Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Úterý • 16.04.2024 - 18:48:23   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

Říjnové dokumentární parádičky vás uhranou

  Autor: TV Prima , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 01.10.2017


S Prima ZOOM se vydáte po železnici, Kelty, po vlčích stezkách, za podivnými tvory, na dno moří, do blízké i vzdálené historie a nemine vás ani souboj pudlů. To bude dokumentární jízda. Dokumentární skvosty pro vás: čeká nás Extrémní železnice s Chrisem Tarrantem; VSL nabídne snímek Adolf a Eva: Láska a válka; neméně zajímavý bude Top Dog: Souboj pudlů; uchvátí vás Moby Dick: Srdce velryby; vydáme se Po stopách duchů X a ještě více unikátních snímků na Prima ZOOM.


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka!

2. 10., 21.00 hod. – Extrémní železnice s Chrisem Tarrantem I (Vlakem konžskou džunglí)

Železnice je fascinující i pro tak zkušeného cestovatele a světoběžníka, jakým je legendární britský moderátor Chris Tarrant. Kdo a jak postavil mašiny i tratě, kdo a jakým způsobem je udržuje v provozu a jak velkou změnu způsobily v dopravě? Chris se rozhodl prozkoumat některé z nejstarších, nejkrásnějších a nejextrémnějších železnic světa. Cestou narazil na různé nečekané překážky. Někdy dokonce musel zvolit neplánovanou objížďku. Proč mu dvoudenní cesta vlakem africkým Kongem nakonec zabrala skoro celý týden? Proč je původní železniční trasa mezi australskými městy Adelaide a Darwin, která se stavěla dlouhých 100 let, v dnešní době prakticky opuštěná? Proč se kvůli železnici indické společnosti Konkan muselo vybudovat 92 tunelů a 2000 mostů? Na to všechno odpovídají vlakvedoucí, stavební inženýři i místní pamětníci, zatímco si Chris užívá opravdu nezapomenutelné cestování vlakem.


3. 10., 20.00 hod. – Adolf a Eva: Láska a válka

Toto dokumentární drama zachycuje první okamžiky, kdy se teprve náctiletá Eva Braunová nechala okouzlit nacistickým vůdcem Adolfem Hitlerem, pokračuje jejich svatbou a manželstvím a končí společně spáchanou sebevraždou ve vojenském bunkru v podzemí Berlína. Zároveň odhaluje, jak velkou moc měla Hitlerova milenka a později manželka nad nejmocnějším mužem Třetí říše, která během druhé světové války v době největšího rozmachu pohltila skoro celou Evropu. Historické záběry natočené samotnou Evou Braunovou, archivní videoklipy, dramatické rekonstrukce a rozhovory s předními odborníky zaměřenými na nejvýše postavené osobnosti nacistického Německa odhalují, proč se zamilovala do někoho takového, jako byl Adolf Hitler. Proč s ním zůstala, i když postupně stále více podléhal vlastním bludům. I kolik toho skutečně věděla o vražedných praktikách Nacistické strany.


3. 10., 23.00 hod. – Top Dog: Souboj pudlů

Tak to jste nečekali! Pudlové jsou nakadeření, vycepovaní, a dokonce nabarvení, aby se mohli zúčastnit mnohamilionové soutěže o nejlepšího z nich. Na typicky velkolepé a sebevědomé americké scéně se ovšem vůbec poprvé objevují britští soutěžící. Mazlíci Su a Dobby dorazili do Pensylvánie s vyhlídkou na vítěznou trofej. Takové odhodlání jste ještě nikde jinde neviděli. Natož tolik vyparáděné chlupaté koule, které se procházejí kolem přestrojené za cokoliv od Neuvěřitelného Hulka, přes Úžasňákovi, až po zástupce exotické fauny a flóry. Vychutnejte si neuvěřitelné komické scény v příběhu plném triumfálních momentů a většího množství psů než v nejoblíbenějším městském parku.


4. 10., 20.00 hod. – Podivní tvorové Amazonie (Ostnohřbetky)

Hmyz čeledi ostnohřbetkovitých dobře známe. Nicméně tito obyvatelé tropických pralesů Amazonie jsou zřejmě nejzajímavějšími a nejpodivnějšími dítky matky přírody! Někteří lidé na ně dokonce nahlížejí jako na miniaturní mimozemšťany, jiní je berou jako dokonalá mistrovská díla biodiverzity. Ať je to tak či onak, díky fantasticky podivným tvarům těl se na tyto brouky dívá vědecké společenství s nekonečným úžasem. Zatím nevíme, jestli jde o výstřelek přírody nebo extrémní mimikry, díky impozantním čelním výčnělkům ostnohřbetkovití každopádně vypadají jako nějaké žijící sochy. Jako by vypadli ze sci-fi filmu, přesto jsou dokonale skuteční. Protože je tento hmyz velice vzácný a těžko se nalézá, dosud ho nikdo pečlivě neprostudoval, nenafotil ani nenatočil. Dvoudílný film Podivní tvorové Amazonie je tedy opravdu jedinečným zážitkem.


4. 10., 21.00 hod. – Po vlčích stezkách

Vlci, záhadní lovci ze severu, vždy poutali lidskou představivost. Tento snímek vznikl v deštných pralesích na západě Kanady a zachycuje život vzácného druhu vlka, který je plný bezprostředních, autentických a dech beroucích výjevů. Není divu, že se film Po vlčích stezkách stal hitem mnoha mezinárodních festivalů a na švýcarském festivalu Les Diablerets získal cenu za propagaci životního prostředí.


5. 10., 22.00 hod. – Na cestě Tichomořím (Vánek mezi bambusy)

V deseti dílech se vydáme na cestu po Tichomoří a prozkoumáme krásy tohoto rozlehlého prostoru naší planety.


6. 10., 20.00 hod. – Moby Dick: Srdce velryby

Epický dobrodružný román Moby Dick spisovatele Hermana Melvilla je mistrovským dílem americké literatury. Jenže během jeho čtení se do mysli vkrádá neodbytná otázka: je Melvillův příběh pouhou alegorií nebo podmořští obři, kteří napadali velrybářské lodě, skutečně existovali? Snažily se velryby, vybavené obrovským mozkem a biologickým sonarem, bránit? Díky staletím starým svědectvím a nejnovějším moderním vědeckým postupům se konečně dozvíme, jak vznikla legenda o velké bílé velrybě. A nejen to! Film Moby Dick: Srdce velryby navíc prozradí, jestli byly mnohonásobné útoky velryb na velrybářské lodě v 19. století předem promyšlené a koordinované.


6. 10., 23.00 hod. – Po stopách duchů X (1. díl)

Což takhle prozkoumat nejstrašidelnější místa na světě, která jsou podle všeho prokletá? Máte na to vůbec odvahu? Moderátoři a dobrodruzi Zak Bagans, Nick Groff a Aaron Goodwin, ano! V mrazivém seriálu odhalují strašlivá tajemství legendami opředených děsivých míst a troufnou si i tam, kam by mnozí z nás ani nevkročili. Tak třeba na palubu lodi Queen Mary. Dnes je z ní sice hotel nastálo ukotvený v kalifornském Long Beach, ale hosté tady potkávají přízraky a slýchají podivné hlasy. Nebo do domu v Oklahoma City, kde řádí nebezpečný démon Zozo. Odváží se i na Ostrov panenek v Mexiku opředený hrozivými tajemstvími, do jeskyně Bellovy čarodějnice v odlehlé části Tennessee, opuštěného města duchů v Arizoně, hororového hotelu v Texasu, za démony do Seattlu nebo až do mýty opředeného Irska.


7. 10., 20.00 hod. – Zázračná planeta II (Džungle)

Fascinující přírodovědný seriál Zázračná planeta před deseti lety úplně změnil způsob, jakým se natáčejí dokumenty. Nám divákům zároveň nabídl absolutní portrét života na Zemi. Ale deset let je dlouhá doba. Bleskové technologické pokroky a nově získané znalosti o přírodě umožnily znovu představit naši zázračnou planetu v úplně jiné perspektivě. Zázračná planeta II je ambiciózní seriál s přelomovým nápadem. Poprvé díky němu můžeme spatřit Zemi z pohledu samotných zvířat. Na cestě džunglemi, pouštěmi, pohořími, ostrovy, pastvinami a městy objevujeme unikátní místa výskytu nejrůznějších zvířecích druhů i fascinující způsoby, díky kterým tady přežívají. Nové technologie a nejmodernější vybavení umožnily zachytit jejich příběhy v neuvěřitelných detailech. Vůbec poprvé můžeme zažít nejdramatičtější chvíle v životech zvířat společně s nimi. Díky Zázračné planetě II se dostaneme blíž než kdy dřív. Tento projekt vznikal mnoho let a získal četná ocenění, je nejdražším přírodovědným dokumentárním seriálem, který kdy nechala natočit BBC. Sérii komentuje Sir David Attenborough a hudbu složil Hans Zimmer. Seriál staví na naprosto unikátních záběrech, které jsou v některých případech i první svého druhu. Seriál se stal historicky nejsledovanějším dokumentem v celé Británii!


7. 10., 21.10 hod. – Srdcaři v Africe (Drezínou po Africe)

Jihoafrická města George a Knysna na Garden Road v provincii Západní Kapsko od dvacátých let minulého století spojovala železnice. Pohled z okna vagonu parní soupravy Outeniqua Choo Tjoe nabízel fantastické scenérie na nejkrásnější části divokého pobřeží v JAR a řadil Garden Road k ikonickým tratím světa. Po ničivé bouři byl však provoz v roce 2009 ukončen a trať začala chátrat. Miroslav, milovník a propagátor železniční dopravy, se nechal inspirovat bláznivými kousky prvorepublikového amerického reportéra Richarda Halliburtona. Přece kudy neprojede lokomotiva, musí projet šlapací drezína! Dobrodružství začalo už na letišti v Praze, kam Miroslav dorazil s 30kg batohem, ve kterém byla drezína rozložena. Páni kluci, to byla jízda!


7. 10., 23.00 hod. – Géniové starověku (Buddha)

Historička Bettany Hughes vyrazila do Indie po stopě génia starověké filozofie. Buddha žil podobně jako Sokrates a Konfucius v období mezi šestým a pátým stoletím před naším letopočtem. Byla to doba nebývalého intelektuálního rozvoje, která navždy změnila, jakým způsobem na sebe pohlížíme. Původně nadpřirozené představy o původu a fungování světa se změnily v racionální pohled na věc, díky němuž se lidstvu otevřely nové vzrušující možnosti. Bettany Hughes rozebírá Buddhovy revoluční myšlenky: když mu bylo teprve 20 let, odešel od rodiny usazené u paty Himalájí, vydal se na ambiciózní filozofickou pouť s cílem najít řešení pro nekonečné lidské strádání a postupně došel až ke konceptu nirvány. Buddhova filozofie inspirovala vznik rozmanitého učení, které se rozšířilo daleko za hranice Dálného východu a do dnešního dne ovlivňuje životy miliónů lidí.


8. 10., 20.00 hod. – Guy Martin: Spitfire

Guy Martin se zúčastnil projektu, který by mohl být snem každého inženýra. Jeho cílem je oprava a renovace jedné z nejslavnějších stíhaček na světě: ikonického, slavného letadla Spitfire. Martin pomáhá ve všech fázích dlouhého dvouletého procesu obnovy vraku, který byl teprve před několika lety vyhrabán z písku na pláži ve Francii. Zároveň se učí nové dovednosti, potřebné k ruční výrobě náhradních dílů. Sledujte, jak postupně montuje součástku po součástce, zkouší motor, natírá trup a upevňuje několik z více než miliónu nýtů v teplotách pod bodem mrazu. V průběhu oprav se zároveň dozvídá podrobnosti výjimečného příběhu špičkového pilota, jenž byl leteckým esem druhé světové války, v květnu 1940 havaroval se Spitfirem na pobřeží Francie, přežil zajetí v Hitlerově žaláři na hradě Colditz a nakonec se stal osobním pilotem britského krále Jiřího VI. i jeho nástupkyně, královny Alžběty II. Pokud se Martinovi všechno podaří, letadlo Spitfire s nevyčíslitelnou hodnotou se vrátí na oblohu poprvé po více než 70 letech.


Dokumentární řádění nabízí Prima ZOOM!


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články a ještě něco navíc.


premiérové bloky        20.00 – 22.00 hod.              22.00 – 24.00 hod.
pondělí Cestovatelé a dobrodruzi Tajemství Země a vesmíru
úterý Po stopách historie Zvířata a my
středa Fascinující příroda Drsný svět
čtvrtek Zaostřeno na války Volání divočiny
pátek Úžasné oceány Záhady a konspirace
sobota Úchvatná říše zvířat Odkazy dávných civilizací
neděle Život naostro Zázraky vědy a techniky


S využitím zdroje: Mgr. Filip Budák, Externí dodavatel PR oddělení, 1. 10. 2017





  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
28.09.2017 • Prima COOL uvede další Žlutý maraton premiérových epizod Simpsonových
26.09.2017 • Poslední „Monument“ roku na Eurosportu
24.09.2017 • Krásná i naučná je Prima ZOOM ve 39. týdnu
22.09.2017 • Finále soutěže České Miss uvidí živě diváci regionalnitelevize.cz už v sobotu
17.09.2017 • Nabitý 38. týden na Prima ZOOM vás nepochybně zaujme
11.09.2017 • MS superbiků pokračuje ve Francii

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist