Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 28.03.2024 - 17:49:13   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Pakety a stanice | Články
 

ORF/simpliTV SAT: nová rakouská HD platforma na družici Astra 1 na pozici 19,2° východně

  Autor: Petr Miklík , e-mail: Petr.Miklik@seznam.cz Přidané: 26.05.2017


V létě 2017 rakouský poskytovatel technických služeb ORS plánuje spustit novou platformu ve vysokém rozlišení na družicovém systému Astra 1 na orbitální pozici 19,2° východně. ORF Digital Direkt poskytne satelitní příjem programů rakouského veřejnoprávního vysílatele ORF bez přístupové karty (smartcard), protože kódování bude založeno na software.


ORF Digital Direkt také domácnostem umožní uzavřít smlouvu na nabídku komerčních programů simpliTV SAT, také s využitím "bezkartového" kódování, která bude zahrnovat m. j. stanice RTL a ProSiebenSat.1 ve vysokém rozlišení. Společnost ORS tím rozšíří svoji obchodní značku simpliTV, kterou využívá pro svoji platformu DVB-T2, na přímý satelitní příjem (DTH).

Nová platforma bude hybridní službou, nabídne i přístup k portálu VoD (video-on-demand/televize na přání) vysílatele ORF s názvem Flimmit a internetu LTE. Společnost ORS, kde 60 % vlastní vysílatel ORF a 40% bankovní instituce Raiffeisen group – tím bude přímo konkurovat platformě HD Austria, kterou provozuje společnost M7 Group na družici Astra. HD Austria nabízí více než dvacet kanálů s vysokým rozlišením včetně stanic RTL a ProSiebenSat.1.

Nová platforma bude provozována souběžně se stávající digitální satelitní platformou na bázi přístupových karet (smartcard) s názvem ORF Digital, kterou chce společnost ORS zachovat až do roku 2030.

Společnost oznámila plány na prezentaci ve výzkumu Astra TV Monitor 2016 ve Vídni. Podle tohoto šetření zůstává přímý příjem ze satelitu (DTH) nejpoužívanějším způsobem televizního příjmu pro 3,57 miliónu rakouských domácností s televizním přijímačem, poskytující služby pro 2,03 miliónu domácností (57 %). Následuje kabelová televize s 1,11 miliónu domácností (31 %), platforma IPTV s 0,26 miliónu domácností (7 %) a DVB-T s 0,17 miliónu domácností (5 %).

Zajímavé je, že ve srovnání s rokem 2015 došlo ke snížení podílu domácností se satelitním příjmem a kabelovou televizí, kdežto platforma IPTV a vysílání DVB-T zvýšily svůj podíl. V roce 2015 bylo rakouských domácností se satelitním příjmem 2,12 miliónu a domácností s kabelovou televizí 1,12 miliónu. Platforma IPTV pokrývala signálem 0,19 miliónu domácností a DVB-T 0,14 miliónu domácností.

Údaje se týkají hlavního televizního přístroje v každé domácnosti, obvykle velkého televizoru s plochou obrazovkou umístěného v obývacím pokoji. Počet rakouských domácností s příjmem signálu ve vysokém rozlišení se v roce 2016 zvýšil na 2,27 miliónu. To odpovídá podílu 76% ze všech domácností s televizním přijímačem – nárůst o 8 % ve srovnání s rokem 2015.

V příjmu televizního signálu ve vysokém rozlišení je na čelní pozici satelit (DTH) s 1,63 milionu domácností, následuje kabelová televize (0,83 miliónu domácností) a platforma IPTV (0,19 miliónu domácností). Podíl příjmu ve formátu Ultra HD se také zvyšuje: na konci roku 2016 bylo v rakouských obývacích pokojích téměř půl miliónu (490 tisíc) televizorů Ultra HD (v roce 2015: 230 tisíc).


S využitím zdroje: Jörn Krieger, Broadbandtvnews.com, volně upraveno a zkráceno


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
19.05.2017 • Holandská platforma Joyne z družice Eutelsat 9B
18.05.2017 • Od června startuje vysílání televizní stanice TUTY - bude pro děti a teenagery
11.05.2017 • Euronews ukončí vysílání německé verze ze satelitu
04.05.2017 • Health TV z družice Astra 1N
04.05.2017 • DIGI CZ už dva roky roste pod současným majitelem
28.04.2017 • Značka Skylink mění svou vizuální podobu

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist