Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 26.04.2024 - 09:52:23   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Změny parametrů | Články
 

Ö1 vysílá v Dolby Digital 5.1

  Autor: Petr Miklík , e-mail: miklik@vues.cz Přidané: 03.02.2005



Jako první stanice v Evropě nabízí veřejnoprávní rádio ORF stálé vysílání svých pořadů v tzv. Dolby Digital 5.1 Surround. Kdo má k dispozici potřebné vybavení – digitální satelitní set-top-box – může tak přijímat vybrané pořady v systému vícekanálového zvuku.

Nová technika se bude hlavně používat pro vysílání koncertů. První mistrovské dílo bude možné poslouchat dne 13. 2. 2005 v 11.03 hod.: „Requiem" skladatele Verdiho v provedení Vídeňských filharmoniků, dirigovat bude Nikolaus Harnoncourt.

Zdroj: (APA), derstandard.at, 27.1.2005, volně upraveno a zkráceno


Doplnění redakce:

Rozhlasová stanice Ö1 vysílá volně v paketu ORF Digital na Astře 1H (19,2 st. východně), v současné době na obou transponderech této platformy:

- tr. 115, frq. 12,663 H, SR 22000, FEC 5/6, A-PID 421
- tr. 117, frq. 12,692 H, SR 22000, FEC 5/6, A-PID 421

(a jako audio doprovod během vysílání teletextu na ORF2 Europe, A-PID 171)


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 5   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
30.01.2005 • Více nekódovaných satelitních programů
08.01.2005 • Eurosport 2: nový sportovní televizní kanál Eurosportu od 10. ledna 2005 [ 6 ]
06.01.2005 • Anime+ s otazníkem [ 4 ]
05.01.2005 • V pondělí startuje Eurosport 2 [ 4 ]
29.12.2004 • Anime+ - další česky dabovaný kanál do nabídky UPC Direct [ 2 ]
06.12.2004 • TechniSat: nové audiokanály na satelitu Astra [ 1 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  kvalita 

13.02.2005 17:09 • martin
Nevím co přimělo "Buddyho" k zakoupení dig. receiveru když jak sám píše - Cez digitál chytíš buď stereo (digitálne komprimované, takže menej kvalitné ako z analógového rozhlasového vysielača - porovnával som príjem cez kvalitný rádio tuner a cez kvalitný digitálny prijímač konkrétne na ORF - analóg vychádza neporovnateľne lepšie.
Také jsem přemýšlel o koupi dig. přijímače, ale než poslouchat Verdiho s datovým tokem v kvalitě MP3 tak to raději zůstanu u analogu a ve stereu.
 
 
  no nevím!! 

09.02.2005 10:47 • Dědek
Snad před 30 lety "letělo" kvadro. Mám asi 10 kvadrofonních desek v systému SQ, m.j. i "Má vlast" od firmy Supraphon. V HIFI klubu jsme měli i kvadrofonní magnetofon SONY (měl 4 stopy vedle sebe na 6,35 mm pásku), stejně ale těch kvadrofonních nahrávek bylo velice málo. Dělaly se proto pokusy s t. zv. odvozeným, či "pseudokvadrem". Znělo to "úžasně", hlavně v nahrávkách symfonických orchestrů!! Má to i teoretické zdůvodnění, vždyť membrána mikrofonu je deska a ta přece má 2 strany. Tou přední sejmeme zvuk orchestru třeba z pravé strany, na tu zadní stranu dopadne odražený zvuk z levé strany sálu. Ten má ale "opačnou" polaritu. K nedokonalému oddělení obou složek pak můžeme použít třeba diferenciální zesilovač (ze dvou tranzistorů a několika pasivních součástek). Výsledek je překvapující. Třeba varhany - zepředu je krásný čistý zvuk nástroje, dozvuk se přestěhuje dozadu. Chce to ovšem 4 kanálový koncový zesilovač a 4 reproduktory. Doporučuji!
 
 
  Super! 

04.02.2005 12:11 • Buddy
Idem si kúpiť receiver, mám to už asi pol roka dohodnuté ale stále som nenašiel argument prečo by som mal ten receiver predsa len kúpiť :-))
Ad: Rozhlasovič
Samozrejme že musíš mať dig. satelit, analógové vysielanie (v tomto prípade cez Kahlenberg) je jedna vec a digitálne druhá.
Cez analóg chytíš len analóg a ten je buď stereo alebo ak kódujú Dolby surround (Jirka: čo ešte nemusí byť samozrejmosť, možno do analógu pustia len "predok" a do Dolby surroundu pustia všetkých 5 kanálov) - potom aj 5 kanálov cez DS dekóder - ale nie cez DD dekóder. Ale pochybujem že to bude Dolby surround, lebo ono sa síce hovorí že je to kompatibilné ale ak to má ísť DS, potom je v signále aj protifáza (zadné kanály) a reálny vnem je iný ako keď tam tá protifázová zložka nie je. Čiže neni to celkom kompatibilné, je počuť či je tam DS "dodatok" alebo to je čisté a korektné stereo...
Cez digitál chytíš buď stereo (digitálne komprimované, takže menej kvalitné ako z analógového rozhlasového vysielača - porovnával som príjem cez kvalitný rádio tuner a cez kvalitný digitálny prijímač konkrétne na ORF - analóg vychádza neporovnateľne lepšie) - to máš na cinch výstupe napr. dig, satelitu. Alebo to chytíš DD 5.1, v tom prípade máš na cinchoch "ticho" a ideš cez optiku alebo koax do receivera a ten rozkóduje DD. Čiže úplne nezávislé technológie, netreba si ich pliesť.
 
 
  Testy a krátké relace se už př ... 

03.02.2005 23:29 • Jirka
Testy a krátké relace se už přenášely, proto je tam asi to VYSÍLÁ. Mě to už naskočilo na Sony receiveru - i s modrou LEDkou. Celý koncert ale půjde zřejmě poprvé až za těch 10 dní. K pozemnímu příjmu: nevím, zda to z analogového pozemního rádia půjde, podle mě ze sterea uděláš jen Suround či ProLogic ale ne 5.1. To se vypreparuje z datového digitálního streamu, samozřejmě musíš ještě mír zesilovač připojený k satelitu přes optický či koaxiální audio digitální konektor, abys dostal digitální data. Ze sterea to zesilovač (aspoň u mne) neudělá - viz pozemní příjem.

 
 
  Nadpis zavádza? 

03.02.2005 23:04 • Rozhlasovič
Veď z článku vyplíva že to bude po prvý krát až 13. A na to musím mať skutočne len ten sateliný STB ak bývam v pohraničí?
 
 
Celkový počet komentářů: 5 / zobrazují se: 1 ... 5

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist