Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 28.03.2024 - 15:27:27   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Pakety a stanice | Články
 

Nagravision pod lupou Časť 3. - Nagra z Hispasatu - TV Cabo

  Autor: Dušan Dúžik, Dušan Ščepka ml. , e-mail: dusduz@seznam.cz;dusan@pcsalon.s Přidané: 08.02.2002


V predposlednej časti miniseriálu o kódovaných kanáloch v Nagravisione nahliadneme na programy zo satelitu Hispasat, na pozícii 30°West. Svoj digitálny balík tu vysiela španielsky satelitný operátor Vía Digital a portugalský TV Cabo. Ako už sám názov satelitu a jeho na západ orientovaná pozícia napovedajú, Hispasat je určený pre oblasť Španielska, Portugalska, Azorských ostrovov, časti Gibraltáru a okolitých ostrovčekov. U nás na príjem niektorých transpondérov sú potrebné paraboly s väčším priemerom. V oblasti priameho pokrytia sa používajú paraboly malých rozmerov, okolo 60 cm.

Vía Digital, druhý najväčší provider platenej televízie v Španielsku dodnes udržiava na trhu prirodzenú konkurenciu digitálnych programov. Oproti TV gigantu Canal Satéllite Digital ponúka kanály viac špecificky orientované a určené cieľovým skupinám. Obidve spoločnosti sú v Španielsku populárne a doslova sa predbiehajú, ktorá ponúkne viac. Z hľadiska ochrany dát a autorstva pred útokmi pirátov sa Vía Digital poistila viac, lebo využíva menej ”prelámaný” kódovací systém Nagravision. Napriek tomu, že sa už aj Nagra prelomila, nasledovanejším a pirátsky najdostupnejším zostáva naďalej paket Canal Satellite Digital na Astre. Je to hlavne kvôli dostupnosti kľúčov kódovacieho systému Seca/Mediaguard a zmenám kódov zvyčajne len raz do mesiaca.

Vía Digital mení kľúč skoro každý deň, naviac oficiálne prijímače nie sú u nás dostupné. A tak si piráti pomáhajú ako sa dá. Pred časom sa prišlo na to, že i u nás veľmi populárny digitálny prijímač Humax 5500 sa dá ”patchnuť ” na Humax 5700, čím získame prijímač so zabudovaným dekodérom NagraVision.

Musím však upozorniť, že po patchnutí prijímača sa všetky nami naladené programy vymažú a napr. editor na editáciu programov pomocou sériového linku počítača Humbox V 3.0 nefunguje. Je možné, že nefungujú ani iné editory, pretože prijímač sa sám upgraduje na družici Hispasat a prvých 100 predvolieb si automaticky naladí spoločnosť TV Cabo. Pomocou špeciálne upravenej fun karty a pamäte Eeprom, tzv. vyššieho radu 24c128 a viac, prijímač dekóduje všetky programy vrátane Pay per View kanálov Palco.

Menší provider TV Cabo, o ktorom bude dnes hlavne reč, určený predovšetkým pre Portugalsko sa programovej ponuke Vía Digital nevyrovná. Má skôr charakter malého Pay TV balíku určeného pre širokú divácku oblasť. Kvôli väčšej prehľadnosti medzi providermi uvádzame najprv TV Cabo a v druhom pokračovaní článku NagraVision z Hispasatu si priblížime Vía Digital.

Na príjem sme použili STB Humax 5500, patchnutý na Humax 5700 a upravenú fun kartu NagraVision. Pakety NagraVisionu je možné prijímať aj na iných prijímačoch, napríklad na samotnom Humax 5500 bez patchnutia, vtedy však nefunguje autoupdate.

V nasledujúcich riadkoch si už predstavíme konkrétne frekvencie staníc, ich tematické zameranie a ďalšie informácie, ktoré programy stručne charakterizujú.

Náš prehľad začíname na frekvencii 11,731 GHz, pol. H, SR 28 12 0, FEC 5/6.

Svoje stanice tu vysiela portugalský satelitný provider TV Cabo. Programovú ponuku paketu možno rozdeliť na stanice tematické a všeobecné. Medzi tematické možno zaradiť tieto:

The Disney Channel - Španielska verzia populárneho detského programu. Disney má obdobnú vysielaciu štruktúru ako náš už pomerne dobre známy Disney Channel paketu Canal Satéllite Digital z Astry v kóde MediaGuard. Relácie sú vysielané v origináli a doplnené portugalskými titulkami.

Sport TV - Väčšinu uživateľov neoficiálnych kariet v systéme NagraVision ovplyvnil pri výbere tohto systému vysoký počet športových kanálov. Spomedzi viacerých kvalitných športových kanálov vyniká program Sport TV, na ktorom nájdeme takmer všetky typy prenosov, od ”vzácneho” NHL až po klasické loptové hry.

SIC Noticias - Sám názov zo španielskeho slova Noticias napovedá, že ide o spravodajský kanál. Tentokrát viac orientovaný na Portugalsko a ostatné územia spravované portugalskou vládou. Prináša aktuálne informácie, diskusné relácie, športové informácie a finančné spravodajstvo.

SIC Gold -Portugalský všeobecno-vzdelávací kanál je určený predovšetkým pre dospelých a pre staršiu generáciu. Štruktúru vysielania tvoria rôzne diskusie o zdravom spôsobe života, rodinné filmy, diskusie o politike, ale aj zábavné relácie s politikmi, ako aj z každodenného života.

NTV - Ďalší, v poradí už tretí všeobecný kanál zameraný hlavne na talk-show typu Oprah Winfrey alebo Lary King Live. Vysiela sa aj spravodajstvo a aktuálne informácie z oblasti kultúry a športu. Celkovo menej atraktívny kanál.

RTP 1 - Portugalský 1. verejnoprávny program ( Radio Television Portugal ). Poslanie verejnoprávnej televízie je jednoznačné na celom svete, jeho programová ponuka vyplýva zo zákona o verejnoprávnych televíziách. Hlavná programová ponuka televízii tohto typu má za úlohu vzdelávať, prezentovať vlastnú krajinu vo svete, vychováva a udržuje kultúrne základy národa.

Na frekvencii 11,811 GHz, pol. H, SR 27 500, FEC 3/4 nájdete:

RTP 2 - Druhý verejnoprávny program z Portugalska okrem svojej vysielacej štruktúry ponúka aj športové prenosy, ako to už býva zvykom vo viacerých krajinách.

SIC - Komerčný satelitný kanál. Obdoba TV Markíza, avšak s globálnym pokrytím celej populácie hovoriacej portugalským jazykom. Zmysel televízie je jednoznačný. Ponúkať kvalitnejší, aj keď komerčný program, pre širokú masu divákov a zabávať ich. Prinášať im kinohity prerušované reklamou, seriály, detské programy a v neposlednej rade aj erotiku.

TVI - Jediný vysokokvalitný zábavný kanál. Ponúka zábavné relácie vlastnej produkcie, miniseriály pre mládež, hrané filmy, kinohity a rôzne show. Väčšina vysielanie je v pôvodnom znení s titulkami.

TV Saude - Kanál menších lokálnych televízii, určený predovšetkým na distribúciu do káblových rozvodov. Vznikol spojeným niekoľkých lokálnych televízii do jedného celku, ktorý má za prioritnú úlohu prinášať regionálne správy a informácie.

TV Medicina - Tématický televízny kanál o medicíne, lekárstve, biológii, ale aj o chorobách. Diskusie na témy a nové spôsoby alternatívnej medicíny. Zaujímavosťou v programovej štruktúre je aj infolinka, na ktorú sa môžu v prípade choroby obrátiť samotný diváci a v priebehu niekoľkých relácii dokonca naživo komunikovať s lekármi.

Tele Cine 1 - Filmový kanál pre španielsky hovoriace krajiny. Vo svojom repertoári má americké filmy všetkých žánrov. Majoritný podiel akcií v Tele Cine má aj niekoľko hollywoodských štúdií. Počíta sa medzi vážnych konkurentov platených kanálov HBO a Cinemax. Zvuk sa vysiela v origináli, doplnený portugalskými titulkami.

GNT Portugal - Poslanie programu možno vyjadriť dvomi slovami - Portugalsko svetu. Informácie z Portugalska určené pre Európu, spravodajstvo, informácie pre turistov, propagácia krajiny.

Posledná frekvencia 12,012 GHz, pol. V, SR 27 500 FEC 3/4 providera TV Cabo ponúka:

Bloomberg TV UK - Anglická verzia finančno - spravodajskej televízie, určená pre Španielsky trh. Vysiela sa rovnaká verzia, aká nám je známa aj z ostatných satelitov, napríklad z Astry. Zvuk je vysielaný výlučne v anglickom jazyku.

EuroNews - Ďalší spravodajský kanál, nám už dobre známy z iných satelitných pozicií. Zvuková stopa je vysielaná v španielčine, portugalčine a angličtine. Obraz je identický ako pri iných verziách stanice.

Discovery Channel Europe - Portugalská verzia známeho dokumentárno - vzdelávacieho programu. V súčasnej dobe má spoločnosť niekoľko ďalších zvukových verzií, niektoré sa líšia aj programovou skladbou, zvyčajne však tzv. kópie originálneho Discovery majú výrazne odlišnú programovú štruktúru.

People & Arts - Dokumentárny kanál o ľuďoch, kultúre, divadle je obdobou európskeho Arte - European Kulturkanal. People & Arts a orientuje sa aj na európsku kultúru. Vysiela aj podujatia z USA, ale hlavne zo štátov, v ktorých je úradným jazykom španielčina, alebo portugalčina.

Canal Parlamento - Viaceré európske štáty nasledovali Veľkú Britániu vo vysielaní prenosov zo svojho parlamentu podľa vzoru BBC Parlament. Prenosy sa tešia vysokej popularite, pretože na programe po celý deň môžete vidieť priame vysielanie zo zasadnutia vlády a aj svojich obľúbených, či nenávidených politikov. Zvuk je vysielaný v portugalčine.

Canal de Programacao - Jediný nekódovaný program z balíku programov TV Cabo. Informuje svojich abonentov o programovej skladbe, o cenách a poplatkoch za sledovanie providera. Má za úlohu aj prilákať nových abonentov reklamou a promotrailermi televízií.

Canal de Historia - Špecifický satelitný kanál zaoberajúci sa históriou národov, civilizácie, kráľovskych rodov a vojnami. Užívateľom pirátskych kariet systému MediaGuard je známa francúzska verzia tohto celosvetovo rozšíreného programu. Zvuk je vysielaný dabingom v portugalčine.

Canal Panda - Program určený pre deti. Animované a hrané rozprávky, domáca produkcia detských filmov a zaujímavé súťaže pre deti. Samozrejme to všetko v portugalskom jazyku.

National Geographic Channel Portugal - Portugalská jazyková mutácia kvalitného dokumentárneho programu. Dokumenty spoločnosti National Geographic sa zaraďujú medzi vysoko profesionálne a svetovo uznávané. Máloktorá televízna či výskumná spoločnosť si môže dovoliť investovať do dokumentárnych filmov taký obrovský objem financií. Každý vložený finančný prostriedok sa však mnohonásobne vracia v podobe abonentských poplatkov, poplatkov sa prenajímanie vysielacích práv a rôznych činností v oblasti školstva a vedy.

SIC Radical - Politicky orientovaný kanál prevládajúceho politického zoskupenia v Portugalsku. Vysielanie je jednosmerne orientované ako propagácia politického zmýšľania väčšej skupiny obyvateľstva. V štruktúre programu prevládajú hlavne diskusie na politické témy.

TV Cancao Nova - Všeobecný kanál, veľmi ťažko sa dá zaradiť medzi tematické televízie. V programe prevládajú opäť diskusné relácie, krátke dokumenty a informačné vysielanie o Portugalsku.

Dostali sme sa na záver programovej ponuky providera TV Cabo. Veľká časť programov tohto providera sa dá len ťažko tematicky zaradiť do jednoznačného štýlu, alebo zámeru. Pri viacerých kanáloch sa dá použiť označenie ako všeobecný kanál, nie však komerčný. Oproti komerčnej televízie tu je rozdiel napr. v neprerušovanom vysielaní reklamou alebo v menej atraktívnom programe. Vzhľadom k častým zmenám v digitálnych paketoch ešte upozorňujeme, že tento prehľad je aktuálny ku dňu 7.2.2002.

V budúcej, záverečnej časti miniseriálu Nagravision pod lupou si priblížime programy vysielané spoločnosťou Vía Digital.

<<< časť predošlá 2/4                časť nasledujúca 4/4 >>


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 3   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
01.02.2002 • Erotika a porno na satelitoch časť posledná - Zhrnutie
31.01.2002 • Erotika a porno na satelitoch časť 21. - Sex View [ 6 ]
30.01.2002 • Erotika a porno na satelitoch časť 20. -   SCT
28.01.2002 • Erotika a porno na satelitoch časť 19. -   Ultra Blue X [ 2 ]
28.01.2002 • Hudobné stanice MTV tesne za VIVOU
26.01.2002 • Erotika a porno na satelitoch časť 18. -   PALCO X [ 17 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  Odpoved autora 

10.02.2002 23:49 • Dusan Scepka ml.
Kanal SIC Radical prinasal pocas volebnej kampane informacie o politickych stranach a celkovej situacii v politike. V sucasnosti sa profiluje na komercnu televiziu, avsak nikto nevie co sa bude vysielat zajtra, pretoze je pod dozorom statnych sprav. Oficialne zameranie TV je aj v samotnych prehladoch spolocnosti uvadzane ako politicko-vseobecny kanal. Nech teda citatelia zvazia, ako program spravne zaradit. Naozaj v skutocnosti vysiela aj Vami uvadzane programy, ktore vsak nie su podla programovej schemy stanice.

Ak si pozorne prezriete providera, zistite, ze Vami uvadzany Playboy patri spolocnosti Via Digital a nie TV CABO! Rovnaka situacia je aj u Intimo. K honoraru za clanky sa vyjadril uz sam spravca, nemienim to do nekonecna opakovat, ze je to nase hobby a nie zivobytie.
 
 
  prispevok spravcu 

10.02.2002 14:29 • spravca
Mily pane,

dakujeme za prispevok. Boli by sme velmi radi, ak by ste vedeli aj vy svoje skusenosti podat inym citatelom formou clanku, zalozenom na analyze, ako nasi kolegovia. U nas mate dvere otvorene. Z vasho prispevku neviem, ci vas zeru viac tie potencionalne peniaze, alebo nepresne iterpretovana informacia. Keby ste odsledovali tolko informacnych zdrojov a napisali o tom tolko clankov ako autori, tak povedzme si uprimne, aka je pravdepodobnost ze vam nieco unikne. Nulova? Tak to vas obdivujem. Vobec si vsak neviem predstavit, ze by ste to robili zadarmo, ako vsetci nasi autori. A nielen autori, ale aj grafici a programatori. Vsetci to robime ako konicka a verte, ze tomu obetujeme spustu casu, ktori by sme mohli vyuzit aj lukrativnejsie. Ak je ta informacia naozaj nepresna, tak sa citatelom ospravedlnujeme. Predpokladam, ze sa vyjadri aj autor, ja mu vsak uz dopredu odpustam :-) Kritike sa samozrejme nebranime a sme radi, ak nas niekto konstruktivnym sposobom upozorni na chybu. Avsak od ludi, ktori sa vedia len vysmiat a z oci im pri tom trcia peniaze si radsej drzime odstup.
 
 
  Můj příspěvek 

10.02.2002 13:02 • hmm...
TO SI DELATE SRANDU? SIC RADICAL politicky orienovany program? Hmm, pokud se vam napriklad HOWARD STERN, SOUTH PARK, MALCOLM IN THE MIDDLE, OUTER LIMITS, TWILIGHT ZONE, THE OTHERS, ED THE SOCK, EUROTRASH, TOM GREEN SHOW nebo dokonce i HENTAI zdaji jako politicky program, tak asi mate pravdu.... vy opravdu za tyto clanky dostavate penize?

A mimichodem jste vynechali to nejdulezitejsi - a to Playboy TV a Intimo.



”SIC Radical - Politicky orientovaný kanál prevládajúceho politického zoskupenia v Portugalsku. Vysielanie je jednosmerne orientované ako propagácia politického zmýšľania väčšej skupiny obyvateľstva. V štruktúre programu prevládajú hlavne diskusie na politické témy.”
 
 
Celkový počet komentářů: 3 / zobrazují se: 1 ... 3

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist