druhý strávil celé dva roky. Výsledkem je film Putování po irské řece, který dokonale představuje romantické půvaby nespoutané irské přírody v plné parádě. Aby ji zachytili do nejmenších detailů, filmaři dokonce použili speciální kameru, se kterou režisér Christopher Nolan natočil veleúspěšný scifi thriller Počátek!


14. 9., 20.00 hod. – Pravé barvy dinosaurů

Stovky let jsme si dinosaury, kteří vládli naší planetě, představovali jako šupinaté tvory podobné plazům. Jako obrovské ještěrky, které terorizovaly mladou Zemi. Jenže nové vědecké objevy a poznatky nás začínají vyvádět z omylu a před našima očima překreslují obraz dinosauřího světa do nové podoby. Ať už jde o objev jednoho – a posléze několika stovek – opeřených masožravých dinosaurů v Číně nebo novou revoluční metodu rekonstruování původní barvy fosilizovaných perutí, vědci představují novou podobu dinosaurů. Takovou, jakou skutečně měli. K tomu přidávají nové postřehy o tom, jak se tito dinosauři chovali a k čemu jim to peří vlastně bylo.


14. 9. 21.00 hod. – Co zabilo mamuty?

Tým vyšetřovatelů, který se snaží odhalit pravdu o jednom z největších tajemství vědy, je na čerstvé stopě mimozemského zabijáka. Co byl zač vyslanec zkázy, který se před nějakými třinácti tisíci lety přehnal přes Severní Ameriku a dost možná vyhladil místní mamuty? Je možné, že dokonalý zásah z vnějšího vesmíru spustil jejich hromadné vymření? Vždyť mamuti kráčeli po Zemi několik milionů let, dokud zčistajasna úplně nezmizeli z povrchu naší planety. Možnost, že je mohla navždy vyřadit z koloběhu života zabijácká kometa, je mrazivou připomínkou naší vlastní křehké existence. Kolik času ještě máme, než další kolo vesmírné destrukce znovu pozmění osud života na Zemi?


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články a ještě něco navíc. Obliba pořád stoupá i na facebooku (https://www.facebook.com/#!/primazoom.cz).

Prima ZOOM – více témat, více novinek! Nové schéma vysílání – 24 hodin denně běží na plné obrátky:

premiérové bloky	18.00 – 20.00 hod.             	20.00 – 22.00 hod.
pondělí Volání divočiny Největší katastrofy
úterý Cestovatelé a dobrodruzi Po stopách historie
středa Zločin pod lupou Fascinující příroda
čtvrtek Tajemství Země a vesmíru Zaostřeno na války
pátek Záhady a konspirace Úžasné oceány
sobota Odkaz dávných civilizací Úchvatná říše zvířat
neděle Zázraky vědy a techniky Ztracený svět dinosaurů


Připraveno s využitím zdroje: Mgr. Filip Budák, Externí dodavatel PR oddělení pro FTV Prima, 7. 9. 2014


Zkrácená adresa na tuto stránku: http://goo.gl/DfpwU3 Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
08.09.2014 • Česká televize se stala generálním mediálním partnerem českého fotbalu
07.09.2014 • Nenechte si ujít: to nejlepší v září na AXN White a AXN Black!
05.09.2014 • Tajemství kříže
04.09.2014 • Podzim na Universal Channel ve znamení premiérových všedních večerů
04.09.2014 • Kvalifikace na fotbalové EURO 2016 projde revolucí: zápasy budou exkluzivně vysílat stanice Sport1 a Sport2 HD
04.09.2014 • Extra tip na Film+: 13

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist