Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 19.04.2024 - 20:14:16   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Změny parametrů | Články
 

V pondělí startuje Eurosport 2

  Autor: Redakce , e-mail: redakce@satCentrum.com Přidané: 05.01.2005


Letošní rok přinese našim divákům satelitní a kabelové televize řadu nových a zajímavých programů. Jejich stručnému představení se budeme věnovat v dalším samostatném příspěvku, nyní bychom chtěli přiblížit druhý program panevropského sportovního kanálu, který startuje již v pondělí, 10.ledna 2005. Tuto zcela novou stanici budou moci sledovat jak diváci v kabelových sítích v České republice a na Slovensku, tak i abonenti satelitní platformy UPC Direct.

Televizi Eurosport asi představovat nemusíme, je to velmi populární televizní kanál, orientovaný na sportovní dění v Evropě i ve světě. Nabízí přenosy z atletiky, cyklistiky, golfu, lyžování, tenisu, fotbalu a řady dalších sportů. Sleduje ho na 250 miliónů diváků v 54 zemích, dostupný je v 95 miliónech domácností. Vysílání Eurosportu je dnes simultánně tlumočeno do 18 jazyků: můžeme jej slyšet v němčině, angličtině, holandštině, francouzštině, španělštině, švédštině, finštině, dánštině, ruštině, maďarštině, polštině, italštině, portugalštině, rumunštině, norštině, turečtině, řečtině a také v češtině.

Již od začátku svého analogového šíření v roce 1989 ze čtvrtého transponderu tehdejší Astry 1A (19,2 st. vých., nyní nahrazené Astrou 1C) na frekvenci 11,259 V, (audio 7,02 MHz - anglicky a 7,20 MHz - německy) si získala tato televize řadu sportovních fanoušků, a proto po příchodu digitalizace přešel Eurosport do řady digitálních paketů i na jiných satelitních pozicích, jak jen na Astře. Připomeňme aspoň některé platformy: pro severské státy, Francii, Španělsko, Itálii, Polsko, Německo, UK, Portugalsko, Řecko a také pro platformu UPC Direct pro Českou republiku a Slovensko.

Eurosport je panevropskou společností, kde do programu přispívá společně 25 členských států Evropské unie vysílatelů (broadcasterů) – EBU. V našich zemích jsou to Česká televize a Slovenská televízia. Dalšími spolumajiteli jsou francouzské společnosti Canal+ a TF1.

Eurosport sídlí v Paříži, simultánní dabing v češtině se ale připravuje ve studiu v pražských Nuslích. Redakce satCentrum měla exkluzivní možnost navštívit toto studio a podívat se trochu pod pokličku přípravy vysílání. V současné době se zde dabuje cca 70-80% přenosů, zbytek se pro kabelové sítě a satelitní platformu ponechává v původním anglickém zvuku. Nadabovaná audio stopa se v případě live přenosu ihned odesílá do centrály Eurosportu do Paříže, a to po digitální optické trase, protože se ale zároveň se nahrává na hard diskové pole počítačového serveru ve studiu, je k dispozici i pro pozdější odvysílání sportovní události ze záznamu. Výběr z disku a zařazení do vysílání si organizuje prostřednictvím počítačové sítě centrála sama, bez nutnosti zásahu pražské obsluhy studia. Pro kabelové sítě je obraz z českým dabingem distribuován v paketu SkyGate na tr. 92 satelitu Hot Bird 6 (13,0 st. vých.), frekvence 12,558 V, český zvuk má identifikátor A-PID 2582. Signál je pro neautorizovaný příjem kódován v systémech Irdeto 2, Seca Mediaguard 2, Viaccess 2.3, Viaccess 2.4 a Viaccess 2.5.

Protože redakce satCentrum má nadstandardní vztahy s broadcasterem, máme možnost přinášet vám úplné týdenní vysílací přehledy Eurosportu (podobně jako Galaxie sportu a dalších programů) v sekci TV download. A dnes už v předstihu známe také další podrobnosti k vysílání kanálu Eurosport 2.

Další, mladší sestrou Eurosportu je zpravodajská televizní stanice EurosportNEWS. Ta má informační okno dělené ve stylu „bloombergovské“ grafiky, zmenšené hlavní okno s přenášenými zkrácenými přenosy doplňuje široký pravý sloupec s aktuálními výsledky zápasů a dalšími sportovní informacemi a komentáři, na spodní části obrazovky pak běží „headlines“ text s nejčerstvějšími, max 15 minut starými výsledky. EurosportNEWS vysílá 24 hodin denně, v angličtině, stanice je (vlastně jen do příštího pondělí) dostupná abonentům kabelových sítí i pro předplatitele satelitního paketu UPC Direct.

Úplně novou aktivitou společnosti Eurosport je spuštění dalšího kanálu pod názvem Eurosport 2. Jak už jsme uvedli, startuje už příští pondělí - 10.ledna 2005. Také tento kanál bude dostupný v našich domácích kabelových sítích a v platformě UPC Direct na satelitu Astra 1G (19,2 st. vých.), tr.95, frq. 12,304 H, SR 27500, FEC 3/4, PIDy 401/412. Zde vystřídá kanál EurosportNEWS, jehož vysílání bude od tohoto data omezeno jen na některé platformy (např. ruskou NTV plus). Na obrazovce Eurosportu 2 dostanou příležitost i sporty, na které se dosud z důvodu kapacitního vytížení často nedostávalo, jako jsou např. triatlon, horská kola, thajský box aj. Celkově bude „dvojka“ orientovaná spíše na mladšího diváka, a také bude více vyhovovat sportovnímu fanouškovi, který sleduje po delší dobu (třeba několika hodin) jeden sport a nevyhovuje mu půlhodinový mix odlišných disciplín, přenosů a utkání, jako je tomu na dosavadní „jedničce“.

Obrazovka Eurosportu 2 by měla být trochu odlišná od základního programu, protože bude hlavní okno doplňovat - podobně jako u kanálu EurosportNEWS, na spodním okraji běžící text. Ten by měl doplňovat přenosy o aktuální informace, vztahujícího se k sledovanému přenosu případně rozšiřující info o současně probíhajících utkání stejného turnaje, mistrovství či poháru apod.

A jak to bude s dabingem? Podle slov Ondřeje Krátošky z české sekce Eurosportu zatím bude prvních 15 dní pro celý evropský (tedy i francouzský, německý aj.) trh vyráběna pouze anglická zvuková verze, jedná se ale o pozdějším simultánním dabingu v češtině, případně o zařazení repríz z jedničky, které jsou už natočené. Divák se pak může dočkat zajímavých dramaturgických počinů, jako je např. u dvoukolových sportovních utkání: může sledovat záznam přenosu prvního kola na „dvojce“, po které bude následovat hned v zápětí premiéra druhého kola na „jedničce“...

Kanál Eurosport 2 poběží 24 hodin denně. S podrobnou vysílací strukturou vás seznámíme v závěru tohoto týdne v oficiální tiskové zprávě, jak už ale dnes víme, bude se jednat zhruba o toto schéma: od půlnoci do půl osmé poběží noční zpravodajský souhrn událostí uplynulého dne, na který naváží ranní aktuální sportovní zprávy. Od desáté do patnácté hodiny a v druhém bloku od patnácté do třiadvacáté hodiny následují aktuální přenosy případně opakování utkání ze záznamu, tak aby se doplňovaly přenosy z „jedničky“. Například přenosy ze Světového poháru v klasickém lyžování z Nového města na Moravě (15. a 16.1.2005) poběží na „dvojce“ v přímém přenosu a na „jedničce“ budou následovat kolem třetí hodiny odpolední v záznamu. Také Universiáda bude přenášena na Eurosportu 2 v přímých přenosech, stejně jako některé další Světové poháry - např. první kolo slalomu ze Záhřebu 20. ledna bude na „dvojce“, a druhé kolo pak uvidíme na „jedničce“.

Pokud jsme se zmiňovali o přenosech z SP v klasickém lyžování, které se koná u nás na Vysočině, dojde k zajímavé situaci, kdy přímý přenos proběhne (16.1.) dopoledne na Eurosportu 2 v angličtině, ale v záznamu v odpoledních hodinách na klasickém Eurosportu se bude simultánně dabovat do češtiny. Jak jsme zaslechli, komentátoři této situace využijí k tomu, aby v klidu shlédli přenos, byť bez možnosti do něho vstoupit, a budou už lépe připraveni na odpolední záznam na „jedničce“.

Teprve v průběhu roku pak můžeme počítat s českým dabingem i na Eurosportu 2, zatím probíhají v Paříži první jednání. K tomu je zapotřebí doplnit vysílací a odbavovací pracoviště a rozšířit i team komentátorů. Jen na okraj - nejdříve se dabingu ve své mateřštině dočkají polští a turečtí diváci…

Myslíme si, že rozšíření sportovní nabídky náš divák ocení a přejeme tedy nové stanici úspěšný start. Už nyní můžeme čtenářům webu satCentrum slíbit, že podobně jako u programů Eurosport a Galaxie sport budeme přinášet úplné týdenní vysílací přehledy také Eurosportu 2, a to na obvyklém místě v sekci TV download.


Za poskytnutí informací děkujeme panu Ondřeji Krátoškovi z české sekce Eurosportu


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 4   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
29.12.2004 • Anime+ - další česky dabovaný kanál do nabídky UPC Direct [ 2 ]
06.12.2004 • TechniSat: nové audiokanály na satelitu Astra [ 1 ]
03.12.2004 • Conax i ve Švýcarsku
02.12.2004 • SRG SSR idée suisse končí vysílání rozhlasových programů ADR z Astry
22.11.2004 • Astra 1B ukončila pravidelný provoz
13.11.2004 • Domradio zahajuje digitální satelitní vysílání na Astře

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  morus1000 

03.02.2005 15:27 • anonym
Fajny kanal tenEUROSPORT 2 . POZDRO Z POLSKI :-)
 
 
  Eurosport news sice u nas je, ... 

05.01.2005 23:18 • enge
Eurosport news sice u nas je, ale iba ako balicek Programov UPC KOMFORT, snad sa to spristupni aspon v BA
 
 
  @enge 

05.01.2005 19:58 • Katoda
Záleží, jestli máte už teď v nabídce EurosportNews. Pokud ano, tak změna proběhne automaticky, protože Eurosport 2 nahradí dosavadní vysílání EurosportNews.
 
 
  U** 

05.01.2005 18:36 • enge
som zvedavy ci nam to da kablovka do rozsireneho TKR
 
 
Celkový počet komentářů: 4 / zobrazují se: 1 ... 4

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist