Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 19.04.2024 - 23:33:19   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Z domova | Články
 

Tisková zpráva ke konferenci AUTOR-VIZE-MEZE-TELEVIZE

  Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 10.10.2013


Je televize jako médium mrtvá? Jak obstojí v dnešní interaktivní době? Jakou roli hraje autor v mechanismu televizní výroby? Je možné v daných limitech televize tvořit svobodně? Širokou veřejnou debatu na tato a mnohé další otázky otevře 35 autorů, teoretiků a historiků z českých, slovenských, polských, německých a anglických univerzit a vysokých škol na konferenci AUTOR-VIZE-MEZE-TELEVIZE tuto středu a čtvrtek 9. a 10. října v obou sálech Městské knihovny v Praze.


Setkání, otevřené zdarma veřejnosti, pořádá Literární akademie, Vysoká škola múzických umění v Bratislavě a Česká televize, ve spolupráci s Městskou knihovnou v Praze.

Konference má dvě části: dvoudenní zasedání odborníků v Praze tento týden, a po té v Bratislavě, na Filmové a televizní fakultě VŠMU 29. listopadu 2013. Tyto části se tematicky překrývají a výsledkem bude reprezentativní knižní monografie, naplánovaná na jaro roku 2014.

Impulsem k myšlence potřeby obecnější reflexe televize jako média a její role v době multimédií, bylo 60. výročí zahájení zkušebního televizní v Československu. Nicméně historie je pouze jednou z částí programu. K příspěvkům bylo vyzváno široké plénům praktikujících autorů, scenáristů, režisérů a dramaturgů, a tak své zkušenosti budou vedle sebe konfrontovat např. Ivan Stadtrucker, bývalý dramaturg bratislavských televizních pondělků a současná dramaturgyně České televize Alena Mullerová, která rozvede nejnovější trendy v docusoup žánrech. Jadwiga Hucková z Jagelonské univerzity v Krakově české veřejnosti představí výrazného polského dokumentaristu Andreje Fydika, Ingrid Mayerová z VŠMU v Bratislavě se zamyslí nad rolí ženy v současném dokumentu, nebo Dominika Švecová z Glasgow porovná rozdílnost přístupu k časosběrné metodě snímání u Heleny Třeštíkové a klasika anglického dokumentu Michaela Apteda.

V rámci teoretického a historického kontextu analyzují svět obrazů televizních normalizačních obrazů odborníci Milan Šmíd, Petr Bednařík a Milan Kruml z Fakulty sociálních věd UK v Praze, nebo Petr Kopal z ústavu pro studium totalitních režimů, nad rolí televize ve vztahu k politice se zamyslí Daniel Růžička z České televize nebo Martin Štoll, Václava Kofránková a Dita Křišťanová z Literární akademie. Nad vztahem televize k trávení volného času a rolí publika se zamyslí Martin Franc Ústavu pro soudobé dějiny nebo Jaromír Volek z Masarykovy univerzity nebo Tomáš Glanc, působící nyní na Humboltově univerzitě v Berlíně.

A v neposlední řadě bude zajímavá reflexe televize jako instituce stojící ve veřejném prostoru, čímž se budou zabývat Petr Kaňka z Literární akademie, Juliána Laluhová z Univerzity Cyrila a Metoda z Trnavy nebo René Lužica z Palackého univerzity v Olomouci. Otevírací, hlavní reflektivní příspěvek, přednese Jan Čulík z Univerzity of Glasgow. Účast na zahájení konference přislíbil kromě rektorů Martina Štolla z Literární akademie a Milana Rašly z Vysoké školy múzických umění též generální ředitel České televize Petr Dvořák.

Konference AUTOR-VIZE-MEZE-TELEVIZE je vyvrcholením výzkumného záměru Literární akademie Teoretické a historické kontexty umělecké tvorby 2010-2014, v rámci nějž Literární akademie uspořádala 4 konference menšího rozsahu (Předpoklady tvorby, Od tvořivého psaní ke scénickému umění, K metodice výuky tvůrčího psaní, Od knihy ke knize) a vydala několik publikací. Poslední akci tohoto rozsahu uspořádala tato škola v roce 2008, pod patronací tehdejšího rektora Petra Čorneje, Pražské jaro 1968: Literatura-film-média rovněž v Městské knihovně.

Současný rektor, televizní autor, teoretik a historik Martin Štoll k tomu dodává: „K tématu televize jsme dospěli s kolegy Petrem Kaňkou a Václavou Kofránkovou přirozeně po té, co jsme hledali průřezové téma, v němž by se mohli potkat odborníci z česko-slovenského prostoru a zároveň lidé různých úhlů pohledu. Výročí vysílání bylo pouze záminkou. Nicméně pokud vím, po roce 1989 takto široká platforma pro veřejnou debatu o televizi u nás ještě nebyla poskytnuta, a pokud, tak se týkala principu veřejné služby nebo role televize v normalizačních dobách. Ale prostor pro reflexi autora v televizní tvorbě tu přinejmenším posledních 20 let u nás nebyl.“ Konference byla po oba dny volně přístupná veřejnosti.


Česká televize, 10. 10. 2013


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
09.10.2013 • Závery konferencie o normalizácii hlasitosti televízneho vysielania
24.09.2013 • Telekom Music City prináša pop-rock a world music do Banskej Bystrice. Pre všetkých zadarmo
23.09.2013 • Simpsonovi získali cenu za dabing
18.09.2013 • Hudební dokument Springsteen & I z produkce Ridleyho Scotta vstoupí do kin v ČR na jeden jediný den
03.09.2013 • Ředitelem sekce zpravodajství a sportu TV Nova se stává Martin Švehlák
03.09.2013 • Management FTV Prima posílí Petr Miláček, povede výzkum

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist