Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 19.04.2024 - 22:16:58   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

National Geographic uvede drama Islámský stát

  Autor: Channels , e-mail: info@channels.cz Přidané: 24.08.2017


National Geographic oznamuje, že 10. a 17. září od 21 hodin uvede čtyřdílné drama pod názvem ISLÁMSKÝ STÁT, které se zabývá jedním z nejdůležitějších témat naší doby. Je dílem renomovaného scénáristy a režiséra Petera Kosminského a spatřit jej mohou diváci National Geographic po celém světě (mimo Velkou Británii, kde jej uvede Channel 4, a Francii, kde se premiéra odehraje na CANAL+).


Přesvědčivý fiktivní příběh je podložen rozsáhlým výzkumem a sleduje osudy čtyř mladých Britů, kteří se vzdali svých životů, aby se přidali do řad bojovníků Islámského státu v syrském Rakká.

Sam Otto (Collateral) v roli Jalala následuje svého staršího bratra a stejně jako on se vydává do Sýrie bojovat za Islámský stát. K tomu přemluví i svého nejlepšího kamaráda Ziyaada v podání Ryana McKena (Bancroft, NW). Ony Uhiaraová (Právo a pořádek) se ujala role mladé matky Shakiry, která do Sýrie přicestuje se svým devítiletým synem Issacem, rozhodnutá poskytnout své lékařské schopnosti ve prospěch Islámského státu. Shavani Cameronová (Youngers, Ve jménu vlasti) si zahrála mladistvou Ushnu, která opustila rodinu. Zásluhou internetu se zradikalizovalo její smýšlení a ona vnímá službu Islámskému státu jako svou náboženskou povinnost.

Záhy je čeká bezprostřední zkušenost s válečnou realitou v Rakká, kde se stávají svědky děsivých zvěrstev vykonávaných režimem a krvavých následků leteckých útoků. Cesty našich hrdinů se rozcházejí – jedni zažívají deziluzi a zoufalství, u jiných se prohlubuje oddanost chalífátu.

Peter Kosminsky poznamenává: „Islámský stát a jeho stoupenci způsobily bolest a utrpení po celém světě. Ovšem nepochopíme-li, proč se někteří mladí muži a ženy vzdávají svých životů v západním světě a cestují do Sýrie, proč mladí lidé vychovaní v liberálních demokratických státech obětují životy v jeho jménu, jak můžeme vůbec bojovat proti jeho nihilistickým postojům? Na základě mnohaměsíčního detailního výzkumu se seriál ISLÁMSKÝ STÁT pokouší zodpovědět tyto otázky a dramatickým způsobem zachytit jedno z nejpalčivějších témat naší doby.“

Poslední dílo Petera Kosminského Wolf Hall se stalo držitelem mnoha ocenění včetně Zlatého glóbu pro nejlepší televizní seriál a ceny BAFTA pro nejlepší dramatický seriál. Oceněn byl i herec v hlavní roli, Sir Mark Rylance, za své ztvárnění Thomase Cromwella a jeho vzestupu k moci skrze trůn Jindřicha VIII. Z předchozích děl Petera Kosminského jmenujme drama The Government Inspector se Sirem Markem Rylancem v hlavní roli. Tento snímek oceněný cenou BAFTA pro nejlepší drama pojednával o soudním sporu týkajícím se zbraní hromadného ničení v Iráku, po jehož skončení byl jeden z hlavních aktérů, dr. David Kelly, nalezen mrtev. Dále pak snímek Britz o životě britské muslimské rodiny v době po útocích z 11. září, rovněž oceněný cenou BAFTA, či na ceny BAFTA a RTS nominovaný seriál The Promise, love story zasazená do pozadí konfliktu mezi Izraelem a Palestinou.


ISLÁMSKÝ STÁT

Působivé čtyřdílné drama renomovaného scénáristy a režiséra Petera Kosminského nabízí přesvědčivý příběh založený na rozsáhlém výzkumu a očitých svědectvích. Hrdiny Státu jsou čtyři Britové, kteří se vzdali svých životů, aby se dali do služeb Islámského státu v syrském Rakká. Sledujeme nekompromisní zobrazení životní reality lidí v rámci IS. Skrze autentické drama se před námi rýsuje jedno z nejdůležitějších témat naší doby.


1. díl

Čtyři mladí Britové se dávají do služeb Islámského státu a těší se na své nové životy v Sýrii. Jalal a Ziyaad si jako kamarádi užívají bojový trénink a vyzbrojování, zatímco Shakira a Ushna si osvojují přísná pravidla, kterými se jako ženy musejí řídit. Slíbí věrnost Islámského státu a jsou přesvědčení, že jejich příjezd do Sýrie byl tím správným krokem, brzy jsou ale konfrontováni s drsnou realitou života v Islámském státu, která neodpovídá jejich očekávání.


2. díl

Mladí rekruti přemítají nad svými novými životy v rámci Státu. Jalal a Ziyaad zažívají krvavé boje, zatímco Shakira je svědkyní strašlivých následků bombových útoků. Ushnu šokuje brutální zacházení se ženami. Shakira musí přesvědčit nebezpečného velitele, aby porušil pravidla Islámského státu a nechal ji pracovat v nemocnici. Jalal si po vážném rozhovoru klade otázku, zda byla jeho cesta do Sýrie tím správným krokem.


3. díl

Sňatek s neznámým bojovníkem je pro Ushnu náročným krokem, ale ona v něj věří a je rozhodnutá jej uzavřít. I Shakira se musí vdát, aby mohla dále pracovat, ale odmítne žádost Abu Akrama, což má krvavé následky. Jalala vyděsí, když se stane svědkem prodeje mladých jezídských dívek coby sexuálních otrokyň, a sám koupí matku s dcerou Ibitsam a Narin, jen aby je zachránil. Spolu se Ziyaadem je poslán zpět do boje, kde od nich velitel žádá naprosté sebeobětování.


4. díl

Jalal získává v rámci Islámského státu novou úlohu a je svědkem barbarských trestů a poprav, které režim provádí v rámci své propagandistické kampaně. Jak se kolem něj stahuje smyčka, riskuje vlastní bezpečnost, aby Ibitsam a Narin pomohl uprchnout. Zatímco Ushna je čím dál zapálenější, Shakira zvažuje nemyslitelné. Jelikož má pocit, že je malý Isaac pomalu připravován na boj v první linii, ráda by ze Státu unikla.

Čtyřdílné drama ISLÁMSKÝ STÁT vzniklo v produkci Archery Pictures na objednávku Channel 4 a National Geographic Channel. Výkonnými producenty jsou Liza Marshallová, Kris Thykier a Peter Kosminsky. Za National Geographic Channels projekt zaštítila Carolyn G. Bernsteinová, výkonná viceprezidentka a ředitelka vývoje a výroby hrané produkce. Scénář a režie: Peter Kosminsky, držitel Zlatého glóbu a ceny BAFTA.


Mgr. Lada Dobrkovská, Channels - zastoupení National Geographic Channel v ČR a SR


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
24.08.2017 • Na Sport1 a Sport2 dnes startuje hokejová Liga mistrů
23.08.2017 • Slovan Bratislava a další zápasy KHL můžete sledovat i nadále na stanicích Sport1 a Sport2
22.08.2017 • Seriál Hledá se Česká Miss 2017 startuje už v sobotu
20.08.2017 • Prima ZOOM ve 34. týdnu oslňuje fakty i vizuální podívanou
19.08.2017 • Cyklistické vysílání Eurosportu: Od Vuelty k mistrovství světa
18.08.2017 • Michal Schlegel lídrem české reprezentace na Tour de l´Avenir

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist