Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 29.03.2024 - 13:12:43   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Z domova | Články
 

Sekce PRVNÍ PODÁNÍ pod patronací European Film Promotion představí během MFF Karlovy Vary ty nejslibnější mladé filmové režiséry

  Autor: 2media.cz , e-mail: info@2media.cz Přidané: 10.05.2017


Mladí evropští filmaři jsou letos ve vrcholné formě! Sekce První podání podporovaná evropskou organizací European Film Promotion (EFP) staví do centra pozornosti výjimečné mladé režiséry z celé Evropy. Na 52. Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary (MFF KV), který se letos koná od 30. června do 8. července, bude deset filmových studentů a absolventů prezentovat svá díla, z nichž mnohá již získala různá ocenění.


EFP v úzké spolupráci s festivalem představí divákům, filmovým profesionálům a novinářům začínající filmaře a jejich snímky v mezinárodních, evropských a českých premiérách během čtyř festivalových dní od 2. do 5. července. Účastníci Prvního podání mají na programu setkání a diskusi s filmovými profesionály, která jim má umožnit rozšíření jejich vlastní mezinárodní sítě kontaktů. Iniciativa EFP je podporována příslušnými členy EFP.

První podání je důležitou platformou pro objevování začínajících evropských režisérů, do níž členské organizace EFP navrhují nejzajímavější mladé talenty, jejichž práce se objevily na mezinárodních festivalech – všichni tvůrci z letošní skupiny již obdrželi nějakou filmovou cenu za svou práci.

Finální výběr ze šestadvaceti nominovaných je dílem uměleckého ředitele MFF KV Karla Ocha a programové koordinátorky Anny Purkrábkové. Díky této speciální pozornosti věnované mladému filmu, který přitahuje zástupy stejně mladých zvídavých diváků, je karlovarský festival skvělým místem, kde může EFP prezentovat nadcházející generaci filmových profesionálů.

V tomto roce bude svou práci představovat opravdu výjimečná skupina: První krátký film islandské režisérky Elsy Maríi Jakobsdóttir získal ocenění Nejlepší islandský krátký film. Na MFF KV bude tato autorka prezentovat svůj absolventský film z Dánské národní filmové školy s názvem “Ateliér”. Krátký film českého režiséra Damiána Vondráška “Vězení” byl nominován na cenu Magnesia za nejlepší studentský film udílené v rámci Českého lva.

Ocenění za svou scenáristickou práci, včetně nominace na Oscara za scénář ke snímku “Do I Have to Take Care of Everything“ (2013), dostala i Kirsikka Saari z Finska, která začala natáčet během svých studií na Filmové škole ELO v Helsinkách. Do Karlových Varů přijíždí se svým absolventským filmem “Po třídním srazu”.

Giorgi Mukhadze byl nominován na cenu Tsinandali 2016, která je udělována nejlepším mladým vědcům a umělcům z Gruzie. Jeho absolventský film “Čekání na Anu“ vypráví příběh dvou sourozenců, kteří se snaží o opětovné sblížení po smrti jejich matky.

Z Lotyšska pochází Liene Linde, jejíž absolventská práce získala Lotyšskou národní filmovou cenou a jejíž postgraduální práce “Sedm rozpačitých sexuálních scén. Část první” o pokusu mladé režisérky o její první film založený na vlastních sexuálních zkušenostech, je součástí sekce První podání.

Holandský filmař Joren Molter začal natáčet již v pubertě a jeho film “Full of Life” byl vybrán do soutěže začínajících autorů na Nizozemském filmovém festivalu, když mu bylo šestnáct let a začal studovat režii na Nizozemské filmové akademii ve svých osmnácti letech. Jeho poslední film “Srdečné pozdravy z Kropsdamu”, který bude promítán v Karlových Varech, vyhrál Diváckou cenu na Mezinárodním filmovém festivalu ve Varšavě.

Komediální drama ”Kosti pro Otta” je dílem osmadvacetiletého rumunského režiséra Matei Lucaci-Grunberga, který se již věnuje doktorskému studiu. Snímek byl nominován na Nejlepší krátký film na Transylvánském mezinárodním filmovém festivalu.

Michal Blaško studuje na Vysoké škole múzických umění v Bratislavě a vyhrál již několik cen se svým druhým krátkým filmem “Strach”. Jeho bakalářský projekt “Atlantida, 2003” o mladých Ukrajincích snažících se dostat do Německa, má premiéru v sekci studentských filmů Cinéfondation na letošním Filmovém festivalu v Cannes a bude promítán také v rámci Prvního podání.

Stejně tak získala ocenění kritiky i slovinská režisérka Katarina Morano za její druhý film, který byl nominován na studentského Oscara v roce 2014. Letos bude prezentovat svůj magisterský film ”Lublaň – Mnichov 15:27“.

Švédská filmařka Maria Eriksson, jejíž film “Annalyn” získal mnohá ocenění, se specializuje na práci s dětmi, což vyústilo i v její absolventský film ”První školní den”.


První podání podporují tyto členské organizace EFP:

České filmové centrum; EYE International (Nizozemí); Finnish Film Foundation; Georgian National Film Center; Icelandic Film Centre; National Film Centre of Latvia; Romanian Film Promotion; Slovak Film Institute; Slovenian Film Centre; The Swedish Film Institute

Partnery Prvního podání 2017 jsou Sundance Channel a Nespresso.

Rozhovory s letošními účastníky Prvního podání budou uveřejněny mediálními partnery EFP: Cineuropa, Film New Europe, Fred Film Radio.

Podrobnější informace o Prvním podání 2017 najdete na www.efp-online.com a na www.kviff.com

Mediální servis: 2media.cz, www.2media.cz, www.facebook.com/2media.cz


Simona Andělová, Account manager, 2media.cz


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
11.05.2017 • Tisková zpráva z 9. zasedání RRTV, konaného dne 9. 5. 2017
11.05.2017 • Herečka Andrea Hoffmannová ztvární hlavní roli v pohádce Čertoviny režiséra Zdeňka Trošky
11.05.2017 • Kosmo i Svět pod hlavou mohou na vlastní kůži zažít návštěvníci dne otevřených dveří v České televizi
07.05.2017 • Zůstane nám televize přes anténu zadarmo, nebo si zaplatíme za satelit?
04.05.2017 • Prihlasovanie do 33. ročníka pesničkovej súťaže Košický zlatý poklad je otvorené
04.05.2017 • Václav Marhoul dokončil první fázi natáčení filmu Nabarvené ptáče

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist