Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Úterý • 07.05.2024 - 12:27:23   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Pakety a stanice | Články
 

Co nového ve Slovak linku?

  Autor: Redakce , e-mail: redakce@satcentrum.com Přidané: 07.12.2005



Při naší návštěvě Bratislavy jsme se také zajímali, jaké novinky může očekávat abonent digitální platformy slovenských televizních a rozhlasových stanic – Slovak link. Té největší – opětovného zakódování STV1, STV2, TV Markíza, Radio Hey! a SM 1-3 – se už satelitní divák dočkal tento pátek.

K zakódování došlo 2.12.2005 o 14. hodině, takřka současně se začátkem finálového střetnutí Davis cupu mezi Slovenskem a Chorvatskem. Což rozladilo mnoho sportovních fanoušků v celé Evropě - od 15. listopadu totiž všechny slovenské stanice vysílaly pro poruchu kodéru v odbavovacím středisku Radiokomunikací na Kamzíku přes satelit volně, a tak mnozí doufali, že to ještě několik dní vydrží. Ale po ukončení opravy kodéru a testu software si nikdo z pracovníků nechtěl vzít na svou odpovědnost pozdržení kódování ještě přes tenisový víkend. I když se prý o tom na chvíli uvažovalo. Ale sankce za nedodržení podmínek při tak sledovaném přenosu by na sebe jistě nenechaly dlouho čekat.

Během pátku i víkendu volali na help linku někteří majitelé receiverů AB-DSR a Fergusonů, že se jim při dekódování kouše obraz, anebo že nemohou novou kartu ve svém přístroji zaktivovat. Tento problém by jim mohl pomoci vyřešit novější firmware, je potřeba se tedy obrátit na prodejce či dodavatele těchto receiverů. Občas se ozve i majitel Dreamboxu či jiného receiveru, který si neumí pro aktivaci karty dočasně zrušit softwarový blocker ve čtečce. Ale většina volajících, či mailujících byla rozhořčena kódováním. Jako zajímavost je uschován dopis, v němž zahraniční divačka slibovala finanční hotovost, pokud nebude Slovak link kódován.

Zřejmě ještě v půli prosince dojde i k zakódování televize JOJ, která je ve Slovak linku dočasně volná z důvodu výměny problémových přístupových modulů profi receiverů Tandberg. Ty jsou používané na vysílačích a vykrývačích, a také na některých přijímacích uzlech kabelových sítí. Původně byly určené pro systém Conax, používaný na Thoru, kde donedávna JOJka vysílala, po změně firmware na CryptoWorks se ale u nich objevovalo nepravidelné krátkodobé „zamrzání“ - zastavení obrazu. V TV JOJ se nakonec rozhodli tyto přístupové moduly kompletně vyměnit. Tato rozsáhlá akce právě skončila a po otestování systému se bude moci přejít k zakódování signálu. To se pak jistě hned ozvou lidé, kteří mají „tvrdé“ zápisy na kartě, a JOJka se jim nepodaří ani po dodatečném zaregistrování karty zaktivovat.

V současné době se vyskytl nedostatek nových přístupových karet Slovak linku na prodej, po desátém prosinci by již však měly dorazit a budou rozdělované podle objednávek velkoodběratelů.

Co nás velmi překvapilo je to, že se uvažuje o celoplošné výměně přístupových karet. Měnily by se karty s „nezabezpečeným“ BIOSem v.2, zdarma, kus za kus. Protože ale Slovak link nemá na kartě prémiové kanály, které by bylo potřeba zabezpečit před neautorizovaným příjmem, jako jsou např. u Czechlinku CS Film a Galaxie sport, zdá se nám v současné době výměna karet zbytečná a drahá. Na výměnu prý tlačí Philips, který by měl tuto akci též financovat. Než k ní ale dojde, je třeba reálně spočítat náklady a systém provedení, protože řada stávajících majitelů karet určitě nebude mít o výměnu zájem. Proto se nám zdá předběžně naplánovaný termín leden/únor 2006 jako ne moc reálný.

Pokud se jedná o systém registrace, nic se v něm nemění. Občan Slovenské, ale i České republiky si může zakoupit a poslat formulář k registraci na libovolný počet karet, na překážku není ani vyplněná česká adresa bydliště. Svým podpisem ale stvrzuje text ve formuláři, že nebude používat karty mimo území Slovenska. Pro aktivaci veřejnoprávních kanálů STV1 a STV2 je třeba ještě doložit kopii inkasního lístku s placeným koncesionářským poplatkem za televizi. Bez něj budou na přístupovou kartu zasílaná jen oprávnění na Markízu a JOJku, na veřejnoprávní televizi nikoliv.

Soukromé rádio Hey! není při aktivaci karty zpřístupněno, rádio ale v současné době jedná o rozšíření licence na volné satelitní vysílání, podobně jak to mají vybavená rádia TWIST, FUN či OKEY.

Slovak Telecom nebude měnit současnou technologii Philips za modernější se statistickým multiplexem, tak jak je to připravované na Czechlinku. Není známo, že by se paket měl rozširovat, jediný ohlášený přírůstek by mělo být religiózní Rádio 7, připravované společně slovenskou a českou redakcí Trans World Radia.

Na závěr si ještě připomeňme, že paket Slovak link vysílá na družici Astra 3A, umístěné na orbitální pozici 23,5 st. východně, na transponderu tč. 15, frq. 12,565 H, SR 27500, FEC 2/3.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 16   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
08.12.2005 • Galaxie sport rozšiřuje programovou nabídku
08.12.2005 • Pražané o část digitálních TV programů v příštím roce nepřijdou [ 6 ]
07.12.2005 • SPORT1 začne možno vysielať aj na Slovensku [ 6 ]
06.12.2005 • SPORT1 - pod starým názvem úplně nový sportovní kanál pro české a slovenské abonenty [ 18 ]
06.12.2005 • TV DEKO – TV program nejen pro kutily - startuje v digitální televizi UPC Direct [ 4 ]
05.12.2005 • Na návštěvě v: CDG a CS Filmu – I. část [ 5 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  EPG 

07.01.2006 18:00 • MAX
Nevite někdo o EPG na Slovaklinku ?
 
 
  SES je mnohem drazsi nez Tele ... 

07.01.2006 16:58 • Minstrel
SES je mnohem drazsi nez Telenor. Na Astre 3A music box a nautik jen tak nebude. Je to lukrativni pozice.
 
 
  problém 

05.01.2006 17:39 • daryl
Kto mi zaregistruje kartu CzechKink v ceskej republike,od nového roka je blokovaná.Na výmenu zaregistrujem SlovakLink na Slovensku.Dakujem.Tel.SR.0903 654356
 
 
  jen drobná korekce 

13.12.2005 22:02 • ;-)
Bolo by super, keby bol ešte MUSIC BOX a NAUTIK volně (FTA) z 23°E!!!
 
 
  Bolo by super keby ešte bol MU ... 

13.12.2005 21:02 • skolnik
Bolo by super keby ešte bol MUSICBOX a NAUTIK na SL karte!!!
 
 
  RE: preco kodovat Slovaklink 

09.12.2005 08:12 • anonym
No, zial, to uz je taka legislativa:
Prijem STV1 a STV2 je obmedzeny iba na slovenskeho obcana riadne si platiaceho koncesionarske poplatky. Ja som minule volal do Slovaklinku, kupil som si totiz SL kartu na intrak, na ktorom docasne byvam. Ked som sa pytal, ci musim platit koncesionarske poplatky, aj ked byvam s nasimi v jednej domacnosti (trvaly pobyt mam hlaseny doma a cez tyzden som na intraku) a ako rodina si platime koncesionarsky poplatok, tak slecna po nejakej konzultacii s niekym usudila, ze ano, co sa mi sice nezda, ale budiz. tak som si musel napisat kartu na domacu adresu a potom mi ju aktivovali.
 
 
  preco kodovat Slovak Link? 

08.12.2005 13:11 • anonym
Podla mna je volovina kodovat Slovak link a hlavne STV1 a STV2. Vsak vsetci musime platit koncesionarsky poplatok! Preco potom nedaju kartu zdarma kazdemu kto o to poziada a plati si ho ked uz musi byt kodovany???
 
 
  pri Triplera 

07.12.2005 19:04 • doubler
Máš ji v peněžence, v místech kam patří kreditky - dal jsi si ji tam, aby jsi zkusil, jaký je to pocit mít kreditku v šrajtofli. ;-)
.
Ale napiš na Slovenské Radiokomunikácie, oni ti určitě pošlou s omluvou novou.
 
 
  Ludia mna porazi,sl nekodoval ... 

07.12.2005 18:47 • Tripler
Ludia mna porazi,sl nekodoval 2 tyzdne a tak som mal v satelite pichnutu kartu cl a teraz neviem kde mam slovensku kartu,nemozem ju najst.Este ked aj jojku zakoduju tak mozem balit kufre.
 
 
  SL karty jsou vsechny stejne n ... 

07.12.2005 15:39 • faust
SL karty jsou vsechny stejne ne? neni to jak u nas cerna/bilomodra.
 
 
  No jo, ale jak se ten clovek v ... 

07.12.2005 15:38 • faust
No jo, ale jak se ten clovek vlastne dozvi, jaky bios ma.
 
 
  pro mk 

07.12.2005 12:03 • anonym
A ty máš odkial také zaručené info že Philips "tlačí" i na CL???
Je trochu divný, že u SL se o tom ví a u CL se o tom neví anebo ty máš jiné informace? Já právě ne a tudíž předpokládám, že je to tak, jak jsem napsal.
To že autor systému má zájem zalepit nedostatky je logické, ale ne "donucovacím" stylem. Tudíž pokud díru zalepím, nabídnu (třeba i zdarma) tuto inovaci uživatelům tohoto systému, ale nutit je??? To je trochu divný, ne?!!! Nabídnu ti to a ty už se rozhodni zda to chceš či ne, toť vsjo! A když nechceš, tak ti to asi nevadí a nemáš důvod utíkat jinam. Ale nutit? Znovu opakuju - podle mne nesmysl!!!
 
 
  @anonym 

07.12.2005 09:04 • mk
a ty odkial mas take zarucene info ze philips nema zaujem o vymenu kariet aj pri inych CW paketoch (czechlink vratane?) podla mna je to uplne prirodzene ze autor systemu ma zaujem zabezpecit diery vo svojom systeme ... v opacnom pripade mu terajsi klienti zdupkaju ku konkurencii.
 
 
  áááách jó 

07.12.2005 07:20 • anonym
No tak to s tou výměnou karet je teda frk jak prase!???
A to, že na ně "tlačí" Philips taky nechápu - proč "netlačí" i na Czechlink, kterýchžto karet s biosem 2 je v oběhu mnohem více???
Je fakt škoda, že se takto staví umělé překážky tomu, abychom my starší slovenštinu nezapomněli a naši potomci, aby jí od mládí přivykali. Je to pro mě osobně hodně smutné, když si pomyslím, že až jednou moje dítě pojede na Slovensko, tak bude potřebovat tlumočníka. A místo, aby to šlo alespoň "nějak" udělat, tak se někdo (z pro mne nepochopitelných důvodů) snaží i ty "miniskulinky" ještě více zatahovat. Kdyby to byly prémiové placené kanály, tak to člověk samozřejmě pochopí, ale takto. :-(((
 
 
  MusicBOX 

07.12.2005 06:47 • Lakatoš
Keby to bola pravda tak je super
 
 
  no a co dalsie hot news 

07.12.2005 03:17 • anonym
suska sa, ze do Slovaklinku sa tlaci Musicbox, neviete o tom nieco?
 
 
Celkový počet komentářů: 16 / zobrazují se: 1 ... 16

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist