Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Středa • 08.05.2024 - 09:55:48   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Z domova | Články
 

Na návštěvě v: Bratislavě a Banské Bystrici

  Autor: Václav Hrubec , e-mail: hrubec@satcentrum.com Přidané: 12.08.2005


O satelitním (a digitálním terestrickém) televizním Slovensku se nyní mezi našimi čtenáři hodně debatuje. V souvislosti s přechodem Slovak linku na novou družici, stěhováním JOJky a TA3 a personálními změnami v Nautik TV či se zahájením digitálního terestrického televizního vysílání na Slovensku se vynořila řada dotazů, na jejichž zodpovězení už nestačil jen obvyklý mail či mobilní telefon a řada osobních kontaktů. Protože jsme společná česko - slovenská doména, mám do slovenských médií blízko (a také např. výhodu ubytování v banskobystrické redakci), a tak si do diáře na tuto středu poznamenávám časový harmonogram předem domluvených návštěv v Nautik TV, TA3, JOJ TV a Slovak linku na Kamzíku a za časného ranního rozbřesku vyrážím směr Bratislava - zjistit pro vás poslední informace „přímo na místě“.

Do hlavního města přijíždím po dálničním přivaděči. Protože na něm, na Lamačské cestě č.3 sídlí i slovenské UPC, napadá mne, zda by vedoucí prodeje UPC Direct, pan Pavol Maťašeje neměl čas na setkání. Krátký telefon vše řeší - bohužel je mimo, tak schůzku odkládáme na pozdější termín.

Pokračuji tedy po obchvatu směrem na Zlaté písky a Vajnory a na ulici Pri Šajbách na okraji Rače parkuji před budovou Nautik TV. Zde jsem již byl dopředu ohlášen, a tak se mi věnovali jak marketing manager pan Siranko, tak i vedoucí televizní techniky pan Mackovič. Dostal jsem řadu informací a odpovědí na otázky k této zajímavé tematické televizi, a to jak k programu, tak i k marketingovým plánům, došlo i k zodpovězení dotazu na personální změny v televizi. Měl jsem možnost se podrobně seznámit s technickým zázemím, projít dabingové studio, režii, střižnu, odbavovací server, a také hlavní studio pro publicistiku stylizované do podoby lodní kajuty. V závěru návštěvy jsem se setkal i s majitelem televize panem Deákem.

Z návštěvy připravím samostatný článek doplněný řadou fotografií, dnes ale, abych uspokojil vaši zvědavost aspoň stručně k několika svým postřehům. Nautik TV na mne zapůsobila dobrým dojmem televize, která se pomalu dostává z počátečních „dětských nemocí“ a prvotní spíše amatérské zapálení střídá profesionálnější přístup s posílením marketingu. Televize má dobré technické vybavení a atraktivní programy (např. s vlastní reality show Všichni na palubu, jejíž druhá pokračování již za nedlouho (15.9.) odstartuje, anebo nová série Z lodní kuchyně, natáčená na vlastní jachtě Princezna Kristína, plující po Středozemním moři). Protože by se Nautik TV chtěla dostat k co největšímu počtu diváků, tak kromě rozšíření do dalších kabelových sítí na Slovensku i v Čechách má zájem vysílat i v platformě Slovak link. Je ale předčasné spekulovat kdy tomu bude, zatím se vedou jednání.

Poté zajíždím zpět do města, na Gagarinovu ulici č.12., do sídla soukromé zpravodajské televize TA3. Krátce jsem se pozdravil s PR manažerkou Olívií Trnkalovou, a hned se ptám, jak to myslela s formulací „zkušebního vysílání“ TA3 v paketu Slovak link na Eurobirdu 1 a na Astře 3A. Řada našich čtenářů totiž znejistila, zda tato stanice tedy v paketu zůstane natrvalo anebo je tam jen dočasně, na zkoušku. Dostal jsem ujištění, že TA3 chce samozřejmě v paketu Slovak link i v budoucnu vysílat, ale do té doby, než budou uzavřena jednání a podepsány všechny smlouvy, je pro TA3 dosud hlavní distribuce signálu na Thoru 3 na pozici 0,8 stupňů západně. O oficiálním startu v platformě Slovak link nás pak bude informovat tiskovou zprávou. Znovu mi ale potvrdila, že TA3 bude i nadále šířena volně, nekódovaně, prioritou tohoto kanálu je poskytovat aktuální, přesné a objektivní zpravodajství dostupné každému individuálnímu satelitnímu divákovi.

Celé odpoledne a část večera pak trávím vysoko nad městem, na Kamzíku.

Nejprve v areálu filmových studií na Kolibě navštěvuji TV JOJ. Prostory televize i techniku už od loňského roku celkem podrobně znám, nyní mne zajímají spíše otázky distribuce signálu a kódování. Nejprve si všímám mapky Slovenska se zapíchnutými špendlíky s barevnými hlavičkami, ilustrující stávající a plánované terestrické vysílače a ještě nezkoordinované kóty pro budoucí dokrytí. Zatím má JOJka čtyřicítku vysílačů, brzy přibudou další. Protože v noci mířím do Banské Bystrice, dojde na přetřes i problém pokrytí tohoto v několika dolinách rozloženého středoslovenského města a výběru z několika variant. Nakonec nejlepší signál zde ale ladím na 59. kanálu v paketu DVB-T. Tedy kromě satelitního, samozřejmě. Přechodem do platformy Slovak link získá TV JOJ určitě řadu dalších individuálních satelitních diváků. Ti budou mít i po plánovaném zakódování (v systému CryptoWorks) dostupný příjem na svoji stávající zaregistrovanou kartu Slovak link. Kódování začne co nejdříve po obměně karet a SW na receiverech Tandberg na přijímacích místech terestrických vysílačů, vykrývačů a kabelových sítí. Termín ale nebudu dopředu (po předchozích zkušenostech) avizovat. TV JOJ chystá i další novinky, jako je vysílání VPS kódu, teletext a v budoucnu a uvažuje i o EPG...

Z ateliérů na Kolibě poté vyjíždím až na úplný vrch Kamzíku, pod televizní věž, kde jsem již očekáván. V tomto areálu slovenských Radiokomunikací jsem byl už dvakrát, před lety dokonce ještě u nedostavěného up-linku Slovak linku, a tak hned mířím dozadu za věž, ke klimatizovanému domečku před nímž je 4,6 m velká vysílací parabola. Tentokráte je mi umožněn i vstup do domku a seznámení se s vysílací technikou (podrobnější text a další foto opět v podrobnějším článku někdy příště).

To hlavní překvapení mne ale tentokráte čekalo hned na vnitřním parkovišti u hlavní budovy pod věží. Zde totiž vidím zaparkovaný SNG vůz společnosti Deutsche Telekom s uplinkem na druhý v současné době používaný transponder Slovak linku. Není však namířen na novou pozici Astra 3A, ale na „starý“ Eurobird 1, a slouží k zabezpečení distribuce Slovak linku do cca 20.září, kdy by měl být zřejmě tento paket na pozici 28,5 stupňů východně vypnutý. „Pevná“ parabola byla večer 29.7. přetočena na novou orbitální pozici 23,5 stupňů východně, a to je možná důvodem toho, proč někteří hlásíte silnější signál z nového transponderu 12,565 H na Astře 3A jak z Eurobirdu. I když menší průměr parabolické antény SNG vozu je kompenzován větším vysílacím výkonem, aby byly oba transpondery zásobeny srovnatelnou úrovní. Také do vozu mi byl umožněn přístup i pořízení fotografií, takže se máte na co těšit. Dnes aspoň v úvodu článku vidíte pohled zevnitř auta (přes špinavé střešní okno s plexi sklem) na vysílací parabolu.

Prohlídkou up linku ale ještě má návštěva neskončila, výtahy jsme vyjeli na anténní ochozy na věži a ze dvou míst se nám naskytl pěkný pohled na Bratislavu hluboko pod námi. Poté jsme sjeli do prostor odbavování televizních a rozhlasových signálů a dohledového pracoviště celé slovenské sítě terestrického vysílání. Několikahodinová exkurze byla zakončena na místě aktivace (a deaktivace) přístupových karet a u zákaznické help linky Slovak linku. Telefony drnčely o sto šest a některé dotazy individuálních satelitních diváků vyžadovaly i značnou technickou erudici odpovědného pracovníka, protože se např. po telefonu u jednoho satelitního diváka „vypínal“ softwarový blocker u Dreamboxu. Také zde byl dán prostor pro zodpovězení mnoha dotazů…

Až pozdě odpoledne, když už se zkazilo počasí a začalo stmívat jsem vyrazil na cestu ke kolegovi do Banské Bystrice. Přes průtrž mračen a pokročilou noční hodinu jsem hned na místě vybalil malou aktivní televizní anténu a receiver Golden Interstar 8300 Premium Combo pro satelitní příjem i příjem DVB-T. Bez jakéhokoliv natáčení antény a hledání co nejlepšího signálu se mi při automatickém vyhledávání ihned nalezne kompletní paket terestrické digitální televize na 59. kanálu, obsahující místní lokální stanici AZTV, veřejnoprávní STV1, STV2, Markízu a TV JOJ. Během týdne je to už třetí digitální paket, co se mi na tomto receiveru daří naladit – v Klimkovicích na Ostravsku to byly kanály LTV1, LTV2 a LTV3 místní Local TV na 28. kanálu a dále polské stanice TVP1, TVP2 a TVP3 z polského paketu na 38. kanálu. Kromě Prahy jsou tedy i jinde u nás digitálně pokryté oblasti, bohužel pro většinu diváků v ČR i na Slovensku je DVB-T stále vzdálenou budoucností. Nezbývá než doufat, že se to přeci jenom co nejdříve „zlomí“. Test zajímavého receiveru za dostupnou cenu také připravujeme k uveřejnění.


Redakce satCentrum, Václav Hrubec, 12. 8. 2005



  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 22   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
10.08.2005 • Zápas Artmedie Petržalka s Partizanom Belehrad na TV JOJ
02.08.2005 • Champions League na Galaxii sport [ 3 ]
30.07.2005 • Slovensko v hledáčku MTV
28.07.2005 • Coldplay na Óčku
26.07.2005 • Champions League na Galaxii sport [ 6 ]
22.07.2005 • MTV BEACH PARTY na Slovensku

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 2

  Obměna karet se bude týkat pou ... 

19.08.2005 08:22 • satCentrum
Obměna karet se bude týkat pouze kabelových operátorů a terestrických vysílačů a vykrývačů, kde jsou receivery Tanberg s dekodéry Conax a přístupové karty Telenor pro Conax. U těchto receiverů bude zřejmě změnou FW změněn dekodér z Conaxu na CryptoWorks, a budou se odpovědným osobám rozesílat karty Slovaklink v systému CryptoWorks. Toto si řeší TV JOJ s operátory (a Slovak Telecomem) sama. Individuální diváky to nezasáhne, všem těm, kteří mají zakoupenou a zaregistrovanou kartu na Slovak link, přibude po spuštění kódování JOJky další zápis - oprávnění automaticky ("načte se ze satelitu"). Pokud mají kartu na bývalou Lunu či JOJku v Conaxu získanou nějakým jiným způsobem, zůstane jim "na památku", nevrací se.
 
 
  Výměna karet_? 

19.08.2005 06:06 • pepino
V článku o návštěvě TV JOJ se zmiňujete o obměně karet pro příjem TV JOJ. Znamená to, že budou fyzicky měněny karty SLOVAKLINK? To budou zasílány na uvedené adresy uživatelů nebo bude změněn pouze softwer karty. Díky za odpověď.
 
 
  @all 

19.08.2005 01:19 • satCentrum
Prosíme o strpení, doba letních dovolených právě vrcholí a p.Hrubec hned z Bratislavy odjel za rodinou (ženou a dětmi) do severních Čech dohnat aspoň zbytek volna, co zmeškal :-) Stihnul odeslat jen tento článek a pár fotografií, další jsme použili v článku o srovnávacích testech Slovak linku, který vyšel dnes. Má ale ještě spousty dalších fotografií, určitě na ně dojde. DXMichael - pokud máte zájem o neupravené fotky ve velkém rozlišení (a tudíž i velikosti), je možné je vám zaslat individuálně, v mailu. Uveďte o jaké máte zájem. Na tento web ale musíme snímky z důvodu velikosti dále upravovat - zmenšovat a případně i ještě více komprimovat. Děkujeme za pochopení.
 
 
  4redakce: Tyden skoro pryc a p ... 

18.08.2005 12:50 • Jaa
4redakce: Tyden skoro pryc a porad zadnej clanek (viz vyse)??
Uz se nemuzem dockat... ;O)
 
 
  tu zubatost tam samozřejmě vid ... 

15.08.2005 15:23 • sukesada
tu zubatost tam samozřejmě vidím a pokud by jsi si to chtěl stánout a udělat z toho spořič obrazovky, backgroung či dokonce vytisknout, tak to by asi nešlo, ale takhle na okouknutí v článku? Asi jsem jen nenáročnej trouba, ale mně pro dané použití příjdou prostě v pohodě. ;-)
 
 
  fotky 

15.08.2005 12:27 • mateno
Pre dokumentaciu k clanku viac ako staci. Videl som aj omnoho horsie...
 
 
  Fotky 

15.08.2005 11:04 • Dxmichael
Hosi, vy to nevidite ? Fotky jsou jakoby "zubate"... Jakoby byly zmensene nebo zvetsene nejakym spatnym softwarem... Takovy jsou vsechny fotky ktere delal sam pan Hrubec. Ostatni fotky od externich lidi jsou v pohode... Jinak samozdrejmne clanky jsou fajn a najde se malo clanku ktery jsou spatny...ale ty fotky zustanou proste spatne...
 
 
  fotky 

15.08.2005 10:41 • sukesada
tak člověče já ti nevím, ale mně ty fotky příjdou taky v pohodě, rozhodně pro zveřejnění na internetu "no problemo"
.
a ani interiérovky už nejsou rozmazané, jako kdysi ;-)
.
jediná jetá je ta přes to střešní okno - ale to už bylo pregnantně zmíněno i v samotném článku, že nebylo zrovna nejčistší
.
co mně osobně spíš vadí je ten lyrický nádech článku, ale každý prostě máme svůj styl - hlavně že se to dá alespoň nějak přelouskat ;-)))
 
 
  neda mi to 

15.08.2005 08:58 • Mateno
Zdravim vsetkych. K tym fotkam: mne to staci a su uplne super. Fotky zachytavaju podstatu, maju charakter "nahladu" alebo priblizenia situacie. Neviem ake fotky ma citatel na mysli, ale po kliknuti na obrazok sa nacita vacsi format, co uplne postacuje pre vsetky potreby, ktore citatel k clanku potrebuje. Pan Hrubec, je to v poriadku, nevsimajte si prispevok predo mnou. Je to uplne OK.
 
 
  Kvalita fotek 

14.08.2005 22:39 • Dxmichael
Pane Hrubec, proc jsou ty Vase fotky na setcentrumu v tak spatne kvalite ? Cim je fotite ? Cim je zpracovavate...?? Vzdyt to je hruza. Ja se snazim na mou stranku davat jen ty nejlepsi fotky a davam si pozor aby taky vypadali dobre a bylo ny nich poznat o co de... Ja je neaktualizuju sice kazdy den, ale taky to nedelam komercne... Takze vsem co chteji videt pekny fotky uplinku :-) : www.dxmichael.com v sekci "Providers" ...
 
 
  tomko 

13.08.2005 13:59 • ekonom
jo a kdo to asi zaplatí? Myslíš, že mají takovejch peněz, aby jim bylo jedno jestli utratí za vysílání milion měsíčně anebo milióny dva?! No já teda pochybuji!
 
 
  vsak musicbox može byť tam i t ... 

13.08.2005 11:41 • tomko
vsak musicbox može byť tam i tam
 
 
  Prijemny clanok, i ked fakt so ... 

12.08.2005 21:43 • misho
Prijemny clanok, i ked fakt som sa nedocital nic co by som este nevedel (podstatu), je to prijemna zmena po kvantach tlacovych sprav ktore sucho sumarizujucu zlava-doprava, zprava-dolava to co uz vieme cele mesiace. Len tak dalej. Viem ze MusicBox o prechode do slovaklinku neuvazuje, i ked skandinavci asi budu prepinat tento kanal po vzhliadnuti piesni ala P.Fiala ci Kontrafakt ;-) Nautik ma tiez zmluvu s Telenorom, ale ktovie, mozno neustale kazdotyzdnove vypadky na thore zacnu zliezt na nervy aj vodakom ... inak chvalabohu ze nespominate Moooby TV, ten stahovat urcite nikam netreba :-D Drzte sa !!!
 
 
  Nautik 

12.08.2005 20:47 • PeVy
Nautik v Slovaklinku by byla (aspoň pro mne) velmi příjemná změna :-)).
Jinak je hezké, že TV JOJ uvažuje o EPG, ale že v roce 2005 ještě nemají teletext .... Plnoformátová televize bez teletextu je už dnes ostuda, i technicky zpátečnická Nova txt má (i když s ním taky přišla jako poslední), pravda, ale zase není na satu :-))
 
 
  Pěkný článek. Kéž bych tak měl ... 

12.08.2005 20:09 • anonym
Pěkný článek. Kéž bych tak měl možnost takto cestovat po různých uplinkech. No i počtení stačí, supr.
 
 
  OK :o) 

12.08.2005 16:05 • Tuli Tuli
V poho"anonym two" já jen, že zasvěcení asi pochopili, ale tvá poznámka o změně dějin by byla trefná!!! Mějte se super:o)
 
 
  k: 

12.08.2005 14:19 • anonym two
- Tuli Tuli - však ja som nič nespravil, len som upozornil na chybičku, ktorá sa v texte vyskytla a tak trošička dosť úplne zmenila dejiny TV vysielania na Slovensku :-). Ale chápem, stane sa. Myslím si, že pán Hrubec to zobral v pohode...
- ABCD#: No s tým MusicBoxom by som si až tak istý nebol. Predsa len, ich pozícia je trošku iná vzhľadom na pokus vstúpiť na škandinávsky trh. A to vyžaduje aby boli na jednej zo škandinávskych pozícii a tou hlavnou je práve 1W. Neviem odhadnúť, či škandinávcov môže osloviť SK a CZ hudba, ale minimálne oproti ostatným "hudobným" staniciam, ktoré majú k dispozícii cez Canal Digital (nemenované MTV a VH1, ktoré sú skôr už celebrity reality show TV), MusicBox naozaj prevažne hrá.
 
 
  @tomko: souhlas - prece MusicB ... 

12.08.2005 12:02 • ABCD#
@tomko: souhlas - prece MusicBox nebude "stat stranou"...
@redakce: neplanujete o5 navstivit i CzechLink?? ;O)
 
 
  to Hrubec 

12.08.2005 11:38 • tomko
a neviete resp. neboli ste aj v Musicbox. Čo bude s nimi? či pôjdu do slovaklinku?
p.s.:už sa teším na tie fotky.
 
 
  Super práce .... 

12.08.2005 09:35 • Tuli Tuli
Jejda mane, tak překlep no a co! Nechci aby mě tady někdo pomlouval, že jsem vlez doprdelka a podobně, takže jen stručně a nebudu přehánět, ale opravdu jste se s tímto článkem vyznamenali, a to myslím hodně kladně! Není tam sice pořádně nic konkrétního - až na pár vyjímek:o) , ale nadruhou stranu je tu spoooooustu super info, který mě zajímali a určitě každej i já se budeme těšit na super fotky z vozu a podobně:o) Takže satcentrum redakci patří dík za super práci a jen tak dál,držím palce!! :o)
 
 
Celkový počet komentářů: 22 / zobrazují se: 1 ... 20

|<«12»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist