Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 03.05.2024 - 13:44:04   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Z domova | Články
 

Tisková zpráva RRTV ze 14. zasedání, konaného dne 2. 8. 2016

  Autor: RTVS , e-mail: info@rtvs.sk Přidané: 04.08.2016


Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (dále jen "Rada") na svém 14. zasedání projednala 53 bodů programu. Vyhodnotila 37 stížností diváků a posluchačů, vydala sedm upozornění na porušení zákona. Rozhodla o zahájení třech správních řízení a uložila šest pokut.


Šiřiteli reklamy, společnosti Barrandov Televizní Studio a.s., pokutu ve výši 200.000 Kč za porušení ustanovení § 2 odst. 1 písm. b) zákona č. 40/1995 Sb., kterého se dopustil šířením reklamy/teleshoppingového bloku uvozeného znělkou Linka lásky, který byl odvysílán dne 5. února 2016 od 13:01 hodin na programu Kino Barrandov a který je nekalou obchodní praktikou podle zvláštního předpisu, tj. podle ustanovení § 4 odst. 1 zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, a to tím, že v rámci teleshoppingového bloku nebyli diváci výslovně upozorněni písemně na obrazovce, že často budou na telefonní lince čekat i přesto, že moderátorka/moderátor nebude s žádným soutěžícím hovořit a že se moderátorka může dopustit chyby a mají následně právo na protest, tak jak je deklarováno v podmínkách soutěže uveřejněných na internetových stránkách http://www.rychlahra.org/index.php?page=linkalasky_policy. Soutěžící též nebyli, v rozporu s podmínkami soutěže uveřejněnými na internetových stránkách http://www.rychlahra.org/index.php?page=linkalasky_policy, výslovně upozorněni, že cena hovoru bude účtována po celou dobu přítomnosti soutěžících na telefonní lince. Absence těchto informací na televizní obrazovce v průběhu vysílání teleshoppingu byla způsobilá podstatně narušit ekonomické chování spotřebitele, neboť lze legitimně předpokládat, že pokud by byl divák na televizní obrazovce explicitně upozorněn, že i když se dovolá, pak může na telefonní lince čekat bez přepojení do studia (a že mu i za toto čekání bude účtována cena 90 Kč za minutu hovoru), a že se moderátorka může dopustit chyby, pak by zcela jistě důkladně zvážil, případně zcela přehodnotil své rozhodnutí do studia zavolat a pokusit se zúčastnit soutěže.

Šiřiteli reklamy, společnosti Barrandov Televizní Studio a.s., pokutu ve výši 200.000 Kč za porušení ustanovení § 2 odst. 1 písm. b) zákona č. 40/1995 Sb., kterého se dopustil šířením reklamy/teleshoppingového bloku uvozeného znělkou Linka lásky, který byl odvysílán dne 18. ledna 2016 od 13:05 hodin na programu Kino Barrandov a který byl nekalou obchodní praktikou podle zvláštního předpisu, tj. podle ustanovení § 4 odst. 1 zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, a to tím, že v teleshoppingovém bloku, jehož předmětem byla audiotexová služba, prostřednictvím níž měl divák správně odpovědět na soutěžní otázku, byla uvedena jako správná odpověď objektivně nesprávná, resp. odhalení správné odpovědi spočívalo v takové racionálně neuchopitelné podmínce, že ji soutěžící nemohl odkrýt, neboť v rozporu se zadáním hledajícím „auto značku“ a upozorněním moderátorky, že správnou odpovědí není konkrétní model vozu, byl jako správná odpověď prezentován automobil Tavria, což je ve skutečnosti právě model vozu, prodávaný pod celým názvem ZAZ 1102 Tavria. Zavádějící zadání soutěžní otázky, jejíž řešení, které bylo na konci pořadu uznáno jako správné, vůbec neodpovídalo původnímu zadání, bylo způsobilé podstatně narušit ekonomické chování spotřebitele. Divák při sledování soutěže a rozhodování se, zda se jí aktivně zúčastní (tedy zda zavolá na uvedené telefonní číslo se zvýšenou sazbou a pokusí se uvést správnou odpověď), vycházel z mnohokrát explicitně uváděného zadání, že má uhodnout „auto značku“ a že se nejedná o konkrétní model vozu. Za správnou odpověď však ve výsledku byl uveden automobil Tavria, což je ve skutečnosti právě model vozu. Divák se tak mohl na základě zavádějícího, až v podstatě nesprávného zadání rozhodnout, že se soutěže zúčastní, přičemž vycházel z toho, že hádá značku automobilu, nikoli model. Reálně ovšem neměl na výhru šanci, neboť jako správná odpověď byl uznán konkrétní model vozu, nikoli značka automobilu (v daném případě měla být uznána „ZAZ“).

Zadavateli reklamy, společností TELEMEDIA INTERACTV PRODUCTION HOME LIMITED pokutu ve výši 200.000 Kč za porušení ustanovení § 2 odst. 1 písm. b) zákona č. 40/1995 Sb., kterého se dopustil zadáním reklamy/teleshoppingového bloku uvozeného znělkou Linka lásky, který byl odvysílán dne 5. února 2016 od 13:01 hodin na programu Kino Barrandov a který je nekalou obchodní praktikou podle zvláštního předpisu, tj. podle ustanovení § 4 odst. 1 zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, a to tím, že v rámci teleshoppingového bloku nebyli diváci výslovně upozorněni písemně na obrazovce, že často budou na telefonní lince čekat i přesto, že moderátorka/moderátor nebude s žádným soutěžícím hovořit a že se moderátorka může dopustit chyby a mají následně právo na protest, tak jak je deklarováno v podmínkách soutěže uveřejněných na internetových stránkách http://www.rychlahra.org/index.php?page=linkalasky_policy. Soutěžící též nebyli, v rozporu s podmínkami soutěže uveřejněnými na internetových stránkách http://www.rychlahra.org/index.php?page=linkalasky_policy, výslovně upozorněni, že cena hovoru bude účtována po celou dobu přítomnosti soutěžících na telefonní lince. Absence těchto informací na televizní obrazovce v průběhu vysílání teleshoppingu byla způsobilá podstatně narušit ekonomické chování spotřebitele, neboť lze legitimně předpokládat, že pokud by byl divák na televizní obrazovce explicitně upozorněn, že i když se dovolá, pak může na telefonní lince čekat bez přepojení do studia (a že mu i za toto čekání bude účtována cena 90 Kč za minutu hovoru), a že se moderátorka může dopustit chyby, pak by zcela jistě důkladně zvážil, případně zcela přehodnotil své rozhodnutí do studia zavolat a pokusit se zúčastnit soutěže.

Zadavateli reklamy, společností TELEMEDIA INTERACTV PRODUCTION HOME LIMITED pokutu ve výši 200.000 Kč za porušení ustanovení § 2 odst. 1 písm. b) zákona č. 40/1995 Sb., kterého se dopustil zadáním reklamy/teleshoppingového bloku uvozeného znělkou Linka lásky, který byl odvysílán dne 18. ledna 2016 od 13:05 hodin na programu Kino Barrandov a který byl nekalou obchodní praktikou podle zvláštního předpisu, tj. podle ustanovení § 4 odst. 1 zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, a to tím, že v teleshoppingovém bloku, jehož předmětem byla audiotexová služba, prostřednictvím níž měl divák správně odpovědět na soutěžní otázku, byla uvedena jako správná odpověď objektivně nesprávná, resp. odhalení správné odpovědi spočívalo v takové racionálně neuchopitelné podmínce, že ji soutěžící nemohl odkrýt, neboť v rozporu se zadáním hledajícím „auto značku“ a upozorněním moderátorky, že správnou odpovědí není konkrétní model vozu, byl jako správná odpověď prezentován automobil Tavria, což je ve skutečnosti model vozu, prodávaný pod celým názvem ZAZ 1102 Tavria. Zavádějící zadání soutěžní otázky, jejíž řešení, které bylo na konci pořadu uznáno jako správné, vůbec neodpovídalo původnímu zadání, bylo způsobilé podstatně narušit ekonomické chování spotřebitele. Divák při sledování soutěže a rozhodování se, zda se jí aktivně zúčastní (tedy zda zavolá na uvedené telefonní číslo se zvýšenou sazbou a pokusí se uvést správnou odpověď), vycházel z mnohokrát explicitně uváděného zadání, že má uhodnout „auto značku“ a že se nejedná o konkrétní model vozu. Za správnou odpověď však ve výsledku byl uveden automobil Tavria, což je ve skutečnosti právě model vozu. Divák se tak mohl na základě zavádějícího, až v podstatě nesprávného zadání rozhodnout, že se soutěže zúčastní, přičemž vycházel z toho, že hádá značku automobilu, nikoli model. Reálně ovšem neměl na výhru šanci, neboť jako správná odpověď byl uznán konkrétní model vozu, nikoli značka automobilu (v daném případě měla být uznána „ZAZ“).

Společnosti Telemedia Interactv Production Home Limited, pořádkovou pokutu podle ustanovení § 137 odst. 2 zákona č. 500/2004 Sb., a to ve výši 5 000 Kč, neboť tato společnost bezdůvodně odepřela podat Radě vysvětlení, jestli moderátor či moderátorka teleshoppingu „Linka lásky“, který je vysílán přímým přenosem na programu KINO BARRANDOV, má v průběhu přímého přenosu tohoto teleshoppingu informace o tom, jestli někdo z diváků, kteří zatelefonovali na inzerovanou linku 909 90 90 99 nebo 0900 700 969, čeká na spojení s moderátorem či moderátorkou do studia, nebo případně že nikdo nečeká na spojení do studia, nebo jestli tento druh informací nemá moderátor či moderátorka k dispozici, respektive jestli tyto informace měla či neměla k dispozici moderátorka teleshoppingu „Linka lásky“, který byl vysílán na programu KINO BARRANDOV dne 13. dubna 2016 od 12:50 hodin.

Provozovateli CoopTV, telekomunikační družstvo, pořádkovou pokutu ve výši 5 000 Kč, neboť bezdůvodně odepřel podat vysvětlení, spočívající ve sdělení, zda provozuje vysílání programu Harmonie TV v souladu s ustanovením zákona č. 231/2001 Sb.

Rada na svém 14. zasedání udělila tři licence, a to společnosti JOE Media, s.r.o. licenci k provozování rozhlasového vysílání šířeného prostřednictvím vysílačů se souborem technických parametrů Karlovy Vary 95,1 MHz / 200 W pro program HEY Radio, dále dvě licence zahraniční právnické osobě RFE/RL, Inc., zastoupené v České republice společností RFE/RL, Inc., odštěpný závod, k provozování televizního vysílání programu Current Time, šířeného prostřednictvím družice a zvláštních přenosových systémů.

Zaevidovala jednoho nového poskytovatele audiovizuálních mediálních služeb na vyžádání (celkem tak k dnešnímu dni eviduje 144 zapsaných poskytovatelů těchto služeb).

Rada se seznámila s návrhem opatření obecné povahy, části PVRS v pásmu 470-960 MHz a nemá k němu žádné připomínky.

Rada se seznámila s usnesením Vlády ČR ze dne 20. července 2016 a návaznými úkoly ve věci Strategie rozvoje zemského digitálního televizního vysílání.

Podrobnější informace naleznete v přepisech usnesení Rady na www.rrtv.cz.


V Praze dne 4. 8. 2016, Bc. Ivan Krejčí, předseda Rady pro rozhlasové a televizní vysílání


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
05.08.2016 • Nadace Nova se zaměří na pomoc dětem, patronkou je Kristina Kloubková
02.08.2016 • Medzinárodná kampaň Telekomu prichádza s Andrea Bocellim aj na Slovensko
01.08.2016 • Obchodní ředitel Jan Vlček jmenován novým jednatelem skupiny Nova
31.07.2016 • Zmena na pozícii hovorcu pre korporátne záležitosti Slovak Telekomu
28.07.2016 • Ředitelkou korporátní komunikace skupiny Nova se stala Anna Suchá
27.07.2016 • Pražské, Brněnské a Hradecké filmové léto pokračuje v srpnu

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist