Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 29.03.2024 - 12:49:23   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Stanice a vysílače | Články
 

Tisková zpráva ze 7. zasedání RRTV, konaného dne 14. 4. 2015

  Autor: RRTV , e-mail: info@rrtv.cz Přidané: 16.04.2015


Rada pro rozhlasové a televizní vysílání na svém 7. zasedání, konaném dne 14. 4. 2015, projednala 67 bodů programu. Seznámila se s 45 stížnostmi diváků a posluchačů, na základě nichž vydala jedno upozornění na porušení zákona. Rozhodla o zahájení čtyřech správních řízení. Rada na svém 7. zasedání uložila pět pokut.


Provozovateli RFE/RL, Inc., organizační složka pokutu ve výši 10 000,- Kč za opakované porušení ustanovení § 21 odst. 2 zákona č. 231/2001 Sb., kterého se dopustil nedodržením lhůty pro oznámení změny na pozici vedoucího organizační složky do 30 dnů ode dne, kdy k této změně došlo.

Provozovateli CET 21 spol. s r.o. pokutu ve výši 40 000,-Kč za porušení ustanovení § 50 odst. 2 zákona č. 231/2001 Sb., podle něhož čas vyhrazený reklamě a teleshoppingovým šotům v televizním vysílání provozovatelů vysílání nesmí přesáhnout v průběhu jedné vysílací hodiny 12 minut. Ve vysílání programu NOVA dne 26. září 2014 v časovém úseku od 14:00 do 15:00 hodin bylo odvysíláno 760 sekund reklamy a teleshoppingu, a byla tak o 40 sekund překročena přípustná délka času, který může být v jedné hodině vyhrazen reklamě a teleshoppingu.

Společnosti Walmark, a. s. pokutu ve výši 50 000,- Kč, neboť zadáním obchodního sdělení - reklamy na produkt Urinal MEDICAL dne 11. srpna 2014 v čase 12:39:40 hodin na programu Televize Barrandov, porušila § 2 odst. 1 písm. c) zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy, kterým se zakazují nekalosoutěžní praktiky, ve spojení s ustanovením § 5 odst. 1 písm. b) a d) zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, dle kterého je obchodní praktika klamavá dle § 5 odst. 1 písm. b), je-li důležitý údaj sám o sobě pravdivý, ale může uvést spotřebitele v omyl vzhledem k okolnostem a souvislostem, za nichž byl užit a § 5 odst. 1 písm. d), vede-li způsob prezentace výrobku či služby, včetně srovnávací reklamy, nebo jejich uvádění na trh k záměně s jinými výrobky či službami, nebo rozlišovacími znaky jiného podnikatele, a to deklarací léčebných účinků u produktu, který není humánním léčivým přípravkem. K porušení uvedených ustanovení došlo deklarací léčebných účinků produktu/zdravotnického prostředku Urinal MEDICAL při onemocnění zánětem/infekcí močových cest. Reklama informuje spotřebitele, že „Urinal přináší novinku Urinal Medical, šetrně léčí infekci močových cest tím, že brání uchycení bakterií v močových cestách a je také prevencí před opakovanými záněty“. Přípravek je tak stavěn na úroveň léčiv, čímž je spotřebitel uváděn v omyl. I kdyby zdravotnický přípravek měl určité vlastnosti přispívající k léčbě, nelze jej propagovat způsobem, který může u spotřebitele vyvolat dojem, že se jedná o produkt, který léčí, resp. o produkt totožný s léčivem, jako tomu v daném případě je. Zdravotnický prostředek byl v reklamě propagován obdobně jako léčivo, tedy prezentací léčivých účinků, ze strany spotřebitele tak mohlo dojít k záměně přípravku za léčivo.

Společnosti TipTV marketing services s.r.o pokutu ve výši 100 000,- Kč za porušení ustanovení § 2 odst. 3 zákona č. 40/1995 Sb., kterého se dopustil tím, že zadal do vysílání teleshopping/reklamu Vědmy radí, premiérově odvysílanou dne 19. 5. 2013 od 22.00 hodin na programu TIP TV, která byla v rozporu s dobrými mravy, neboť využívala motivu strachu volající divačky. Moderátorka v pořadu diagnostikovala vážnou nemoc osoby blízké volající. Po sdělení závažné domnělé diagnózy moderátorka volající slibuje pomoc a vyzývá ji, aby ji opět kontaktovala. Lze předpokládat, že na základě velmi závažného sdělení o zdravotním stavu přítele bude volající vystrašena. Na základě strachu a obavy o zdraví svého přítele nemusí být volající schopna rozlišit zištnost chování moderátorky a bude akceptovat její výzvu k opakovanému kontaktování za další úplatu, čímž se volající příjem služby výrazně prodraží. Volající může být ochromena sdělenou informací a vedena touhou pomoci a nezanedbat nic v péči o svého přítele opomine skutečnost, že využívá komerčních teleshoppingových služeb a ne odborné léčebné pomoci. Moderátorka tímto způsobem znatelně ovlivňuje chování volající jako spotřebitele tak, aby využívala jejích komerčních služeb i nadále. Reklama takto vyvolává ve spotřebiteli účelné obavy a strach a může jej proto vést k emocionálnímu obchodnímu rozhodnutí, které by třeba jinak neučinil.

Společnosti GREEN-SWAN Pharmaceuticals CR, a.s. pokutu ve výši 400 000,- Kč, neboť jako zadavatel reklamy/teleshoppingu propagující produkt GS Condro, odvysílané jako druhé v pořadí v rámci teleshoppingového bloku Nedělní receptář EXTRA, cca od 13:10:10 hodin (pořad vysílán od 13:04:53 hodin) dne 31. března 2013 na programu Prima family porušila § 5d odst. 2 písm. d) zákona č. 40/1995 Sb., kterým se zakazuje uvádět v omyl přisuzováním potravině vlastností prevence a ošetřování, léčby nebo vyléčení lidských onemocnění, neboť v předmětné reklamě jsou užity prvky a tvrzení, které deklarují léčebné účinky při onemocnění artrózou a to v kontextu prezentace doporučení přípravku Společností pro léčbu bolesti způsobené artrózou při Národním centru medicínských informací. Současně je pak v obchodním sdělení prezentován grafickou formou kolenní kloub se zdůrazněnými změnami a následně jsou opět graficky demonstrovány pozitivní účinky přípravku na kloub. Toto mediální sdělení je navíc podpořeno zmínkou, že uvedený přípravek doporučuje společnost, která se zaobírá léčbou bolesti způsobené artrózou, což vyvolá u diváka oprávněné spotřebitelské očekávání, že výrobek má účinek vztahující se k projevům onemocnění artrózou a zejména pak k bolesti a to vše navíc v kontextu doporučení odborníka na kloubní výživu a lékaře. Tyto výrazové prostředky pro spotřebitele demonstrují léčebné účinky. Tím dochází k uvádění v omyl přisuzováním potravině vlastností prevence, ošetřování, léčby nebo vyléčení lidských onemocnění.

Rada udělila jednu licenci k provozování rozhlasového vysílání šířeného prostřednictvím vysílačů programu SIGNÁL RÁDIO společnosti RADIO UNITED BROADCASTING s.r.o. se souborem technických parametrů Karlovy Vary 87,8 MHz / 200 W.

Podrobnější informace naleznete v přepisech usnesení Rady na www.rrtv.cz.


V Praze dne 16. 4. 2015, Bc. Ivan Krejčí, předseda Rady pro rozhlasové a televizní vysílání


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
15.04.2015 • Tlačová informácia zo zasadnutia RVR dňa 14. 4. 2015
13.04.2015 • Vysílač Cukrák čeká v úterý 14. 4. 2015 plánovaná výluka
08.04.2015 • Prima vydává Kodex výroby dabingu FTV Prima
07.04.2015 • Vysílač Brno Hády čeká 8. 4. 2015 plánovaná výluka
25.03.2015 • Tlačová informácia zo zasadnutia RVR dňa 24. 3. 2015
16.03.2015 • Vysílač Brno Barvičova čeká plánovaná výluka

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist