Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 26.04.2024 - 15:58:34   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Stanice a vysílače | Články
 

VKV ve Švédsku: nové uspořádání pásma

  Autor: Petr Miklík , e-mail: Petr.Miklik@seznam.cz Přidané: 07.01.2018


Ve Švédsku byly nově uděleny VKV licence. Na konci října 2017 byly poprvé přiděleny tři celoplošné licence: Rix FM (MTG), Mix Megapol (Bauer Media) a NRJ. Tyto tři programy dosud mohly vysílat na VKV v části Švédska na základě několika sdružených jednotlivých licencí. O celoplošné licence celkem usilovalo sedm žadatelů.


Dne 22. 12. 2017 švédský mediální úřad MPRT přidělil dalších 35 regionálních, popř. lokálních licencí. Tento nový systém se třemi celoplošnými sítěmi, 35 regionálními licencemi v 21 vysílacích oblastech nahradí od 1. 8. 2018 dosavadní řešení, při kterém existuje 103 lokálních licencí. Souběžně byla zpřísněna pravidla, kolik licencí smí být v rukou mediálních společností.

Od roku 2018 společnost pak může mít obvykle už jen regionální licenci pro vysílací oblast. Lokálním reklamním monopolům, které dosud částečně existovaly, by se mělo v budoucnosti maximálně zabránit. Proto byla přepracována VKV síť privátních stanic. Stávajících 180 VKV kmitočtů bylo optimalizováno, tak byly zvýšeny vysílací výkony nebo přizpůsobeny vysílací diagramy, a dalších 170 kmitočtů bylo nově zkoordinováno. V šedesáti švédských lokalitách, kde bylo možné dosud poslouchat jen jeden nebo dva komerční programy, bude proto možné přijímat tři až čtyři privátní rádia.

Důsledkem nového přidělení regionálních licencí bude rozhlasové pásmo ve Stockholmu skutečně promícháno, ze sedmi licencí tam bylo právě pět nových poskytovatelů programu. Dále může vysílat stanice Star FM mediální skupiny MTG, Bauer Radio získalo rovněž nový kmitočet. Hamburská mediální skupina může také pokračovat ve vinylové nebo rockové klasice, obě stanice aktuálně vysílají na VKV ve Stockholmu. Mediální skupina MTG ztratila čtyři kmitočty, na kterých dosud vysílaly stanice Lugna Favoriter, Power Hit Radio, Bandit Rock a Svensk Pop. Francouzská společnost NRJ v hlavním městě získala další žádaný kmitočet a stanici Cherie FM, známou ve Francii, chce přinést do Švédska.

Na VKV ve Stockholmu může také zahájit vysílání stanice Guldkanalen Stockholm společnosti DB Media, program East FM (na kterém se podílí vydavatelství z Norrköpingu a který mohl získat dvě další vysílací oblasti ve Švédsku) a nová stanice Bra Radio společnosti SMT. Dalším držitelem licence je Retro FM z Malmö, založené v roce 2013, které také nepatří k žádné z velkých mediálních skupin. Program z provincie Schonen získal další VKV kmitočty ve Stockholmu a Göteborgu. I po expanzi je však produkován v jižním Švédsku.

Společnosti Bauer Media a NRJ mezitím oznámily, že plánují pokračovat ve svém současném obchodním partnerství. Obě švédské stanice NRJ bude nadále komerčně využívat společnosti Bauer Media, která nyní může převzít do svého portfolia novou stanici Bra Radio.

Společnost Bauer Media získala sedm dalších regionálních licencí mimo Stockholm. Mediální skupina MTG obdržela celkem 17 licencí. Stanice Bra Radio může zahájit vysílání i ve švédském kraji Östergötland. Názvy stanic nebo formáty se však do zahájení vysílání mohou ještě změnit, držitelé licencí tady mají volné pole působnosti. Proto ještě není úplně jasné, kdo nakonec bude vysílat dne 1. 8. 2018, kdy začíná nové licenční období. Např. Star FM může vysílat na všech 17 licencích mediální skupiny MTG nebo tyto své licence rozdělí na různé programy.

Také je možné, že zaběhlé rozhlasové obchodní značky, které nyní vyšly naprázdno, budou mít licenci jako společní žadatelé nebo obchodní partneři. I národní licence by mohly být regionalizovány, popř. lokalizovány a regionální stanice svůj program rozdělí pro lokální pořady a reklamu. Licence nyní sní být převedeny, pokud s tím bude souhlasit mediální úřad. Pravidla koncentrace médii platí i v tom případě a instituce pro dohled nad médii musí přezkoumat, jestli není ohrožena hospodářská soutěž.

Udělení licence bylo uskutečněno v kombinaci veřejné soutěže a dražby, kde zájemci mohli podávat nabídky až do ukončení výběrového řízení. Žadatel s nejvyšší nabídkou, která splňovala určitá kriteria a který nakonec získal licenci, vždy zaplatí příslušný koncesní poplatek. Částka se ovšem liší podle pokrytí a atraktivity vysílací oblasti. Všechny nové licence platí do poloviny roku 2026.


S využitím zdroje: Tom Sprenger, Radiowoche.de, volně upraveno a zkráceno


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
12.12.2017 • DAB+ v Nizozemsku: více než 70 rádií musí skončit do 31. 12. 2017
02.12.2017 • Nova Cinema slaví 10. narozeniny!
30.11.2017 • České Radiokomunikace posilují síť pro Český rozhlas: multiplex DAB+ je dostupný při jízdě na dálnici D5, v Plzni, Ostravě a Brně
29.11.2017 • Valencie má opět zemské rádio
27.11.2017 • V jesennom výberovom konaní Rada pre vysielanie a retransmisiu přidělila päť nových frekvencií
21.11.2017 • Filmový kanál Prima MAX slaví druhé narozeniny. Meziročně rostl o 0,72 p. b.

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist