Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Úterý • 16.04.2024 - 20:33:08   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Pakety a stanice | Články
 

AXOCOM: Cizojazyčné televizní kanály zažívají v Česku boom

  Autor: AXOCOM , e-mail: info@axocom.net Přidané: 03.03.2017


Poptávka po cizojazyčných televizních kanálech v tuzemsku skokově roste. Vietnamské, italské, ruské, španělské či německé televizní kanály zažívají v Česku neobvyklou oblibu. A to zejména díky poptávce menšin, které své oblíbené kanály i u nás vyhledávají, jak upozornila mediální společnost AXOCOM s tím, že dříve byla velká část těchto kanálů distribuována do domácností bez povolení vysílatelů. Největší potenciál mají ruské a vietnamské TV kanály.


Jak statistika napovídá, mezi nejčastější menšinové televizní kanály patří ty z německy, rusky, vietnamsky a italsky mluvících zemí, kde je přírůstek předplatitelů těchto kanálů (stanice nebývají volně dostupné, ale v rámci programových balíčků u jednotlivých satelitních, kabelových nebo IPTV operátorů) nejmarkantnější a za posledních pět let tvoří desítky procent, v některých případech i stovky procent.

Proč právě táhnou menšinové kanály? “Z velké části jde o nové klienty, kteří do Česka přišli v období po velké ekonomické a finanční krizi. U asijských programů jde naopak o dlouhodobý trend. Počet těchto obyvatel u nás se nadále zvětšuje a ti ve svých komunitách chtějí být nadále ve spojení s mateřskou zemí a právě televize je v tomto ohledu adekvátní prostředek,” říká Erika Luzsicza, ředitelka mediální společnosti AXOCOM, která se na distribuci specializovaných kanálů v ČR specializuje.

V konkrétních případech to znamená, že zatímco v roce 2014 bylo v ČR možné naladit 4 ruské kanály s desítky tisíc předplatitelů, letos je již dostupných a legálně distribuovaných více než 10 ruských kanálů a počet předplatitelů se posunul nad 200 000. A to i přes to, že ruská menšina je po intervenci na Ukrajině v posledních letech méně aktivní. Jak upozorňuje Luzsicza, mezi diváky nejsou již jen obyvatelé původem z Ruska: “Přestože počet Rusů na našem území klesl, zájem o původní ruskou tvorbu naopak roste. Nabízí totiž kvalitní obsah, navíc na ruské tematické kanály koukají i Češi, například z didaktických důvodů.”

U TV stanic, kde se mluví vietnamsky, byl v roce 2014 jen 1 kanál a několik stovek předplatitelů, letos půjde již o 3 kanály a desítky tisíc předplatitelů. Právě z dlouhodobého hlediska jeden z největších potenciálů se skrývá u vietnamské komunity, kde se odhaduje až přes sto tisíc diváků.


Doba pirátství končí

Situace na trhu je o to zajímavější, že někteří tuzemští operátoři teprve v posledních letech cizojazyčné kanály začaly kvůli distribuci zasmluvňovat. “Bylo tady zcela běžnou praxí, že mnoho cizojazyčných kanálů bylo na našem území distribuováno v podstatě nelegálně. Jenže právě rostoucí poptávka a potenciál trhu dopomáhá k postupnému narovnání těchto záležitostí a pročištění trhu od této formy pirátství. Přeci jen každá licence má svá omezení a pravidla, která nelze jen tak porušovat,” upozornila Luzsicza.

Jedním z průkopníků v této oblasti je i operátor O2, který od března nabídne svým divákům celkem 13 nových, cizojazyčných kanálů. „Věříme, že tímto krokem určitě uděláme radost zejména cizincům žijícím v Čechách, protože jim přinášíme to nejlepší z jejich domovského televizního obsahu,“ říká David Duroň, ředitel O2 TV, s tím, že digitální televize O2 TV nabídne stanice pro rusky, polsky, vietnamsky, italsky, německy či španělsky mluvící diváky.


Tomáš Holý, AXOCOM


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 1   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
03.03.2017 • freeSAT rozširuje ponuku, pridáva tri kanály
01.03.2017 • Sport 2 HD na předvolbě Skylink Ochutnávka a nový program MŇau TV v nabídce
28.02.2017 • Mňau TV končí dnešním dnem vysílání v DVB-T a přechází na satelit do Skylinku
28.02.2017 • Další program v základním balíčku FLIX TV – filmový kanál FilmBox Family
24.02.2017 • SRG SSR obnovuje dlouhodobou smlouvu s operátorem Eutelsat - vysílání programů HD z družic Hot Bird na 13° východně
09.02.2017 • Zpravodajský kanál RFE/RL v ruštině Nastojaščeje Vremja

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  Ani zadarmo!Proč platit když jsou volně dostupné! 

03.03.2017 05:48 • ® janys
Ani zadarmo!Proč platit :bad: když jsou volně dostupné! :D
 
 
Celkový počet komentářů: 1 / zobrazují se: 1 ... 1

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist