Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 29.03.2024 - 10:19:16   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Pakety a stanice | Články
 

Vysílání Czechlinku z družice Eurobird dnes skončilo

  Autor: Redakce , e-mail: redakce@satcentrum.com Přidané: 12.01.2006


Dnes, 12.1.2006, několik minut po čtrnácté hodině, skončilo vysílání digitálního paketu českých televizních a rozhlasových stanic – Czechlink z družice Eurobird 1, která je umístěna na pozici 28,5 stupňů východně. Czechlink zde měl pronajatý transponder F3S, frq. 12,607 H, SR 27500, FEC 3/4. Tato pozice bude nyní uvolněna pro satelitní platformu Sky Digital (BskyB).

Už na podzim, přesně 26.9.2005, byl pro paket Czechlink aktivován nový transponder č.14, frq. 12,525 V, SR 27500, FEC 3/4 na družici Astra 3A, která je umístěna na orbitální pozici 23,5 stupňů východně. Více jak tříměsíční souběžné vysílání bylo určeno k zabezpečení přesměrování parabolických antén z jedné satelitní pozice na druhou, a to jak pro kabelové operátory a obsluhy terestrických vysílačů a vykrývačů, tak i pro individuální satelitní diváky.

Připomeňme si, že ke změně družice došlo také u distribuce paketu slovenských televizí a rádií – Slovak linku, který přešel ze stejného transponderu F3S (horní polovina, frq. 12,643 H) na Eurobirdu 1 na tr. č.15 (frq. 12,565 H, SR 27500, FEC 2/3) na Astře 3A. Souběžné vysílání Slovak linku bylo realizované od 29.7. do 22.9.2005, kdy byl signál slovenského paketu na Eurobirdu vypnut.


Parametry vysílání satelitu Astra 3A:

Družice: Astra 3A
Pozice: 23,5° východně
Transponder: G2 - 3.014
Vysílací kmitočet: 12,525 GHz
Polarizace: vertikální
EIRP Praha: 55 dB/W
EIRP Česká republika: min. 53 dB/W
Chybová korekce: FEC 3/4
Symbolová rychlost: 27,5 MS/s
Modulace: QPSK
TID: 3014
Kódovací systém: CryptoWorks pro ČT1, ČT2, TV Prima, CS Film a Galaxii sport (od února pak i ČT4) a českého audia Eurosportu
ČT24 není kódována
Digitální systém: DVB-S, MPEG-2
Anténa: průměr cca 60 cm (na území ČR)

























obr.: footprint vysílání Czechlinku z Astry 3A

Czechlink nyní využívá na Astře 3A samostatný transponder, už se o něj nedělí se Slovak linkem, jak na Eurobirdu 1. Navíc se hodně slibuje od nové technologie statistického multiplexu. Ale Czechlink může získat od Astry i další transponder, pokud by přibyly ještě další stanice. Současná kapacita je dost zaplněna, počítá se zde nejen s televizí ČT4 Sport, která začne vysílat v předvečer Zimních olympijských her 2006 v Miláně ale také i s religiózní TV Noe, která už na svých stránkách informuje o dubnovém startu v tomto paketu. V případě přidání druhého transponderu by se část stanic přesunula na něj (podobně jako tomu bylo např. při přidání druhého transponderu pro ORF Digital na Astře, kdy také došlo k přesunu TW1 a Go TV), a uvolnilo by se místo pro další chystané stanice veřejnoprávní televize. Ale o tom je ještě předčasné hovořit.

A na závěr ještě uveřejňujeme pro srovnání footprint Eurobirdu 1, abychom si mohli udělat představu, jak se změní příjem Czechlinku v zahraničí. Letmý pohled na oba grafy dává tušit, že dojde v řadě míst – podle těchto grafů – ke zhoršení anebo dokonce ke znemožnění příjmu, zejména v jižních a východních oblastech Evropy. Pro řadu diváků je signál z Astry 3A na stávající velikosti parabol pro Eurobird už velmi slabý či úplně nechytatelný. Je to škoda, ale jak jsme už psali na našem webu už několikrát, je signál ze satelitu hlavně určený jako distribuční na síť pozemních vysílačů a převaděčů (a záložní pro ty, na které je signál distribuován v síti ATM), pro kabelové operátory a DTH příjem (direct to home - pro individuální satelitní příjem) v České republice (nikoliv v zahraničí) a toto ozáření pro ČR pak plně vyhovuje (je i zde lepší jak v případě Eurobirdu).
























obr.: footprint dnes již ukončeného vysílání Czechlinku z Eurobirdu 1

V současné době nepočítá ani vláda, ani veřejnoprávní Česká televize, a ani jiná instituce u nás s výrobou a šířením zahraničního vysílání, propagujícím naši zemi v Evropě případě i jiném teritóriu, což určitě o něčem svědčí…


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 15   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
04.01.2006 • Eurosport česky v plné verzi [ 14 ]
04.01.2006 • Novinky pro rok 2006: holandské TV Gelderland a TV Drenthe a hudební kanál THAT TV [ 1 ]
02.01.2006 • Ukončení experimentálního digitálního vysílání ČT v multiplexu B [ 5 ]
01.01.2006 • FOTBAL na Galaxii sport - přehled TV přenosů na leden 2006
28.12.2005 • Top události na Galaxii sport v únoru 2006
27.12.2005 • NHL na Galaxii sport – kompletní rozpis TV přenosů na leden

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  ČT 

24.01.2006 10:15 • marten
ČESKÁ TELEVIZE MA VYSÍLAT ZDARMA A VOLNĚ JIŽ PLATÍME 100KČ PAUŠÁL NACO PLATIT 2800KČ ZA KARTU NENÍ TO PODVOD?
 
 
  Uz je to moc 

18.01.2006 19:53 • orx-qx
Obecne patri cechy hluboko do pole medialne rozvojovych zemi a toto je dalsi krok zpet. Presunutim vysilani prislo mnoho cechu zijicich v zahranici, treba na strednim vychode o moznost sledovat TV v rodne reci. Jine zeme vyvijeji usili o sireni sve kultury a jazyka, nejen sirenim vysilani, ale i zakladanim kulturnich institutu, coz jde ruku v ruze s rozvojem spoluprace ekonomicke... a ceska vlada nebo CT nebo jacito hlupaci presunuli vysilani jenom posiluji malost a izolovanost nasi zeme
 
 
  @Josef 

13.01.2006 17:26 • PavelK
Já moc dobře vím, kdy a proč vznikl CL a velmi nerad bych to tu znovu rozpitvával. V této chvíli mi jde o pojem HLAVNĚ a pokud jej logicky (na základě spočitatelných příjmových míst) odvozuji, musím konstatovat , že paket CL slouží hlavně DTH a mluvím o r.2006 ne o době 8 let zpět. A k poslední Vaší větě jen tolik - minulý stav (až do ledna t.r.) bych přirovnal k jedné velké lodi a rozbouřeném moři - všem je blbě, nadávají a zvrací, ale nikdo nemůže z lodi ven. Věřme, že nová veřejná soutěž problém posune do užitečnější roviny, ale nebuďmě naivní...
 
 
  "Společnost Czech Link spol. ... 

13.01.2006 11:13 • Josef
"Společnost Czech Link spol. s r.o. vznikla na přelomu roku 1996/1997 za účelem zajištění satelitní distribuce televizních i rozhlasových programů na terestriální vysílače a do kabelových rozvodů na území České republiky a na Slovensku. Cílem společnosti je dále přímé satelitní vysílání na trhu DTH pro české televizní a rozhlasové společnosti, neboli vytvoření atraktivního digitálního paketu českých případně slovenských programů, vysílaných při použití jednotné kompresní technologie, stejného podmíněného přístupu a ze stejné satelitní pozice. " To je citace ze stránky www.czechlink.cz. Pane Kepáku, opravdu si myslíte, že na všechny vysílače a převaděče v ČR jde ATM? To není pravda, znám jich celou řadu, o kabelovkách ani nemluvě. A kdyby to ČT myslela s DTH příjmem tak vážně, že by to byla její priorita, dělala by si distribucii (a pořádek v cenách) asi nespíše sama, nemyslíte?
 
 
  @redakce 

13.01.2006 10:29 • PavelK
Bohužel Váš názor není aktuální. I ČT, která distribuci paketu CL ze satelitu Eurobird z valné části platila, již dávno nemluví HLAVNĚ o distribuční síti na pozemské vysílače a kabelovky,protože už to DÁVNO NENÍ PRAVDA (distribuce k vysílačům jde přes ATM síť). Ani na stránkách ČT (http://www.ceskatelevize.cz/ct/technika /vysilani.php) žádnou informaci o hlavním účelu satelitní distribuce,tak jak ji zde uvádítě, nenajdete; protože to prostě už není pravda. Správná informace je, že satelitní distribuce programů ČT přes paket CL je určena především všem koncesionářům ČT , k čemuž si musejí opatřit dekódovací kartu a příslušný přijímač. Tedy HLAVNĚ těm, kteří platí koncesionářský poplatek a zakoupí si kartu CL. Význam slova hlavně tkví v posouzení VĚTŠINOVÉHO účelu a užití, čímž rozhodně není pár převaděčů a hlavních stanic kabelovek. No, zbytek nechám na posouzení těch,kteří to platí...
 
 
  pro Hradečák 

13.01.2006 09:01 • CS
Sám rýpeš ty Čehúne!!! Příspěvek byl opravdu zavádějící a proto měl výhrady aj "Ferda CZ". Kdyby to nebyla pravda tak by autor na základě více reakcí nepřepracoval článek!
 
 
  Pro Jeronymo 

13.01.2006 08:53 • CS
Uvědom si že kapacita Czech Linku je už teď plně obsazena jak si sám potvrdil. V článku ale před úpravou to bylo napsáno v tom duchu, že je tam ještě místo pro další TV bez snížení datových toků stávajících TV a nebo bez použití nové technologie statistického multiplexu. Chtěl sem upozornit na to že kapacita je opravdu plná a pokud se při přidání nové TV nesníží datové toky u stávajících TV a nebo se nevymění stávající komprimační technologie multikompexu tak je opravdu přidání další TV nereálné a opravdu žádné volné místo pokud se nepřidá další transpondér. Jde vidět že aj redakce uznala chybu v článku a proto ho podstatně přepracovala. Prosím jěště znovu si přečti můj původní příspěvek a možná to pochopíš a nebudeš mě kritizovat. To vím aj bez tebe že provozovatel hledí zaplacenou kapacitu využít naplno a vždy využíval naplno. Uvědom si jaké byly vysoké datové u ČT a Primy ze začátku v CL když tam byly jen 3 až 4 TV a jaké jsou nyní! Pokud by bylo v současném stavu ještě opravdu místo tak při přidání TOP TV by nesnižovali datové toky u ČT a Primy.
 
 
  @PavelK 

13.01.2006 08:38 • satCentrum
DTH do zmiňované věty bylo doplněno. DTH ale není tím hlavním důvodem pro šíření Czechlinku...
 
 
  @redakce 

13.01.2006 08:23 • PavelK
"..ale jak jsme už psali na našem webu už několikrát, je signál ze satelitu hlavně určený jako distribuční na síť pozemních vysílačů a převaděčů a pro kabelové operátory v České republice.." Již jsem několikrát upozorňoval a avizuje to i Česká televize,že signál je určen pro DTH a ne hlavně pro něco jiného. U Astry3A to platí dvojnásob. Nechápu, jak se u článku s převzatými technickými údaji může objevit takový netechnický blud, pocházející z doby před 8 lety.
@anonym : Zkus si ještě pohrát s polarizací LNB (skew, pootočení v držáku) anebo jej cvičně vyměň CL má totiž jinou polarizaci a ta může být v Tvém LNB horší/vadná.
 
 
  Czechlink má vždycky o něco slabší transponder 

12.01.2006 23:48 • Jeronymo
anonym: podivej se poradne na otisk chodidla. Jinak czechlink jak uz to tak bejva ma slabsi transponder asi o 4% nez ostatni.
CS:protože to je logický. Kapacita transponderu neni tak levná aby se kus pásma nechával volnej. Tak se to buď vyplní všechno nebo se při přidání nový stanice sníží tok ostatních. Ale kvalita je i otázkou kodéru. Ono je to jednodušší i technicky. Pokud se na Cl objeví aspoň 4 nový stanice nebo dvacka rádií tak by si Cl zasloužil novej transpondér. Ale chce to nový stanice a počkat na krach DVB-T.
 
 
  Doteraz som prijimal programy ... 

12.01.2006 22:03 • anonym
Doteraz som prijimal programy CzechLink z Eurobirdu bez problemov, ale teraz mi intenzita signalu
pri tychto programoch skace z 90% na nizke hodnoty a je to nepozeratelne. S paketom
SlovakLink pritom nemam ziadne problemy. Som v severnom Francuzku a parabola ma prm. 80cm.
Vie mi niekto poradit aby mi to fungovalo? Dakujem
 
 
  @FerdaCZ 

12.01.2006 20:52 • satCentrum
OK, máte pravdu, článek je už v tomto duchu upraven... Děkujeme za pozorné čtení.
 
 
  VHR: Bitrate CzechLinku není 3 ... 

12.01.2006 20:30 • FerdaCZ
VHR: Bitrate CzechLinku není 33,791 Mbit/s, to je nesmysl! Má naprosto stejné param. jako měl na EB1, tedy 36MHz, FEC 3/4 a symbolrate 27500, takže jednoduše lze spočítat (nebo logicky odvodit), že bitrate je 38Mbit/s, tedy stejně jako na EB1. Birate 34 Mbit/s má SlovakLink kvůli větší chybové korekci(FEC 2/3).
 
 
  Statistickej multiplex to vyře ... 

12.01.2006 20:07 • Hradečák
Statistickej multiplex to vyřeší, ty věčnej zlínskej rejpale
 
 
  pro redakci SATCENTRA 

12.01.2006 19:59 • CS
Pochybuji že je v Czech Linku v součásném stavu při stávající kompresi ješte volné místo na ČT4 Sport. Kdyby to bylo jak tvrdíte tak mi prosím vysvětlete proč teda došlo ke snížení datových toků u ČT1, ČT2, ČT24 a Primy při spuštění další nové televize TOP TV?!!
 
 
Celkový počet komentářů: 15 / zobrazují se: 1 ... 15

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist