Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Úterý • 19.03.2024 - 04:48:41   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Z domova | Články
 

Rozhlas z Banskej Bystrice pravidelne vysiela už 60 rokov

  Autor: RTVS , e-mail: info@rtvs.sk Přidané: 05.09.2017


Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) si v týchto dňoch pripomína významné výročie, ktoré sa týka banskobystrického štúdia. Dnes, v utorok 5. septembra uplynie presne 60 rokov odvtedy, čo sa po niekoľkoročnej prestávke ozvala zvučka pravidelného rozhlasového vysielania z Banskej Bystrice.


Z mesta pod Urpínom sa éterom šíria rozhlasové programy dodnes. „Banskobystrické štúdio po celých 60 rokov svojej existencie dokazuje, že je pevným centrom rozhlasového a kultúrneho diania nielen svojou polohou, ale predovšetkým množstvom osobností, ktoré vychovalo, prezentovalo a otvorilo im cestu k celoslovenským a často i svetovým rozmerom. Je zrejmé, že túto tichú, ale o to významnejšiu pozíciu si na prospech nás všetkých udrží aj v najbližších rokoch," uviedol generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník.

Podľa výkonného riaditeľa štúdia Miroslava Debnára zastával banskobystrický rozhlas v dejinách Slovenska mimoriadne významné miesto. „A to nielen počas SNP, ale aj v zlomových chvíľach počas augustovej okupácie v roku 1968. To nás, súčasníkov, veľmi zaväzuje. Verím, že spolu s dnešným mladým tímom tvorcov nerobíme našim predchodcom hanbu. Ohlasy našich poslucháčov sú toho dôkazom. Lebo tak, ako v minulosti, aj dnes sa poslucháči zaujímajú o dianie v ich bezprostrednom okolí. A v tom plní rozhlasové vysielanie z Banskej Bystrice svoju nezastupiteľnú úlohu. Aj v digitálnej ére," zdôraznil.

Banskobystrické štúdio si svoje okrúhle jubileum opakovane pripomína už od začiatku roka. Nielen cyklom Abeceda banskobystrického rozhlasu, ktorý prináša banskobystrické Rádio Regina, ale aj bohatou sériou verejných nahrávok, koncertov vážnej, dychovej či ľudovej hudby, ktoré do vysielania postupne zaraďuje aj Rádio Devín.

Nezaostáva ani samotné mesto Banská Bystrica, ktoré pri tejto príležitosti odhalí dnes, v utorok (5.9.) o 10:00 hod. pamätnú tabuľu na budove, kde v súčasnosti sídli Úrad BBSK. Z daného miesta sa v roku 1957 po prvý raz ozvala spravodajská relácia, ktorá okrem iného oznamovala začiatok pravidelného vysielania z Banskej Bystrice. Túto udalosť za účasti primátora mesta Jána Noska a ďalších hostí odvysiela v priamom prenose Rádio Regina.


Oslavy vyvrcholia vo štvrtok 7. septembra o 19:00 slávnostným galakoncertom v banskobystrickej Štátnej opere. Vystúpi na ňom Symfonický orchester Slovenského rozhlasu s dirigentom Adriánom Kokošom a sólistami Teréziou Kružliakovou, Dušanom Šimom a Daliborom Karvayom. Súčasťou slávnostného programu bude aj vystúpenie prvého banskobystrického hlásateľa, herca Juraja Sarvaša.

Do konca roka ešte štúdio pripraví tri verejné nahrávky venované rozhlasovému jubileu. Bude to galaprogram „Rádio Regina u vás" v Žiari nad Hronom s hudobným hosťom Kandráčovcami, ďalej verejná nahrávka projektu „Rádio Devín na cestách" s podtitulom „Poézia naživo po rokoch" v priestoroch banskobystrickej historickej radnice. Chýbať nebude ani verejná nahrávka folklórneho koncertu z obľúbeného cyklu „Hrajteže mi, hrajte" s etablovanými, ale i s vychádzajúcimi hviezdami stredoslovenského folklóru. Jubilejný rok banskobystrického rozhlasu sa zakončí premiérou televízneho dokumentu na Dvojke s názvom „Cestovanie na vlnách".

Banskobystrické štúdio vtedajšieho Československého rozhlasu sa prihlásilo samostatnou spravodajskou a publicistickou reláciou 5. septembra 1957. Vysielanie z Banskej Bystrice malo vtedy za sebou krátku, ale dôstojnú kapitolu v podobe Slobodného slovenského vysielača počas SNP, no po skončení 2. svetovej vojny ho neobnovili. Vďaka iniciatíve redaktora Viliama Mráza napokon padlo rozhodnutie o vytvorení redakcie, ktorá sa rozrástla v životaschopný organizmus. V roku 1961 sa začala využívať nová budova štúdia, teda jeho dnešné sídlo.

Svojimi publicistickými, hudobnými a dramatickými reláciami prispieva štúdio hlavne do vysielania Rádia Regina, ale aj Rádia Slovensko a Rádia Devín. Jeho televízna tvorba nachádza svoje uplatnenie na Dvojke (magazíny Televíkend, Farmárska revue, Extrémne v horách, Ahoj Slovensko, ale aj dokumenty z cyklov Necelebrity, Encyklopédia slovenských obcí a pod.) V štúdiu sa tiež vyrába dabing.


Rozhlas a televízia Slovenska


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
04.09.2017 • Tisková zpráva z 14. zasedání RRTV, konaného dne 29. 8. 2017
04.09.2017 • Tím RTVS posilňujú noví profesionáli
04.09.2017 • Prima začala natáčet minisérii Černé vdovy
01.09.2017 • Televize Nova a společnost Albi dnes vydávají párty hru Tvoje tvář má známý hlas!
30.08.2017 • Nejvyšší správní soud zrušil pokutu uloženou RRTV
30.08.2017 • Primáček si do nového čísla přizval Hurvínka

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist