Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 25.04.2024 - 06:52:16   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Technika | Články
 

HUMAX IRCI 5400Z - multitalent v praxi

  Autor: Ján Blažek , e-mail: blazek@zutom.sk Přidané: 17.03.2002


Firmu Humax pozná asi každý satelitný fanúšik, preto ju netreba zvlášť predstavovať. Na našom trhu sa udomácnila len pred pár rokmi a už dnes sa stala jednou z najpredávanejších značiek. Dobré meno si získala predovšetkým vďaka satelitným prijímačom s dekodérom CryptoWorks, ktoré sme už na tomto mieste testovali.

Venujme sa však jednému z najžiadanejších a najuniverzálnejších prijímačov, ku ktorým nesporne patrí model IRCI 5400Z. Nedá sa povedať, že by sa jednalo o ”žhavú” novinku, ale nový software po úprave z Irdeta na ”Freecam” umožňuje predsa len viac ako bežný satelitný prijímač. Ja osobne som si tento typ vyhliadol predovšetkým pre rozsiahle možnosti dekódovania a možnosť zapojenia zosilňovača Dolby digital pre domáce kino.

Zapojenie:

Prijímač som napojil na testovaciu súpravu s hliníkovou parabolou Gibertini 100 cm, konvertor Strong 0,7 dB s otočným systémom Sm2Uni. Za prijímač som zapojil analógový prijímač Strong 230 LT.

Predný panel obsahuje veľký zelený digitálny displej a štyri tlačidlá: Standby (pre zapnutie a vypnutie), TV/radio a prepínanie hore/dole.

Na pravej strane sa nachádza odklopný panel, pod ktorým nájdete slot na FUN kartu (4 systémy v jednom - úprava pre 5400) a voľné miesto na dva moduly. Napriek tomu, že upravený software už umožňuje prístup k najžiadanejším systémom, doplnil som ho ešte o modul CryptoWorks s kartou UPC Direct.

Zadná časť prístroja je naozaj rozsiahlo vybavená: 2 F-konektory pre vstup LNB a prepojenie s analógovým prijímačom, port RS 232 na prepojenie s PC, Euro AV konektory pre TV a videorekordér. Nechýbajú ani 3 cinch výstupy pre audio (2x) a video. Externý prepínač (0/12V) slúži na ovládanie dvoch konvertorov (napríklad C a Ku pásmo). Vstup a výstup anténneho signálu a sieťový vypínač sú samozrejmosťou. Poslednou vymoženosťou zadného panela je optický digitálny výstup na zosilňovač Dolby Digital.

D.O.

Diaľkové ovládanie sa už na prvý pohľad líši od svojich konkurentov. Podobne, ako všetky prijímače HUMAX, má DO zaostrenú spodnú časť. Pôsobí to nielen zaujímavo, ale dobre ”padne” aj do ruky. Usporiadanie tlačidiel tak trochu pripomína Nokie. Treba si na to zvyknúť. Celkom je k dispozícii 33 tlačidiel (z toho 5 farebných) umožňujúcich obsluhu všetkých funkcií prijímača.

Inštalácia

Po zapojení prijímača môžeme začať s inštaláciou. Menu je prehľadné, a preto nie je problém nastaviť češtinu ako komunikačný jazyk. Prijímač je tak, ako všetci jeho rovesníci schopný vyhľadať voľné a kódované programy z danej družice. Vyhľadávanie trvá do 10 minút. Môžete zvoliť aj rozsiahle vyhľadávanie, pri ktorom prijímač prehľadáva celé frekvenčné pásmo a celý rozsah prenosovej rýchlosti. V menu je možné programy usporiadať aj podľa družíc, čo zľahčuje orientáciu v množstve ponúkaných programov.

Najjedonoduchším a najelegantnejším riešením je prenos aktuálneho prehľadu programov pre IRCI 5400 z počítača.

Nastavenie času a dátumu je tiež automatické, ale môže sa stať, že je ste v nesprávnom časovom pásme. V inštalačnom menu je možné údaje opraviť.

Spolupráca s motorickým natáčaním Sm2Uni je taktiež elegantne nastaviteľná cez menu. Používa sa systému DiSEqC 1.2 a príslušný software v prijímači umožňuje rýchlu a jednoduchú inštaláciu otočného systému.

Menu

Ešte raz upozorňujem, že sa jedná o prijímač dovybavený špeciálnym softwarom umožňujúcim použitie FUN karty (”4 v jednom”) a prístup k štyrom kódovacím systémom prostredníctvom integrovaného dekodéra Irdeto. Odkóduje nasledovné kódovacie systémy: Irdeto- BetaCrypt, Seca/MediaGuard, Viaccess a Nagravision.
Bežne dostupný Humax IRCI 5400Z naprogramovaný priamo od výrobcu túto možnosť nemá! Úpravu prijímača je možné realizovať ale iba na niektorých prijímačoch, ktorých je na našom trhu veľmi málo.

Software s označením HIC 1.03.06 PH + CAM 2002b, je naozaj stabilnejší než jeho predchodcovia. Efekt ”mrznutia” sa vyskytuje len veľmi zriedka. Menu je v českom jazyku (žiaľ nie na tomto obrázku) a umožňuje prehľadnú a jednoduchú obsluhu všetkých funkcií. Hlavné menu ponúka päť stránok:

- Zvolená obsluha (jednoduchá, alebo rozšírená)
- TV nabídka (EPG)
- Detská poistka
- Instalace
- Užitečnost


Inštalácia a detská poistka je chránená PIN kódom (od výrobcu 0000).

Obsluha bola aj bez pomoci Návodu bezproblémová. České menu je naozaj veľmi dobre prepracované a aj satelitný začiatočník sa s ním rýchlo ”spriatelí”. Ten, kto sa však s prístrojom zoznamuje po prvý krát, iste Návod na obsluhu ocení.

Dolby Digital

Ďalším argumentom pre tento prijímač je prenos signálu v Dolby Digital s optickým výstupom. Ak ste sa ešte s Dolby Digital nestretli, jedná sa o systém digitálneho priestorového zvuku. Predpokladom pre posluch priestorového zvuku je zdroj signálu, v tomto prípade satelitný prijímač, zosilňovač Dolby Digital a sada reproduktorov.

Okrem predných dvoch reproduktorov sa používa aj stredný reproduktor, dva zadné ”efektové” reproduktory a jeden aktívny hĺbkový subbas reproduktor. Dnes sa Dolby Digital najčastejšie používa pri DVD prehrávačoch. Satelitné vysielanie taktiež umožňuje prenos v tomto systéme a čoraz viac sa začína využívať.

Najznámejšou stanicou, vysielajúcou v Dolby Digital je Pro Sieben. Z kódovaných filmových kanálov vysiela v DD napríklad nemecký kinokanál Premiere Cinedom Deluxe. Pri ostatných kinokanáloch sa musíte zatiaľ uskromniť s priestorovým zvukom Dolby Surround. Širokouhlé vysielanie 16:9 (21:9) prevláda na všetkých filmových kanáloch.

V blízkej budúcnosti by však mali trend Dolby Digital nasledovať aj ostatní. Zo satelitných prijímačov túto možnosť ponúka stále viac výrobcov. Problémy so staršou verziou sofwaru sa pri poslednej eliminovali a posluch v Doby Digital je už naozaj bezproblémový.

EPG

Elektronický programový sprievodca tohto satelitného prijímača si naozaj zaslúži svoju vlastnú kapitolu. Je totiž prepracovaný do detailu a pri kapacite 4000 kanálov je to veľké plus.

K dispozícii je niekoľko režimov prístupných farebnými tlačidlami DO:

- ”další” umožňuje prehľad ďalšieho vysielaného programu
- ”Týden” je týždenný prehľad programov daného kanála. Pri obidvoch režimoch vás okrem textových informácií sprevádza aj zmenšený obraz sledovaného programu v pravej časti obrazovky (obraz v texte)
- ktorýkoľvek program s podporou EPG môže byť ”Rezervován”, čiže aktivovaný pre neskoršie časové nahrávanie
- poslednou možnosťou je ”rýchly prehľad”, ktorý sa objaví v spodnej časti obrazu a informuje aj o susedných programoch.

Výber programov je taktiež riešený veľmi elegantne. K dispozícii je päť režimov, ktoré sa vyberajú farebnými tlačidlami DO:

- ”všechny
- ”oblíbený” (je možné triediť A-D)
- ”Síť” (podľa balíkov, družíc, alebo kódovacích systémov)
- ”žánr” (podľa žánrov)
- ”abeceda” (usporiadané A-Z)

Aj keď nemáte programy usporiadané, veľmi rýchlo sa dá nájsť želaný program. V lavíne vyše tisíc dostupných programov je táto možnosť nenahraditeľná.

Freecam

Iste málokto by si zakúpil tento prijímač, keby nemal záujem o sledovanie zahraničných kódovaných programov. Prístroj s FUN kartou počas testov od 23.12.2001 do 17.2.2002 sprístupnil vyše 470 kódovaných programov z družíc Astra (19,2 v), Hotbird a Sirius. Väčšinu z nich tvorili programy v anglickom, nemeckom, francúzskom, španielskom, talianskom a poľskom jazyku. Každý divák si zo širokej palety programov má možnosť vybrať len obľúbené. Všetko sa naozaj nedá pozerať.

Okrem šachty na kartu sú k dispozícii aj dva voľné sloty na modul ktoréhokoľvek systému (napr. Conax). Počas testov bolo možné overiť aj príjem balíka UPC Direct, ktorý bol dostupný prostredníctvom modulu CryptoWorks a karty.

Záverom

Možnosti Humaxu IRCI 5400 sú naozaj veľmi rozsiahle. Nový software umožňuje plnú podporu pri prenose digitálneho zvuku Dolby Digital. Podpora pre príjem z pásiem C a Ku, ako aj možnosť príjmu z viacerých družíc, uľahčuje lovenie programov z celého orbitu. Zlatým klincom tohoto prístroja je však spomínaná úprava ”freecam”, ktorá z neho robí dekodér skoro na všetko. Ešte raz pripomínam, že úpravu softvéru prenechajte radšej odborníkom a firmám. Riskujete tým nielen stratu záruky, ale predovšetkým vážne poškodenie prístroja.

Voľné šachty na moduly predstavujú dostatočnú rezervu aj do budúcnosti. Prepínanie medzi jednotlivými programami je rýchle a obsluha by nemala robiť problémy ani laikovi. Kúpou tohoto prístroja získa divák najširšiu možnú paletu programov skoro z celého sveta a výber z vyše 500 voľne vysielaných a skoro 500 kódovaných programov. Kto by si v tom nevybral?

- Uverejnené v časopise Satelit/Parabola 12/2002 -


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 18   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
01.03.2002 • Praktické skúsenosti s príjmom kruhovo polarizovaných vĺn [ 1 ]
31.01.2002 • Ďalšia verzia modelu Humax 5400Z [ 8 ]
25.01.2002 • Prijímač s 6in1 - tentokrát aj s Conaxom [ 5 ]
27.12.2001 • Seznamte se – světový přijímač s digitálním rádiem WorldSpace – Hitachi KH-WS1
11.12.2001 • Hyundai HSS-1000IR sa dá tiež patchnúť
07.12.2001 • 10 dobrých důvodů, proč nepoužívat nejlevnější koaxiální kabel [ 2 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  po vymene karet - lze upgrade 

20.08.2002 03:32 • palo
proc nebude fungovat po vymene karet

to nelze upgrdovat ???



jaka je rozumna cena???



pavel
 
 
  Chcem kúpiť Humax 5400z - 5in 

23.05.2002 05:23 • Tomáš
Ozvite sa. Som z Bratislavy.Súrne.
 
 
  pin 

22.05.2002 18:29 • mik
nevite nekdo jak u humaxe zjistit detskou pojistku- (dceru jsem už mučil)nebo jak se dá vyresetovat???
 
 
  humax 5400 

16.05.2002 20:22 • anonym
tak proč ho všichni shánějí a předělavají a mění SW když to po výměně karet stejně nebude fungovat.
 
 
  Můj příspěvek 

12.05.2002 22:46 • anonym
jistěže fungovat nebude !!!
 
 
  vyměněné kart. 

12.05.2002 17:12 • franta
Mám zájem take si HUMAX 5400 pořídit. četl jsem, že hodně TV stanic, ktere vysílají kodovaně ,začalo vyměnovat karty,poněvadž poněkud změnili kodování. Bude potom fungovat? Muže mi na to někdo odpovedět?Jistě to bude zajímat i další zájemce. Zdraví Franta.
 
 
  shánění Humaxu 

11.05.2002 14:13 • honza
Přijímač IRCI 5400Znabízejí snad všichni satelitní prodejci na Internetu, jak na Slovensku,tak v Čechách. I v kamenných obchodech Vám ho dodá každý prodejce satelitní techniky, který něco chce prodat. Těch zájemců zase nejsou takové mraky, jak by tady někteří přispěvatelé chtěli tvrdit. Ale pozor, ceny se dost značně liší/až 4000,-Kč/ a zdá se mi, že po přepočtu jsou Slovenští bratři o něco levnější.Levnější je nákup na internetu. Kdo chce na Internetu najde. A to nejpodstatnější - většina prodejců Vám přijímač prodá již s uváděnou úpravou 5in1 buďto zcela bez navýšení ceny, nebo jen s mírnou přirážkou...

Ahoj honza.
 
 
  dekodovanie 

06.05.2002 11:26 • Eva
Vie mi niekto poradit, ak mam Humax 5400 Z, mozem dekodovat stanice pomocou programu Multidec, ktory vie nasimulovat CI modul a kod.systemy, samozrejme, ze signal do PC dostanem cez tel.kartu.Chcem vediet, ci ten Multidec vie dekodovat stavice len v spolupraci s kartou Skystar1 alebo staci aj dobry dig.sat.prijimac.
 
 
  Dolby Digital :( 

27.03.2002 17:29 • mmx
Neviete niekto, ci sa da nejako oklamat vypinanie normalneho zvuku, ked program zaroven bezi v DD. Ide mi o to, aby som mohol film pozerat v DD a zaroven si film nahravat na video s klasickym zvukom, ktory sa pri programoch v DD vsak automaticky vypina.
 
 
  komentar k clanku 

24.03.2002 12:51 • dusan
pisete o uprave satelitu na freecam,ale co by takato uprava stala to ani neviete.
 
 
  HUMAX IRCI 5400 

20.03.2002 16:32 • IceKiller
Chti tímto požádát někoho kdo by mi dokázal sehnat tento přijímač i s výše popsanými upravami. Rád bych ho koupil pro svoji osobní potřebu. Platba hotově.

Prosím kontaktujte mě na tel. číslo 0608/22 22 88

email: icekiller@centrum.cz



Předem všem děkuji. Jsem taky jen začátečník v této oblasti a jelikož se stěhuji do míst kde už není kabelová televize tak mi nic jiného nezbývá.



IceKiller

http://www.icekiller.wz.cz


 
 
  Srovnání s Humax 5500 CRCI 

18.03.2002 18:43 • Petr
Hodlám si zakoupit digitální přijímač a rozhoduji se mezi H 5400 IrCI a 5500 CRCI. Můžete mi poradit? Jaké jsou mezi těmito přijímači rozdíly kromě zabudovaných dekodérů? Lze ”kreknout” SW v modulu Irdeto pro 5500?

Díky
 
 
  tie jpg niesu moje 

18.03.2002 10:07 • Blazek
Tie jpg obrazky k clanku niesu moje! Pouzili sa fotky z archivu SatCentra!!!
 
 
  viac 

18.03.2002 08:29 • Jaro
Tento popisovany stroj dokaze este o trochu viac nakolko ho mam uz niekolko rokov mozem povedat ze je to bomba.Tych programov so zvukom Dolby Digital je asi 4.A na kupu by som kolegovi neodporucil vobec vahat lebo kodovacie systemi sa takisto vylepsuju a kto zavaha nezere teda aspon dnes...
 
 
  Môj príspevok 

18.03.2002 07:06 • dbart
zatial sa este da :-)


 
 
  a kde to sehnat? 

17.03.2002 23:08 • Johny Bravo
Ahoj, o digi receivery jsem se zacal zajimat dneska :) ale uz jsem par veci pochopil. Zajima me, jestli se da tento receiver normalne koupit, nebo je uz vyprodan, nevyrabi se a tudiz se da sehnat uz jenom velmi tezko. Dale me zajima, jak slozite je preprogramovani toho integrovaneho modulu. A jak je to s kartou? Kdyz najdu cloveka, od ktereho nejakou pro pay-tv koupim a zmeni se kody, daji se nove kody zadat rucne v prijimaci? nebo se musi karta preprogramovat? pokud se nekdo teto temative zajimate ”komercne” tak se mi ozvete na email, mam zajem komplet zakoupit dik. JBravo@seznam.cz
 
 
  moj prispevok 

17.03.2002 22:42 • spravca
Mas postreh, ale ten obrazok Menu nie je z autorovho Humaxa. To je len ilustracny :-)
 
 
  Môj príspevok 

17.03.2002 21:52 • milo
Podla tej urovne signalu z obrazku,si moc to mu nastaveniu paraboly nedal...............
 
 
Celkový počet komentářů: 18 / zobrazují se: 1 ... 18

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist