Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 25.04.2024 - 14:01:54   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Technika | Články
 

Satelitní receivery s hard diskem – nový trend v příjmu družicové TV

  Autor: Redakce , e-mail: redakce@satcentrum.com Přidané: 09.04.2001


V dnešní době jsme svědky neustálého rozvoje výpočetní techniky a jejího nástupu i do příbuzného odvětví - spotřební elektroniky. Díky trendu rozšiřující se digitalizace rozhlasového a televizního vysílání se stávají současné receivery vlastně počítači s procesorem, pamětmi, dekodéry a nyní i s jednotkami pevných disků – hard disky, v takovém provedení, v jakém jsou osazovány do skříní osobních počítačů – „PCček“.

Ano, v nabídce několika firem se již objevily digitální satelitní přijímače s hard diskem, které umožňují nahrávání programů v normě MPEG 2. V závislosti na velikosti HD a použitém software umožňují nahrávat od deseti až po cca 50 hodin ve stejné kvalitě, jak byl program přijímán. Jedná se tedy o opravdové digitální videorekordéry, které nám umožní záznam pořadů v nepřítomnosti a jejich pozdější shlédnutí v pro nás příhodnější době a případný přepis na „klasické“ video. Posledně jsem vzpomínal nový NOKIA Mediamaster 9900S, který se teprve připravuje k výrobě, jak jsem však byl upozorněn některými pozornými čtenáři tohoto webu, už dnes lze zakoupit receivery podobných parametrů od firmy KATHREIN a GRUNDIG i dalších, u nás méně známých výrobců.

Firma KATHREIN připravila digitální receiver UFD 552 s HD o velikosti 20 GB, který prý ale lze i dále rozšířit (např. na 80 GB), v základním provedení lze zaznamenat cca 8-12 hodin obrazu včetně audio doprovodu ve formátu Dolby Digital. Do paměti předvoleb (4 MB DRAM) lze uložit až 1800 TV a R stanic v Ku i C pásmu, MCPC i SCPC paketů (SR 2-45 Msymbol/s), receiver má přehledné menu, podporuje programového průvodce EPG, ovládá však pouze DiSEqC úrovně 1.1., má však 2 šachty CI pro zasunutí CA modulů s kartami pro příjem kódovaných programů. Je osazen SPDIF koaxiálním konektorem pro digitální audiovýstup a smyčkou s výstupním F konektorem pro připojení druhého, např. analogového receiveru. Podrobnější informace o tomto přijímači najdete na domácí stránce výrobce www.kathrein.de, případně na stránce německého fanouška a uživatele tohoto receiveru na winnetu. Za informace o tomto přístroji děkuji panu Miroslavu Hofmanovi.

Dalším satelitním receiverem je výrobek firmy GRUNDIG, personální digitální rekordér SELEXX PDR 5000S. I tento přístroj je osazen HD o velikosti 20 GB, což dle výrobce umožní záznam cca 10-12 hodin obrazu a zvuku, opět v normě MPEG 2 a audia v Dolby Digital. SELEXX umožňuje do 8MB SDRAM paměti zápis až 4000 předvolených TV či R stanic v Ku i C pásmu, MCPC i SCPC paketů (SR 2-30 Msymbol/s), opět má propracovaného průvodce EPG s informacemi o pořadech až na měsíc dopředu, ovládá však pouze DiSEqC úrovně 1.0. (!), a nemá bohužel žádné šachty CI pro zasunutí CA modulů s kartami pro příjem kódovaných programů. Je též osazen SPDIF koaxiálním konektorem pro digitální audiovýstup, výstupní F konektor pro připojení druhého receiveru však u něj nenajdete. Informaci o tomto receiveru mi zaslal pan Dr.Vratislav Strnad, kterému též děkuji za jeho ohlas na článek o Nokii 9900S, nakonec uvádí i informaci, že tento rok má přijít na trh i varianta receiveru GRUNDIG SELEEX osazená CI šachtami. Více se o představeném satelitním přijímači můžete dočíst na internetu na adrese www.grundig.de.

Pan Henrich Sklenka mi zase zaslal informaci o satelitním receiveru TV BOX 1300-S u nás méně známé německé firmy MicroniK. S technickými parametry tohoto přijímače se můžeme seznámit na internetu na adrese www.micronik.de. Firma MicroniK jej osazuje hard diskem volitelné velikosti 10, 20, 30, 40, 60 či dokonce 80 GB, podle toho lze pořizovat záznamy obrazu v normě MPEG 2 od 4 až do 54 hodin, opět včetně audio doprovodu ve formátu Dolby Digital. Do paměti předvoleb lze uložit až 2000 TV a 1000 rozhlasových stanic v Ku i C pásmu, MCPC i SCPC paketů (SR 2-45 Msymbol/s), receiver má přehledné menu, podporuje programového průvodce EPG, ovládá DiSEqC úrovně 1.2. i 2.0, a má volitelně možnost rozšíření až na 4 šachty CI pro zasunutí CA modulů s kartami pro příjem kódovaných programů. Je osazen SPDIF koaxiálním konektorem pro digitální audiovýstup a smyčkou s výstupním F konektorem pro připojení druhého, např. analogového receiveru.

Tolik první, stručné informace k tomuto novému druhu satelitních receiverů, jedná se určitě o zajímavé přístroje, jejich většímu rozšíření však v současnosti brání vyšší pořizovací cena, která dosahuje u našich západních sousedů částek 2000 až 3000 DM, samozřejmě v závislosti na provedení, vybavenosti a také na velikosti hard disku.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 1   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
09.04.2001 • Nokia Mediamaster 9900S – první seznámení s letošní novinkou [ 1 ]
09.04.2001 • Pozicioner Dual SPD 09 pro digitální přijímače [ 1 ]
09.04.2001 • Zkušenosti se satelitní PC kartou Sky Vision
09.04.2001 • Digitální přijímač pro UPC Direct – Philips DSX 6010S [ 4 ]
09.04.2001 • Seznámení s receiverem Nokia 9800 S

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  Ano 

19.06.2001 10:57 • Klas
Ano
 
 
Celkový počet komentářů: 1 / zobrazují se: 1 ... 1

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist