Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 29.03.2024 - 16:51:21   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Z domova | Články
 

Vyjádření RRTV k vysílání reklamy v České televizi po 14. 10. 2011

  Autor: PR Press RRTV , e-mail: info@rrtv.cz Přidané: 19.10.2011



Dne 14. října 2011 nabyl účinnosti zákon č. 302/2011 Sb., jímž se mění zákon č. 483/1991 Sb., o České televizi a některé další zákony. Mimo jiné rovněž zákon č. 231/2001 Sb., o provozování rozhlasového a televizního vysílání. Změna zákona přinesla významné změny v oblasti vysílání reklamy na programech České televize.


Dle novelizovaného znění § 50 odst. 1 zákona č. 231/2001 Sb. čas vyhrazený reklamě v televizním vysílání provozovatele vysílání ze zákona na programech ČT2 a ČT4 nesmí přesáhnout 0,5 % denního vysílacího času na každém z těchto programů, přičemž vysílání reklam nesmí v době od 19.00 hodin do 22.00 hodin překročit 6 minut v průběhu jedné vysílací hodiny na žádném z těchto programů. Provozovatel vysílání ze zákona nesmí do vysílání na ostatních programech zařazovat reklamu s výjimkou reklamy zařazované do vysílání programu v přímém spojení s vysíláním kulturní či sportovní události, je-li vysílání takové reklamy nezbytnou podmínkou k získání práv k televiznímu vysílání sportovní či kulturní události.

Je-li do vysílání provozovatele televizního vysílání ze zákona zařazována reklama podle věty druhé, nesmí čas vyhrazený takové reklamě přesáhnout 0,5 % denního vysílacího času, přičemž v době od 19.00 hodin do 22.00 hodin nesmí překročit 6 minut v průběhu jedné vysílací hodiny. Provozovatel televizního vysílání ze zákona nesmí do vysílání zařazovat teleshopping.

Vzhledem k faktu, že i po datu 14. 10. 2011, kdy zákon nabyl účinnosti vyhlášením, Česká televize nadále do vysílání programů ČT1 a ČT24 zařazuje reklamu a teleshopping, přistoupila Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (dále jen „Rada“) na svém 19. zasedání dne 18. října 2011 k vydání upozornění na porušení zákona, resp. na porušení § 50 odst. 1 zákona č. 231/2001 Sb.

K upozornění na porušení zákona se stanovením lhůty k nápravě Rada v souladu se zákonem o vysílání přistupuje vţdy, kdyţ se provozovatel poprvé dopustí porušení některého z ustanovení tohoto zákona. Teprve pokud provozovatel na upozornění ve stanovené lhůtě adekvátně nereaguje zjednáním nápravy, je Rada oprávněna zahájit ve věci správní řízení, které můţe ukončit uložením pokuty.

V daném případě Rada stanovila lhůtu k nápravě tři dny. Neukončí-li v této době provozovatel protizákonné jednání, kterého se dopouští zařazováním reklamy na programech ČT1 a ČT24 a teleshoppingu na programech České televize, Rada přistoupí k zahájení správního řízení. Dle § 60 odst. 1 písm. l) zákona o vysílání je Rada oprávněna za porušení povinností stanovených pro obchodní sdělení uložit pokutu ve výši od 5 000,- Kč do 2 500 000,- Kč.

V daném případě neobstojí argument, že se provozovatel nemohl na změnu zákona s dostatečným předstihem připravit a že je povinen dostát svým smluvním závazkům vůči zadavatelům reklamy. Provozovatel je veřejnoprávním subjektem, který disponuje dostatečným ekonomicko-právním zázemím a jako takový měl pozorně sledovat přípravy a schvalovací proces nového zákona, který byl již dne 27. září 2011 podepsán prezidentem republiky a s několikadenním předstihem anoncován ve Sbírce zákonů.


Kateřina Kalistová, předsedkyně Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, 19. 10. 2011


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist