Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 18.04.2024 - 18:15:56   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

Rudý Klement, osudy válečných nevěst i nevyjasněná smrt Jana Masaryka - ČT připomíná Únor 1948

  Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 22.02.2018


Letos Česká televize připomene hned několik zásadních historických milníků. Prvním z nich je Únor 1948, kdy se před sedmdesáti lety během jednoho týdne rozhodlo o více než čtyřicetileté budoucnosti Československa. Česká televize se tomuto výročí věnuje v tematických dokumentech, vlastní dramatice, koncertech i velkofilmech. Události 25. února 1948 v den výročí zpřítomní netradičním, komentovaným zpravodajstvím Dnes před 70 lety uváděným Jakubem Železným.


„Do jisté míry půjde o přenos v čase. Přeneseme se do 25. února 1948 a přineseme shrnutí zásadních událostí. Kdyby už tehdy vysílala televize, mohlo by večerní komentované shrnutí zpráv dne vypadat velmi podobně. ‚Nehrajeme‘ si ale na to, jak by vysílala tehdejší televize, používáme současný jazyk a divákům dobře známé prostředky moderního zpravodajství,“ říká moderátor Jakub Železný, který pořadem Dnes před 70 lety provází. Česká televize nabídne tzv. breaking news hned několikrát během dne, diváci je budou moci sledovat v neděli 25. února na ČT1 ve vstupech v 9:40, 15:30, 17:20. Večer na ně naváže hodinový pořad od 21:30 hodin.

Únorové události připomene i nový dokumentární cyklus Rudí prezidenti, jenž představí pět československých prezidentů z dob vlády jedné strany. První díl nazvaný Sjednotitel strachu – Klement Gottwald diváci uvidí v pátek 23. února od 21:20 hodin na ČT2. V úterý 27. února ve 21:00 hodin ČT2 uvede dokument Jana Rouska Lidové milice, který přiblíží zásahy „ozbrojené pěsti dělnické třídy“ při ochraně hranic, proti studentům, sedlákům, církvi nebo demonstracím v souvislosti s měnovou reformou a v protirežimních shromážděních v letech 1969, 1988 a v roce 1989. Dalším dokumentem, který naváže na události z února 1948 je snímek Olgy Struskové Válečné nevěsty. Poukazuje na pohnuté osudy příslušníků československých pozemních jednotek ve Velké Británii a následně mapuje osudy jejich rodin v průběhu dalších třiceti let v souladu s vývojem naší tehdejší poválečné historie. Diváci dokument Válečné nevěsty uvidí v úterý 20. března ve 21:00 na ČT2.

Součástí únorových události roku 1948 byla také odmítnutá rezignace a následná nevyjasněná smrt tehdejšího ministra zahraničí Jana Masaryka. Život jednoho z nejcharismatičtějších politiků v českých dějinách představí životopisný film Masaryk uvedený ve dvou dílech o nedělích 25. února a 4. března ve 20.15 na ČT1. Snímek získal rekordních dvanáct Českých lvů a osm slovenských cen Slnko v sieti. „Myslím, že to byl člověk, který se uměl bavit a uměl se bavit hodně. Vytvořil jsem si k němu spíše emoční, lidský vztah. Byl v jistém smyslu nešťastný, a proto si možná musel pomáhat i nějakými náhražkami, které mu dodávaly odvahu, protože přes svůj šarm a zábavnost byl velmi introvertní a křehký člověk. A i proto třeba vnímám jeho konec jako nedořešený i pro něj,“ říká představitel titulní role Karel Roden.

Téma nevyjasněných okolností smrti Jana Masaryka budou řešit i čtyři části unikátního publicistického cyklu Na pomoc generální prokuratuře z roku 1968, kdy se znovuotevřelo vyšetřování. Československá televize přispěla cyklem investigativních reportáží ke zpochybnění do té doby oficiální verze o sebevraždě. Ačkoliv cyklus získal cenu Trilobit, velmi brzy se stal jedním z nežádoucích produktů „kontrarevolučního“ vysílání. Nyní se série reportáží Na pomoc generální prokuratuře po půlstoletí vrací na obrazovky. I když řada otázek byla vyvrácena či zpřesněna současnými vyšetřovatelskými metodami, zůstává působivým historickým dokumentem, jenž se v ničem nezpronevěřuje poctivé a komplikované.


Karolína Blinková, tisková mluvčí České televize


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
23.02.2018 • Moderátorom SuperStar bude Leoš Mareš!
22.02.2018 • Oteckovia a Šťastný domov prekonali ďalšie rekordy!
22.02.2018 • V priestoroch Slovenského rozhlasu bude bratislavská premiéra dokumentu Krištáľový fantóm
21.02.2018 • Susedia a Oteckovia stabilne na čele diváckeho záujmu!
20.02.2018 • Provokuje, nesnáší autority, nezná pravidla a divně se obléká - Juraj Kukura jako Inspektor Max
20.02.2018 • Prima Partička 4. díl 2018

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist