Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 29.03.2024 - 06:28:47   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Pakety a stanice | Články
 

TV Óčko přestěhuje svůj up link na Barrandov a bude v něm šířit další české stanice

  Autor: V.Hrubec , e-mail: hrubec@satCentrum.com Přidané: 09.10.2007


Oblíbený hudební kanál TV Óčko nám přichystal na příští měsíce několik novinek. V první řadě přestěhuje svůj up link z pražské Vrchlického ulice do areálu filmových ateliérů na Barrandově, a ze svého distribučního transponderu by mohla šířit (pokud jednání dobře dopadnou) i TV Barrandov, Z1 a další nové stanice, kterým se vrací digitální licence. Od března 2008 pak Óčko hodlá primárně vysílat pouze na pozici 23,5 stupňů východně.


Českou hudební televizi Óčko znají nejen diváci ve skupině od 15 do 30 let, na které je vysílání tohoto původního domácího kanálu primárně zaměřeno, ale i mladší nebo naopak věkem starší diváci. Určitě je zaujala výraznou grafikou, specifickým stylem a důrazem na českou a slovenskou produkci, nebo tematickými bloky a prostorem i pro žánry mimo střední proud.


Na satelitu se poprvé objevila 8. srpna 2002 pod názvem Stanice O, pravidelně vysílat začala v poledne 15.9.2002 v paketu Czechlink (12,607 H, SR 27500, FEC 3/4, na místě bývalé TV3) na Eurobirdu 1 na orbitální pozici 28,5 stupňů.


Od 1.11.2002 byla přenášena i v platformě UPC Direct na Astře 1G na pozici 19,2 st. vých. (12,304 H, nejprve v kódu CryptoWorks). Od května 2003 přechází na nový transponder na Astru 2C (nyní Astra 1KR, 10,832 H, SR 22000, FEC 5/6), kde vysílá dosud.

Na Astře 3A na orbitální pozici 23,5 st. vých., kam přechází po ukončení vysílání Czechlinku na Eurobirdu mění postupně dvakrát transponder a třikrát hodnoty symbolové rychlosti datového toku, až zůstává na současných hodnotách (12,648 H, SR 5600, FEC 5/6), které se ale budou před přidáním nových stanic opět zřejmě měnit…

V dubnu 2006 získala hudební televize Óčko licenci na vysílání v DVB-T, posléze se objevila v multiplexu B společnosti Czech Digital Group (Praha, 46. kanál). Mimo to lze Óčko sledovat volně na internetu (na adrese http://ocko.idnes.cz/stream.asp) a její program přebírají prakticky všichni kabeloví operátoři v České republice.


V roce 2003 tehdejší majitelé uvažovali o vstupu TV Nova, ale ta tehdy nad nimi ohrnovala nos, přeci jenom digitální paket s Nova Cinema, Nova Sport, Nova News a Nova Music se tehdy zdál asi ještě hodně vzdálenou hudbou budoucnosti. Proto Óčko zahájilo v lednu 2004 jednání s vydavatelstvím Mafra (ta v té době už vlastnila rádia Classic FM a Expres Radio a založila televizní agenturu TVD, jež své příspěvky poskytovala televizním stanicím a pro internet), která ji posléze koupila.

Tolik krátký pohled do historie naší úspěšné hudební stanice, které někteří diskutéři na serveru satCentrum při jejím startu předpovídali, že nemá na naší multimediální scéně šanci a nejpozději do dvou let skončí, možná i dříve, hned jak k nám přijde hudební obr MTV. Vidíte, už uplynulo pět let, a Óčko plánuje nový up link a další rozvoj, zatímco MTV Czech tu stále není…


Minulý týden jsme se v Praze setkali s generálním ředitelem TV Óčko Jiřím Balvínem a zeptali jsme se ho na aktuální novinky v distribuci signálu Óčka.

Nejprve nás zajímal problém s výpadkem vysílání dne 1.10.2007 v době od 10:19 hod do 12:15 hod. Podle ředitele Balvína výpadek v satelitním vysílání v první říjnové pondělí vznikl na německém území, kdy se přenosový vůz (SNG) napojoval na pozemní středisko v Usingenu přes satelit Astra 3A, shodou špatných náhod ale němečtí technici nakonfigurovali SNG vůz tak, že "zarušil“ distribuční transponder Óčka (a také slovenský Sky link).

Dále jsme se dozvěděli nové informace o stěhování vysílací části up linku na novou parabolu do areálu filmových ateliérů na Barrandově. Stávající uplink ve Vrchlického ulici na střeše domu, kde sídlí, je podle techniků na poměrně špatném místě, v „ďolíku“ nad kterým se drží často bouřkové mraky, které je občas těžké ”prostřelit” signálem, takže vysílání někdy “kostičkuje” a někdy dokonce (zvláště během velmi silných bouřek) na krátkou chvíli může vypadnout.

Takže se našlo řešení – up link se přestěhuje na Barrandov. Zde už se chystají nové vysílací prostory pro TV Barrandov (šéf techniky Michal Kratochvíl je už znám čtenářům webu satCentrum jako bývalý technický ředitel TV Prima), zpravodajskou Z1, ale také i nový zpravodajský dům TV Nova.

Nový uplink na Barrandově by měl být spuštěný do 1. prosince 2007, s tím, že na transponderu na Astře na pozici 19,2 stupňů by mělo být vysílání ukončeno do 1.března, po té už se pojede pouze z 23,5 stupních na Astře 3A (nebo 1E, která tam v současné době dorazila).

Zeptali jsme se také na TV Edelweiss (jódlování, lidové tyrolské písně či současná populární hudba alpského regionu), která měla na transponderu Óčka vysílat už letos 6. ledna. Tato tyrolská stanice, která získala licenci pro satelitní vysílání již na loňském srpnovém 14. zasedání Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, nezačala ani po roce vysílat, ale požádala RRTV o povolení k prodloužení termínu pro zahájení vysílání do konce roku 2007 z provozně-technických důvodů.

Ptali jsme se též na novou českou stanici TV Apatyka se zdravotnickým, osvětovým a naučným vysíláním. V čele představenstva společnosti Zelená apotéka, s.r.o., která dostala letos v květnu od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání licenci k provozování televizního vysílání šířeného prostřednictvím družice na 12 let, stojí bývalý ministr zdravotnictví Jindřich Vodička. Také pro ni vypracovalo TV Óčko nabídku k šíření, ale zatím není ještě nic definitivně dojednáno.


Tolik k posledním novinkám, ke kterým se na stránkách webu satCentrum ještě určitě vrátíme. Na úplný závěr ještě doplníme, že kompletní týdenní vysílací přehledy televize Óčko si u nás můžete stáhnout (ve formátu PDF) v sekci TV download.


redakce satCentrum, Václav Hrubec, 9. 10. 2007, 0:30 hod., foto autor


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 11   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
12.10.2007 • ATP Masters Series pokračuje turnajem z Madridu
12.10.2007 • Souboj o mistra světa v těžké váze federace WBO živě na Galaxii sport
09.10.2007 • UPC ponúka zápasy NHL vo vysielaní SPORT1 [ 14 ]
08.10.2007 • Vlastníkom akcií Rádiokomunikácií sa stala spoločnosť TRI R
04.10.2007 • Slovenské UPC šíří nelegálně ČT4 SPORT, situaci řeší právníci [ 29 ]
03.10.2007 • Volksmusik.tv s novým televizním formátem

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  Od včerejška nám nejde v Havířově očko 

01.01.2008 16:07 • neregistrovaný
Od včerejška nám nejde v Havířově očko
 
 
  @redakce: BaRRandov se pise s dvema R ;-) 

11.10.2007 21:30 • neregistrovaný
@redakce: BaRRandov se pise s dvema R ;-)
 
 
  Myslím si, že Angličania z nej boli nútení odísť 

10.10.2007 10:51 • neregistrovaný
Myslím si, že Angličania z nej boli nútení odísť keďže bolo jasné, že kapacitne nebude stačiť. A vždy je jednoduchšie pretočiť 1 alebo 2 krajiny (UK a IE) a ešte aj využiť zásadnú zmenu - prechod z analógu do DVB-S, ako by bolo treba pretočiť iné krajiny využívajúce služby SES na 19.2E...
V najnovšom vývoji s NL (a možno celým Beneluxom) je to pravdepodobne opäť o kapacite...
 
 
  Astra 19,2E 

09.10.2007 20:05 • neregistrovaný
už nie je taká modla už pradávno z nej zdrhli angličania a celkom sa im darí na 28,5E. Teraz s tým prišli holanďania a nebolo by zlé keby sme si aj mi urvali nejakú vlastnú pozíciu ...
 
 
  Předpokládam, že UPC očko dá zpět do kódu jako 

09.10.2007 17:51 • neregistrovaný
Předpokládam, že UPC očko dá zpět do kódu jako DIGI TV. Tak na astre jediny cesky kanal bude ct24 FTA. Ale zase sem rád že se na astre 23,5 rozsiruje programová nabítka.
 
 
  To kdo je a není přítel bych neřešil. Pokud bude 

09.10.2007 14:31 • neregistrovaný
To kdo je a není přítel bych neřešil. Pokud bude uplink na Barandově Nově u nosu a Óčko nebude drahé, klidně tam ta Cinema může být. Taky se ČT a Nova hašteřili a najednou podepsali dohodu o společném muxu v DVB-T a co. Nic. Už aby tam to Óčko bylo, teď se u nás s vysíláním spíše končilo jak začínalo :-)
 
 
  @ ner.; 09:23 

09.10.2007 14:19 • neregistrovaný
máš zaujímavý zmysel pre humor, že členovia ADT a ich úhlavný "priateľ" CME s programom Nova Cinema na jednom transpondéri. :-)
Aj keď je pravda, že peniažky dokážu pomôcť napr. aj zabudnúť.
 
 
  Doufam,ze se objevi na Astra 1E - levnejsi 

09.10.2007 12:11 • neregistrovaný
Doufam,ze se objevi na Astra 1E - levnejsi pronajem,lepsi pokryti,atd. - diky
 
 
  jo ale jak to bude reseno s kodovanim? Pochybuji 

09.10.2007 10:10 • neregistrovaný
jo ale jak to bude reseno s kodovanim? Pochybuji ze Barrandov a Febio budou FTA. Spise budou spadat pod Gital a TaT karty. Dalsi platformu radeji nee. Tech karet by uz pak bylo asi trosku moc ne?
 
 
  Předpokládám, že najedou na standardní SR 27500. A 

09.10.2007 09:23 • neregistrovaný
Předpokládám, že najedou na standardní SR 27500. A pak to že nebudou na Astře "za své" neznamená, že jej tam někdo nepřidá do svého transponderu - předpokládám UPC jako kdysi - také na Intelsatu 10-02 v paketu DIGI TV budou. Jen už to nebude platit Óčko. Pokud budou mít svůj transponder, bude to dobré protože by mohla vzniknout další nová platforma - Óčko, Z1, TV Barandov, TV Apatyka, Nova Cinema, TV Pohoda, Febio TV aj. což by nemuselo být špatný.
 
 
  a co prenosove parametry? 

09.10.2007 08:27 • neregistrovaný
zajimala by mne dalsi technicka strategie vysilani ocka bez astry 19,2e. Jak hodlaji resit velky problem s neustalymi zmenami prenosovych parametru? v kabelovych sitich snad,hlavnich stanic zas neni tolik,ale nutit statisice divaku neustale menit prenosove paramtery je cesta ke snizeni sledovanosti na DTH poli. (Jelikoz to vetsina lidi neumi ani preladit).Nehlede k tomu ze na spouste sat prijimacu jsou s exotickymi symbolrejty tezke problemy.
Resenim snad bude vysilani na standartnich parametrech 27500 apod. zvolenymi tak aby pripadne zmeny v poctu programu na TP, datovymi toky apod. nebyly podmineny zmenami techto parametru.
Duchman
 
 
Celkový počet komentářů: 11 / zobrazují se: 1 ... 11

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist