Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 28.03.2024 - 11:05:08   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Z domova | Články
 

RRTV obhájila pokuty, které byly provozovateli CET 21 spol. s r.o. uloženy za ohrožení psychického, fyzického a mravního vývoje dětí a mladistvých

  Autor: RRTV , e-mail: info@rrtv.cz Přidané: 13.08.2013


Městský soud v Praze v červenci 2013 zamítl dvě žaloby provozovatele CET 21 spol. s r.o. proti rozhodnutím Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, jimiž byly uloženy pokuty za porušení ustanovení § 32 odst. 1 písm. g) zákona č. 231/2001 Sb., které zakazuje provozovatelům zařazovat do vysílání mezi 6. a 22. hodinou pořady a upoutávky, které by mohly ohrozit psychický, fyzický a mravní vývoj dětí a mladistvých.


První pokuta ve výši 150 000,- Kč byla provozovateli uložena za odvysílání epizody ze seriálu Kriminálka Miami VIII dne 18. září 2012 od 17.30 hod na programu NOVA.

Pořad obsahoval naturalistické explicitní záběry obětí násilí (mrtvola nabodnutá na kůl) a zvláštního zacházení s nimi (strhávání kůže z lidské hlavy), pocházející z kriminalistického vyšetřování a vymykající se svým charakterem situacím, jejichž sledování by bylo neprofesionály obecně akceptovatelné. Zobrazení drastických záběrů mohlo způsobit dětským divákům psychický otřes, a zejména u dětí nízkého věku přispět ke snížení jejich citlivosti při vnímání násilí, negativně ovlivnit jejich psychiku nebo povzbudit jejich vlastní agresi.

Navíc šlo v daném případě o pro dětského a mladistvého diváka o poměrně aktuální téma šikany ze strany spolužáků a odplaty za tuto šikanu v podobě několikanásobné vraždy. Odsouzení brutálnosti msty za šikanu v dospívání není zejména pro dětského diváka dobře rozlišitelné. Nedospělý divák může získat z chování vražedkyně nesprávný pocit, že přiměřenou odplatou za šikanu je použití ještě větší míry drastického násilí.


Druhá pokuta ve výši 20 000,- Kč byla uložena za odvysílání bloku upoutávek na pořady „Konkurz pro Playboy“, "ATP Masters 1000: Cincinnati" a "Netopýři: chuť krve" dne 13. srpna 2012 v 19:34 hodin na programu fanda.

Upoutávka obsahovala scény erotického charakteru, a to zejména ve verbální rovině. V upoutávce na pořad Konkurz pro Playboy ženy v erotickém spodním prádle popisují své sexuální zkušenosti a představy (oblíbené sexuální polohy: "Zezadu", "Když mě plácá a tahá za vlasy" a sex ve třech: "Jednou jsem to dělala ve třech s další dívkou a klukem a bylo to vážně něco úžasnýho").

Upoutávka měla potenciál vyvolat u dětí předčasný zájem o sexuální oblast a u mladistvých pak může vyvolat touhu zmiňované jednání napodobovat. Upoutávka navíc jasně specifikovala, kdy je možné prezentované scény zhlédnout v daleko větším rozsahu, což její nebezpečnost zvyšuje, jelikož může motivovat mladistvé ke sledování pořadů v nočních hodinách.

Městský soud v Praze se ztotožnil se závěry Rady o ohrožujícím potenciálu obou audiovizuálních obsahů a uložené pokuty potvrdil.


V Praze dne 13. 8. 2013, Kateřina Kalistová, předsedkyně Rady pro rozhlasové a televizní vysílání


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
14.08.2013 • Personálne zmeny v RTVS
13.08.2013 • Společenskému on-line magazínu skupiny Nova Prásk.tv meziročně vzrostla návštěvnost o 256 %
12.08.2013 • Novým programovým ředitelem FTV Prima je Roman Mrázek
30.07.2013 • Televize Prima podá trestní oznámení na napadení reportéra zpravodajství
29.07.2013 • Hokej s Petrom Bondrom na Magio pláži aj v horúcom lete
25.07.2013 • ČT na Colours of Ostrava: Záznamy koncertů, pět tisíc návštěvníků a dokument Moje Colours

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist