Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pondělí • 06.05.2024 - 03:31:59   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Změny parametrů | Články
 

JOJ TV a TA3 míří do Slovak linku

  Autor: Redakce , e-mail: redakce@satCentrum.com Přidané: 30.07.2005



Pan Lipra (externí redaktor, publikující na webu satCentrum pouze jednou za rok – na Apríla) si může odškrtnout další úspěšnou předpověď ve svém diáři. To, za co jste naši redakci peskovali před necelými čtyřmi měsíci se stává skutkem – slovenské soukromé stanice TA3 a JOJ TV začínají s testovacím vysíláním v paketu Slovak link.


Když jsme tento týden volali do sídla „Jojky“ a domlouvali si další návštěvu ve studiu na Kolibě, nezapomněli jsme se samozřejmě opět zeptat, jak to bude s dalším šířením této slovenské stanice na skandinávské pozici. Zejména po dalších výpadcích vysílání začátkem tohoto měsíce, za které se televize ústy svého tiskového mluvčího omlouvala i na našem webu. To, že se JOJka i TA3 poohlíží po novém providerovi a chtěla by být šířena společně s dalšími slovenskými stanicemi v jednom paketu je už takřka veřejně známá věc. Chyběl ale konkrétnější termín, kdy se tomu tak stane. Tentokráte nás ale překvapila odpověď zainteresovaného člověka, který místo nekonkrétních odkazů na „pozdější“ či „výhledový“ horizont přímo na rovinu řekl, že už to poznáme do čtrnácti dnů.

A opravdu, včera v noci bylo spuštěno zatím volné, testovací vysílání slovenské zpravodajské televize TA3 a slovenské komerční plnoformátované stanice JOJ TV v obou paketech Slovak linku. Jak na staré pozici Eurobirdu 1 (28,5 st. východně), tak i na nové na Astře 3A (23,5 st. východně).

Podle vyjádření pracovníka televize JOJ bude její signál z důvodu autorských práv zakódován v systému CryptoWorks, a bude zřejmě umožněn i individuální satelitní příjem. V první řadě se však bude jednat o zabezpečení signálu pro síť terestrických vysílačů na Slovensku a pro kabelové operátory. Jak jistě víte, kromě bratislavského Kamzíku, na který jde signál přímo ze studií v Kolibě je distribuce na všechny vysílače realizovaná ze satelitu. A proto výpadky satelitního signálu vždy ochromily šíření pro většinu diváků.

Souběžné vysílání z Thoru pozice 0,8 st. západně bude ještě po nějakou dobu zachované, aby kabeloví operátoři měli čas na přesměrování parabol a nastavení zařízení na nové parametry a změnu kódovacího systému.

Zpravodajská televize TA3 si také po celou dobu vysílání přála lepší pozici pro šíření jejího signálu, který je navíc na Thoru šířen nekódovaně. Přechodem k ostatním slovenským televizím ji určitě přibudouu další diváci. To, že by zůstala nekódovaná i zde není zatím stoprocentně potvrzené, ovšem i její „mladší“ protějšek, česká zpravodajská stanice ČT24 vysílá v Czechlinku (jako jediná televize) volně, bez kódování.


Kde obě stanice naladíme?

Až do 20.9.2005 bude dostupný paket Slovak link na „staré“ pozici na Eurobirdu 1, už nyní ale můžeme naladit zkušební vysílání i na nové pozicii na Astře 3A.

- Eurobird 1, 28,5 st. vých., tr. F3S, frq. 12,643 H, SR 27500, FEC 3/4, PIDy 404/564 (JOJ) a 405/565 (TA3).

- Astra 3A, 23,5 st. vých., tr. 15, frq. 12,565 H, SR 27500, FEC 2/3, PIDy 404/564 (JOJ) a 405/565 (TA3).


Napište nám v diskusi pod tímto článkem, jak přijímáte novou pozici Astry 3A, a jest-li zjišťujete rozdíly oproti Eurobirdu 1. Podle měření techniků TV JOJ je signál dostupný se stejnou silou a kvalitou na celém území Slovenska, a odpovídá vyzařovacím diagramům dodaných SES Astra, pouze na nejvýchodnějším teritoriu republiky dochází k mírnému poklesu o 1 dB. Jiná ale bude určitě situace u krajanů, sledující signál v zahraničí. Podle poznatků např. z Izraele je pro ně nyní signál z této pozice na stávající zařízení na Eurobird nedostupný. Je to škoda, ale jak jsme už psali v úvodu, signál je určený jako distribuční na síť pozemních vysílačů a převaděčů a pro kabelové operátory na Slovensku a toto ozáření pak plně vyhovuje.

Soukromí vysílatelé nemohou suplovat zahraniční vysílání propagující zemi v Evropě případě i jiném teritóriu, to je úkol pro vládu dané země a mělo by se jednat o speciální tematické informační vysílání do zahraničí. Pokud o něj nejeví vláda a ani poslanci zájem – a identické je to i v případě vysílání z Czechlinku – o něčem to určitě svědčí.

Ale to už není úkol ani pro TA3, ani pro TV JOJ. I když obě svým zpravodajstvím, publicistikou, besedami či komentářemi často suplují i veřejnoprávní službu, která by měla být především starostí koncesionářské televize z Mlynské doliny.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 46   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
04.08.2005 • Slovak link: do 20. septembra 2005 je nutné preladiť satelitný komplet na nový satelit ASTRA 3A! [ 5 ]
19.07.2005 • Nalaďte si: novinky na Astře, Hot Birdu a Eurobirdu – VII
10.07.2005 • Nalaďte si: „MUSIC NATION TV" a „Orion TV"
03.07.2005 • Nalaďte si: novinky na Astře, Hot Birdu a Eurobirdu – VI
29.06.2005 • Novinky na Hot Birdu
17.06.2005 • Limburg TV opět na satelitu Astra

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
3 / 3

  @ trdelník 

30.07.2005 21:47 • anonym two
cryptoworks, cryptoworks...
 
 
  halek 

30.07.2005 19:33 • trdelník
a proč by si měla kupovat nový přijímač???
akorát přesměrují anténu a hotovo!!!
 
 
  Akurát sa bojím toho že nám UP ... 

30.07.2005 17:40 • halek
Akurát sa bojím toho že nám UPC Káblovka namiesto toho aby si zakúpila nový prijímač na Slovak Link ,použije signál z UPC Direct ako to už urobila s ČT.
 
 
  tuli tuli 

30.07.2005 14:35 • kecy kecy kecy
omylů tady bývá dost i tak - viz. např. několikanásobné "ověřené" informace o blízkém zakódování Jojky -
a s Liprou jděte už DO PRDELE!!!
 
 
  Jste v poho radkce "pro tondo" 

30.07.2005 13:08 • Tuli Tuli
Jejda mane! Budte rádi, že máme takové stránky o sat. info! Já bych si třeba taky rejpnul, že je škoda, že se to tu nenapsalo dřív, když jste měli tuto info od zdroje naznačenou dřív a vysílat tam začali už včera večer, mohli jste být s článkem dřív než konkurence, a taky je zvláštní, že článek je dřív na českých stránkách než slovenských i těch příspěvků je u konku¨rence už dááááleko víc, i info o tom, že JOJ a TA3 tam jsou byla na foru konkurence dřív než tu, je to vše podivné, jako by z toho měli větší radost češi než slováci:o) Ale není divu, také bych raději napsal článek později až vše bude OK a prověřené, než udělat pár omylů - jako někdy :o) a pak si to od čtenářů slízávat měsíce! Takže satcentrákům nepatří pokárání, ale poděkování za dobrý info, no a nechápu proč panu Liprovi tak nadáváte, je fakt, že mě někdy těma aprílama taky někdy dost namíchne, ale od toho je to apríl, kde předpoví budoucnost - a docela se daří - ale díky aprílu a taky není všemohoucí, prostě data nemohou nikdy sedět! Takže opatrně s těma nadávkama, ju:o)
 
 
  Re:redakce! 

30.07.2005 11:27 • tondo
Nevim proc jste jako prvni tuto vasi super overenou informaci nenapsali uz davno!-a v nadpisu hlavniho clanku mate zmineno ze tam miri!-ono kdyz neco nekam miri tak tam jeste neni!-ale Joj a TA3 uz tam je!-a tak uz nazacatku mate chybu!-no a co se tyce toho vaseho kolegy pana Lipru!-pana debilka!-Tak take nemluvite pravdu!-jelikoz tyhle programy mneli davno v SL byt!-ponevac se hovori o tem uz od rijna-listopadu minuleho roku!-panove satcentraci!
 
 
Celkový počet komentářů: 46 / zobrazují se: 41 ... 46

|<«123»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist