Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 25.04.2024 - 18:29:48   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Z domova | Články
 

Brit, kterého fascinuje česká kultura, dostane cenu za celoživotní dílo na Zlaté Praze

  Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 18.09.2017


Na svém uměleckém kontě má více než 700 snímků, jeho specializací je klasická hudba a zájmem česká kultura. Brian Large je jedním z nejuznávanějších televizních režisérů na světě. Spolupracoval s největšími světovými hvězdami, orchestry i operními domy, dlouhá léta působil v BBC a jako vůbec první umělecká osobnost obdrží cenu EBU a IMZ za celoživotní dílo na festivalu Zlatá Praha.


„Hvězdami se v drtivé většině stávají hudebníci, zpěváci nebo dirigenti. Přitom stejně jako u hraného filmu, kde se podobnou celebritou stávají režiséři, tak i v oboru klasické hudby, tance a opery existují lidé, kteří dokáží skvělým způsobem natočit, zprostředkovat a zpřístupnit umělecké dílo divákům u televize nebo v kině po celém světě,“ říká ředitel festivalu Zlatá Praha Tomáš Motl a pokračuje: „Jsem rád, že můžeme zástupcům zahraničních televizí a institucí umožnit, aby takové osobnosti na Zlaté Praze představili a ocenili.“

Cena EBU (Evropská vysílací unie) a IMZ (Mezinárodní hudební a mediální centrum) za celoživotní dílo se v rámci Zlaté Prahy udílí letos poprvé. „EBU spolupracuje s Mezinárodním televizním festivalem Zlatá Praha dlouhodobě. Je pro nás potěšením, že zde můžeme letos předat cenu za celoživotní dílo. Obdrželi jsme mnoho nominací a chceme, aby ocenění získal ten, jehož dlouhá kariéra byla zároveň uměleckým a významným přínosem oboru. Vážíme si toho, že můžeme oslavit život a práci výjimečného režiséra,“ upřesňuje zástupce EBU Jon Ola Sand.

„S festivalem Zlatá Praha máme dlouhodobý a hluboce zakořeněný vztah,” doplňuje Arild Erikstad, zástupce IMZ. „IMZ kromě toho vnímá Zlatou Prahu jako výjimečnou příležitost k propojování lidí, institucí, v průběhu festivalu pořádáme Akademii IMZ, která má podporovat mladé talenty v televizním a filmovém odvětví, zkrátka chceme být součástí vzrušující atmosféry festivalu. Pro IMZ je radostí předat společně s EBU ocenění za celoživotní dílo vynikajícímu a inovativnímu průkopníkovi v oblasti audiovizuálních médií.“


Brian Large má na účtu více než 600 oper, symfonických orchestrů a baletů. Držitel dvou ocenění Emmy, Peabody Awards a mnoha dalších prestižních cen navštívil Prahu poprvé již při studiích. Díla dvou významných českých skladatelů, Bedřicha Smetany a Bohuslava Martinů jej zaujala natolik, že do hudební teorie přispěl dvěma zásadními spisy o jejich tvorbě.

Od roku 1965 pracoval pro britskou BBC. „Můj první koncert v BBC byl Stravinského Pták ohnivák v Royal Festival Hall s Filharmonickým orchestrem. Měl jsem z toho hrozný strach. Byl to úplně první přímý přenos koncertu v mém životě a zároveň můj první televizní Pták ohnivák,“ vzpomíná Brian Large. Během své činnosti pro BBC se nakonec dostal i k režírování opery Owen Wingrave, která byla napsána speciálně pro BBC. Po roce 1980 televizní stanici opustil, aby se mohl věnovat vlastním projektům. Vzápětí potom byl Royal Television Society oceněn jako nejlepší televizní režisér za operu Prsten Nibelungův. Pro obrazovky zachytil také úplně první koncert Tří tenorů, který se konal během Mistrovství světa ve fotbale roku 1990, a pravidelně režíroval přenosy Novoročního koncertu Vídeňských filharmoniků, snad nejpopulárnější hudební události v Evropě. Na kontě má mimo jiné opery jako Tosca, La traviata, Láska ke třem pomerančům, Mistři pěvci norimberští či Aida.


Karolína Blinková, tisková mluvčí České televize


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
19.09.2017 • ČT generálním mediálním partnerem Českého olympijského týmu do roku 2020
18.09.2017 • Novým riaditeľom Media RTVS bude Igor Slanina
18.09.2017 • Chlapi nezapláčou ani v českých kinech – už od 5. října
15.09.2017 • Tisková zpráva z 15. zasedání RRTV, konaného dne 12. 9. 2017
15.09.2017 • Studentského Oskara vyhrála po Janu Svěrákovi režisérka Marie Dvořáková
14.09.2017 • Na sekciu spravodajstva, športu a publicistiky RTVS prichádzajú noví ľudia

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist