Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 04.05.2024 - 14:38:39   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Stanice a vysílače | Články
 

Tisková zpráva RRTV k rušení stanic ČRo a BBC

  Autor: RRTV , e-mail: info@rrtv.cz Přidané: 28.02.2013


Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (dále jen „Rada“) se důrazně ohrazuje proti nařčením v množících se stížnostech, které reagují na programové změny Českého rozhlasu. S těmito změnami Rada neměla, nemá a ani podle platných zákonů nemůže mít nic společného! Takovéto změny jsou plně v kompetenci provozovatele ze zákona, Českého rozhlasu.


- Není pravdou, že Rada zamítla žádost Českého rozhlasu o rozšíření vysílání na vlnách BBC. Rada naopak projednávala žádost provozovatele BBC Radiocom (Praha) s.r.o., nikoli Českého rozhlasu, o změnu licenčních podmínek a shledala, že je v rozporu s platným zněním zákona, konkrétně s ustanovením § 21 odst. 10 věta druhá zákona č. 231/2001 Sb.: „Provozovatel vysílání s licencí nesmí přebírat program ani části programu od provozovatele vysílání ze zákona." Provozovatel BBC Radiocom (Praha) s.r.o. se mohl, pokud s takovýmto rozhodnutím nesouhlasil, obrátit na soud, aby rozhodnutí Rady zrušil. Nic takového se však nestalo.

- Není pravdou, že převodem vlastnických práv společnosti BBC Radicom (Praha) s.r.o. na Lagardere Active ČR, a.s. Rada znemožnila vysílán ČRo na těchto frekvencích. Naopak licenční podmínky nejsou udělením předchozího souhlasu s převodem obchodního podílu dotčeny a provozovatel vysílání BBC Radiocom (Praha) s.r.o. i s novým vlastníkem je povinen se jimi řídit! Oba subjekty tak mohou dále vysílat za stejných podmínek.


Výňatek z licenčních podmínek programu BBC

PROGRAMOVÉ A VYSÍLACÍ SCHÉMA BBC Radiocom (Praha) s.r.o.:

00:00-08:00 BBC WS v angličtině-zpravodajství, publicistika, vzdělávání a sport
08:00-11:00 V českém jazyce-zpravodajství, publicistika, vzdělávání, sport a zábava
11:00-13:00 BBC WS v angličtině-zpravodajství, publicistika, vzdělávání a sport
13:00-16:00 V českém jazyce-zpravodajství, publicistika, vzdělávání, sport a zábava
16:00-24:00 BBC WS v angličtině-zpravodajství, publicistika, vzdělávání a sport
Do dopoledního i odpoledního programového bloku dodávaného Českým rozhlasem bude zařazen program české redakce BBC - jazykové kurzy angličtiny BBC.


K rozhodnutí Rady o udělení předchozího souhlasu se změnou skutečností uvedených v žádosti o licenci spočívající v převodu obchodního podílu ve společnosti BBC Radiocom (Praha) s.r.o.:
Dne 19. února 2013 na svém 4. zasedání udělila Rada pro rozhlasové a televizní vysílání provozovateli BBC Radiocom (Praha) s.r.o. předchozí souhlas se změnou skutečností uvedených v žádosti o licenci spočívající v převodu obchodního podílu ve společnosti provozovatele ze společnosti BRITISH BROADCASTING CORPORATION na společnost Lagardere Active ČR, a. s., a to v souladu s ustanovením § 21 odst. 6 zákona č. 231/2001 Sb.

Řízení bylo zahájeno podáním žádosti provozovatele o převod obchodního podílu, doručeným na Radu dne 17. prosince 2012. Oznámení o doručení žádosti Radě bylo 20. 12. 2012 vyvěšeno na elektronické úřední desce Rady.

Na základě této informace se do řízení přihlásilo několik subjektů s žádostí o přiznání účastenství ve věci, z nichž vyhověla Rada pouze provozovateli rozhlasového vysílání ze zákona, kterým je Český rozhlas. Důvodem pro přiznání účastenství v tomto řízení pak byla výslovná zmínka o vysílání části programu, dodávaného právě Českým rozhlasem, v licenčních podmínkách programu BBC. Ze smlouvy o spolupráci uzavřené v této souvislosti mezi žadatelem a Českým rozhlasem vyplývá významný vztah a angažovanost Českého rozhlasu ve vztahu k žadateli, který pomocí spolupráce s Českým rozhlasem plní licenční podmínky, a z této spolupráce také Českému rozhlasu vyplývají významné závazky, které je povinen plnit.

V obecné rovině je zároveň nepochybné, že majoritní společník (tím spíše jediný společník) zcela zásadním způsobem ovlivňuje a určuje postupy, jednání a úkony jím ovládané společnosti - s případnou změnou jediného společníka ve společnosti žadatele tedy nelze vyloučit možnost změn ve smluvních vztazích mezi žadatelem a Českým rozhlasem, což by mohlo mít vliv na práva a závazky Českého rozhlasu.

Rada naopak nevyhověla žádosti o přiznání účastenství pana ak. sochaře Štěpána Kotrby, ani žádosti provozovatele rozhlasového vysílání M+M spol. s r.o.

Účastníky správního řízení o žádosti jsou podle ustanovení § 27 odst. 1 písm. a) správního řádu žadatel a další dotčené osoby, na které se pro společenství práv nebo povinností s žadatelem musí vztahovat rozhodnutí správního úřadu. Podle ustanovení § 27 odst. 2 správního řádu jsou účastníky řízení též další dotčené osoby, pokud mohou být rozhodnutím přímo dotčeny ve svých právech nebo povinnostech.

Je-li sporné, zda je určitá osoba účastníkem řízení, vydá podle ustanovení § 28 odst. 1 věta druhá správního řádu o tom, zda osoba je či není účastníkem, správní úřad usnesení, jež se oznamuje pouze tomu, o jehož účasti v řízení bylo rozhodováno, a ostatní účastníci se o něm vyrozumí.

Argumentace pana ak. sochaře Štěpána Kotrby ustanovením článku 17 odst. 2 Listiny základních a práv a svobod se zásadním způsobem míjí s předmětem tohoto správního řízení, když navrhovaný převod obchodního podílu ve společnosti provozovatele, jakkoliv může mít vliv na konkrétní podobu vysílání, nezbavuje provozovatele povinnosti dodržovat právní předpisy v oblasti rozhlasového a televizního vysílání a platné licenční podmínky.

Bez ohledu na výsledek tohoto řízení tak provozovatel bude i nadále povinen poskytovat objektivní a vyvážené informace nezbytné pro svobodné vytváření názorů, oddělovat názory nebo hodnotící komentáře od informací zpravodajského charakteru (§ 31 odst. 2 zákona č. 231/2001 Sb.) a ve zpravodajských a politicko-publicistických pořadech dbát zásad objektivity a vyváženosti tak, aby zejména nebyla v celku vysílaného programu jednostranně zvýhodňována žádná politická strana nebo hnutí, popřípadě jejich názory nebo názory jednotlivých skupin veřejnosti, a to s přihlédnutím k jejich reálnému postavení v politickém a společenském životě (§ 31 odst. 3 zákona č. 231/2001 Sb.).

Z výše uvedeného vyplývá, že zde není důvod, aby akademický sochař Štěpán Kotrba byl rozhodnutím v této věci přímo dotčen ve svých právech nebo povinnostech, a Rada proto rozhodla nepřiznat mu účastenství v tomto správním řízení.

Rada také nevyhověla žádosti provozovatele M+M spol. s r.o. o přiznání účastenství v tomto správním řízení, kdy tento subjekt svou žádost opíral o rozhodnutí Nejvyššího správního soudu ze dne 30. července 2009, sp.zn. 7 As 50/2009, podle kterého jsou účastníky řízení dle § 21 zákona č. 231/2001 Sb. také neúspěšní žadatelé o licenci z řízení, v němž provozovatel žádající o změnu licenci získal.

Odkaz na výše uvedený judikát nemůže být oporou pro požadavek „M+M“ spol. s.r.o. stát se účastníkem shora uvedeného řízení, neboť předmětný judikát se týká řízení o změně obsahu licence, nikoliv řízení o souhlasu s převodem obchodního podílu podle §21, odst. 6 zákona č. 231/2001 Sb., jež bylo vedeno Radou.

Ačkoliv se v některých pasážích judikátu hovoří obecně o § 21 zákona č. 231/2001 Sb., z kontextu rozsudku je zřejmé, že se právní názor Nejvyššího správního soudu vztahuje k řízení o změně obsahu licence. Kdyby měl být judikát aplikovatelný obecně ve vztahu k celému § 21 zákona č. 231/2001 Sb., musel by obsahovat samostatnou úvahu soudu ve vztahu ke všem odstavcům § 21 zákona č. 231/2001 Sb. I v tomto případě tak bylo na místě účastenství nepřiznat.

Rada informovala účastníky řízení o právu vyjádřit se k podkladům pro vydání rozhodnutí, a to v dostatečně dlouhé lhůtě. Následně pak rozhodla o žádosti provozovatele BBC Radiocom (Praha) s.r.o. tak, že předchozí souhlas se změnou skutečností uvedených v žádosti o licenci spočívající v převodu obchodního podílu ve společnosti provozovatele udělila.

Podle ustanovení § 21 odst. 6 zákona č. 231/2001 Sb. může provozovatel rozhlasového vysílání s licencí, který je právnickou osobou, nebo jeho společník po předchozím souhlasu Rady převádět na třetí osoby podíl ve společnosti provozovatele rozhlasového vysílání s licencí; Rada souhlas neudělí pouze tehdy, pokud by došlo k omezení plurality informací podle § 55 a 56.
Rada tak rozhodovala plně na základě výslovné úpravy v ustanoveních § 21 odst. 6, § 55 a § 56 zákona č. 231/2001 Sb. Interpretovat tyto zákonné mantinely odchylně by vedlo k porušení článku 2 odst. 2 Listiny základních práv a svobod („Státní moc lze uplatňovat jen v případech a v mezích stanovených zákonem, a to způsobem, který zákon stanoví.“).

Vzhledem ke skutečnosti, že k omezení plurality podle výše citovaných ustanovení zákona č. 231/2001 nedošlo, Rada předchozí souhlas udělila a k převodu obchodního podílu tak může dojít.

Provozovatel BBC Radiocom (Praha) s.r.o. je pak nadále ve svém vysílání povinen, jak již bylo výše řečeno, dodržovat vedle právních předpisů v oblasti rozhlasového a televizního vysílání také platné licenční podmínky.


V Praze dne 28. 2. 2012, Kateřina Kalistová, předsedkyně Rady pro rozhlasové a televizní vysílání.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
27.02.2013 • Tlačová informácia zo zasadnutia RVR 26. 2. 2013
21.02.2013 • Tisková zpráva ze 4. zasedání, konaného dne 19. 2. 2013
07.02.2013 • Tisková zpráva z 3. zasedání RRTV, konaného dne 5. 2. 2013
03.02.2013 • 19. narozeniny televize Nova slaví diváci i hvězdy
02.02.2013 • Skupina Nova se dvěma nominacemi na shortlistu prestižní ceny Promax Awards
24.01.2013 • Tisková zpráva z 2. zasedání RRTV, konaného dne 22. 1. 2013

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist