Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 27.04.2024 - 05:49:42   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Z domova | Články
 

Konferencia Média a ochrana maloletých – regulácia, psychológia, edukácia

  Autor: RVR , e-mail: info@rvr.sk Přidané: 05.12.2015


Médiá môžu mať na príjemcov mediálnych obsahov negatívne vplyvy. Zvlášť citlivé na tieto účinky sú deti, preto sa vytvoril systém na ochranu maloletých pred nežiaducimi účinkami médií. V krajinách Európskej únie tento systém vychádza zo smernice o audiovizuálnych službách; jednotlivé štáty však uplatňujú rôznu formu regulácie.


Slovenský systém ochrany maloletých pred mediálnymi vplyvmi existuje od roku 1999, odkedy sa viackrát menil, a dohľad nad jeho dodržiavaním vo vysielaní vykonáva Rada pre vysielanie a retransmisiu. Rada ukončila rozsiahlu komparatívnu štúdiu systémov ochrany maloletých v krajinách združených v Stredoeurópskom regulačnom fóre (CERF). Z porovnania vyplynulo, že spomedzi ôsmich krajín CERF-u uplatňuje sedem štátov reguláciu nad rámec spomínanej smernice. Realizuje sa obvykle zavedením systému označovania programov (tzv. labeling, u nás známy pod pojmom Jednotný systém označovania – JSO). Piktogramy s informáciou o vekovej vhodnosti vysielaných programov sa nepoužívajú len v Českej republike. Vo všetkých porovnávaných krajinách má ochrana maloletých pred mediálnymi vplyvmi charakter výlučne štátnej regulácie. Slovinsko, ako jediná z krajín, zavádza v súčasnosti koregulačný mechanizmus, ktorý by mal vychádzať z holandského modelu určovania vekovej vhodnosti programov Kijkwijzer.

Ďalšie závery štúdie, s dôrazom na slovenský systém ochrany maloletých v európskom kontexte, ako aj v kontexte ochrany maloletých pred mediálnymi vplyvmi všeobecne, bude Rada po prvý raz na Slovensku prezentovať na konferencii Médiá a ochrana maloletých, ktorú organizuje spolu s Ústavom divadelnej a filmovej vedy SAV a Creative Industry Forum. Konferencia je rozdelená na tri tematické časti: regulácia, psychológia a edukácia.

V prvej časti odznejú aj príspevky, ktoré ozrejmia spomínanú ochranu deti a maloletých v elektronických médiách v ČR a zavádzaný koregulačný systém takejto ochrany v Slovinsku. Slovenský systém ochrany maloletých sa po jeho vzniku pred 16 rokmi vyvíjal bez priamej participácie psychológov, preto druhá časť konferencie má za cieľ práve konfrontáciu aktuálnej legislatívnej podoby s poznatkami dnešnej psychologickej praxe.

Tretia časť konferencie ponúka priestor pre teoretické a praktické zistenia z oblasti mediálnej výchovy všeobecne, teda oblasti s potenciálom pripraviť deti na život s všadeprítomnými médiami.

Konferencia Média a ochrana maloletých sa bude konať vo štvrtok, 10. decembra 2015 od 9:00 hod v Mercure Bratislava Centrum Hotel na Žabotovej ul. 2 v Bratislave. Počas jej konania budú k dispozícii poprední odborníci na problematiku mediálnych účinkov a eliminácie ich negatívnych vplyvov na maloletých z oblasti regulácie, psychológie a edukácie. Program konferencie je dostupný na webovej stránke Rady.


Mgr. Lucia Jelčová, PhD., hovorkyňa, Rada pre vysielanie a retransmisiu


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
05.12.2015 • Publicistický cyklus ostravské televize Moje soukromá válka zvítězil
03.12.2015 • Tisková zpráva z 22. zasedání RRTV, konaného dne 1. 12. 2015
03.12.2015 • Naše zprávy rozdávaly radost dětem z Klokánku
30.11.2015 • Prohlášení k evakuaci Žižkovské věže
26.11.2015 • Tri spory medzi operátormi sú vyriešené
25.11.2015 • Tlačová informácia zo zasadnutia RVR dňa 24. 11. 2015

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist