Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 18.04.2024 - 19:04:01   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Z domova | Články
 

Do Prahy přijede Lone Scherfig, režisérka filmů Italština pro začátečníky a Škola života

  Autor: Aerocom , e-mail: info@aerocom.cz Přidané: 24.06.2017


Edukativní platforma Cinergy bude hostit dánskou režisérku a scénáristku Lone Scherfig. Na Master Class, která se uskuteční v pondělí 26. června od 18:00 v kině Světozor, představí Scherfig ukázky své tvorby a pohovoří o tom, jak pro každý ze svých snímků vyvíjela jedinečný vizuální styl.


O den dříve, v neděli 25. června, budou mít diváci možnost zhlédnout dva filmy z režisérčiny filmografie. Od 16:00 se bude v kině Světozor promítat na tři Oscary nominované drama s Carey Mulligan Škola života (An Education, 2009), od 21:30 pak na Nákladovém nádraží Žižkov Lone Scherfig osobně uvede projekci Italštiny pro začátečníky (Italiensk for begyndere, 2000), za kterou obdržela na festivalu Berlinale Stříbrného medvěda.

„Z návštěvy Lone Scherfig máme obrovskou radost, je jednou z nejúspěšnějších a nejvýraznějších evropských režisérek své generace, její filmy získaly řadu cen a nominací na festivalech a od filmových akademií a zároveň jsou divácky přístupné a diváky oblíbené. Proto věřím, že setkání s Lone Scherfig může být pro naše publikum lákavé a zajímavé,” říká Radka Weiserová, ředitelka platformy Cinergy.


Master Class s ukázkami režisérčiny tvorby

Snímky Lone Scherfig se vyznačují výraznou estetikou, citem pro detail a silnými, komplexními postavami. Na Master Class představí režisérka ukázky své tvorby a pohovoří o tom, jakým způsobem vyvíjela pro každý ze svých filmů jedinečný vizuální styl a to s ohledem na scénář a rozpočet. Moderace večera se ujme Louise H. Johansen, dramaturgyně dánského festivalu CPH PIX a koordinátorka mezinárodních vztahů programu Midpoint.

Návštěvu Scherfig v Praze pořádá edukativní platforma Cinergy, která organizuje pravidelné diskusní panely a přednášky tematicky souvisejících s tvorbou či prací pozvaného filmového tvůrce. V minulosti byli jejími hosty například Claire Denis, Eskil Vogt či Tomasz Wasilewski. Cinergy spolupracuje s FAMU a Asociací režisérů a scénáristů, od které loni obdržela Cenu ARAS.


Žánrově pestrá kinematografie jedné z nejvýraznějších autorek současnosti

Lone Scherfig získala mezinárodní věhlas v roce 2000 filmem Italština pro začátečníky (Italiensk for begyndere, 2000). Snímek natočený v duchu hnutí Dogma 95 se stal celosvětovým hitem a obdržel Stříbrného medvěda na festivalu Berlinale. Porota Scherfig tehdy ocenila za to, že „dovolila hercům vnést do filmu lidskost a humor a tím celé hnutí Dogma posunula dál.”

Následoval její první anglicky mluvený snímek, komediální drama Wilbur se chce zabít (Wilbur Wants to Kill Himself, 2002). Zatím nejúspěšnějším režijním počinem Scherfig je Škola života (An Education, 2009). Film zasazený do Londýna 60. let vypráví příběh mladé studentky, která se zamiluje do podstatně staršího muže a objevuje krásy i nástrahy života v „lepší společnosti”. Snímek získal Zlatý Glóbus, cenu BAFTA a byl nominovaný na tři Oscary.

V roce 2011 natočila Scherfig romantické drama Jeden den (One Day, 2011) s Anne Hathaway a Jimem Sturgessem, o tři roky později byl v kinech uveden Klub výtržníků (The Riot Club, 2014), thriller o prominentních studentech Oxfordské univerzity. Její zatím poslední film, Jejich nejlepší hodina a půl (Their Finest, 2017) bude uveden na letošním ročníku MFF Karlovy Vary.


ne 25. 6. / 16:00 / Škola života (An Education, 2009) / Kino Světozor / vstupné: 100 Kč / anglicky s českými titulky

ne 25. 6. / 21:30 / Italština pro začátečníky (Italiensk for begyndere, 2000) / 1435 mm / Nákladové nádraží Žižkov / vstupné: 60 Kč / dánsky a italsky s českými titulky

po 26. 6. / 18:00 / Master Class Lone Scherfig / Kino Světozor, vstupné: zdarma / v angličtině bez překladu

Více informací o projektu Cinergy: http://www.cinergy.cz, www.facebook.com/cinergypraha


Kateřina Dvořáková, PR & Marketing, tiskový servis Aerocom


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
26.06.2017 • Snímek Film Europe Glory zvítězil na 25. ročníku Art Film Festu
25.06.2017 • Od Mementa až po Interstellar - pražské Bio Oko na počátku července uvede průřez tvorbou Christophera Nolana
23.06.2017 • Tlačová informácia zo zasadnutia RVR dňa 21. 6. 2017
23.06.2017 • Nakrúcanie Márie Terézie vrcholí, v Bratislave sa pripravovali veľkolepé scény korunovácie
23.06.2017 • Tisková zpráva z 11. zasedání RRTV, konaného dne 20. 6. 2017
20.06.2017 • Tip pro celou rodinu: Vstupenky zdarma na nové Transformers a dva gigantické Autoboty potkáte v pražském Hamleys

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist