Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 29.03.2024 - 13:38:47   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Softwarové novinky | Články
 

Novinky a zmeny v CAM-och alebo rebríček populárnosti kódovacích systémov u nás

  Autor: Dušan Ščepka ml. , e-mail: dusan@pcsalon.sk Přidané: 21.04.2001


Človek si kúpi CAM modul, investuje do neho peniaze, ďalej zvyčajne investuje aj do karty, takmer vždy pirátskej. Teší sa z toho, že môže načierno pozerať satelitné programy a len si tak prepínať a užívať si komfortu pay TV spoločností. Ale čo ak napríklad prevádzkovateľ zmení kľúč v karte a nový sa nenájde. Alebo ďalší príklad, ktorý je nám známy aj z praxe. Jednoducho modul zablokuje pirátsku kartu a program sa nespustí. Čo teraz, na koho sa obrátiť ? Pirátstvo nesie so sebou svoje ďalšie riziká, niekedy zbytočne vynaložené peniaze, inokedy zbytočnú námahu.

Poďme sa však pozrieť, na zmeny, pre nás nepríjemné, ktoré priniesli neustále „naháňačky“ medzi hackermi a prevádzkovateľmi programov.

Prvá nemilá zmena čakala na všetkých majiteľov prijímačov Pioneer poľskej spoločnosti Cyfra+. Je nám dobre známe, že tieto prijímače sa ešte nedávno kupovali za účelom sledovania programov v kódovacom systéme Seca/Mediaguard. Prijímač dokázal a ešte aj dokáže pracovať s pirátskou kartou a má zabudovaný CA modul. Výhodou tohto prijímača oproti samostatnému modulu Aston na ten istý kódovací systém bolo aj to, že dokázal dekódovať programy spoločnosti TPS, ktoré Aston nedokázal dekódovať. Samozrejme, že prelomí aj ostatné programy kódované v systéme Seca/Mediaguard. Nedávna zmena a úprava kombinatorického riešenia identifikácie karty v module prijímača Cyfra+ spôsobila to, že u nás veľmi obľúbené programy pre dospelých s názvom Taquilla X sú jednoducho zablokované pre tento prijímač. Prevádzkovateľ urobil prvý krok pred celoplošnou úpravou kódovacieho systému. Ešte nedávno nás prevádzkovateľ postrašil, že svoj kód zapne do tzv. módu Superencryption, ale k tomu dodnes neprišlo, pretože by sa muselo pristúpiť k výmene kariet u oficiálnych abonentov. Táto posledná úprava kódovania je len začiatok, toho, čo pre hackerov pripravil Canal Satellite Espana.

Uvidíme ako sa situácia ďalej vyvinie, ale v každom prípade, pokiaľ si ďalšia zmena nevyžiada väčšiu investíciu do úpravy modulov alebo kariet na Secu, zostane aj naďalej Seca so svojimi možnosťami a zmenami kľúčov raz za mesiac najlepším prelomeným systémom.

Ďalší príklad toho, že spoločnosti nenechajú pirátov len tak odpočívať je aj zmena v kódovacom systéme Irdeto. Každý satelitný fanúšik istotne pozná Satisfaction Club Television, kanál, ktorý vysiela pre dospelých. Posledná zmena kľúčov v Irdete priniesla hackerom plnú hlavu problémov. Nielenže sa zmenil kľúč a určitú dobu nebol dostupný ani na Internete, ale prevádzkovateľ sa rozhodol, že bude na dátovom toku, ktorý sa vysiela popri televíznom signále vysielať informáciu o zablokovaní modulu keď sa v ňom objaví pirátska karta. Modul jednoducho prestane pracovať, ak sa pri zasunutí do neho inicializuje pirátska karta. Piráti si už tento spôsob blokovania aj nazvali ako Irdeto 2. V skutočnosti však nejde o nič iného, len o komunikáciu medzi kartou a modulom. Ak sa podarí upraviť software v module, tak je po probléme a opäť SCT pôjde aj v Irdete.

Keď si zhrnieme dokopy klady a zápory Irdeta a Mediaguardu, ešte stále nám vyjde, že tieto systémy sa s nami rozlúčiť v blízkej dobe nehodlajú a môžeme do ich kúpy investovať. Samozrejme, pokiaľ neinvestujeme do zabudovaného modulu v prijímači, pretože moduly v prijímačoch môžu byť už od výroby blokované a na určité programové balíky zneprístupnené. Podobný príklad celoplošného zablokovania je nám známy aj zo súčasnosti. Momentálne najpopulárnejší kódovací systém, ktorý sa len prednedávnom rozmohol, Viaccess, nenechal dlho čakať na nové problémy.

Na trhu sa okrem starších modulov triedy 1.02 a 1.04 objavili moduly rad 4.0 - 4.4 s označením EuroViaccess, ktoré vo svojej originálnej podobe nedokážu pracovať s pirátskou kartou. Ak nevlastníte prijímač ako napríklad Humax so zabudovaným starším modulom Viaccess a kúpite si CAM, môžete riskovať, že vám pirátska karta nepôjde. Ďalšie riziko na vás môže čakať aj v tom, že ak si kúpite iný prijímač, alebo svoj modul budete chcieť „rozchodiť“ v prijímači Nokia, vôbec nemusí fungovať alebo sa karta jednoducho nespojazdní. Čo v takomto prípade robiť? Hackeri si už poradili a do modulov EuroViaccess pomocou PCMCIA slotu cez počítač nahrali software, ktorý dokáže modul spojazdniť aj s pirátskou kartou. Takisto sa objavili aj iné software do kariet, ktoré moduly spoznajú. Lenže, keď si kúpite modul, tak nad ďalšou investíciou veľmi asi nerozmýšľate a bude vám istotne nepríjemné mať domu modul, ktorý zatiaľ nefunguje. Jedna vec je však istá, moduly a kódovací systém Viaccess otvára nové možnosti sledovania naozaj kvalitných satelitných programov.

Mnohé nové digitálne balíky a nové programy svoje vysielanie ihneď spúšťajú práve v tomto kódovacom systéme, a pre ľahkú obsluhu a občasnú zmenu kľúčov sa Viaccess radí na druhé miesto hneď za Mediaguardom. Ak si odmyslíme časté zmeny kľúčov u Irdeta a prechod niektorých programov na iný kódovací systém ( napríklad Stream a Holandský Canal+), môžeme Irdeto radiť na tretie miesto úspešnosti a populárnosti.

Štvrté miesto v popularite a v rebríčku úspešnosti má zaslúžene Cryptoworks. Tento systém je kapitola sama o sebe a písať o ňom, ako o pirátsky sledovanom systéme je nepríjemné pre niektoré spoločnosti, ktoré podnikajú aj na Slovensku alebo v Česku, Maďarsku a Poľsku. Ale predsa, doba a vnímanie slovenského občana je iné ako u občanov v Nemecku alebo Škandinávii. Nechcem tento problém do detailu rozoberať, nemám na to právo a ani nechcem nikoho poškodiť, ale na druhej strane mi zase nedá o ňom vôbec nepísať. Obyvateľ škandinávie, by nikdy ani len mimo svojho štátu do prijímača nevložil pirátsku kartu, pretože má v sebe určitý, nazvime to pud, ktorý mu to jednoducho nedovolí. Lenže životná úroveň a situácia v týchto štátoch je úplne iná a vráťme sa preto k nám domov, na Slovensko. U nás je situácia iná. Bez tajností a úplne na rovinu, nepíše sa o tom a nevraví sa o tom, ale vie sa, že karty na balík spoločnosti UPC podľahli už dávnejšie pirátom a nedokázali ochrániť autorské práva programov, jednoducho zlyhali v plnom rozsahu. Chybu treba podľa mňa hľadať najprv u abonentov a potom aj u spoločnosti. U abonentov preto, lebo keby každý zaplatil, za to, na čo sa pozerá, spoločnosť by mala istotne viac peňazí vo svojom kapitále. Na druhej strane však nevieme, či by dokázala pri vyšších príjmoch od obyvateľstva svoju programovú štruktúru rozšíriť a skvalitniť.

Sú to len moje dohady, ale ruku na srdce UPC, sľubovali ste niečo iné a niečo iné tu máme dnes. Toľko ku Cryptoworksu, radí sa teda na štvrté miesto populárnosti, pretože je pre občana pomerne lacno a jednoducho prístupný. Ak si zoberieme ešte aj fakt, že v Česku a aj u nás na Slovensku je možné prijímať balík českej verejnoprávnej televízie ČT cez systém Cryptoworks, je to len ďalší fakt, ktorý ho zaraďuje v populárnosti stále na vyššie miesto.

Žijeme v dobe, kedy komerčné televízie svoje aktivity rozvíjajú aj pomocou satelitných systémov. Nová etapa vysielania a vývoja v susednej Českej republike podľa nových informácii nenechá na seba asi dlho čakať. Český mediálny magnát Vladimír Železný už niekoľkokrát na dotazy okolo satelitného vysielania do svojej šou Volejte Řediteli poznamenal, že plánuje spustiť projekt Nova na satelitu. Bližšie sa o termíne nepíše a nevraví, ale jedna vec je už takmer istá, že na novom satelite Eurobird, ktorý sa už nachádza na orbite, majú české aj slovenské spoločnosti rezervované miesto v podobe jedného transpondéra.

Povráva sa, že na tomto mieste by mala byť zo slovenských televízii nová spravodajská stanica, ktorá svoje vysielanie spustí v priebehu mesiaca september 2001 s názvom TA3. Nikto zatiaľ nevie kde by mala vysielať „satelitná Nova“, ale sú tu plány, že prevádzkovateľom by mal byť nám už dobre známy Telenor, ktorý využíva kódovací systém Conax a svoje satelity má zaparkované na pozícii 1°West.

Túto službu takisto využíva aj Televízia Luna, ktorá vysiela z Bratislavy priamo pomocou Telenoru a aj perla slovenských káblových televízii, Global. Obidva programy sú riadne zakódované systémom Conax. Ak by sa Železný rozhodol, že by svoje vysielanie spustil v Conaxe, takú inváziu a taký rozruchu okolo modulov Conax by nemal v histórii satelitného vysielania asi obdoby. Lenže ak chce Nova naozaj vysielať cez satelit a svoj program kódovať, musí dodať na trh digitálne prijímače s dekodérmi, podobne ako to spravilo aj UPC. Uvidíme ako sa situácia ďalej vyvinie, v každom prípade bude zaujímavé sledovať tento rozvoj digitálnej služby Novy, pretože by konečne svitlo na reálnu a tvrdú konkurenciu oproti UPC. Ak by sa tieto vízie stali skutočnosťou, tak by potom kódovací systém Conax bol v rebríčku populárnosti niekde medzi Viaccessom a Mediaguardom. Momentálne je na piatom mieste. Na šiestom mieste a siedmom by mohli byť moduly a systémy Nagravision a Videoguard. Na obidva sa už objavili pirátske karty, ale zatiaľ okrem Videoguardu, Nagravision a Conax neponúkajú také veľké množstvo programov.

V Conaxe ide dnes na klony originálnych kariet Canal Digital Scandinavia a niektoré programy z bývalého D2-Macu. Tu musím poznamenať, že prevádzkovatelia Canal Digital a Viasat sa na kódovaní v digitále nezhodli. V systéme D2-Mac používali obidve spoločnosti Eurocrypt, ale v digitále obľúbená TV 1000 používa Viaccess, preto aj tento fakt spopulárnil u pirátov viac Viaccess ako Conax. Situácia sa však v budúcnosti môže zmeniť. Určite sa aj zmení, pretože programy spoločnosti BSkyB donedávna kódované vo Videocrypte dnes už skoro všetky poprechádzali na digitál do kódovacieho systému Viadeoguard. Na Internete sa už aj objavila informácia o prelomení tohto systému, ktorý nenechá na seba dlho čakať a otvorí nové obzory a možnosti sledovania jednej z najkvalitnejšie vybavených spoločností na svete, SKY. Kvalitu programov môžeme posúdiť aj podľa už dnes nefunkčných voľakedy populárnych dekodérov na Videocrypt. Jediný problém pri tomto systéme je ten, že moduly na Videoguard nie sú momentálne na trhu a jediná cesta ako tento balík programov sledovať je tá, že si pirát musí prijímač doniesť z Anglicka. Pirátska karta v ňom pracuje a kľúče sa menia raz za mesiac.Týmto pádom je Videoguard pre nás zatiaľ nedostupný a preto sa radí na siedme miesto, na šiestom je Nagravision, ktorý sa dá sledovať pomocou poľských prijímačov na balík programov Polsat.

To je nateraz všetko, situácia okolo modulov a pirátskych kariet sa čoskoro zmení a udalosti dostanú iný, možno rýchlejší spád, vy sa však obávať nemusíte, pretože ak to bude potrebné, čoskoro vypracujem ďalší rebríček populárnosti systémov spolu s radami ako sa vyvarovať nefunkčnosti systémov.

Príjemné a ničím nerušené sledovanie programov z vášho modulu želá

Dušan Ščepka ml.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 3   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
09.04.2001 • Stáhněte si nový software na Nokia 9800S ze satelitu!
09.04.2001 • Software DVB2000 pro digitální satelitní přijímače [ 2 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  Chybí mi však kritické zhodnocení 

18.07.2001 13:26 • Honza
Článek je fajn.Chybí mi však kritické zhodnocení výše poplatků UPC. Kdyby tyto poplatky byly 300Kč měsíčně za plný paket,nikomu by se nechtělo do koupě pirátských karet a vydělali by všichni. UPC by tak mělo jak zisky několikanásobně vyšší,tak na investice k zlepšení hrozné kvality svého vysílání
 
 
  Chyba u abonetov 

25.04.2001 14:57 • Robert
”Chybu treba podľa mňa hľadať najprv u abonentov a potom aj u spoločnosti.”



Nad takouto vetou by ste sa mali, myslim si, zamysliet. Ked bude zivotna uroven na Slovensku podobna aka je v ostatnej Europe nemam nic proti vysokym platbam za pomerne nizke sluzby.



S pozdravom robert v.
 
 
  Super článok 

22.04.2001 22:23 • hranostaj
Super článok, presne takéto niečo na satelitných stránkach SR a ČR už dávno chýbalo. Vidno, že autor vie o čom hovorí. Vďaka mu za osvetu a prehľad. Škoda, že na konci nie je ešte tabuľka s uvádzaným poradím.
 
 
Celkový počet komentářů: 3 / zobrazují se: 1 ... 3

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist