Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 17.05.2024 - 09:28:00   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - DVB-T | Články
 

Přechod na digitální vysílání skončil – digitalizace ČT pokračuje

  Autor: PR Press ČT , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 30.11.2011


Česká televize 30. 11. 2011 vypnula poslední analogové vysílače. Programové okruhy ČT už lze přijímat jen digitálně. Přechod od analogového k digitálnímu zemskému vysílání byl završen. Česká televize dnes zapsala do své kroniky významný záznam. K 30. listopadu 2011 datuje vypnutí zbývajících analogových vysílačů a tedy završení přechodu od analogového k digitálnímu zemskému vysílání.


Ve středu 30. 11. 2011 ve 12:05 hodin byly vypnuté poslední dva analogové vysílače velkého výkonu ČT1 Zlín – Tlustá hora a Vsetín – Bečevná. Současně skončil řádný provoz zbývajících jednatřiceti analogových dokrývačů.

Všechny čtyři programové okruhy České televize lze od 30. listopadu 2011 přijímat již jen digitálně. Primárně v rámci digitálního zemského vysílání ČT – tzv. multiplexu veřejné služby. Jeho signál DVB-T aktuálně pokrývá 99,8 % obyvatel České republiky. Česká televize tak coby provozovatel sítě 1 nejen že naplňuje, ale podstatně překračuje zákonný požadavek celoplošného pokrytí (zákon požaduje pokrytí 95 % obyvatel).

Divákům je k dispozici také satelitní digitální vysílání České televize, a to zdarma bez měsíčních paušálních poplatků. Na orbitální pozici 23,5° východně (družice Astra 3A a 3B) jsou vysílány nejen programy ČT1, ČT2, zpravodajský ČT24 a sportovní ČT4, ale také distribuce ČT HD ve vysokém rozlišení a řada pokročilých doplňkových služeb.

Programy České televize lze přijímat také jako součást placených služeb komerčních společností – provozovatelů satelitních, kabelových a IPTV platforem.

Česká televize k ukončení digitalizace zemského vysílání uspořádala ve středu 30. 11. 2011 tiskovou konferenci. Generální ředitel ČT Petr Dvořák, manažer digitalizace ČT Pavel Hanuš a ředitel techniky ČT Rudolf Pop shrnuli historii sedmiletého procesu od prvních projektů až po finální vypnutí analogových vysílačů. Pozornost byla věnována i dalšímu směřování digitalizace ČT. Zejména otázce širší regionalizace, digitalizaci Archivu programových fondů ČT, rozvoji vysílání ve vysokém rozlišení HD i možnostem a ekonomické stránce případného využití platformy DVB-T2. Závěrečným tématem, jež prezentovala výkonná ředitelka Nových médií ČT Pavlína Kvapilová, se stala především aktivita České televize na poli hybridního vysílání HbbTV. Představeny byly první plány Teletextu HD, pilotní služby ČT na bázi HbbTV.

Podrobnosti o jednotlivých tématech tiskové konference naleznete v tiskových materiálech dostupných on line na webu České televize v rubrice Press: Přechod na digitální vysílání skončil – digitalizace ČT pokračuje.


Štěpán Janda, tiskový útvar ČT


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
29.11.2011 • Česká televize k 30. 11. 2011 ukončí éru analogového vysílání
21.11.2011 • Česká televize přeladí digitální dokrývač v Králíkách
14.11.2011 • Digitální vysílání ČT: Brtnice a Ústí nad Orlicí dokryto
18.10.2011 • Severní Moravu čeká „digitální podzim“
04.10.2011 • Sedm nových digitálních dokrývačů ČT
29.09.2011 • Vypínání analogového vysílání ČT k 31. říjnu: 84 vysílačů

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist