Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 25.04.2024 - 12:52:39   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Ze světa | Články
 

Spolupráce SES (Astra) a Eutelsatu na pozici 28.stupně východně

  Autor: Redakce , e-mail: redakce@satcentrum.com Přidané: 09.04.2001


V posledním období došlo k zajímavému vyústění několikaletých dohadů a pří o strategickou orbitální pozici 28.stupně východně. Tato poloha se jeví jako velmi zajímavá pro zaparkování družic, ze kterých se šíří signál rádií a televizí pro evropský region a část Afriky a Asie.

Do nedávna zde vysílal starší satelit Eutelsat II F4M (28,5 stupňů východně), ze kterého se šíříl také digitální paket Czechlink a tři satelity společnosti SES - ASTRA 2A, 2B a 2D (28,2 stupňů východně). Z nich je vysílána zejména placená televize a rozhlas pro britské abonenty - Sky Digital.

Na letošní léto pak byl předběžně naplánován start další družice, ASTRA 2C, která by měla doplnit stávající trojici společnosti SES, v následujících dvou letech se počítá s vypuštěním dalších satelitů - ASTRA 2E a ASTRA 2F.

Pozici 28,5 stupňů má však dále zkoordinovanou i nadnárodní společnost Eutelsat, která zde od konce března zaparkovala první satelit nové řady Hotbird, další dva vypustí také během dvou příštích let. Tuto druhou pro ni strategickou pozici již začala nazývat Eurobird.

Na tomto úseku orbitální dráhy tedy bude velmi rušno, což však jistě uvítá náš divák, který má již dnes sem nasměrovanou svou parabolu pro příjem českých programů. Po řadě jednáních se podařilo i zkoordinovat vysílací frekvence, aby nedocházelo k vzájemnému rušení a jako důkaz, že již není dalších rozporů mezi SES a Eutelsatem svědčí smlouva o pronájmu transpondérů Eurobirdu pro společnost P&T Luxembourg, která zabezpečuje přenosy pro SES. Podle této dohody pronajme Eutelsat 6 transponderů o šířce 72 MHz v kmitočtovém pásmu 11,20 až 11,45 GHz pro digitální pakety Sky Digital a AsiaSat. Tyto transpondery budou využity pro přenos videa, audia i dat na kanálech SCPC i MCPC a také pro releové trasy mezi Evropou a Asií.

A jak již jistě dávno víte, na prvním satelitu Eurobirdu je opět v provozu paket českých televizí Czechlink, k němu by v budoucnu mohl přibýt i paket slovenských televizí, protože si polovinu sdíleného transponedru pronajaly i Slovenské telekomunikácie.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist