Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 29.03.2024 - 13:57:56   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Změny parametrů | Články
 

Od Türksatu k Bajkonuru - 1. část

  Autor: Dr. Vladimír Mazálek , e-mail: info@tel-satexp.cz Přidané: 03.07.2004


Pokud je i pro vás bzučení natáčecího motoru vašeho satelitního zařízení příjemná písnička, pak jste jistě ty spřízněné satelitní duše, pro které je má radost a potěšení tento článek psát. Moje současné dočasné zařízení se nemůže pyšnit žádnými špičkovými parametry ani vizuální krásou. Naopak, chtěl bych se dostat do pozice satelitního fanouška, který si pořídil jednoduché levné satelitní zařízení s možností natáčení a nyní se mu podařilo nastavit dráhu motoru tak, že vlastně obsáhne celý široký obzor. Ten můj je tak trochu účelově vybudovaný, protože jsem kvůli této možnosti vyměnil kdysi v minulosti i byt. Prostě věc, kterou zapálení fanoušci občas udělají, a to bez rozdílu zaměření jejich koníčka.

A tak pro úplnost podotknu, že starší offsetová parabola má pro dnešní satelitní radůstky průměr 90 cm a je z jedné slovenské firmy, konvertor je sice bezejmenný, ale typ ozařovače má poměrně vysokou kompatibilitu s rozměrem a tvarem paraboly a přijímač je z rodu těch hodně laciných FTA, aby se aspoň provětral, když už po něm zrovna není poptávka. Kabelu je asi 50 metrů, za těch 1O let používání raději o jeho kvalitě nemluvím,ale když chci mít opravdu ty nejobyčejnější podmínky příjmu,tak snad je to tak správně. Motor DiSEqC DG-120 je podle opravdových znalců a zkušeben to běžné spotřební zboží s máloletou plánovanou výdrží (jako dnes všechna elektrotechnika), ale jako jediný z těch moderních se otočí přes 90 stupňů na východ a více než 60 stupňů na západ, což mne blaží, protože mám rád široké obzory a dálky.

Držákem motoru na zeď se raději nechlubím, protože za těch 15 let, co jsem trubku o průměru 10 cm účelově zabudoval včetně jejího geodetického zaměření do výtahové šachty panelového domu pro svoji první asi 3 metrovou plnou parabolu, je na ní hodně poznat zub času a úpěnlivě už léta volá po natření, protože viděla a nesla už desítky typů parabol středových, síťových či offsetových velikostí od 25 cm do 5 metrů a její věrnost mým pokusům je až obdivuhodná. Za ta léta se na rozdíl od některých panelů na domě nepohnula a nebýt teplotních dilatací ( pro laika téměř neměřitelných a nepodstatných ), asi by mohla sloužit jako geodetický bod.

To, že motorem točím rád a hodně jsem popsal v článku o výletě za kubánským programem Cubavision na pozici 58 W. Protože však i drhá strana obzoru je lákavá, zkouším se nyní přesunout tam. Podmínky obdobné, na obloze zataženo dešťovými straty, pozdní odpoledne, začátek 21. století. Pohodlně zasednout do křesla a ovladač do ruky a můžeme začít.

Jestliže na západě většina natáčení končí u Hispasatu na 30°W, pak na východě se natáčení obvykle zastavuje na pozici 42°E, kterou pracovně zkráceně nazývám jako Türksat, ač je tady instalováno vlastně satelitů víc a některé programy z nich mohou sloužit jako měřítko nastavení jednoduchých natáčecích a přijímacích satelitních zařízení. Považuji proto tuto pozici a satelit za všeobecně známé a vypouštím je pro tento článek tedy ze zřetele. O satelitech v sektoru 42°E až 30°W se totiž píše poměrně často a jejich předností či tahem je množství komerčních televizních programů zakódovaných v několika různých systémech jako ďábelské pokušení pro širokou skupinu hackerů často umně dokazujících si vlastní technickou vyspělost a myšlení.

A tak první pootočení na východ na satelit honosně se zvoucí Europe*Star na 45°E otevírá cestu do dálek východního obzoru. Při jejím vypuštění články obšírně informovali,co všechno z ní budeme moci sledovat, ale zatím je satelit spíše branou pro přenosové kanály z Asie a Afriky a snad jediným televizním kanálem je zatím Telly Track (11495/V/5632) s programem naplněným především dostihovým sportem, který má u nás také diváky a nejednou program objevíme i na obrazovce v některé z našich sázkových kanceláří.

Je pravda, že tentokrát jsem byl dost pohodlný a ostatní programy jsem zkoušel jen namátkově, ale na žádné další jsem na satelitu nenarazil, i když myslím, že asi ještě dva tam občas vysílají. Trošku se vzpouzel přijímač při ukládání programů a občas i na dalších - v přijímači předem nenaprogramovaných satelitech - prostě zamrzal, tak jsem byl rád, že satelit mám zastabilizovaný na pozici i v paměti a k jeho prohledávání je možné se kdykoliv vrátit. Transpondérů pro přenosy je známých opravdu dost a tak určitě bude ještě využit.

Eutelsat 2F II na 48°E je obsazen pouze kanály přenášejícími datové služby, tedy nic pro diváka s FTA přijímačem, tak je možno klidně postoupit dál.

Na pozici 53°E je umístěn satelit Express AM 22 se třemi vysílajícími ukrajinským satelitními programy. První dva programy byly dříve umístěny na satelitu LMI na 75°E, ale po odchodu izraelských analogových programů na Amos 2 se přesunuly i programy ukrajinské. Možná, že trochu vás zaujme na první hledění program první, tedy SGUTV 1, ale to spíše jen propagací nějaké avantgardní kultury, která se ovšem teprve rodí a někdy to může být i úsměvná záležitost jako vzpomínka na podobné produkce u nás na přelomu šedesátých a sedmdesátých let. Vývoj si musí ovšem prožít každý, s tím se nedá nic dělat.

Druhý ukrajinský program naproti tomu uvádí sáhodlouhé monology o věcech pro nás nezajímavých a pro místní lidi myslím i … o ničem. Je až obdivuhodné, do čeho mohou vložit provozovatelé finance, ale v tomto případě si opravdu nedovedu představit smysl ani určení. Dříve šlo o výukový program k ovládání počítačů,což myslím přece jen někomu něco dalo.

Program UTR je pramenů z denního tisku nějaký kompilát běloruského a ukrajinského programu a zajímá se poměrně dost propagací lidového umění, přírodou, ale zatím jsem nevystopoval žádné programové schéma, kde by bylo možno zjistit, co vlastně by se dalo z programu vybrat. V těchto státech stále probíhá hledání cest kupředu, my se zabýváme však jen mapováním možností.

Daleko víc bych chtěl, aby se mi podařilo na toto jednoduché zařízení následující satelit z pozice 56°E nazvaný Bonum 1, ale protože se mi nechtělo konvertor rozdělávat a vkládat do něj depolarizační destičku, nechytil jsem z tohoto satelitu žádný program. NTV i TNT jsou u nás už dost známé ruské programy a mají svoji informační hodnotu, jenže - bohužel. Třeba budete mít víc štěstí.

NSS 703 na 57°E je signálově štědřejší a programy asi čtyři Star Plus (11179/V/14000) přijímač ihned bez problémů načte, ale všechny jsou zakódovány ve Videoguardu, takže pokud umíte tento systém rozklíčovat, pak Fox Sport je program poměrně dobré úrovně.

Intelsat 904 na 60°E bych také rád přijímal, protože tady se to ruskými programy rozmanitých žánrů jen hemží a rozložení beamů ukazuje, že s velkou anténou by to možné být mělo, ale mě se to nepodařilo, protože má snaha byla úměrná opravdu asi jen kvalitě dané přijímací soustavy.

Intelsat 902 na 62°E je pro nás už přece jen příznivější. Přesto, že jako analogový byl u nás přijímatelný s anténami kolem 140 cm, časem byl přesměrován na oblast Íránu a je na něm i poměrně slušný počet programů, které jinde nenajdeme, ale situaci ve vysílání pro Evropu nakonec zachraňuje pouze rumunský program Prima (11152/H/3333). Tento dříve vysílal spíše ze západních satelitů, ale zřejmě tady je jeho provoz levnější.

Tento program má i u nás své obdivovatele, ale jeho hudební náplň je natolik moderní a svá, že se tomu nedivím. Mladí lidé nemají takové předsudky jako ti starší hrající si často na proroky a vševědy a program jsem viděl na obrazovkách dokonce i na diskotékách. Současně s tímto programem je ještě vysílán zakódovaně program Channel Two a současně je také zakódovaně provozován Prima TV FEEDS.

Pozice 64°E bude zřejmě dost hledaná při letošní olympiádě, protože tady najdeme nejen dost řeckých aktivních transpondérů jasně ukazujících, že se chystají pracovat právě pro tuto akci, ale také 4 řecké programy, z nichž některé už nyní uvádějí různé ankety a klipy k této budoucí události.

Intelsaty 601 a 9O6 na pozici 64°E nabízí na identifikaci 11508/H/7410 programy 902 Teleorasi a program Seven, dalším známých programem je program Alpha (11524/H/3125), který se však při načítání hlásí pod zcela jiným názvem Tadiran Scopus. Vlastně ani nevím, zda jsem to dobře napsal, protože mi to připadá spíše jako křížovkářská přesmyčka než název řeckého programu. Omlouvám se, ale řečtinu raději čtu - i když pomalu - raději v originále.


Program je dost naplněn telenovelami, ale právě ty mají dost svých divaček, a to asi i v Řecku. Síla vysílaného programu je jedna z nejvyšších, což mne láká k pokusu, s jakou minimální anténou by se dal takový program přijímat.


Dokončení příště

Textř a foto: Dr. Vladimír Mazálek, tel-satexp.cz.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 5   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
04.07.2004 • Od Türksatu k Bajkonuru - 2. část [ 3 ]
20.06.2004 • Za Hispasatem satelituprázdno? - 2. část [ 12 ]
19.06.2004 • Za Hispasatem satelituprázdno? - 1. část [ 8 ]
01.06.2004 • Praktické zkušenosti při příjmu z pozice 42°E [ 11 ]
21.05.2004 • Den D pro Óčko – samostatný up-link v provozu [ 11 ]
17.05.2004 • Óčko již testuje svůj pražský up-link [ 1 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  jeste k clanku: tadiran scopus ... 

04.07.2004 17:56 • duchman_zl
jeste k clanku: tadiran scopus neni zadny nazev programu,je to tovarni nastaveni identifikace programu nejakeho zarizeni na uplinku.
Tadiran scopus je nazev firmy co se tim zabyva, vice je napr. zde: http://www.ukrf.co.uk/satcom_TS_01.htm

 
 
  jeste k clanku: mam dojem ze t ... 

04.07.2004 17:54 • anonym
jeste k clanku: mam dojem ze tadiran scopus neni zadny nazev programu,je to tovarni nastaveni identifikace nejakeho zarizeni na uplinku tadiran scopus je nazev nejake firmy co se tim zabyva vice je napr. zde: http://www.ukrf.co.uk/satcom_TS_01.htm
 
 
  ja mam zkusenost presne opacno ... 

04.07.2004 17:51 • duchman_zl
ja mam zkusenost presne opacnou. motor HH100 od STABU fungoval bezvadne az do lonska,kdy jsem poridil dg120 a za jednu zimu je z neho uplny srot (konkretne: ma takovou vuli,za pri trochu vetsim vetru se neda nahravat ani z Czechlinku protoze to za film xkrat vypadne. Inu vylezl jsem na strechu v domeni ze se neco uvolnilo. Bohuzel uvolnilo se to v motoru, vule jako hrom. Ted resim upravu motoru hh100 (hh120) aby se s nim dalo otacet +-70 stupnu. jakmile bude vyreseno,prechazim zpet na hh100
 
 
  autorovi 

03.07.2004 16:41 • Petr
K motoru DG 120 dodám ,že sice podle spousty ,,odborníků"je to běžné zboží o malé trvanlivosti,
ale zatím jsem s výjimkou ScanMasteru nenarazil na nic trvanlivějšího.Vůle na motorech SG od libovolných výrobců jsou dost veliké po prvním větrném náporu a zatím žádný z motorů nemá tak
snadné zaměření jako DG.
 
 
  ....nejak jsem nemohl usnout 

03.07.2004 10:18 • anonym
Diky, ja uz se zase tesil na dalsi pohadku na dobrou noc. Kdo nechce cekat na dokonceni tak to mate cely na www.tel-satexp.cz. A kde mate ten echostar 3600 ?? Takovy fanda a nenechal si vetsi parabolu, jasne do panelaku to asi nejde, ale prece jen 90 cm je trochu malo.
Na tu Nation TV (Kenya) na Pasu by jste musel trochu pridat na ty parabole (trochu hodne), davaj tam vecer dobry filmy (ano svete div se), jasne v originale v anglictine.
Obdobne je to i na Int 904, velka parabola je nutnosti. A navic Vam na Nika TV a TV Kubani dost "dycha" signal, takze ne vzdy oba kanaly jsou sledovatelne, ale vetsinou jedou totozny program, tak o nic nepridete.
A to C pasmo. No tam uz to neni takova slava jak to byvalo. Pote co odpojili nejlepsi jihoamericky paket z NSS 806 tak uz tady toho moc nezustava ke sledovani. Jeste ze zustali aspon ti rusove ...
 
 
Celkový počet komentářů: 5 / zobrazují se: 1 ... 5

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist